Protestele din Egipt continua sa inspire miscari de contestare a liderilor din intreaga lume. Ultimele intrate pe lista posibilelor destinatii unde vor lovi protestele sunt Iordania,Iran si chiar Maroc. Vezi care sunt candidatele pe lista urmatoarelor proteste in urma carora se va scrie in dreptul liderilor “Game Over”.
Maroc
Guvernul din Maroc s-a confruntat deja cu reforme democratice, asa ca orice alte presiuni politice ar duce cu siguranta la aparitia unor noi reforme.
Aceste reforme au fost propuse de o comisie de guvernamant, pe fondul inflatiei de 2,6% an de an in luna decembrie si a unei rate de somaj de 9,1%.
Marocul pare a fi in siguranta in acest moment, insa este pregatit in cazul in care lucrurile scapa de sub control.
Iordania
Iordania, o monarhie constitutionala cu o democratie limitata, se confrunta deja cu proteste din cauza unei rate de somaj de 14 %. O alta problema care afecteaza tara este rata inflatiei care atinge pragul de aproximativ 6,1% an de an in luna decembrie.
La toate protestele aparute, guvernul a raspuns prin acordare de subventii alimentare si de combustibil.
Regele Abdullah a demis actualul guvern si a numit unul nou care sa aiba ca principal obiectiv implementarea unor noi proiecte de reforma.
In cazul in care guvernul se va misca suficient de rapid cu implementarea noilor reforme, protestele s-ar putea domoli, cel putin o perioada.
In ceea ce priveste accesul la internet al populatiei, 39% dintre acestia sunt familiarizati cu retelele sociale.
Siria
Situatia economica nu este atat de dificila in Siria ca in alte tari, regimul fiind cu siguranta mai nemilos decat cel din Egipt.
Una dintre prinicpalele probleme cu care aceasta tara se confrunta este rata de somaj, care in 2009 ajunsese la 8,1%.
Presedintele Bashar al Assad vrea sa ia masuri pentru scaderea preturilor, cu toate ca acesta se simte in siguranta datorita parteneriatului cu Iranul.
Arabia Saudita
Aici protestele si-au spus cuvantul, populatia fiind nemultumita din cauza modului in care guvernul a gestionat situatia inundatiilor. Se pare ca somajul nu a reprezentat neaparat un motiv de protest cu toate ca rata somerilor ajunsese la 10% in 2010.
In ceea ce priveste rata inflatiei, aceasta ajunsese in decembrie la 5,4%.
In Arabia Saudita, 3 milioane de arabi sunt utilizatori de Facebook, iar numarul celor care folosesc Twitter este in crestere.
Iran
Avand ca forma de guvernamant Republica islamica, Iranul este condus de un lider suprem, atat politic cat si religios.
Populatia Iranului se confrunta cu o rata de somaj de 14,6% si o inflatie de 13,5% la inceputul lui 2010. Avand in vedere faptul ca iranienii sunt familiarizati cu retelele de socializare, in cazul in care inflatia continua sa creasca, acestia ar putea fi inspirati de situatia din Egipt pentru a iesi din nou in strada, spune Business Insider.
Libya
Timpul s-a scurt pentru Qaddafi.
Acesta este privit ca un excentric international care doreste sa-l aduca la conducere pe fiul sau. Aceste controverse se adauga deja la tensiunile existente din cauza celei mai mari rate de somaj din Africa de Nord, ceea ce va indemna populatia sa riposteze.
Indiferent daca retelele sociale vor avea sau nu o influenta, Libya pare a fi urmatoarea pe lista tarilor afectate de conflicte sociale.
Yemen
Cu toate ca Yemen are ca si forma de guvernamant democratia prezidentiala, alegerile electorale nu sunt pe de-a-ntregul democratice.
Populatia din Yemen se confrunta cu cea mai mare rata de somaj din regiune, inregistrand 40%.
Dintr-o populatie de 23,4 milioane de locuitori, 2,2 milioane dintre acestia sunt internauti.
Problemele sociale ar putea sa se inrautateasca in Yemen, protestele fiind deja semnificative.
Pakistan
Republica democrata trece printr-o criza economica severa, constatandu-se o slabiciune a statului in urma recentelor inundatii si a cresterii ratei de somaj la 14% in 2010.
Exista potential de schimbare, insa cea mai mare sursa de putere ramane cea militara.
O alta lovitura de stat, similara cu cea care l-a adus pe Musharaf la putere, este pe cale sa se intample.
Vietnam
In Asia, Vietnamul este un candidat pe lista protestelor, mai ales daca rata somajului de 6% va creste, iar economia se va duce tot in jos.
Avand ca forma de guvernamant capitalismul autoritar, populatia Vietnamului este deschisa la ceea ce inseamna bloguri si retele sociale.
China
China se confrunta cu o inflatie severa si o rata de somaj de 4,2%.
Nu exista nici o garantie ca sectorul rural din China nu va vedea in curand o revolta legata de cresterea preturilor si o rata a somajului mai mare.
Expertii citati de Business Insider spun ca ar fi nevoie de un declin economic masiv, cum ar fi cel creat de o criza de lichiditate care sa conduca la o criza bancara care ulterior sa se transforme intr-o recesiune, pentru a declansa un val de somaj.
Doar o intoarcere de 180 grade a economiei ar putea darama regimul chinez.
autor: Oana Dumitroiu
sursa: bloombiz.ro
Adauga comentariu