Site icon gandeste.org

Amnezia vătafilor noştri

„Tăinuirea adevărului nu reprezintă doar un fel de suicid al mincinosului, ci şi un atentat la sănătatea societăţii umane” (Ralph Waldo Emerson)

De ce? Este o întrebare de bun simţ pe care orice om care nu are disfuncţionalitate neuronală şi-o pune în momnetul în care se confruntă cu o criză. Cu speranţa că o atitudine corectă faţă de aceasta va conferi şansa unei redresări în viitorul apropiat.

Ce poţi să spui despre cei care au principala reponsabilitate de a răspunde la această simplă întrebare? Asistăm de un oarecare timp la un refuz obstinant din partea factorilor de răspundere de supunere la un examen clinic a acestei maladii cu care ne confruntăm, la o aversiune înrădăcinată faţă de examinarea critică a fenomenelor, atitudinilor, împrejurărilor care au împins România în această situaţie dramatică. Recent unul dintre vătafii de la palatul cu nume anacronic (Victoria!) preciza că nu are sens să mai analizăm cauzele crizei, fiind necesar să ne concentrăm pe soluţii. Cu alte cuvinte, întoarcerea în trecut este inutilă. Putem presupune şi de ce…

Ce am putea afirma despre un medic care susţine că nu este necesară anamneza unei boli, sau stabilirea unui diagnostic, considerându-se utilă doar administrarea tratamentului? Care tratament? Administrat pentru ce? Şi de către cine? În loc de a face obiectul unei cercetări serioase, realităţile care ne-au împins în această dramă naţională sunt îngropate sub tăcere şi indiferenţă. Să ne concentrăm pe viitor, trecutul a expirat! Acesta este noul slogan de infantilizare a populaţiei.

Cei care îşi fac iluzii în legătură cu şansa de a începe o nouă viaţă fără asumarea deliberată şi conştientă a celei vechi se înşeală amarnic. Fatal de amarnic! Până a discuta despre perspectivele viitorului, este imperios necesar să demascăm eşecurile trecutului. Aceasta în cazul în care se doreşte ca ceea ce a fost să nu aibă similitudini cu ceea ce va fi… Asumarea erorilor (ororilor) comise este esenţială pentru a demonstra buna-credinţă şi simţul de răspundere pe care unii invocă că îl au.

Că nu există simţul reponsabilităţii deja ştiam. Că suntem conduşi de persoane incompetente şi corupte nu este o noutate. Că politicienii noştri suferă şi deamnezie poate fi indiciul unei noi maladii endemice. Care, nu  doar că este contagioasă, însă are meritul de a fi şi convingătoare. Stârnind milă pentru unii, repulsie pentru alţii. Şi nu este un secret pentru nimeni că pe plaiurile noastre cei ce suferă de Alzeheimer ajung să fie votaţi. Adică, (re)binecuvântaţi!!!

Însă, aceşti politruci loviţi de boală grea şi care varsă acum „lacrimi” pentru binele unei naţii – în care uitarea a devenit virtute –  nu par a fi dispuşi să lase cortina să cadă. Cu alte cuvinte, aşa cum spunea Max Frisch, „ei nu vor nici un fel de răspuns, vor să uite întrebarea.”

prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Exit mobile version