Politică

Aderarea la Uniunea Europeana a transformat Romania in piata de desfacere pentru produsele “Made in UE”

Dupa aderarea la UE, schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile membre a crescut spectaculos. Astfel, daca in 2006, valoarea acestor schimburi era de 43 miliarde euro, in 2008, la doar doi ani de la aderare, cifra a crescut cu 47%, ajungand la 63 miliarde euro.
De aceasta crestere insa au beneficiat in principal importatorii si in secundar exportatorii, ceea ce inseamna ca Romania a fost mai mult piata de desfacere decat producator de bunuri si servicii.
Intre ianuarie 2007 si august 2009, totalul exporturilor in tarile comunitare a fost de 58.5 miliarde euro, in timp ce totalul importurilor a fost de 92.8 miliarde euro, de unde rezulta un deficit comercial in relatia cu UE de peste 34 miliarde euro in mai putin de trei ani.

Ponderea exportului intra-comunitar in total exporturi a crescut de la 67.7% in 2006 (inainte de aderare), la 73.7% in primele 8 luni din acest an. In ceea ce priveste ponderea importurilor din tarile membre UE in total importuri, aceasta a crescut mult mai abrupt, de la 62.6% in 2006 la 73% in acest an, detalii in graficul de mai jos, click pentru detalii.

Cum a evoluat Ungaria dupa aderarea la UE – Ungaria a aderat in 2004, iar intre 2004 si 2008 a acumulat un excedent comercial in relatia cu tarile membre. Astfel, in acesti 5 ani, totalul importurilor a fost de 214.4 mld eur, in timp ce exporturile au totalizat 268.3 mld eur, de unde rezulta un excedent de 53.9 mld eur.

Si Polonia are excedent comercial in relatia cu tarile membre, acesta fiind de peste 7 mld eur in primele 8 luni ale lui 2009,  desi per total comert exterior, a acumulat un deficit de 5.9 mld eur, detalii aici.

Concluzia: aderarea la UE reprezinta o oportunitate pentru cei care stiu sa profite de ea, iar Romania a ales sa nu profite. De ce? Pentru ca este mult mai usor sa cresti PIB-ul stimuland consumul, decat sa cresti PIB-ul stimuland productia.

Cum a evoluat comertul exterior in august

INS a dat ieri publicitatii datele privitoare la comertul exterior al Romaniei in luna august:

1.Valoarea exporturilor a fost de 2.18mld euro. Comparativ cu luna august 2008, exporturile au scazut cu 18,2%, iar fata de luna iulie 2009 au scazut cu 22,1%. In perioada ianuarie-august, exporturile au totalizat 18.6 mld eur, in scadere cu 19.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Detalii in graficul din stanga.

2. Valoarea Importurilor a fost de 2.9 mld euro. Comparativ cu luna august 2008, importurile au scazut 35,5%, iar fata de luna iulie au scazut cu 12.5%. In perioada ianuarie-august, importurile au totalizat 24.4 mld eur, in scadere cu 36.6 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Detalii in graficul din dreapta.

3. Valoarea deficitului comercial aferent lunii august a fost de 732 mil euro, in scadere cu 1.117 mld euro fata de luna august 2008. In primele 8 luni ale acestui an, deficitul comercial a fost de 5.8 mld euro, in scadere cu 9.6 mld euro fata de aceeasi perioada a anului trecut. Detalii in graficul din stanga.

Atentie la deficitul comercial – doar in primele 8 luni, valoarea sa a scazut cu aproape 10 miliarde de euro. In aceste conditii, ma intreb cat de mare este presiunea pe care importatorii o pun pe leu, astfel incat sa justifice deprecierea masiva a monedei nationale?

Cristian Orgonas
sursa: khris.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Perfect de acord cu articolul…in orice colt al tarii as merge nu ma lovesc decat de produse de import…cel mai trist este ca si produsele alimentare si agricole de baza sunt importate in proportie de peste 70%…

    Probabil ca asta a si fost scopul pentru care UE a facut acest compromis de a permite aderarea unor tari precum Romania si Bulgaria…

  • Nu Mihai!
    (Buna si la acest articol!)

    UE a avut cu totul si cu totul alte scopuri, si de regula strategice. Nu si-a propus si nu-si va propune niciodata sa puna un stat membru “pe butuci”. Cu atit mai mult acum cu criza, cind se uita cu mare atentie la fiecare banut, si Romania tinde sa devina o povara mai grea decit anticipasera.
    Nici FMI-ul nu mai e ce-a fost. Lumea s-a schimbat mult, mai ales in ultimii 2 ani. FMI-ul a interzis productia de bunuri in Romania dar din alte motive, nu pentru ca nu ar fi nevoie de ea aici si nici pentru ca ne-ar vrea cu tot dinadinsul raul. Comentam asta la un articol al lui Ilie Serbanescu aici pe site:

    http://gandeste.57studio-dev.com/general/ne-intoarcem-la-comunism/6065

    Insa atit FMI-ul cit si UE NU AU PARTENER DE DISCUTIE IN ROMANIA. Mai trebuie oare sa explic asta?
    Cum vrei sa trateze “lumea civilizata” niste lingai care-i bat cu “caciula in mina” la portile ei sa cerseasca “si pentru gura lor ceva” in timp ce o armata de oameni capabili stau, unii nepasatori si apatici iar altii incapabili sa se organizeze? Si asa mi se pare ca au avut prea multa rabdare cu acesti nemernici care ne conduc tara.
    FMI-ul si UE mai degraba ar sta de vorba cu unul ca tine sau ca mine, sau ca altii de pe acest site sau altele de acest gen, dar din pacate nu noi sintem acolo unde se discuta astfel de lucruri ci ei, “mafiile” de care pomeneam in comentariul meu la un alt articol:

    http://gandeste.57studio-dev.com/general/alte-“concluzii-ale-puterii”/6589

    Aceasta PUTERE MAFIOTA este cea care a adus Romania in situatia extrem de grava a INSECURITATII ALIMENTARE. Siguranta nationala este astfel extrem de grav amenintata in momentul de fata. Lucrurile sint cu mult mai grave decit ne putem chiar imagina. Este mai rau decit un razboi sau o ocupatie straina directa, caci daca acesti capitalisti straini pleaca din lipsa de interes financiar, la situatia pe care o lasa in urma lor nici nu vreau sa ma gindesc. Si cine e de vina pentru asta? Oricum nici UE si nici FMI.
    Povestea asta a inceput inca inainte ca Nicu Ceausescu sa avertizeze ca “Baaa! N-o sa fiti in stare nici sa zugraviti voi ce-a construit tata!” Povestea asta a continuat cu Petre Roman care a declarat economia nationala “UN MORMAN DE FIER VECHI”. S-a dovedit ca peste 150 de miliarde de euro a adus in buzunarele si in conturile din paradisurile fiscale acestor viermi din “puterea mafiota” – “mormanul de fier vechi” al lui Petre Roman. La povestea asta a contribuit si Traian Basescu si “flota lui” si nu “a noastra” si nu numai.
    Insa problema noastra fundamentala deocamdata nu este “cine a fost vinovat”. Ci “CE ESTE DE FACUT”. Si legat de asta “proiectul Phoenix” se vrea o SOLUTIE CONCRETA. Stai pe aproape si contribuie aici pe site cu toata puterea ta mentala si daca esti dispus sa si participi efectiv, in mod practic, putem discuta.

    Cu respect si consideratie
    Acelasi Cristian Butusina