Site icon gandeste.org

Anghel, BCR Pensii: “Fondurile de pensii ar putea prelua rolul unui fond suveran, ca sursa alternativa de finantare”?!

“Fondurile de pensii private ar putea fi o solutie de finantare a economiei romanesti. S-a vorbit despre infiintarea unui fond suveran ca solutie alternativa de finantare, iar eu cred ca fondurile de pensii ar putea deveni un asemenea fond”, a spus luni Lucian Anghel, presedintele BVB si CEO al BCR Pensii. El a vorbit despre riscul economic al imbatranirii populatiei si despre necesitatea cresterii economisirii. “Un contributor plateste in prezent contributiile de asigurari sociale pentru 1,2 pensionari, iar in timp se va ajunge la un raport de un contributor la 1,5 pensionari. De asemenea, peste 50 de an, pentru acelasi salariu vei primi o pensie cu 31% mai mica decat ai primi azi”, a mai spus Anghel.

“Stiti foarte bine ca din 2032 vor iesi la pensie decreteii si odata cu asta,- desi calculele sunt conservatoare spre optimiste- ar trebui luat in calcul si numarul de romani care vor ramane inafara tarii”, a mai explicat Anghel.


Cu cat durata de viata creste, ar trebui sa ne bucuram de o perioada de pensie mai lunga. 832 este pensia de stat din 2010. Comisia Europeana a facut un studiu si a estimat cat la suta din salariul brut isi vor permite sa plateasca pensie de stat in 2060. Echivalentul in 2060 este de 572 de lei, in banii de astazi. Aprox  2 % din PIB reprezentau la 31 decembrie 2013 activele totale din sistemul pensiilor private; circa 125 milioane euro, reprezentand aprox 7% din lichiditatea Bursei au totalizat plasamentele fondurilor de pensii private pe BVB pe parcursul anului 2013; portofoliul total de actiuni al fondurilor private de pensii s-a dublat în anul 2013.

Cateva date despre pensii si imbatranirea populatiei:

BCR Pensii a depăşit, la începutul acestei luni, pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administrează, având totodată 575.000 de participanţi ce deţin conturi de pensie administrate privat sau facultative.

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a înregistrat în Decembrie 2013 o rată de rentabilitate anualizată de 11,3054%, comparativ cu rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelaşi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535% (sursa: site-ul ASF), iar Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, ocupă în prezent locul 2 pe piaţă pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate şi al numărului de participanţi*.

“Scăderea populaţiei şi îmbătrânirea acesteia produc trei efecte economice majore – încetinirea creşterii economice, menţinerea dependenţei României de capitalurile străine şi creşterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. Evoluţia atipică a numărului de naşteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sănătate şi pensii în jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea  sistemului de sănătate şi menţinerea reformelor cheie deja implementate în cadrul sistemului de pensii“, a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.

Autor: D. P.

Sursa: Hotnews.ro

Exit mobile version