Politică

Dincolo de politică, ne trebuie un președinte de natură umană. Reacția impasibilă a președintelui Iohannis la leșinul unui militar

Politica este importantă, fără să fim conștienți de fiecare dată, ea ne afectează zilnic viața. Este important să avem politicieni pregătiți, abili, care să nu fure, dar eu cred că este esențial ca cei care ne conduc să fie totuși oameni. Să poată simți, să fie empatici, să poată arăta în anumite momente sensibilitae, nu doar să o mimeze.



Conform specialiștilor, empatia este procesul prin care ajungi să trăiești emoția pe care o observi la altcineva. Ca să fie empatie, trebuie să bifezi trei condiții: să trăiești o emoție, să fie aceeași emoție pe care ai observat‑o la celălalt și să fii conștient că o trăiești fiindcă ai observat‑o. Mai pe românește, ca să simți empatie trebuie să fii o persoană vie, nu un robot care trece impasibil peste orice tragedie.

Paltonul și nepăsarea

Episodul paltonului de la Paris ne-a arătat un Iohannis care se crede pe moșia lui, nu într-o funcție publică și care consideră că cei de la SPP sunt sclavii lui, nu ofițeri români care trebuie să-l protejeze pe președinte, nu să-i ducă paltonul. Dar totuși, acel episod ne arată o mentalitate destul de des întâlnită, mulți din cei ajunși într-o funcție înaltă se comportă astfel.

În schimb, ceea ce s-a întâmplat la Ziua Marinei, la Constanța, este absolut incredibil. Ne arată că președintele nostru își continuă impasibil discursul, deși unul dintre soldații din gardă leșină. Practic, Iohannis a arătat ca un roboțel care avea un program, nimic nu-l poate abate de la programul său pentru că acela este programul. Putea să înceapă ploaia, să vină o tornadă, să crape cerul, el și-ar fi rostit în continuare discursul fără întrerupere.

În timp ce rostea un discurs despre Marină și despre Fecioara Maria, e clar că Iohannis nu era conectat la ceea ce spunea. Nu poți vorbi despre religie, despre onoarea militară, despre Fecioara Maria și totuși să asiști impasibil la leșinul unui om.

Pentru viitoarele alegeri deja nu-mi mai doresc un președinte competent, drept, care să respecte literea și spiritul Constituției, imi doresc doar un om. Unul care să poată, în momente critice, să se conecteze la poporul care l-a ales.

Mai jos am selectat câteva reacții ale președinților și oamenilor politici atunci când în audiență leșină un om.

Obama

Trump

Trudeau

Bernie Sanders

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu