Analize și opinii Politică

Atenţie, se instalează creşterea economică!

Guvernatorul Băncii Naţionale a anunţat astăzi că efectele unor „abordări serioase, precum acordul cu FMI” s-au făcut simţite şi economia României revine pe creştere economică. Astfel, cursul de schimb s-a stabilizat iar dobânda s-a înjumătăţit.
Bun. Las deoparte faptul că nu-mi amintesc să-l fi auzit vreodată pe guvernator avertizând că mergem într-o direcţie greşită – motiv suficient pentru a intra în gardă ori de câte ori spune că mergem într-o direcţie bună. Este adevărat că rata dobânzii a scăzut. Este adevărat că leul are o tendinţă de apreciere. Este adevărat că declinul economic s-a diminuat şi odată cu primăvara este posibil să vedem revenirea sezonului de creştere economică. So what?

În absenţa unor reforme clare, nu facem decât să revenim la contextul economic din anii 2004-2007, când rata dobânzii scădea, cursul de schimb se aprecia şi PIB-ul urca. Nu despre asta este vorba, am uitat ceva? Ah, am uitat că inflaţia era în scădere… prognozată, la fel ca şi acum.

Creşterea economică din timpul boom-ului nu a fost sănătoasă. Chiar dacă privim statisticile oficiale, puţin credibile, scăderea economică de anul trecut a şters complet progresul înregistrat în cel mai exuberant an de boom. Asta fără ca în sectorul bugetar, adică în jumătate din economie, să se fi întâmplat ceva. Ceva pozitiv, vreau să spun. În realitate, o parte din creanţele neperformante ale sectorului privat au fost socializate ceea ce a dus la creşterea vertiginoasă de deficitului şi datoriei publice. Pur şi simplu împingem problema înainte precum un bulgăre de zăpadă şi sperăm că nu se va mări într-atât încât să ajungă să se rostogolească peste noi. Deci mergem în direcţia bună, vorba lui Mugur Isărescu.

Nu înţeleg cum un împrumut (FMI) acordat practic necondiţionat este o afacere serioasă. Poate doar pentru debitor – autorităţile publice care, aşa cum au lăsat să se înţeleagă prin diverşi reprezentanţi, se gândesc că la urma-urmei ar mai putea avea parte de astfel de afaceri serioase şi în viitor. În fine, nu înţeleg de ce „trebuie să luăm decizii importante în acest an” dacă suntem deja pe direcţia cea bună.

Bogdan Glăvan
sursa: logec.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu