Analize și opinii Politică

Apa îmbuteliată în sticle de plastic – cea mai proastă alegere

În timp ce vânzările băuturilor carbogazoase au scăzut în multe ţări dezvoltate, corporaţiile multinaţionale precum PepsiCo, Coca Cola şi Nestle, au găsit o sursă de profit în promovarea apei îmbuteliate ca o alternativă sănătoasă.

Oamenii consumă din ce în ce mai multă apă îmbuteliată, iar sticlele goale sunt atât de multe încât, la fiecare 27 de ore, acestea se pot întinde pe o distanţă care să egaleze circumferinţa ecuatorului. Iar acest lucru este făcut cu un preţ inacceptabil atât pentru sănătatea umană, cât şi pentru mediu, scrie Naturalnews.com.

O imagine falsă a sănătăţii

Banca Mondială estimează că piaţa apei îmbuteliate valorează 800 de miliarde de dolari, ceea ce face companiile multinaţionale să îşi dorească o parte din această avere. Cuvinte de marketing precum “curată, pură şi proaspătă”, au fost folosite pentru a descrie apa îmbuteliată, în timp ce un întreg flux de informaţii denigratoare au subminat calitatea apei de la robinet.

Totuşi, problemele de contaminare au determinat ca diferite companii producătoare să facăpeste 100 de retrageri de pe piaţă a apei îmbuteliate în ultimii ani. Spre deosebire de apa de la robinet, care este testată de sute de ori pe zi şi se află sub o monitorizare constantă, producătorii de apă îmbuteliată nu sunt obligaţi să furnizeze rapoarte constante privind calitatea apei.

Pericole privind mediul înconjurător

Oraşele mici din întreaga lume sunt exploatate pentru resursele de apă, pentru a se acoperi cererea marilor corporaţii de a vinde apă publică şi dorinţa de a transforma o necesitate a vieţii într-o marfă. Mai mult, cartierele sărace, de obicei cele din comunităţile minoritare, sunt otrăvite de fabricile care realizează procesul toxic de fabricare a sticlelor de plastic.

Producţia anuală de sticle de plastic doar pentru apă presupune consumul unei cantităţi de petrol la fel de mare precum cea necesară alimentării câtorva milioane de maşini. În ceea ce priveşte “destinaţia finală”, se estimează că doar una din cinci sticle este reciclată, iar restul poluează mediul înconjurător, deja extrem de fragil.

Pericolele privind sănătatea

Producătorii de apă îmbuteliată nu sunt nevoiţi să furnizeze rapoarte de calitate a apei, lăsând consumatorul în dubii în ceea ce priveşte tipul de filtrare folosit.

În urma unui test, s-a descoperit faptul că apa îmbuteliată conţinea urme de bacterii, substanţe chimice, fluor, perturbatori endocrini, cum ar fi BPA. De fapt, indiferent dacă procesul de filtrare este pur sau nu, unele dintre aceste chimicale nu sunt excluse din produs, din moment ce procesul de depozitare a apei în sticle de plastic PET (mai ales după ce au fost expuse la căldură în timpul transportului şi al depozitării) impregnează apa cu scurgeri de substanţe chimice de la plastic.

Ideea este clară şi simplă: în majoritatea ţărilor din întreaga lume, apa de la robinet este mai sigură decât apa îmbuteliată în sticle de plastic, care este şi achiziţionată la un preţ exagerat.

Un drum mai clar înainte

Este nevoie de angajament şi planificare pentru a renunţa la dependenţa costisitoare de apa îmbuteliată. Este nevoie să renunţăm la acest produs de dragul sănătăţii noastre, de dragul sănătăţii altora şi de dragul mediului înconjurător supra-poluat şi fragil.

O alternativă mai sănătoasă ar fi instalarea unui filtru calitativ la sistemul de apă din casă şi utilizarea unor sticle pentru apă care să fie reutilizabile, şi nu din plastic.

Sursa : Financiarul.ro