Cursul euro a atins aseara 4,8 lei pe piata interbancara. La casele de schimb valutar este deja 5 lei. La fel si pe facturi, unde corporatiile utilizeaza euro ca moneda de facto, ducand in derizoriu sloganul constitutional conform caruia moneda nationala este leul.
Este, mai mult ca sigur, un atac pe leu, in stilul celui din 2008, in care vioara prima-intai a fost domnul Câtu, adica fix actualul ministru de finante, acelasi care a creat deliberat “oportunitatea” atacului, anuntand gauri pe toate culoarele bugetului si ale ministerelor, stabilind din pix un deficit bugetar de 4,3% si profetind o mare criza la anul.
Atacurile astea pe leu si pe dobanzi se dau in grup organizat, implicand cativa dealeri si cunoscatori.
Ma intreb daca aseara, in CSAT, maretele servicii secrete, care au primit bani in plus de la guvernul Orban, ca nu prea primisera de la Dancila (decat 600 mil euro, gen), au informat participantii. Daca da, ma intreb daca participantii le-au analizat cu atentie si ingrijorare si s-au considerat informati.
Unde mai pui ca musiu Vasilesco ot BNR a declarat cu nonsalanta ieri ca creditul din Romania este cel mai scump din Europa. Credit care se mai acorda, practic, de doar 7 banci din sistem, ca restul sunt in moarte clinica sau au devenit call centere. Credit care se mai acorda doar populatiei (din inertie) si doar statului (pentru ca a creat dl Câtu nevoia artificiala de finantare a deficitului bugetar inventat de el insusi, in valoare de cca 22 mld lei).
Asadar, avem o piata “libera”, si la tranzactii valutare, si la creditare. Sigur piata asta “libera” va regla economia ca o mana invizibila sau ca o pronie cereasca, pana la momentul extatic al unui nou imprumut de la FMI.
Imi dau seama acum cata dreptate au avut parlamentarii PNL si USR sa atace la CCR si legile anti-camatarie, si legea de modificare a legii DIP. Ce nevoie are consumatorul de protectie legala si judiciara contra hiper-valorizarii cursului, contra dobanzilor enorme si comisioanelor ascunse, cand il “protejeaza” piata “libera” si un ministru de finante atat de bine intentionat? Ce conteaza pentru CCR daca populatia se pauperizeaza, cand vede ca legile nu sunt de “calitate” pentru ca initiatorii nu au obtinut avizele de la diversele comitii si comitete (de care nu se prea aude in societatea noastra, foarte priceputa, de altfel, la formula de calcul a ariei cercului)?
So, get back to work. It’ just business, it’s nothing personal.
Autor: Gheorghe Piperea
Sursa: Gheorghe Piperea Facebook
Adauga comentariu