Analize și opinii Politică

Alternativele dezastrului

De peste 20 de ani, Romania se decredibilizeaza ac­centuat. Toate guvernarile postdecembriste, toate ma­­joritatile parlamentare au adus grave prejudicii unei populatii ce a obosit sa mai spere la bunastare, la respectul care i se cuvine cu varf si indesat din partea celor care vremelnic o conduc. Valuri de politizari succesive au traversat o tara ce continua sa bantuie prin hatisurile unei democratii originale. Am ajuns niste cobai prinsi si stri­viti intr-un experiment esuat, vietasi intr-o colonie, incapabili fiind sa reactionam in fata unor agresiuni si umilinte fara precedent la adresa copiilor, parintilor si bunicilor nostri. Decidentii zilei nu se dezmint. Se comporta ca si cum ar face parte dintr-o rasa superioara, care are dreptul de a de­cide totul in functie de propriile interese, fara a da explicatii nimanui. Sunt imuni nu numai in fata unui sistem judiciar pe care l-au pervertit dupa bunul plac, dar si a crizei, profitand de avantajele conferite de prezenta la guvernare. Pentru ei banii pu­blici nu reprezinta o problema, ca si “privilegiul” de a-i extermina pe toti cei care sunt priviti si tratati ca o rasa inferioara.

Increngatura intereselor politice si-a intins tentaculele in toate judetele. Nu exista institutie care sa nu isi afiseze obedienta fata de un regim ce nu a adus decat dezbinare, neincredere si saracie. Este obligatoriu sa te numeri printre ei, printre cei care se inchina doar propriilor privilegii, daca vrei sa razbati, sa supravietuiesti, sa parvii. Ei se amagesc ca au drept de viata si de moarte asupra milioanelor de romani.

Invrajbesc profesorii cu medicii, politistii cu pensionarii, fara a respecta, in realitate, vreo categorie sociala. Toate deciziile se iau in functie de toanele lor, de interesele de partid, de necesitatile electorale ale liderilor politici. Numarul celor aruncati in somaj si trimisi pe culmile disperarii depinde de factori aleatori, care exclud interesul national. Toata aceasta austeritate pusa doar pe umerii popu­latiei arata un dispret urias, cat timp sumele rezultate de aici nu sunt redirectionate catre spitale sau scoli, ci catre clientela de partid, catre profitorii regimului.

In 2011, cetateanul nu mai conteaza cu adevarat in nicio ecuatie politica, decat cel mult la nivel declarativ. Prea multi salvatori providentiali, prea multi lideri dornici sa se sacrifice, prin discursuri, pe altarul nevoilor populatiei. Cat timp insa vorbele tin locul faptelor, cat timp luptele pentru Putere au substituit solutiile, alternativele reale se vor lasa asteptate multi ani de acum inainte. Pana atunci vom continua sa fim umiliti de tot felul de specii politice, fie ele pesediste, pedeliste, udemeriste sau liberale, disperate sa parjoleasca Romania in razboaie politice in numele unor drepturi pe care si le aroga discretionar si abuziv.

Oricat ar incerca liderii Opozitiei sa isi vopseasca partidele in culori stridente si sa se prezinte drept singura alternativa ce poate salva Romania, trecutul apropiat arata, foarte clar, modul in care toate partidele au condus Romania si au privit cetateanul. Si nu am auzit, inca, vreo scuza, vreun regret din partea vreunuia din frunte fata de abuzurile, privatizarile dubioase, numirile politice, confiscarea institutiilor si contractele cu sta­tul. Cu totii, in diferite formule, la guvernare au partea lor de vina si inca una consistenta pentru drama pe care o traieste Romania.

Indiscutabil, guvernarea Basescu-Boc trebuie sa plece. Dar mai important este ce punem in locul sau. O simpla rocada a unor gasti de partid nu poate recredibiliza si nici salva Romania. Si nici macar mostrele de oratorie ale unor lideri care continua sa puncteze electoral pe suferinta populatiei. Nevoia de o alta clasa politica, de alti lideri, de un alt mod de a guverna si de a face politica devine mai stridenta decat oricand.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu