“O noua civilizatie este pe cale de aparitie in vietile noastre si peste tot oameni orbi incearca s-o opreasca. Aceasta civilizatie noua aduce cu sine noi tipuri de familie, alte stiluri de munca, de iubire si de viata, o noua economie, noi conflicte politice si, dincolo de toate acestea, o constiinta modificata. Elemente ale acestei civilizatii noi exista de pe acum. Milioane de oameni isi acorda vietile cu ritmurile de miine. Altii, ingroziti de viitor, prefera fuga disperata si zadarnica in trecut si incearca sa restabileasca lumea muribunda care le-a dat nastere.”
Alvin Toffler – Al treilea val (Editura politica, Bucuresti, 1983)
Asa isi incepea in 1981 Alvin Toffler cartea sa “Al treilea val”. A trecut de atunci mai bine de un sfert de secol. Lumea a suferit insa de atunci schimbari atit de profunde, incit nici macar un futurist de talia lui Toffler nu le-ar fi putut anticipa. Cuvintele lui Toffler insa sint mai actuale ca niciodata, mai actuale chiar ca atunci cind au fost scrise
“Razboiul rece” s-a terminat lasind in urma lui o lume scindata in mii de fragmente, dezorientata, necontrolata si necontrolabila, in cautarea propriei sale identitati, in cautarea unor echilibre de putere care par sa nu poata fi atinse niciodata.
Noi veniti pe scena economiei mondiala, tari “emergente” cum ar fi China, India, Brazilia, spulbera echilibrele economice si monetare si asa fragile. Lumea intreaga, inclusiv marile puteri occidentale, asista inmarmurita la asta fara sa poata face nimic, incapabila sa inteleaga ca toate acestea, sint de fapt consecinte ale propriilor lor politici arogante si protectioniste.
Resursele energetice conventionale sint pe cale de a se epuiza. Este doar o chestiune de timp. Iar intreaga economie mondiala se bazeaza inca de la inceputurile erei industriale pe acest gen de resurse. Pe combustibili fosili.
Monopolurile asupra acestor resurse, marele complex militar industrial petrolier si farmaceutic au stopat orice incercare de inlocuire a energiilor conventionale cu energii regenerabile. Este deja prea tirziu pentru o astfel de “mega-schimbare” in conditiile actualei ordini mondiale.
Echilibrele ecologice ale biosferei sint in grav pericol. Exploatarea irationala a resurselor naturale, poluarea excesiva, emisiile necontrolate de bioxid de carbon si de noxe deosebit de periculoase, pun insasi cvilizatia umana sub semnul intrebarii si nu exista nici un coltisor de pe planeta in care cineva mai poate fi in siguranta. Specii intregi dispar in fiecare zi.
Mii de fiinte umane se sting in fiecare secunda de foame sau prada unor conflicte armate care nu le privesc si care fac in fiecare secunda sa curga multi litrii de singe uman DEGEABA. Si perspectivele in acest sens nu sint deloc incurajatoare. Epuizarea resurselor de apa potabila si ridicarea nivelului marilor datorata incalzirii globale si topirii calotelor polare ameninta cu migratii masive si cu noi si grave conflicte armate.
Nici lumea “civilizata” nu sta mai bine, nu este mai ferita de gravele prericole care ameninta civilizatia umana. Legata de munca prin credite pentru case si pentru consum, populatia lumii occidentale, a lumii “civilizate”, s-a vazut antrenata intr-o cursa nebuna a consumului fortat, a “cresterii economice” cu orice pret. Descoperind “avantajele vetii pe datorie”, nici n-au bagat de seama ca de fapt proprietarii a tot ceea ce credeau ca au, erau de fapt bancile. Iar bancile nici n-au bagat de seama ca oricit ar forta “consumul” oricit ar diversifica productia de bunuri, mai devreme sau mai tirziu acesta avea sa ajunga si el la rindul lui la o limita. Marile capitaluri nu au bagat de seama ca aceasta “crestere economica” aducatoare de profit si de bunastare avea si ea sa-si consume resursele.
