Politică

Școala, o bătălie pierdută de la început

religie-scoalaMomentul copernican al invatamantului romanesc a avut loc: religia nu mai este obligatorie in scoli, iar parintii care vor sa isi inscrie copiii trebuie sa depuna o cerere. Nu era obligatorie nici pana acum, dar procedurile birocratice picau in seama parintilor care nu doreau religie, iar astfel rolurile s-au inversat. In fine, pana la urmatoarea isterie anti-crestina, e clar ca am mai scapat de o fortareata a fundamentalismului ortodox. Educatia dezinhibata poate incepe, iar ong-urile trebuie sa treaca la o noua etapa de iluminare a poporului pentru evaderea din minoratul intelectual si stiintific. De partea cealalta, ceea ce nu reusesc sa inteleaga parintii ortodocsi este ca lupta aceasta nu are nicio sansa de a fi transata in favoarea lor cat timp disputa se da pe un model etatist de invatamant. Pot avea de partea lor traditia, democratia (in fond sunt majoritari) sau orice alte argumente. Vor pierde inevitabil. Alianta cu statul modern ii va corupe iremediabil si pentru asta este suficient sa se uite la istoria invatamantului public, de la noi sau aiurea. Amishii, de pilda, au priceput rapid ca viitorul lor este amenintat, daca isi vor trimite copiii la scolile publice, asa ca au facut segregare culturala, iar asta s-a vazut in inflorirea comunitatii. Biserica ar trebui sa isi faca propriile scoli, dar la noi pare ca se asteapta revigorarea natiunii dintr-o ora de religie. Nu se va intampla. Si apoi, mai important, religia nu se invata la scola.

Hotnews ne ofera prilejul unui interviu memorabil cu Jackson Diehl, “unul dintre cei mai influenti editorialisti ai Washington Post”, ale carui articole “sunt citite cu atentie la Casa Alba”. In interviu, Diehl nu face altceva decat sa reia lozincile unei politici externe belicoase si sa traga tot felul de semnale de alarma (Putin, ISIS). Din punctul asta de vedere, nu spune absolut nimic memborabil, insa temenelele reporterului roman trebuie retinute. Mai ales ca Diehl are un trecut care merita toata atentia. Prin 2002, el scria ca o invazie a Iraqului nu doar ca ar elibera tara, ci ar conduce la o liberalizare a intregii zone, lucru care se vede azi cu ochiul liber. De asemenea, in acelasi an, Diehl nu avea nicio indoiala ca Saddam Hussein detinea arme de distrugere in masa si, pe cale de consecinta, trebuia eliminat. Nu in ultimul rand, omul cu “articolele citite la Casa Alba” prefera sa sa ii considere nebuni pe cei care scoteau in evidenta rolul esential jucat de serviciile secrete americane in traficul de droguri. Acum, sa punem putin lucrurile in context: Washington Post este, de foarte multa vreme, un debuseu de propaganda pentru serviciile americane. Mai recent, proprietarul ziarului, Jeff Bezos, care detine si Amazon, este fericitul castigator al unui contract in valoare de 600 de milioane de dolari cu CIA. Dar niciuna din aceste informatii nu ar trebui sa afecteze credibilitarea ziarului, a jurnalistilor de acolo sau coincidentele de ideologie dintre un serviciu de informatii si publicatia respectiva. In Occident, oamenii sunt altfel si isi fac meseria cu abnegatie…

TED, faimoasele conferinte sustinute de Fundatia Sapling, s-au mutat in China in aceasta toamna. Concluzia evenimentului de la Chengdu a fost previzibila: orasele din prezent e musai sa dispara pentru viitorul planetei. In principiu suna bine, ne mutam la tara, crestem gaini, cultivam rosii organice si meditam la soarta zeitei Gaia. Dar nu e asa. Dimpotriva. E Agenda 21. Cei care mai sunt pe la tara se vor muta la oras, dar acolo vor trebui sa pedaleze pe biciclete si sa mearga cu autobuzul, deoarece masinile polueaza. Ma rog, astea sunt solutiile cele mai decente avansate la o astfel de intalnire, pentru ca vizionarii prezenti isi lasa, de cele mai multe ori, imaginatia sa zburde nestingherita. De exemplu, un participant a propus introducerea unui ministru al planetei si crearea unei forte globale de decizie numita Parlianet (nicio legatura cu tigarile). Altul vrea drone pentru bolnavi. In fine, fel de fel de oameni la evenimentele astea… Daca intrevederile arata ca un spital de nebuni, asta nu trebuie sa va faca sa ganditi ca intrarea e libera si sunt incurajate toate opiniile. TED acenzurat in mai multe randuri participantii incomozi pentru presupozitiile globalist-scientiste. In acelasi timp, nu au avut vreo problema cu“scaparea” lui Bill Gates privitoare la reducerea populatiei din Africa cu 10% prin intermediul vaccinurilor.

Si ca tot veni vorba de Bill Gates, un raport al Kenya Catholic Doctors Association a dezvaluit ca ONU a folosit vaccinuri pentru a steriliza femeile din Kenya. In urma cu un an, un raport voluminos al Organizatiei Natiunilor Unite avertiza asupra riscurilor de crestere “nesustenabila” a populatiei in regiune. Asa ca nu s-a mai pierdut vremea si s-a trecut la reducerea populatiei. Nu e prima oara cand se folosesc vaccinuri pentru scopuri eugenice si nici prima implicare a ONU in campanii de reducere a populatiei. De asemenea, prezenta lui Bill Gates ca partener financiar al programelor ONU nu este deloc intamplatoare. In alta ordine de idei, filmul “Contagion” (2011) ne descrie povestea unui virus misterios provenit din Orient care face ravagii in toata lumea, pana cand o echipa de cercetatori americani descopera un vaccin miraculos. Singurul ticalos din pelicula, in afara de virusul respectiv, este un jurnalist care vorbeste despre o conspiratie a producatorilor de vaccinuri si care sfarseste prin a fi arestat. In lumea reala, lucrurile stau mult mai rau: ticalosii fac vaccinuri pentru sterilizarea populatiei, si nu neaparat pentru profit, filmele le canta in struna, iar oamenii traiesc drame nesfarsite.

Peste 2,2 milioane de catalani s-au prezentat duminica trecuta la vot pentru a decide secesiunea regiunii de Spania. Actiunea nu a fost legala, in sensul in care rezultatul nu va avea implicatii administrative, insa reprezinta o dovada peremptorie ca Barcelona s-a saturat pana peste cap de centralism. Mai mult, prezenta masiva la referendum a determinat, daca e sa ne luam dupa Reuters, o schimbare de atitudine din partea guvernului spaniol, care va incerca acum sa gaseasca o cale de compromis cu separatistii. Toate aceste recente miscari de secesiune teritoriala reprezinta fisuri semnificative in monolitul institutional pan-european. Ce sa va intampla mai departe este greu de spus, insa fara o descentralizare puternica si o revenire la un model local, libertatea nu are absolut nicio sansa.

Autor: Ninel Ganea

Sursa: Karamazov.ro

Abonează-te la newsletter