Politică

Banca Mondială a recomandat României să elimine sporul de vechime

Banca Mondială a recomandat României eliminarea sporului de vechime şi creşterea salariilor în funcţie de concurenţa cu poziţiile similare din mediul privat, potrivit unui raport comandat de fostul guvern în 2008 şi aflat, în prezent, în analiza reprezentanţilor Executivului.

“Stimulentele pentru performanţă sunt subminate de ponderea acordată sporului de vechime şi legăturii slabe cu responsabilităţile muncii. Prin urmare, cei care au responsabilităţi mai mici pot acumula salarii mai mari doar datorită numărului de ani lucraţi în sectorul public. Sporul de vechime trebuie redimensionat în timp şi eliminat în final”, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.

Instituţia recomandă Executivului să îmbunătăţească “practicile actuale de monitorizare a ocupării şi salarizării” şi atrage atenţia că “alocaţiile şi bonusurile reprezintă o cotă mult prea mare din totalul remuneraţiei”.

“Guvernul poate să ia măsuri pentru a realiza o strategie a reformei salariale: în primul rând, ar putea începe prin a stabili categorii de sporuri şi a elabora o abordare gradată a fiecăreia.

sursa: http://www.cotidianul.ro