Sistemele sociale existente, s-au bazat dintotdeauna pe polarizarea populatiei planetei in saraci si bogati. Aparitia “claselor medii” nu a modifcat cu nimic acest dezechilibru, ca unica sursa aducatoare de profit si bunastare a claselor privilegiate. Aceasta nu a facut decit sa permita exportul propriilor probleme intr-o asanumita “lume a treia”. Pentru asta a fost nevoie de inventarea unui nou concept: “globalizarea”. Dar desi pretindea sa rezolve problemele, globalizarea nu a facut decit sa scindeze si mai mult lumea in aceleasi vesnice doua mari categorii, in bogati si saraci, categorii care se alimenteaza reciproc, neputind sa existe una fara cealalta. Si cu cit patura de mijloc crestea, cu cit accesul la marile averi devenea mai accesibil, cu atit “fabricarea” intentionata si fortata a saraciei devenea mai necesara.
Accesul din ce in ce mai facil catre marile bogatii nelimitate, catre locuri fruntase in “topul marilor bogati ai lumii”, incurajat de practicile liberale si de ideologia economiei concurentiale de piata, au facut ca ruptura intre bani si economia reala sa fie doar o chestiune de timp. Din acel moment, “capitalul financiar” a devenit o entitate de sine statatoare, care a avut din ce in ce mai putina legatura cu lumea reala. Astfel “speculatia financiara” a devenit o practica in sine, aducatoare de mari profituri, iar “economia reala” si “nevoile bazice” ale populatiilor, care legitimeaza aceasta “economie reala”, au iesit din atentia mai marilor lumii, care s-au rupt ei insisi de aceasta “lume reala”, s-au inchis din ce in ce mai mult in “globul lor de cristal”.
Si cu cit economiile bazate pe “crestere economica” si pe “consum fortat” isi atingeau propriile limite, cu cit “boom –ul noilor tehnologii” se dovedea a fi o simpla bula de sapun, cu cit “boom-ul constructiilor” se dovedea a fi o incercare disperata de a repara ceea ce nu se mai putea repara, cu cit “fabricarea terorismului” in efortul de a genera un al treilea conflict mondial se dovedea a fi o “reteta” care nu mai functiona ca in primele doua razboaie mondiale, “speculatia financiara” raminea singura solutie disperata sub deviza la mare moda astazi: “scapa cine poate”.
Rezultatul? Omenirea se afla acum in fata sumbrei perspective a lipsei oricarei perspective. Criza actuala, fabricata sau nu, nu reuseste decit sa dea doar o gura de oxigen. Sa prelungeasca declinul. Sa amine colapsul. Scaderea “cresterii economice” are o componenta a ei benefica, dar nu are capacitatea de a rezolva problemele structurale grave care ameninta societatile. O relansare a cresterii economice nu va face decit sa ne duca in prapastie mai repede decit mentinind aceasta “crestere zero”. Mai devreme sau mai tirziu insa, va trebui sa ne dam seama ca “asa nu mai merge”. Acest calculator s-a blocat si terbuie resetat.
Nici Romania nu este ferita de toate aceste schimbari globale. Conditiile noastre specifice sint insa usor diferite.
Conditiile istorice, au facut ca timp de aproape 50 de ani, regimuri dictatoriale de stinga, impuse initial de tancurile sovietice, ramase dispersate prin Europa, in asa numita “sfera de influienta sovietica”, sau “Europa de Est”, stabilita de invingatorii in al doilea razboi mondial la “Conferinta de la Yalta”, sa se succeada unul dupa altul pe pamintul romanesc.
Regimul Ceausescu, a adus o schimbare in sensul unei oarecare independente de Moscova, dar nu a reusit niciodata o ruptura totala.
Atit “bunele” cit si “relele” acestui regim insa, unele politici imitate, altele “originale”, au produs schimbari majore in toate structurile sistemului socio-economic romanesc, structuri care se mentin in marea lor majoritate si in ziua de azi.
