Extern Politică

Asemănarea lui MERKEL cu HITLER a costat El Pais: Un ARTICOL al cotidianului spaniol a fost CENZURAT

Conducerea cotidianului spaniol El Pais a decis, duminică, să retragă de pe site-ul propriu un articol extrem de critic la adresa Germaniei şi a cancelarului Angela Merkel, despre care editorialistul Juan Torres Lopez, profesor de economie la Universitatea din Sevilia, scria că „asemeni lui Hitler, a declarat război restului continentului, de data aceasta pentru a-şi asigura un spaţiu vital economic”.

Angela Merkel ne pedepseşte pentru a-şi proteja marile companii şi bănci şi pentru a-şi face electoratul să uite de modelul ruşinos care a făcut ca nivelul de sărăcie din ţara sa să fie cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, ca 25% dintre salariaţii săi să câştige mai puţin de 9,15 euro/oră sau ca jumătate din populaţia sa să nu mai reprezinte decât un mizerabil 1% din întreaga bogăţie naţională”, a scris jurnalistul spaniol.

Confruntați cu un astfel de articol dur la adresa cancelarului Germaniei, șefii El Pais au preferat să se autocenzureze, motivând că textul este „deplasat” și că opiniile exprimate în articol „îl reprezintă doar pe autor”.

„El Pais a retras de pe site articolul intitulat <<Germania contra Europa>>, semnat de Juan Torres Lopez şi publicat în ediţia sa din Andaluzia, pentru că acesta conţinea afirmaţii pe care ziarul le consideră deplasate. El Pais regretă că o eroare de supervizare a permis publicarea acestui articol. Opiniile exprimate de Torres Lopez nu îl reprezintă decât pe autor”, a explicat conducerea cotidianului într-un comunicat care a înlocuit articolul postat de editorialistul Juan Torres Lopez.

Faptul că El Pais a hotărât să elimine textul a aprins spiritele în Spania, internauții acuzând conducerea publicației de cenzură. În plus, și germanii s-au arătat extrem de indignați de textul publicat, aceștia comentând intens articolul postat.

„El Pais a devenit loco – (nebun, în spaniolă – n.r) şi mie începe să mi se facă frică”, a postat Mathieu von Rohr, şeful biroului parizian al săptămânalului german Der Spiegel. Totodată, și Robin Alexander, un jurnalist de la cotidianul german Die Welt a reacționat.

„Amar. Acum El Pais publică un editorial în care Merkel este comparată cu Hitler”, a postat jurnalistul.

autor: Andreea Croitor
sursa: ghimpele.ro