Politică

Criza lor si criza noastra

Statele Unite se apropie de iesirea din criza, potrivit previziunilor facute de 66 de economisti americani. Acestia considera ca economia SUA va reintra pe crestere in trimestrul al treilea.

In Europa, in trimestrul al doilea s-au realizat tranzactii de 13 miliarde de euro in domeniul imobilar, o crestere de 12% fata de cele 11,6 miliarde de euro tranzactionate in primul trimestru.

In primul trimestru al anului 2009, economia Poloniei a crescut cu 0,8% raportat la aceeasi perioada a lui 2008 si de 0,4%, comparativ cu trimestrul anterior. Pentru tot anul 2009, guvernul polonez estimeaza o crestere de 2%.

In Romania, plecata de la cea mai mare crestere economica din Europa, 9%, contractia economica este tot mai mare. Ultimele estimari vorbeau de scadere in jur de 6 -7% Deficitul si datoria publica cresc fara a exista exista nicio investitie majora ca masura anticriza.

Presedintele spune ca: “Romania nu poate sa iasa singura din criza. Un program de iesire din criza ar fi atat de scump, incat nu merita, ci trebuie sa adopte masuri pentru diminuarea efectelor crizei”. Insa ele nu sunt vizibile. Mai mult, ni se spune ca Romania ar putea sa iasa din criza, dar nu vrea pentru ca societatile comerciale nu ar avea cui sa vanda si ar produce pe stoc.

Traim in aceeasi lume, pe aceeasi planeta? Nu. Asa cum nu traiam pe aceeasi planeta nici anul trecut, cand presedintele si premierul erau convinsi ca Romania nu va fi lovita decat, cel mult, periferic de criza, desi majoritatea economiilor lumii intrasera deja in fibrilatii.

Iar daca liderii nostri nu sunt pe alta planeta inseamna ca polonezii, ca sa alegem exemplul cel mai apropiat de noi, si geografic, si ca statut, sunt niste fraieri care produc pe stoc si se vor da cu capul de toti peretii pentru ca n-au avut abilitatea Romaniei.

Lipsa omului providential

Da, au avut si polonezii un moment cand au fost cumplit de fraieri. In 1989, atunci cand l-au urat, l-au demonizat de-a dreptul pe Leszek Balcerowicz, omul care a impus o reforma drastica, terapie de soc pe care a platit-o cu cariera politica. A interzis atunci finantarea bugetului de stat de catre banca nationala, creditarea preferentiala a companiilor de stat, a plafonat salariile angajatilor la stat, a introdus taxa unica, a permis falimentul societatilor de stat.

L-au urat atunci polonezii, dar Leszek Balcerowicz a asanat economia si a pus bazele unei dezvoltari sanatoase care acum i-a adus pe polonezi la suprafata apei. Si, la fel de important, Leszek Balcerowicz i-a vindecat pe polonezi de populismele ieftine si paguboase, asa ca guvernele au putut sa puna in aplicare politici eficiente, prudente si echilibrate, astfel incat Polonia era pregatita cu adevarat din punct de vedere economic cand a intrat in UE.

Romania n-a avut un Leszek Balcerowicz, adica un profesionist curajos care sa aiba si suficienta putere. Cel mai mult s-a apropiat de acest profil Mugur Isarescu, insa mandatul lui premier a fost din pacate prea scurt, iar puterea lui limitata de interesele politice.

Tristetea este ca nu avem nici acum un Leszek Balcerowicz. Si acesta este principalul motiv pentru care Romania nici macar n-a atins inca fundul gropii, in vreme ce Polonia a scos capul de sub apa.

Am tot respectul pentru onestitatea lui Emil Boc si pentru talentul lui de primar, insa functia de premier la vreme de criza il depaseste cu mult. Gheorghe Pogea o fi bine intentionat, dar habar nu are ce trebuie facut, iar Adriean Videanu are cu totul alte preocupari decat criza.

Romania ar fi avut nevoie de un guvern de tehnocrati care sa faca ceea ce trebuia facut, nu sa se certe pe fiecare functie si fiecare banut sifonabil. Si probabil ca singurul premier care ar fi putut sa tina corabia pe linia de plutire era tot Mugur Isarescu. Insa politicul infect si iresponsabil din Romania nu-si da interesele pe mana unui tehnocrat care sa le amputeze in numele interesului national.

Sanse ratate

Da, vom iesi pana la urma din criza, dusi de val, probabil printre ultimii. Dar cum vom iesi? Criza ar fi fost un moment bun de reformare si modernizare a Romaniei. E din ce in ce mai clar ca a fost ratat.

Singurul mod in care guvernul nostru a inteles sa traverseze aceasta perioada a fost prin sporirea exponentiala a datoriei publice. Si daca ne-am fi indatorat pentru investitii ar fi fost bine, pentru ca aceste investitii ar fi adus apoi resursele pentru achitarea datoriei. Nici gand, guvernul s-a imprumutat masiv, luna de luna, pentru a face fata cheltuielilor curente. Banii s-au dus si n-a ramas nimic in urma lor, desi principala masura anticriza a Cabinetului consta in investii masive. Unde sunt?

Asa se face ca Romania va iesi din criza mai obosita, mai inapoiata, ingrozitor de indatorata si fara mijloacele de plata fara suferinte a acestor datorii. Degeaba cresterea economica, degeaba criza. Pot sa mai vina inca o suta de astfel de cicluri economice si tot ratate vor fi pana cand Romania nu va intra pe mana unor oamenii cu stiinta, viziune si curaj.

Prostii! De fapt polonezii sunt, cum spuneam, niste fraieri care nu vor in criza comuna unde Romania se simte atat e bine.

Constantin Racaru
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu