“Tranziția de la modelul economic actual bazat pe creșterea consumului, fără asigurarea investițiilor necesare sustenabilității cheltuielilor publice, la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiții și pe creșterea competitivității și productivității, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.”
In traducere: terminați prosteala cu salariile, înapoi la modelul în care capitalul ia totul, iar salariatul praful de pe tobă.
„Programul de Guvernare cu care Partidul Social Democrat a câștigat alegerile generale a reprezentat cea mai mare vânzare de iluzii din istoria recentă a României.”
Dacă PSD a vândut iluzii, PNL poate va fi mai serios. Poate va vinde o țară cu tot cu oamenii săi. Altfel, să spui așa ceva când cifrele seci arată creșteri pe toate componentele, inclusiv cele legate de productivitate și afaceri, este josnic. Mai bine rămâneau la limbajul de lemn cu dezechilibrele, deși nici alea nu există (nu a spus Orban după întâlnirea cu Isărescu că nu sunt probleme majore?).
Apoi, să acuzi guvernul în funcție de „temperarea abruptă a creșterii”… păi băi taică, fă tu mai întâi creștere, și lasă ca ăștia au crescut mai „temperat” economia. Mai bine fii atent să nu o faci tu zob.
Evident, nu puteau rata hoaxul acesta putred al creșterii salariilor în pofida productivității: „Una dintre cauzele majore care a dus la deteriorarea structurii creșterii economice este modelul economic PSD bazat pe stimularea excesivă a consumului, care a provocat o tensionare a discrepanței dintre dinamica productivității și creșterea câștigurilor salariale. ”
Raportul dintre productivitate și salarii este, în România, în continuare disproporționat, dar exact în sensul invers. În continuare, productivitatea e mai mare decât salarizarea, inclusiv la nivel comparativ (raportat la alte state europene). Dădusem niște cifre destul de recent îe tema asta
Legat de hidrocarburi:
„Marea Neagră constituie o zonă de real interes prin prisma rezervelor de hidrocarburi identificate în zona maritimă off-shore. Este necesară exploatarea perimetrelor în condiţii în care să câștige atât România, cât și operatorii privați. Dacă vrem să adăugăm aceste rezerve la producția internă actuală, trebuie să renunțăm atât la lozincile populiste, cât și la negocierea lipsită de transparență. ”
Aici e o greșeală. Luat de avânt, redactorul a omis să punct după negociere. Căci aceasta e varianta corectă: „trebuie să renunțăm la negociere”. De ce? Ask Dragnea.
Desigur că ei vor să sprijine și producătorii români, dar nu oricum, ci așa, glăvănesco-câțesc: „Dorim să consumăm produse românești, dar acest deziderat trebuie atins prin măsuri adecvate economiei de piață.”
Sigur taică. Bagă economie de piață pe farfurie. OMG!
Ăsta a fost doar un preview… Urmează insight-urile sectoriale.
Autor: Anghel Buturugă
Sursa: Anghel Buturugă Facebook
…orwellian”… adica asa ca in ”Ferma animalelor” mixata cu ”1984”… un ”mélange” de dictatura a porcilor si neo-fascistilor… pai nu asta vrea ”nația”? ba bine ca nu! iar ce urmeaza va fi pe masura dorintelor… zic unii: ”be careful what you wish for”…
Suuuper articol !
“Roman incorect”, daca era un vot direct, erai indreptatit sa scrii “vrerea natiei”, insa si-au luat tara napoi, datorita tradarilor din 1) propriul partid (PSD) si 2) a aliatilor (prin tratat de guvernare. Adicatelea, pe mana lor. Or, in cazul asta, e greu sa spui ca parlamentarii au facut ce i-au mandatat alegatorii. Sper sa traiasca rezultatul alegerilor viitoare, caci romanu’ e razbunator, nu si rational .
…@Marele Artist… am vazut “vrerea natiei” in acesti ultimi ani… la ”manifestatiile spontane cu lanternute”, la Referendumul pentru familie, la alegerile europarlamentare, la reactiile repetatelor abuzuri prezidentiale si la jaful de proportii asupra Romaniei… care VRERE? romanu’ este razbunator dar nu renunta la comoditate, la puturosenie… adevarul este ca NU FACEM NIMIC… si ”ne-au citit” toti… ca numa’ gura e de noi… si asta, postarile… ROMANU’ nu face NIMIC…