Astfel, “industrializarea fortata”, a produs o puternica migratie a populatiei rurale catre marile orase devenite “muncitoresti”. Initial aceasta migratie a reprezentat o imbunatatire a calitatii vietii taranilor, deveniti astfel muncitori la oras, in fabrici si uzine, care traiau la bloc, avind acces la apa calda, lumina electrica, televizor, etc., adica un minim de confort asigurat. “Siguranta zilei de miine”, nu era pentru nimeni o problema, “statul socialist” asumindu-si toata raspunderea in acest sens.
Regimul Ceausescu, prin invatamintul obligatoriu, a reusit performanta unei populatii dintre cele mai “alfabetizate” din Europa. Invatamintul superior a produs specialisi care au fost capabili sa standardizeze industria, sa o creeze din nimic practic, sa o dezvolte si sa o diversifice la cererea Partidului Comunist si a “conducatorului suprem”. Invatamintul mediu tehnic, a produs cadre specializate, policalificate, care aveau sa uimeasca o lume intreaga cu pregatirea lor profesionala si ingeniozitatea lor, in marea migratie denumita generic “capsunarit” a anilor 2000.
Fabricile nou create, era “fabrici politice” menite mai mult sa dea de lucru, sa asigure o ocupatie populatiei urbane si a unei parti a celei rurale, decit sa urmareasca criterii de eficienta. Chiar si asa insa, serviciile secrete, au reusit performanta de a impune economia romaneasca pe anumite piete, chiar si occidentale. Romania socialista, exporta bunuri de larg consum, masini si utilaje grele, produse agricole, importa energie, anumite materii prime necesare si tehnologie de virf la acea vreme.
Interesele mondiale insa, ideea de “piata globala”, nevoia disperata a economiei occidentale de consum fortat si crestere economica cu orice pret, de a gasi noi piete de desfacere, de a identifica noi surse de profituri, au facut ca in 1989 Romania sa figureze pe “lista neagra” a regimurilor condamnate sa intre definitiv in istorie. Ca o “ironie a sortii”, poate si pentru “indrazneala” lui Nicolae Ceausescu de a-si palti datoriile externe, Romania avea sa se prezinte lumii intregi cu o schimbare violenta, marcata de varsare de singe.
Sigur ca nu a fost greu sa sa gaseasca tradatori in rindul opozantilor lui Ceausescu, si sa fie “contractati” in procesul “schimbarii”. Serviciile secrete, umblate prin lume, culte, bine pregatite intelectual, cu acces la informatii de prima mina si de ultima ora, au perceput inainte oricui “vintul schimbarii”, au inteles mai bine ca oricine “spiritul noilor vremuri” ce se apropiau. Incetul cu incetul, Ceausescu a ramas din ce in ce mai singur. Martor incomod al multor adevaruri la fel de incomode, a fost asasinat miseleste, fara nici un fel de judecata valabila, intrind astfel in istorie si ca un “model” de aratat unor alti posibili “copii neascultatori”, ca Sadaam Hussein.
Tradatorii care au facut posibila asasinarea lui Ceausescu insa, s-au dovedit a fi incapabili de a administra situatia nou creata. Nepregatiti pentru “actul guvernarii”, pe deasupra si de proasta calitate morala fiind in marea lor majoritate, victime usoare ale actiunilor destabilizatoare ale serviciilor straine de informatii, intr-o tara lipsita de orice protectie informativa, acestia au creeat, cu sau fara voia lor, ceea ce Ion Iliescu numea, (el insusi unul dintre vinovati): “vid de putere”. Au condus destinele tarii catre un lung proces de framintari sociale, indepartind Romania de propriile ei interese nationale, transformind populatia ei intr-o simpla masa de manevra, invrajbita, folosita in satisfacerea intereselor personale sau de grup restrins, privilegiat, ale guvernantilor vremii.
Framintarile mondiale ale anilor 2000, au marcat si ele evolutia Romaniei, si s-au suprapus peste criza structurala fara perspective a sistemului socio – politico – economic din tara. Aceste fenomene, si implicatiile lor in Romania au creat senzatia unei aparente bunastari si a unei aparente iesiri din criza, dar nu au fost decit prelungirea unei agonii a unui sistem sortit pieirii.
