Politică

România prosperă, furioasă și nemulțumită

România n-a fost nicicînd mai prosperă. Dincolo de tensiunile sociale, dincolo de patimile electorale, pe unde rotești ochii vezi mai multe lucruri, mai multe case, mai mulți bani. Totul realizat cu mai puțini oameni. Atenție! Vorbesc din punct de vedere absolut, al cantității de resurse disponibile, și nu relativ, nu prin comparație cu alte țări, față de care decalajul s-a păstrat, poate chiar a crescut.



România n-a fost nicicînd mai sigură din punct de vedere militar. Se împlinesc deja 10 ani de cînd sîntem sub umbrela protectoare NATO. Românii simt asta, chiar dacă la nivel difuz, mai puțin articulat.

România n-a fost nicicînd mai nemulțumită. Discrepanța dintre putirință și așteptări este atît de mare, dorința atît de puternică, frustrarea atît de intensă încît a generat un exod masiv, o pierdere de populație mai mare decît în vremea celui mai mare război recent prin care a trecut țara noastră, al doilea război mondial. 15% din întreaga populație adultă și aprox. 25% din populația activă au plecat din țară în ultimii 10 ani și e puțin probabil să se mai întoarcă.

România n-a fost nicicînd mai furioasă și mai plină de ură. Este o agresivitate și un potențial de violență cum probabil n-au mai fost din anii ’30 încoace. Cele două facțiuni ireconciliabile, tefeleii și știrbii, fasciștii și comuniștii, se urăsc cu mare ură. Nu există cale de discuție. Nu există pic de empatie. Nu există pic de răbdare. Fiecare îl vrea pe celălalt aneantizat, măcar simbolic.

România e pe cale să facă 100 de ani. Îi face degeaba. Îi urîm pe cei de lîngă noi. De fapt, ne urîm pe noi înșine. Anul care vine va fi o reflecție a acestei bube lăuntrice pe care o hrănim încontinuu, ca un cancer emoțional și moral. Evenimentele Centenarului vor fi searbede, amare, superficiale și puternic contestate. Nu vom fi mulțumiți. Nu ne vom împăca, nici măcar momentan. Nu vom lua o pauză de respirație. Nu vom accepta un armistițiu. Vom continua să fim cîrcotași și grețoși și enervanți și nemulțumiți și plini de scîrbă.

Mîine e Ziua Națională a României. Nici mîine nu ne vom potoli. Va fi la fel de tensionată atmosfera. Vom fi la fel de zăticniți și de nemulțumiți și de acri și de haini. Fără milă. Fără entuziasm. Fără proiecte pozitive. Fără răbdare. Fără iertare. Sîntem creștini de 2000 de ani, de pe vremea sfîntului Andrei, a cărei zi o sărbătorim azi, și n-avem pic de suflet de creștini în noi.

La mulți ani, Românie!

Autor: Mirel Palada

Sursa: Mirel Palada

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nea Mirele, mare crestin si pacifist esti! Mai ales atunci cand erai cu mainile in parul lui Gotiu si il dadeai cu capul de masa din garsoniera B1 tv!
    Nu ca n-ar fi meritat-o , boschetarul somnambul!

  • Corectie: Zona asta unde este teritoriul actual a Romaniei a adoptat religia ortodoxa prin secolul 9.
    Lasati-o mai moale cu 2000 de ani de crestinism…

  • Corectie: Zona asta unde este teritoriul actual al Romaniei a adoptat religia ortodoxa prin secolul 9.
    Lasati-o mai moale cu 2000 de ani de crestinism…