Analize și opinii Politică

Abuzuri de fiecare zi

masa-taceriiPrivind la Romania regi­mului Basescu observam, simtim ca o ducem greu. Din ce in ce in ce mai greu. Ne lovim in fiecare zi de institutii incapabile sa res­pecte cetateanul si sa renunte la slugarnicia fata de decidentii zilei. Avem o Educatie ciuruita de reformele unor politruci care au aterizat in fruntea ministerului pe criterii ce exclud orice adiere de competenta. Avem un sistem de Sanatate afectat de exodul cadrelor medicale si o subfinantare care isi arata efectele la fiecare pas. Avem un sistem judiciar corupt si aservit interselor de partid. Avem o administratie care se decredibilizeaza accentuat sub impactul devastator al unui tot mai nociv algoritm politic. Drepturile noastre exista, din plin, pe hartie. Constitutia ne apara. Legile ne apara. Partidele sustin ca ne protejeaza interesele. Realitatea, insa, nu ne iarta. Ne readuce de fiecare data, cu brutalitate cres­canda, cu picioarele pe pamant.

Nu de drepturi formale, uitate in pa­ginile unei Constitutii interpretata in functie de interesele fiecarei Puteri avem nevoie, ci de institutii credibile, capabile sa se smulga din jugul politizarii excesive si al suprematiei banului. Tot cei multi, care au dus greul si pe vremea comunismului sunt cei care ingroasa randurile somerilor, care duc pe umerii lor blestemul unei auste­ritati nemeritate. Acestora li se cere, cu un tupeu fantastic, so­lidaritate in fata crizei chiar de catre cei care ii trateaza in fiecare zi ca pe niste gunoaie, ca pe niste paria ai societatii. In ciuda unor discursuri pline ochi cu demagogie si promisiuni nesimtite, realitatea anului 2011 arata mai pregnant ca niciodata modul in care decidentii privesc si trateaza populatia. Salariile bugetarilor au fost reduse, pensiile impozitate si recalculate, mamele umilite, nivelul de trai isi continua trendul descendent.

Banii mai mereu murdari, nemunciti, obtinuti prin abuzul de functii, prin combinatii si compromisuri politice care au devalizat bugetul de stat si care au facut pierdute prin buzunare straine o buna parte a avutiei nationale, au primat de fiecare data. Echipe de profitori din toate partidele au avut grija sa perverteasca in modul cel mai brutal chiar si dreptul de a vota. Saracia lucie, neajunsurile, ii fac pe tot mai multi dintre romani sa isi vanda demnitatea pe sume ridicole. Nu ei sunt vinovati, nu ei ar trebui condamnati, ci toti cei care au reusit “performanta” de a-i duce pe romani pe cele mai inalte culmi ale disperarii.

In tot acest timp, actorii politici isi continua razboaiele politice. Puterea, obsesia Puterii, au transformat politicienii in creaturi hade, care au pierdut orice contact cu realitatea.  Introducerea votului prin corespondenta, obedienta totala a institutiilor statului fata de un regim sau altul, si ma refer aici la CCR, Parchetul General, DNA, MAI, Pre­fecturi, sunt elemente clare care arata controlul pe care Puterea il are asupra Romaniei. Liderii Opozitiei vor face un scandal monstru, vor acuza traseismul electoral, pomenile electorale, dar toate acuzele se vor lovi de scutul institutional al unui regim care refuza sa ia in calcul pierderea privilegiilor conferite de actul guvernarii. Atentatul la democratie poate fi total cat timp institutiile statului isi pierd si ultima bruma de independenta. Ca o victorie a liderilor Opozitiei nu va schimba cu nimic ecuatia decredibilizarii Romaniei este un alt aspect evident cat timp membrii fac parte din aceeasi clasa politica compromisa in 20 de ani de lupte pentru Putere. Atat Puterea cat si Opozitia au partea lor de vina, si inca una consistenta, la drama pe care o traiesc milioane de romani.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Romania ca o piesa de vodevil… vlaguita de resurse, uitata in filele unei istorii prafuite – prea des blamata, prea usor terfeliat, prea plina de personaje gretoase… avem de platit un pret dar, dincolo de afirmarea noastra ca natiune, starea amorfa in care ne complacem lasa urme remanente parcursului sinuos de pana acuma… ne lipsesc caracterele puternice, cei 7 ani de-acasa, credinta bunului simt si, increderea in noi insine, in puterea de a schimba lucrurile… ca sa poti spera, trebuie sa actionezi, ca sa poti intoarce acest capitol urat al istoriei, trebuie sa actionezi, ca sa ne putem privi in ochi fara rusine sau remuscari, trebuie sa actionezi… unitar, solidar, plin de caldura umana si deschis fata de cei din jur… oare, de ce nu putem actiona impreuna?