Astfel, incercarile disperate ale capitalului financiar mondial de a supravietui prin “boom-ul noilor tehnologii”, acel “buble.com” si mai apoi prin “boom-ul imobiliar” ce i-a urmat, au permis migratia masiva a peste jumatate din populatia activa a tarii in occident, cu preponderenta Italia si Spania. Se declansa astfel “operatiunea capsunaritul”. Sume uriase de bani in valuta forte, au inceput astfel sa curga riuri, riuri, inspre tara, spre marea bucuriei a delicventei legalizate, ascunse in sferele inalte ale puterii intr-o “tara a nimanui”, delicventa care se autoprotejase deja prin adaptarea legislatiei tarii la propriile lor interese.
Era “epoca de aur” a hotilor de tot felul, atit mici cit si mari. Cei mari vindeau tot ce le cadea in mina din economia tarii, capitalului strain, caruia nu-i venea sa creada ca asa ceva este nu numai posibil, dar si atit de simplu. Cei mici speriau lumea occidentala cu ingeniozitatea lor, scapati din tara fara nici un control, mascati sub aparenta nevinovatilor “muncitori in constructii” sau a “capsunarilor”.
Cumparind la preturi mai mult simbolice, active strategice chiar, platind comisioane care au facut sa curga riuri de bani, in conturi din paradisurile fiscale ale mafiilor fara scrupule, legalizate si fara nici o urma de control de nicaieri, capitalurile straine s-au pus pe treaba, si au facut sa curga spre Romania alte riuri de bani rezultati din investitiile straine. Cheia marilor succese? Romanii aveau acum bani din celelalte riuri de bani pe care emigrantii le trimeteau din strainatate. Afacerea secolului era astfel garantata.
Fata tarii s-a schimbat peste noapte cu o rapiditate de neimaginat cu doar citiva ani inainte. Supermarket-uri, mai rafinate chiar ca cele din occident, au rasarit peste tot. Reclame luminoase te fac sa nu mai stii daca esti la Bucuresti, Paris sau New York. Intreg parcul de autoturisme al tarii s-a schimbat aproape peste noapte. Dacia lui Ceausescu, acel “wolks wagen” romanesc, (masina poporului) pe care Hitler o inventase cu o jumatate de secol in urma, aproape ca a ajuns piesa de muzeu. Trabantul la fel. Romania devenea de nerecunoscut chiar si pentru cei care plecasera in strainatate la munca. Romanii ramasi in tara, sesizau mai putin amploarea schimbarii, aceasta petrecinduse sub privirile lor permanente. Romanii au ajuns sa creada ca toate astea sint normale. Ca totul li se cuvine. Ca totul este rezultatul efortului lor.
Mare eroare. “Vintul schmbarilor” mondiale avea sa scoata insa la iveala toate murdariile apelor tulburi peste care se construise castelul de carti al falsei bunastari. Monstrul sinistru al “crizei mondiale”, batea la portile tarii facind sa ne inghete tuturor singele-n vine.
Epoca de aur a “capsunaritului” s-a incheiat. Pina si hotii de doi bani s-au intors in tara, nu insa si fara o buna experienta in domeniu. Capitalul strain a incetat sa mai rupa portile bancilor romanesti. Din contra, riurile de bani trimise de “capsunari”, se intorc acum inapoi in occident sub forma dividendelor companiilor straine. Putine active mai ramin de vindut in tara, si putini cumparatori se mai arata dispusi sa le mai cumpere. Iar daca o fac in nici un caz nu o vor face ca sa mai investeasca in ele, ci sa le inchida pur si simplu pentru a elimina o concurenta in plus, pentru a-si impune si mai mult, in vremuri de recesiune, propriile lor produse.
