Politică

Verifică dacă a fost fraudat votul în secția ta de votare!

Pentru prima dată în istoria alegerilor din România, la Europarlamentarele de anul acesta numărătoarea a fost înregistrată audio-video iar procesele verbale au fost publicate online. Asta înseamnă că oricare cetățean are posibilitatea de a verifica dacă au existat nereguli de contabilizare în secțiile de votare.



Săptămâna trecută, doi români au făcut acest exercițiu la scară națională. Politologul Ionuț Apahideanu și matematicianul Dan Șelaru au analizat 12.000 din cele 19.000 de secții de votare. Rezultatele investigației au început să le publice în timp real, pe Facebook.

În 2000 dintre secțiile analizate, cheile de verificare nu se închid – adică prezența totală la vot nu este egală cu suma buletinelor din urnă. Diferențele încep de la câteva voturi și ajung la cifre de ordinul zecilor sau sutelor pentru fiecare secție.

În majoritatea cazurilor, numărul de votanți de pe listele suplimentare nu se regăsește deloc în urne – potrivit proceselor verbale pare că oamenii au venit la secție, și-au ridicat buletinele dar apoi au plecat cu ele acasă fără să le mai introducă în urne.

Altele par erori evidente de adunare sau de transcriere. La Bruxelles, de exemplu, buletinele de vot neîntrebuințate au ajuns în rubrica dedicată voturilor valabil exprimate.

O parte dintre cifre au fost între timp actualizate în timp real, adesea dar nu întotdeauna prin adăugarea unui proces verbal de rectificare, în vreme ce documentele de la câteva secții lipsesc cu desăvârșire din sistem (699 și 706 din jud. Iași). Există și cel puțin un caz în care mai puțin de jumătate din membrii secției de votare au semnat procesul verbal (719 din jud. Iași).

Nu există dovezi concludente că aceste inadvertențe ar fi favorizat un partid sau altul – exceptând poate numărul surprinzător de mare de voturi pentru UDMR prin Oltenia și alte câteva locuri din Muntenia și Moldova – și nici dacă motivul este incompetența sau „tradiționalul” blat la nivel local din unele secții de votare.

Vestea bună este că în majoritatea cazurilor inadvertențele sunt ușor de identificat în documente și vor putea fi lămurite definitiv în momentul în care datele vor fi confruntate cu înregistrările video pe care operatorii de tabletă au fost obligați prin lege să le facă în timpul numărătorii.

Puteți verifica ce s-a întâmplat în secția dvs. pe site-ul https://prezenta.bec.ro/europarlamentare26052019/romania-pv-part

Ionuț Apahideanu:

Coborâți în jumătatea inferioară a paginii. Iar acolo selectați ce vă interesează:
Și verificați așa:
– dacă prezența la vot (b) = prezența la vot defalcată pe categorii (b1+b2+b3),
– care la rândul ei trebuie să fie egală cu numărul buletinelor de vot întrebuințate (c-d),
– care la rândul său trebuie să fie egal cu suma tuturor voturilor (valide plus nule, adică e+f),
– care la rândul său trebuie să fie egal cu suma pe care o calculați manual (paginile 2 și 3) a voturilor pentru partide și independenți, plus cele nule de pe prima pagină.

De asemenea, cei care au făcut parte din comisia respectivă pot verifica dacă cifrele finale coincid cu ce au constatat la fața locului.

În cazul în care constatați nereguli de orice fel, vă invităm să le descrieți într-un mesaj la adresa alegerieuro2019@gmail.com

Autor: Lucian Davidescu

Sursa: România curată

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Care sunt recomandarile GRECO, opiniile Comisiei de la Venetia vis a vis de MEGA FRAUDA ELECTORALA, ATACURILE CIBERNETICE ASUPRA CCR, MINISTERULUI SANATATII, in general vorbind, asupra INSTITUTIILOR SI CETATENILOR PLANETEI?

  • Halucinant nu este faptul ca securistii fura voturile in favoarea preferatilor lor, ci acela ca fura in vazul tuturor, fara sa se mai ascunda, dorind parca sa ne transmita mesajul ca ei sunt “sefii” din umbra ai Coloniei si pot face orice vor pe feuda lor!