Criza financiara care a lovit recent Dubaiul arata ca increderea pe care cei neloviti inca o au in economiile lor este la fel de periculoasa ca si greselile facute de sistemul financiar international. Analistii sunt de parere ca in situatia Dubaiului s-ar afla chiar si China, care nu crede ca performantele ei economice se vor opri vreodata.
Economia construita pe nisipul din Dubai, atat la propriu, cat si la figurat, a facut cunostinta in aceste zile cu realitatea traita de economiile din intreaga lume. China ar putea fi urmatoarea, scrie Business Week.
In cazul acesteia, nu pretul actiunilor care a obsedat pe toata lumea in 2009 ar fi problema, ci ideea ca a treia economie din lume va continua sa creasca cu aproape 10% pe an, indiferent ce se intampla in alte parti ale globului.
Aceasta crestere de neoprit va genera un sentiment foarte periculos de liniste in randul chinezilor, apreciaza analistii.
Pachetele de stimulare financiara oferite de guvernul de la Beijing si dobanzile mici practicate ar trebui sa continue cresterea economica, dar asteptarile Chinei si continuarea performantei vor fi incredibil de greu de realizat in 2010.
Beijingul intentiona sa ajute economia pana in momentul in care consumatorii marilor piete, precum cea din Statele Unite, vor incepe din nou sa cheltuiasca. Strategii partidului vor avea, insa, o surpriza cand vor vedea ca cererea globala de pe pietele de export nu isi vor reveni asa cum au planuit.
Bill Gross, care conduce cel mai mare fond de investitii Pacific Investment Management Co, avertizeaza de mai mult timp ca nu exista cerere din partea partenerilor. “Se pregateste pentru un export care nu are un consumator final – aceasta este adevarata problema in China”, a spus Gross la Bloomberg Television, de curand.
Economia din Dubai era la fel de neoprit
Balonul chinez, de care vorbeste si profesorul Nouriel Roubini de la Universitatea din New York, este format din banii usori de la Beijing, Tokyo si Washington. El se teme de cei care alearga dupa investitiile speculative, precum aurul sau activele companiile chineze.
Gross nu ignora totusi exuberanta de pe burse. El crede ca Beijingul ar putea sa renunte in urmatoarele sase luni la folosirea dolarului si, impreuna cu el, la politica monetara in care s-au umflat mai multe bule mici ale imprumuturilor si ale activelor care se apreciaza.
China trebuie sa invete ceva de pe urma falimentului din Dubai deoarece acesta este cel mai bun exemplu ca lumea nu a scapat de criza creditelor. Oricine ar fi zis in urma cu un an an ca economia din Dubai se dezvolta prea mult si este in pericol ar fi fost luat in ras. La fel ca si China, Dubaiul era considerat de neoprit, ceea ce ar trebui acum sa fie un semnal de alarma.
Beijingul se va salva daca nu va mai accepta ca piata imobiliara sa fie condusa de speculatori si nu va mai crede ca scumpirea caselor si al proprietatilor este un semn de crestere economica.
Asia are motive de mandrie, dar e prea devreme pentru felicitari
Si mai periculoase sunt asteptarile prea mari si increderea pe care toata Asia o are in puterea Chinei. In opinia tuturor, orice problema de pe pietele internationale ii va afecta mai putin tocmai pentru ca au un vecin atat de mare, acest lucru intamplandu-se si in momentul declansarii crizei din Dubai.
Nu exista niciun strop de indoiala ca Asia s-a descurcat mai bine decat Europa sau Statele Unite, dar acesta nu este un motiv suficient de bun pentru a o declara invingatoare. Intreaga regiune trebuie acum sa isi rebalanseze modelul de crestere economica, sa isi intareasca pietele financiare, sa isi imbunatateasca guvernarea si sa coopereze mai mult.
Increderea pe care tarile asiatice o au in ele este usor de inteles daca luam in calcul faptul ca este singura regiune de pe glob a carei economie inca se mai dezvolta. Mai mult, ele au reusit sa evite excesele pe care sistemul financiar american, si chiar cel global, le-au facut.
Totusi, doar pentru ca merita felicitarile tuturor, nu inseamna ca 2010 va fi un an usor pentru China. Beijingul, ca si restul Asiei, depune eforturi pentru a se dezvolta si a castiga si mai mult, dar cresterea economica nu va mai fi eficienta, iar problemele vor incepe sa apara pentru ca partenerii comerciali din lume vor fi inca la pamant.
Anuntul de vineri privind datele somajului din SUA poate fi un semn ca economia globala se reface, dar nu arata refacerea celei mai bune piete pentru exporturile din China.
Alexandru Toreanik
sursa: ziare.com
Uită toată lumea realitatea chineză.Occidentalii, au mult mai mulţi oameni de mulţumit.Sunt foarte mulţi cei care doresc o maşină, o casă, un produs electronic, şi încep să fie din ce în ce mai puţin cei care sunt cu cârca cum s-ar spune, adică muncesc pentru alţii. În China, pentru 200 de milioane de chinezi care trăiesc la nicel de sec.XXI, există un miliard jumătate, aflaţi la nivel feudal, care muncesc mult şi primesc puţin.Dar asta datorită sistemului comunist.Dacă partidul le zice că trebuie să muncească 12 ore pe zi şi să mănânce o singura dată pe zi, asta vor face.Deocamdată chinezii nu vor avea probleme de creşteri salariale, de greve, sau nemulţumiri ale muncitorilor, pentru că acestea nu există şi nu vor exista într-un sistem comunistca China.Aşa că încearcă occidentalii să atragă China în jocul lor financiar, dar oficilaii chinezi nu pun botul.Ar putea face ceva occidentalii, dar şi-ar face rău singuri, să ia toate fabricile de produse pe care le-au construit în China, în detrimentul propriilor muncitori.Nici asta nu le convine.Populaţia Chinei nu mănâncă de la supermarket, ca occidentalul. Aşa că atunci când va fi foamete în ţările dezvoltate, pe chinezi îi va durea în trei litere.Nu ştiu cât va mai rezista acest sistem capitalist, bazat pe abureala bursei şi numai pe consum.Nu sunt decât două căi. Ori se prăbuşeşte şi atunci va fi vai şi amar de toţi oamenii. Sau se va instaura o dictatură, unde vei munci 10 ore pe zi, vei primi bani virtuali pe card, vei mânca la cantină şi îţi va trebui aprobare ca să te căsătoreşti şi să faci copii.Vai de capul oamenilor.