Analize și opinii Cultură și Familie Politică

20.000 de cadre didactice ameninţă cu proteste şi cer restructurarea sistemului de învăţământ

Sindicatele din învăţământ ameninţă cu noi proteste din toamnă, revendicând majorarea salariilor şi investiţii în cercetare. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a înmânat ieri guvernanţilor o petiţie colectivă, însumând cererile a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ, care doresc modificarea cadrului legislativ în Educaţie, informează Mediafax. Sindicaliştii au depus la sediul Executivului şi o scrisoare adresată premierului, Victor Ponta, în care sunt consemnate problemele centrale cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi soluţiile pe care aceştia le propun, în caz contrar ameninţând cu demararea protestelor din toamnă.

“Guvernul României trebuie să identifice soluţii pentru salvarea învăţământului românesc, chiar dacă situaţia economiei naţionale nu este dintre cele mai bune. Domnule prim-ministru, în situaţia în care Guvernul nu îşi va manifesta expres intenţia de a soluţiona problemele majore care afectează sistemul de învăţământ preuniversitar şi salariaţii acestuia, nu este exclus să recurgem la acţiuni de protest, după începerea anului şcolar”, se arată în scrisoarea depusă ieri la Guvern.
Membrii FSLI solicită guvernanţilor respectarea Legii educaţiei care prevede acordarea de minimum şase la sută din PIB pentru Educaţie şi unu la sută pentru Cercetare. Potrivit acestora, sectoarele de învăţământ dispun de un buget limitat, care a determinat reduceri masive ale salariilor. De aceea, reprezentanţii federaţiei cer adoptarea unei legi de salarizare pentru educaţie, care să determine o creştere semnificativă a salariilor.

De asemenea, sindicaliştii consideră că regimul de instrucţie şi educaţie necesită intervenţii majore,care să ridice calitatea sistemului de învăţământ, toate acestea printr-o implicare mult mai eficientă în ceea ce priveşte statutul personalului didactic. Astfel, aceştia solicită depolitizarea învăţământului, printr-o diminuare a implicării partidelor politice în desemnarea directorilor unităţilor de învăţământ, acest rol revenind ansamblului unităţii respective.

FSLI menţionează şi importanţa pe care o deţin examenele de admitere la liceu şi în învăţământul superior şi cer reintroducerea acestora şi totdată, cer modificarea sistemului de evaluare a elevilor şi studenţilor, pentru a se testa capacitatea acestora de a pune în aplicare informaţiile dobândite astfel încât să fie avantajată latura formativă şi apoi cea informativă.

autor: Raluca Pancu
sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In Romania un politist cu acelasi nivel de studii (facultate ) castiga cat 5 profesori ! Nu mai vorbim de serviciile secrete si alti ” speciali” !

  • Corecta, reala si de urgenta in rezolvare este doleanta cadrelor didactice. Plus ca ar trebui instituita si obligatia administratiilor publice locale de a asigura conditii de locuit pentru dascali educatia fiind una din prioritatile perioadei. De la sate trebuie sa plece spre lume copii bine instruiti, educati (mai ales ca pentru acestia pamantul – egricultura nesustinuta nu mai constituie o sansa de destin. Calitatea educatiei sansa unei desinatii ameliorate a destinului.

  • PRINCIPALUL lucru pe care il vor coruptii care ne conduc tara este ca acest popor SA NU FIE EDUCAT! Daca ar ajunge sa fie educat, ar vedea si ar intelege ce se intampla in jurul lui, si s-ar rascula impotriva mafiotilor si coruptilor care ne conduc. Deci principalul scop al guvernantilor nostri este indobitocirea continua a poporului roman. Sa nu ne asteptam vreodata la ceva bun pentru educatie de la astfel de guverne gen Basescu-BOC-PDL sau guvernul Basescu-PONTAA-USL…