Aparent ceva mai neutra, interventia lui Barroso este in sine un abuz de interpretare al deciziilor CCR si o presiune exercitata asupra acesteia si a guvernului in directia si favoarea presedintelui suspendat Traian Basescu.
A cere guvernului roman transmiterea rapida a listelor electorale inseamna a face abstractie de la faptul ca CCR a cerut actualizarea acestora pana pe 31 august; a face abstractie de acest termen si a interveni public, in acest moment, cu o astfel de declaratie inseamna a favoriza abuzul de putere facut de Traian Basescu prin interpusii sai din CCR care au rasturnat decizia legala a acesteia prin transmiterea celebrei, de acum, asa-zise “erate” prin care se afirma ca, de fapt, actualizarea listelor nu mai este necesara.
De asemenea, inseamna a ignora cu buna stiinta protestele altor judecatori ai CCR care au aratat ilegalitatea “eratei” prin care se anula, practic, decizia CCR cu privire la necesitatea actualizarii listelor electorale pentru o decizie in cunostina de cauza legata de validarea sau nu a referendumului. In schimb, Barroso mentioneaza “presiunile” de care s-a plans Zegrean, trecand, fireste, cu vederea, faptul ca acestea au fost denuntate ca un alt fals si abuz de alti judecatori ai Curtii.
De fapt, Barroso a intervenit acum pentru ca elementul cheie al strategiei de pastrare, cu orice pret, a lui Traian Basescu la putere, anume cvorumul, se afla in pericol din cauza intentiei de a calcula numarul real de votanti din Romania. Pentru propaganda basista, CCR e independenta doar cand efectueaza abuzul de lege si de interpretare favorabil lui Traian Basescu; atunci cand decide altfel, se cheama ca e politizata. Si, ca Ponta sa inteleaga mai clar, Barroso nu uita sa santajeze cu MCV, raportul pe justitie cu care poate degrada si mai mult statutul Romaniei in UE.
Intre timp, Basescu isi foloseste din plin arma sa forte, anume Parchetul, regizand anchete, eliberand stenograme si cautand sa arate primarilor si functionarilor ca vor face puscarie daca vor indrazni sa scoata vreun mort de pe listele electorale.
Iar Romania se afla intr-o situatie absolut fara precedent in istorie, intr-un adevarat razboi civil nemilitar, in care Berlinul si Bruxelles-ul intervin brutal, calcand peste grumazul poporului, spre satisfactia Budapestei si amuzamentul Rusiei. (sursa: razbointrucuvant.ro)
CTP: Dacă Barroso e îngrijorat poate ia o delegaţie de la Bruxelles şi vine aici
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat scrisoarea trimisă premierului Victor Ponta de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care se solicită trimiterea “fără întârziere” a listelor electorale către CCR.
“Cum să ceară domnul Barroso Curţii Constituţionale să se pronunţe înainte de termen? Să vină dânsul la Bucureşti. Poate că ar putea fi singurul reper în această confruntare, care nu mai are niciun fel de limite, niciun fel de reguli. Dacă este îngrijorat, poate ia o delegaţie de la Bruxelles şi vine aici”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.
“Este şi aceasta o presiune. Domnul Barroso face o presiune asupra Curţii. Ar însemna ca CCR să-şi calce propriul termen, despre care am mai spus că e un termen absurd. De ce e nevoie de o lună de zile pentru o operaţiune de 24 de ore?”, a întrebat retoric CTP. (sursa: jurnalul.ro)
Costi Rogozanu: Cum a contribuit Europa la nebunia de azi
Ok, ăştia ai noştri nu au putut juca jocul democratic ca lumea. NU au fost în stare să stabilească regulile fără să se conteste radical. Ba chiar acum procurorii au început să scape stenograme (poate scapa si vreo inregistrare cu Gittenstein de la MAI; glumesc, între timp s-au anunţat achiziţii accelerate de avioane, e totul bine şi democratic şi cu noul guvern) şi să acuze pe diverşi că numără politic votanţii. Gîlceava a început acum să pună procurorii într-o încordare absolut periculoasă. Fiecare gaşcă a scos toate armele din dotare. Dacă aveau bombe atomice, muream toţi de mult timp.