Copil orfan ramas pe drumuri, agricultura romaneasca practic nu mai exista. Politica de importuri a supermarket-urilor, sustinuta de complicitatea guvernantilor, a impus preturi de dumping taranilor. Acestia, lipsiti de orice ajutor guvernamental, s-au vazut in faliment neputind sa-si vinda marfa la preturile atit de mici oferite si nici sa asigure standardele de calitate impuse. Taranii romani s-au vazut in stricta dependenta de cei plecati din tara, care se intorc insa din ce in ce mai multi acasa, traind inca, doar din micile lor rezerve.
Romania se afla la ora actuala intr-o stare de totala insecuritate alimentara, depinzind aproape in totalitate de capitalurile straine si de importuri. Capitalurile straine, in conditiile scaderii drastice a puterii de cumparare a populatiei, lipsita de “ajutoarele din strainatate” ale “capsunarilor”, lipsita de un loc de munca, intr-o economie care practic nu mai exista, capitalurile straine deci, in conditiile scaderii drastice a vinzarilor, vor face cale intoarsa de unde au venit. Importurile vor necesita fonduri care cu siguranta nu vor veni inapoi din paradisurile fiscale.
Si cum nici o nenorocire nu vine niciodata singura, toate astea se suprapun peste un an electoral, in care o patura politica corupta, delicventa, ajutata de o mass-media aservita, angajata intr-o disperata lupta pentru putere si constiente de tot raul pe care l-au facut tarii, nu numai ca au cheltuit si ultimile resurse financiare, dar s-au mai si imprumutat pentru a mai prelungi macar pina la alegeri “iluzia bunastarii” si a “normalitatii”. Pentru a-si atrage catre propriile buzunare “bani albi” sau “spalati”, pentru zilele foarte “negre” care vor urma.
Ca intotdeauna, serviciile secrete sint cu un pas inaintea tuturor, si stiu dinainte ce va sa vina. Nu intimplator, sume imense s-au investit in companii super pregatite si super specializate de asazisa “paza si protectie”, de genul BGS. Vigilente, aceste adevarate “armate private”, au ocupat deja strazile marilor orase si isi dispun fortele din timp in punctele strategice. Carui fapt se datoreaza aceste investitii imense in tehnica de represiune urbana? Cine sint “dusmanii” impotriva carora sint instruiti acesti soldati moderni, acesti “mercenari” superdotati? Pentru care motiv sint pregatiti si platiti cu salarii demne de invidie si pentru un occidental aceste trupe? Pentru ce sint mentinute in “activitate pe timp de pace” acesti superprofesionisti?
Sint intrebari la care ei ar sti cel mai bine sa ne raspunda. Insa intre ceea ce stim si anume ca aceste “armate private” sint o realitate, si intre ceea ce nu stim, care sint “scopurile” lor, este ceea ce putem presupune: si anume ca noi, populatia civila care se va razvrati fara sa o mai incite nimeni ca 1989, sint adevaratii dusmani impotriva carora atit politicienii cit si marii bogatasi ai Romaniei se pregatesc in aceste momente atit de delicate si de sumbre.
De pe la jumatatea acestui an insa, din ce in ce mai multa lume a inceput sa-si dea seama de pericol. Neavind acces la mediile de informare in masa, in marea lor majoritate aservite, acestia au inceput sa se organizeze si sa-si exprime protestele in diverse forme in unicele medii la indemina, mediile internet.
Constienti de aceasta, proprietarii marilor companii mediatice, in cirdasie cu patura politica si marile mafii financiare, au lansat o puternica campanie de distragere a atentiei publice de la problemele reale, exacerbind “lupta politica electorala” dincolo de limitele absurdului, otravind mintile oamenilor cu tot felul de “scandaluri” trase de par si amplificate in mod artificial cu mult peste limita oricarui bun simt.
Ingrozite de situatia nou creata, mediile financiare internationale s-au grabit sa acorde imprumuturi actualei clici la putere in Romania, incercind o evitare a unei destabilizari iminente a zonei, sperind ca sumele vor sprijini un minim de investitii care sa repare dezastrul creat ani de-a rindul.
