Politică

Un gest necesar de demnitate

Le adresez felicitări publice și le mulțumesc dlui Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, dlui Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, și dnei Viorica Dăncilă, Prim Ministrul României, pentru gestul de a nu participa la recepția oferită de ambasadorul Hans Klemm, cu prilejul zilei naționale a SUA.



Felicitările se cuvin pentru a răsplăti curajul și demnitatea. Mulțumirile sunt pentru a fi executat în acest fel, așa cum se cuvine, obligația de a mă reprezenta ca membru al unei națiuni care pretinde în mod legitim a fi respectată.

Acesta este răspunsul minim care poate fi dat scrisorii prin care 12 ambasadori, în frunte cu cel american, au încălcat dispozițiile Convenției de la Viena, privind relațiile diplomatice între state, au colportat aprecieri mincinoase în legătură cu eforturile de aliniere a legislației române la deciziile Curții Constituționale, standardele Consiliului Europei și directivele UE, au ofensat Parlamentul României suverane, au intervenit în controversele politicii interne românești și au încercat să semene dezbinare și să alimenteze tensiuni în societatea românească.

În calitate de co-inițiator și co-fondator al parteneriatului strategic româno-american, în timpul mandatului meu de ministru de externe, apreciez în continuare valoarea alianței dintre România și SUA și pledez pentru consolidarea acesteia. Parteneriat nu înseamnă însă vasalitate. Vasalitatea României nu servește nimănui. Nici Bucureștiului nici Washingtonului; nici românilor nici americanilor.

Mi-e dor de America Planului Marshall. Mi-e dor de America wilsoniană opusă diplomației secrete, susținătoare a autodeterminării națiunilor și promotoare a egalității suverane. Mi-e dor de America lui Jefferson care pleda ca guvernarea să se realizeze de către popor, pentru popor și prin popor. Mi-e dor de America procesului Helsinki cu al său coș trei dedicat drepturilor omului. Mi-e dor de America noilor frontiere care a dărâmat Zidul de la Berlin. Mă sperie, mă revoltă și mă înstrăinează America neoconservatoare și neoliberală, cea a corporațiilor lacome și iresponsabile, cea a egoismului imperial, cea a egocentrismului obsesiv și cea a demagogiei opresive.

Cu America de care îmi este dor România trebuie să se alieze. Cu cealaltă degeaba se aliază, căci între stăpân și slugă, între dominator și dominat alianța este iluzorie, dacă nu chiar letală.

Gestul celor trei demnitari români este în favoarea unei asemenea alianțe reale bazată pe congruența intereselor naționale, pe respect reciproc și pe fidelitatea egală față de valorile împărtășite. O alianță pe care gesturi de iresponsabilă aroganță, precum cele ale ambasadorului Klemm, o subminează cu mult mai eficient decât ar face-o cei mai răi adversari ai ei.

Autor: Adrian Severin

Sursa: Adrian Severin

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Razboiul americano-american. Nimic nou sub soare la ora actuala pe planeta.
    La multi ani in lumina, America cea adevarata de care ne este dor!

  • Votul de saptamana viitoare, hotarator, temelia unui nou inceput.
    Mi-e dor de o decizie inteleapta. Doamne ajuta! Multumesc!