Însă mi se pare important să nu uităm cît de tare au complicat jocul şi intervenţiile europene. E complet provincial şi idiot să tot dai din cap ca un cîine de pluş la toate recomandările europene fără să vezi ce au însemnat ele cu adevărat. Cum să uitămo recomadare complet nedemocratică făcută de Barroso doar ca să respectăm democraţia?
Ce vrei mai multă aroganţă decît atunci cînd ţi se recomandă ceva “nerecomandabil” (de către comisia de la Veneţia) doar pentru că tu pari cam nedemocratic la rîndul tău. Sau, cum spunea un lider PPE, nu e recomandabilă, dar nu e bine s-o schimbi cu cîteva zile înainte.
“Într-adevăr, Comisia de la Veneţia nu recomandă acest prag de 50% pentru validarea unui referendum. Însă, din câte am înţeleles, Uniunea Europeană, prin preşedintele Barroso, care l-a primit pe premierul român, a considerat inoportună schimbarea în grabă a acestui prag pentru referendumul din România, cu câteva zile înainte de desfăşurarea scrutinului ” (mediafax)
Dar la ce s-a ajuns acum e bine? E mai frumos aşa? Cu Europa nu a existat dialog, a existat intervenţie în forţă şi isterică, tragere de urechi fără motive cu adevărat clare şi urgente. Cu cît mă uit mai atent în urmă cu atît văd doar spume la gură şi discursuri “epileptice” emise de aşa zişi europeni de ultradreapta cu care o anumită parte a Europei a rezonat interesat.
Cum a contribuit, aşadar, Europa la nebunia de azi. Prin intervenţie directă şi nedemocratică. Eu nu-l divinizez, nici demonizez pe Barroso, dar chiar să nu discutăm niciodată politica europeană pentru că e prea sus pentru noi? E un politician dintre mulţi alţii. Cîteva rînduri din pagina sa de wiki, din gama care se uită pe nedrept foarte repede:
In 2005 Die Welt reported that Barroso had spent a week on the yacht of the Greek shipping billionaire Spiro Latsis. It emerged soon afterwards that this had occurred only a month before the Commission approved 10 million euros of Greek state aid for Latsis’s shipping company – though the state aid decision had been taken by the previous European Commission before Barroso took up his post (wiki)
În cîteva rînduri e clar fotografiată realaţia Vest-Balcani; intervenţie, trafic de influenţă şi apoi muuultă morală. Barroso e la fel de vinovat ca şi politicienii români de această brambureală cu potenţial periculos de săptămîna asta. (sursa: voxpublica.realitatea.net)
ULUITOR ! INCREDIBIL ! FARA PRECEDENT !
Comisia de la Veneţia: Este şocant că pentru a doua oară, Curtea Constituţională a României apelează la ajutor extern pentru protejarea independenţei
Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio a avertizat astăzi că presiunile acuzate de Curtea Constituţională în mod repetat sunt grave, inadmisibile şi a cerut politicienilor români să se abţină de la orice fel de astfel de acţiuni.
“Este un principiu general al statului de drept că presiunea asupra oricărei instanţe, fie constituţională sau obişnuită, în scopul de a influenţa deciziile sale este INADMISIBILĂ. În ultimii ani, Comisia de la Veneţia a mai fost uneori nevoită să intervină, pentru a proteja independenţa unei instanţe constituţionale într-o democraţie nouă. Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europeane se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia, pentru a-şi proteja de independenţă”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei de la Veneţia, publicată astăzi, pe site-ul instituţiei.
Acest Barroso sa ne lase! Daca tine cu Basesu eu zic sa-l ia la el la Bruxelles!