Site icon gandeste.org

Asociaţia Bankwatch România si Asociaţia Neuer Weg- SCRISOARE DESCHISĂ: Să închidem “abatorul de păduri” de la Reci (Covasna)!

Asociaţia Bankwatch România si Asociaţia Neuer Wegau deschis proces impotriva s.c. Holzindustrie Schweighofer srl. si Consiliul Judetean Covasna in ceea ce priveste “abatorul de păduri” de la Reci (Covasna). Acesta este COMUNICATUL DE PRESA  al reprezentantilor celor doua asociatii:

Asociaţia Bankwatch România
Bd. Dinicu Golescu nr 41, sector1, Bl.6, Sc.1, et.1, Ap. 5,
telefon 0314382489, fax 0318168375
email: catalina.radulescu@gmail.com

Asociaţia Neuer Weg
str Republicii nr 16, Făgăraş, jud. Braşov,
telefon 0752-616128
hanshedrich@gmx.de

COMUNICAT DE PRESA
Stimati reprezentanti ai presei,

Asociatia Bankwatch Romania si Asociatia Neuer Weg au depus vineri, 11. 04. 2014, cerere de chemare in instanta la Tribunalul Bucuresti impotriva Consiliului Judetean Covasna si s.c. Holzindustrie Schweighofer srl, cu sediul in mun. Sebes, jud. Alba, solicitand suspendarea autorizatiei de construire nr. 220/24. 12. 2013 avand ca obiect “Fabrică de Debitare și Prelucrare a Lemnului – Comuna Reci”.

In opinia reclamantelor autorizatia de construire cat si o serie de documente aferente au fost emise cu incalcarea legislatiei privind protectia mediului, participarea publicului la luarea deciziilor privind mediul, amenajarea teritoriului si urbanismul, autorizarea lucrarilor de constructii.

Speram ca aceste informatii sa fie de interes pentru Dumneavoastra.

Pentru mai multe informatii, nu ezitati sa ne contactati la telefon 0752-616128 (Hans Hedrich).

cu stima,
av. Catalina Radulescu, Asociatia Bankwatch Romania
Hans Hedrich, Asociatia Neuer Weg / Sursa: Neuerweg.ro

Alte zece organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna, care au constituit grupul ecologist “Indigo”, au cerut la inceputul aului stoparea investiţiei concernului austriac Holzindustrie Schweighofer, interesat să construiască  o fabrică de cherestea în localitatea Reci.

Cele zece organizaţii au dat publicităţii o scrisoare deschisă adresată autorităţilor şi politicienilor, prin care îşi exprimă dezacordul faţă de această investiţie, apreciind că va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale “Mestecănişul” de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă. De asemenea, semnatarii scrisorii consideră neverosimilă promisiunea investitorului austriac de a crea 650 de locuri de muncă în judeţul Covasna.

Demersul nostru nu este unul de natură accidentală, deoarece nu putem nicicum să ne autoconvingem despre faptul că o investiţie cum este Schweighofer ar fi în stare să asigure o dezvoltare durabilă şi ar aduce cu sine prosperitatea în judeţul Covasna. Mass-media naţională a stigmatizat Schweighofer ca fiind o firmă gigant care se străduieşte să obţină statutul de monopol în domeniu în România, care este caracterizată prin exploatarea nemiloasă a materiei prime şi care nu este interesată de tradiţiile, viitorul şi aspiraţiile comunităţilor locale. (…) Ne exprimăm speranţa că şi factorii de decizie susţinători ai proiectului au vizionat deja câteva filme documentare despre echilibrul ecologic şi ecosistemele pădurilor. (…) Vă rugăm ca ţinând cont de interesele, de viitorul comunităţii noastre şi sănătatea tuturor să opriţi această investiţie!”, se arată în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES. Printre semnatari se numără Societatea Carpatină Ardeleană, Fundaţia Comunitară Covasna, asociaţiile Soare Verde, Vinca Minor, Laszlo Kalman, Lumea Pierdută, Sepsi Bike, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Cercul Turistic Nemere. Scrisoarea vine la câteva zile după ce Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a dat autorizaţie de construcţie pentru fabrica de la Reci.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că reprezentanţii firmei au adus toate avizele solicitate, prin urmare nu a existat niciun motiv legal pentru a nu i se elibera autorizaţia de construcţie. Contrar militanţilor ecologişti, Tamas Sandor afirmă că nu există niciun pericol ca investitorul să “defrişeze pădurile” din judeţ, deoarece este vorba despre o fabrică de prelucrare a lemnului, şi nu de exploatare, prin urmare va achiziţiona materie primă de la firmele şi proprietarii de terenuri din zonă.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a confirmat că la Reci se doreşte construirea unei fabrici de prelucrare şi rindeluire a lemnului, deci nu de exploatare, şi susţine că aceasta nu va afecta peisajul, sursele de apă şi nici biodiversitatea. Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie anul trecut că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în fabrica de la Reci şi să creeze circa 650 de locuri de muncă./ Sursa: Active News

Exit mobile version