Analize și opinii Politică

Al Patrulea Reich, în curs de dezvoltare?

Berlinul a declarat că Europa este vorbitoare de limba germană şi Marea Britanie trebuie să fie mai puţin egoistă faţă de UE. Regatul Unit are datoria de a ajuta zona euro, în ciuda faptului că se află în afara monedei unice, în conformitate cu spusele unui dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai cancelarului german Angela Merkel. Declaraţiile acestuia vin în contextul în care tot mai multe state europene acuză Berlinul că se foloseşte de criza euro pentru a stimula puterea germană.

Presa britanică a fost cea mai vehementă în a-şi manifesta suspiciunile faţă de Germania, pe care a acuzat-o că încearcă să utilizeze criza euro pentru a „cuceri Europa” prin instaurarea celui de „al Patrulea Reich”. „Dacă Hitler a eşuat să cucerească Europa prin mijloace militare, Germania modernă va reuşiacest lucru prin comerţ şi disciplină financiară. Bun venit în al Patrulea Reich!”, comenta „Daily Mail”. În ultima perioadă, cancelarul german Angela Merkel a militat pentru o mai puternică coordonare şi integrare a politicilor în cadrul zonei euro, susţinând totodată că UE trebuie să aibă un cuvânt mai mare de spus în guvernarea internă a zonei euro. Printre alte măsuri, ea a solicitat putere europeană reală asupra bugetelor ţărilor europene. Germania pare să dicteze termenii financiari pentru restul Europei. La o reuniune recentă a partidului pe care îl conduce Merkel, membrii formaţiunii au cerut mai multă putere pentru Germania în cadrul Băncii Centrale Europene, prin schimbarea sistemului de vot. În prezent, fiecare stat membru are un vot. Atunci cândliderul german solicită putere şi influenţă europeană mai mare, toată lumea interpretează că asta înseamnă putere şi influenţă germană. Germania este cea mai bogată ţară din UE.

Cum s-a înclinat balanţa

După cel de-al Doilea Război Mondial, impulsul major pentru crearea Uniunii Europene a fost dat de dorinţa de stopare a puterii germane. O uniune cu mai multe state strâns legate economic ar fi făcut imposibil un conflict. Un calcul similar a stat şi în spatele formării zonei euro. Preşedintele francez François Mitterrand a cerut ca Germania să renunţe la deutschmark şi să se angajeze într-o monedă comună. Scopul a fost de a tampona puterea germană, şi nu de a o susţine. În practică, în timp ce statele membre mari şi mici au avut întotdeauna un cuvânt de spus presupus egal, inima Uniunii a fost mult timp relaţia franco-germană. Încă de la început, Germania a avut puterea economică, iar Franţa conducerea politică. „Germanii au avut tendinţa de a conduce din spate şi să permită simbolic francezilor să ocupe un rol important”, a declarat pentrul Global Post William Paterson, profesor de politică germană de la Universitatea Aston din Marea Britanie. Acum, economia franceză apare tot mai şubredă, cu băncile sale profund expuse la datoriile ţărilor slabe periferice. Parisul vrea cu disperare să-şi păstreze triplul A, mult râvnitul rating de credit. Relaţia tradiţională a înclinat deja puterea spre Germania.