Politică

Bancile americane au platit bonusuri mai mari decat veniturile

Dupa ce au primit miliarde de dolari de la autoritati pentru a scapa de faliment, mai multe institutii financiare americane au platit, in 2008, bonusuri cu mult mai mari decat profitul generat, se arata intr-un unui studiu realizat de procurorul general din New York – Andrew Cuomo, informeaza Antena3.

In pofida afirmatiilor directorilor ca primele ar fi in stransa legatura cu performanta companiei, raportul subliniaza ca “nu exista o prevedere sau un motiv clar a modului cum bancile recompenseza angajatii”.

Potrivit documentului, Goldman Sachs, ce a castigat 2.3 miliarde anul trecut si a primit 10 miliarde de la stat, platit 4,8 miliarde dolari ca prime in 2008 – mai mult decat dublul venitului net. Morgan Stanley, ce a castigat 1,7 miliarde dolari si a primit 10 miliarde de la stat, a dat prime de 4.475 miliarde dolari, de trei ori cat venitul lor net.

JPMorgan Chase, cu venituri de 5.6 miliarde dolari in 2008 and si 25 miliarde de la buget, a platit 8.69 miliarde dolari in bonusuri. La randul lor, Citigroup and Merrill Lynch au pierdut impreuna 54 miliarde dolari in 2008. Au primit un total de 55 miliarde dolari de la stat si au platit prime de 9 miliarde de dolari (5.33 miliarde pentru Citigroup si 3.6 pentru Merrill Lynch, cumparata ulterior de Bank of America.)

Bonusurile platite de aceste banci au fost subiectul fierbinte timp de mai multe luni, directorii fiind pusi sub presiunea Casei Albe, a Congresului, si a contribuabililor, furiosi de sumele exorbitante primite de cei care, in cele din urma, erau vinovati de criza financiara a tarii.

Bancile insista insa sa sustina ca bonusurile mari sunt necesare pentru pastrarea talentelor de varf ce vor ajuta la eforturile de stabilizare a companiilor si ca primele sunt prevazute in contracte.

Z.O.

Sursa: ziua.ro