Plecând de aici, ne întrebăm cine are interes să arate iarăşi spre România ca spre oaia neagră a Europei? Şi totuşi, în pofida căilor încâlcite ale comerţului capitalist, marcă europeană, adevărul iese din ceaţa deasă a… găsirii vinovatului. În urma verificărilor efectuate de către autorităţile de la noi, primul-ministru a declarat, luni, că, atâta timp cât România a respectat normele şi regulile europene de transparenţă şi trasabilitate nu acceptă să fie “suspectul de serviciu” în acest scandal european.
Tot ieri, ministrul Agriculturii a declarat că nicio firmă românească nu a exportat carne tocată, iar România nu are contract cu firma franceză în cauză. A se căuta vinovaţii în altă parte! Dar rămâne valabil semnalul european care trimite la şmecheriile comerţului din UE, la drumul lung al afacerilor din ţările membre – în majoritatea cazurilor fiind eludată responsabilitatea controlului riguros al produselor comercializate. Încurajându-se astfel nu numai proliferarea veniturilor imense, ci şi crima alimentară. În fond, românii nu sunt străini de unele situaţii grave, în care multe persoane au fost victime ale consumului de alimente provenite din importuri… ocolite. Brânza de vacă importată din Germania de o societate din Bucureşti, fasolea din Kîrgîzstan, adusă pe pieţele noastre prin intermediul unei firme italiane, sunt doar două din multele exemple care au trimis oameni în spitale.
Fără a fi făcute publice, cazurile se ştiu, în mod deosebit, la nivelul grupurilor de indivizi care au avut probleme de sănătate în urma consumului unor astfel de alimente. Mai adăugăm aspectul – cunoscut deja – privind subterfugiile la care apelează unele firme particulare (chiar şi de la noi!), care vând produse cu etichetă de import, acestea fiind, în realitate, de provenienţă autohtonă. Încă o modalitate sigură de a dubla sau tripla preţurile. În această ecuaţie ipocrită, marii perdanţi sunt, pe de o parte, producătorii materiilor prime alimentare, nevoiţi să-şi vândă marfa unor firme sau companii, la un preţ de nimic, iar de cealaltă parte se află consumatorii, aflaţi în situaţia de a cumpăra alimente la preţuri greu de suportat, umflate de adaosurile lanţului de intermediari. Şi asta în plină austeritate, impusă tot de capitalismul european! Se va bloca, vreodată, lungul drum al virusului îmbogăţirii?!
Autor: Veronica Marinescu
sursA: curierulnational.ro