Analize și opinii Politică

“Ciuruiti” in fiecare zi

De peste 20 de ani, Romania reprezinta taramul razboaielor politice. Al luptelor pentru Putere. Al sfidarii populatiei. Al decredibilizarii institutiilor. Al transformarii sistemului judiciar intr-o unealta docila, ce trebuie sa raspunda comenzilor Puterii. Al politizarii iresponsabile a administratiei publice. Situatia a ajuns, in 2010, una disperata. Criza refuza sa paraseasca Romania, profitand de incompetenta crasa a unor guvernanti care orbecaie printre orgolii si interese de partid. Este rau. Din ce in ce mai rau. Milioane de romani au ajuns la capatul rabdarii. Aruncati in somaj, mintiti, sfidati, cetatenii privesc cu groaza spre un viitor incert. Actuala clasa politica se indeparteaza cu fiecare zi de cei pe care ar trebui sa ii reprezinte. Asistam la o disperata lupta pentru Putere, la diversiuni mizere, la o inrautatire alarmanta a situatiei economico-sociale. Guvernantii au pierdut controlul asupra timonei Romaniei. Navigheaza printr-o ceata groasa, spre o tinta necunoscuta.

Discursurile demagogice au luat locul masurilor anticriza. Austeritatea se regaseste, din plin, in cuvantarile unei Puteri ce refuza sa ia parte la drama populatiei. Gradul de indatorare publica ar trebui sa provoace cosmaruri oricarui decident cu un dram de responsabilitate. Nu si actualilor guvernanti, care se bat cu pumnii in piept pentru “performanta” de a mai plati inca o luna salariile si pensiile populatiei. Ne taram spre nicaieri. Sindicatele se afla la un pas de greva generala. Doar promisiunile disperate ale lui Boc si colegilor sai mai pot amana, pentru un timp, inevitabilul. Solutiile lipsesc cu desavarsire, iar carpelile pe care guvernantii incearca sa le faca unui buget insuficient nu au darul de a rezolva problemele reale. Obsesia mentinerii la guvernare este tot ce conteaza in Modrogan, Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. In caz de necesitate, Boc va fi debarcat. Doar o miscare de imagine cat timp un alt “Boc” ii va lua locul in fruntea guvernului. Democrat-liberalii nu sunt dispusi sa piarda Puterea. Se vor metamorfoza ori de cate ori situatia o va impune. X va fi inlocuit cu Y, Y va fi rotit cu Z, intr-o tentativa jalnica de a se prezenta drept altceva. Vor ramane aceiasi actori penibili care dau reprezentatii in fiecare zi in fata unei sali tot mai goale. Sunt aplaudati cel mult de clicile de profitori din jurul lor care stiu ca nu pot supravietui fara protectie politica.

“Un fleac. I-am ciuruit”, spunea in decembrie trecut, dupa o noapte lunga, presedintele Basescu. Din pacate, singurii “ciuruiti” suntem noi, milioanele de romani. Cei ce traim cu groaza zilei de maine. Cu umilinta de a nu putea oferi familiilor un trai decent. Cei ce nu avem decat dreptul de a suferi, de a duce jugul asta blestemat al austeritatii. O austeritate ce pare a nu se mai termina. O austeritate careia Boc, Videanu, Blaga, Udrea, Berceanu si ceilalti ii inchid usa in nas. Ei au imunitate. Chiar si in fata crizei.

Iulian Badea

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu