Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Americanii nu renunţă la gazele de şist Chevron şi Dafora încep forajele la Bârlad




Cu toate protestele, Chevron începe în toamnă să foreze în zona Bârlad. Dafora S.A., unul dintre liderii pieţei de foraj din România, anunţă semnarea unui contract-cadru de foraj cu Chevron.


Săptămâna trecută, bârlădenii au ieşit pentru a şasea oară în stradă pentru a protesta împotriva Chevron şi a explorării şi exploatării gazului de şist prin fracturare hidraulică. Primăria nu a dat autorizaţie pentru un marş de protest care ar fi trebuit să străbată oraşul, ci doar pentru un miting în faţa Grădinii Publice. Circa 3.000 de oameni s-au înghesuit în spaţiul neîncăpător pentru a striga în cor celebrul mesaj “Chevron, go home!”. Însă nici un efect.


Dafora va executa servicii de foraj onshore pentru Chevron în zona Bârlad pe o durată de 4 ani începând din această toamnă, se arată într-un comunicat de presă al Dafora. Contractul include săparea de sonde conform programului de explorare al companiei Chevron.

Instalaţia de tip F320 va finaliza în curând lucrările la un alt proiect în derulare, urmând ca mai apoi să fie inclusă într-un program de modernizare pentru aducerea acesteia la parametrii solicitaţi de client. “Semnarea de noi contracte cu operatori străini reprezintă rezultatul strategiei companiei şi al profesionalismului întregului personal. Corelarea strategiei de business pe termen lung cu capacitatea companiei de a se adapta la dinamica pieţei demonstrează poziţia de care se bucură Dafora în industria de profil. În acelaşi timp, ne angajăm pe deplin să acţionăm în interesul companiei şi al acţionarilor noştri pentru a crea valoare, pentru a rămâne în continuare prima alegere a operatorilor de foraj şi pentru a ne extinde activitatea pe plan internaţional”, afirmă reprezentanţii Dafora într-un comunicat de presă.

Dafora execută servicii de foraj onshore pentru petrol, gaze naturale şi ape geotermale, lucrări de probe producţie, dar şi servicii de mentenanţă şi transport pentru echipamentele de foraj.

Dafora a contractat majoritatea lucrărilor de foraj pentru companiile internaţionale implicate în acest sector pe piaţa din România. Compania a realizat lucrări şi peste graniţe, pe pieţele de foraj internaţionale cum ar fi Tanzania, Uganda, Sudan, Mozambic, Bulgaria, Franţa, Ungaria şi Israel.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o capitalizare de circa 26 milioane de lei – jumătate faţă de cotaţiile de la începutul anului. Acţionar principal este omul de afaceri din Mediaş Gheorghe Călburean.

Radu Burlacu
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Se astepta cineva sa renunte? Doar suntem in postura nativilor americani, de ceva timp de cand se cucereste estul. Primim promisiuni si margele de sticla (produse de supermarket) si in curand vom ajunge sa traim in rezervatii. S-ar putea insa sa nu mai avem unde sa le amplasam, pentru ca pe acolo se cultiva OMG-uri!