Planul financiarilor straini, in speta FMI, insa a fost zadarnicit de mai marii Romaniei, care s-au grabit sa cheltuie sumele pentru ingrosarea propriilor buzunare, pentru plata bugetarilor fara de care ar fi incetat sa mai functioneze intreg aparatul de stat si care bugetari au stiut sa exploateze in mod oportun situatia, si pentru o campanie electorala stupida, in conditiile lipsei oricarei alternative credibile.
Tot mai multe voci cu autoritate intelectuala si morala, avertizeaza asupra scadentei imprumuturilor, asupra incapacitatii de plata a Romaniei, asupra convulsiilor sociale ce vor urma, asupra pericolului instabilitatii in zona, asupra insecuritatii alimentare a intregii populatii, dar vocile lor se lovesc de impasivitatea si de nesimtirea de neimaginat a tuturor celor care conduc in momentul de fata destinele tarii.
In aceste conditii Romania este practic scindata in doua. Pe de o parte Romania delicventei care s-a autolegalizat, a mafiilor de tot felul si a lumii interlope, mina in mina cu mafiile politice, nationale si locale si cu autoritatile corupte, ROMANIA LOR, si pe de cealalta parte Romania marii mase a populatiei, atit urbane cit si rurale, care se afla in imposibilitatea de a gasi vre-o alternativa de iesire din aceasta situatie, condamnata sa plateasca “oalele sparte” ale acestor iresponsabili: ROMANIA NOASTRA.
Pe la sfirsitul verii acestui an, Un personaj controversat, intens mediatizat, Alexandra Svet, lansa un “manifest” intitulat “Treziti-va! asta nu e Romania noastra”. Cu o redactare nu tocmai profsionala, urmind in linii mari o scrisoare redactata cu anterioritate de un alt personaj feminin, “manifestul” punea insa punctul pe “i”, punea degetul pe rana, stirnind interesul si curiozitatea unui numar din ce in ce mai mare de persoane.
S-au vehiculat diverse speculatii, au circulat diverse zvonuri, intre care si acela ca respectiva Alexandra Svet, ar fi presupusa amanta a fiului milionarului Dinu Patriciu, implicat in vinderea activelor companiei petroliere romane in perioada imediat premergatoare aderarii Romaniei la NATO. S-au vehiculat de asemeni zvonuri ca acest manifest ar fi fost lansat “la comanda”.
Este posibil ca anumite forte vinculate actualei puteri, sa lanseze astfel de actiuni, pentru a detremina ca spiritele cele mai revolutionare, cele mai protestatare, sa iasa din anonimat si sa poata fi inregistrate pe liste ale potentialilor adversari sau incitatori.
Indiferent insa care ar fi fost situatia reala Alexandrei Svet, indiferent care ar fi fost scopurile ei reale, indiferent care ar fi actuala situatie a presupusei “miscari” de care nu mai stie nimeni nimic la aceasta data, incepind cu acel “manifest”, Romania ramine definitiv scindata in constiinta oamenilor, asa cum este ea de fapt la ora actuala, asa cum a fost de o buna bucata de vreme de dupa 1989 incoace, in ROMANIA LOR si ROMANIA NOASTRA. Si asa stau lucrurile care isi cauta acum rezolvarea si de a caror rezolvare, trebuie sa se ocupe fiecare din cele doua parti PE CONT PROPRIU.
Asadar, noi cei din ROMANIA NOASTRA, a marii majoritati a populatiei, neimplicate in cercurile puterii si ale aparatului de stat, va trebui sa ne luam soarta in propriile noastre miini si sa facem uz de intreaga noastra capacitate creativa, pentru a crea un SISTEM ALTERNATIV.
Un ALT SISTEM ALTERNATIV, este absolut necesar din trei motive esentiale:
Unul este acela ca actualul sistem, “sistemul ticalosit”, cum foarte adevarat graia “gura pacatosului” Traian Basescu, este “ticalosit” pentru ca este un SISTEM TICALOSIBIL si desticalosirea lui nu foloseste la nimic, caci in cel mai scurt timp, admitind ca aceasta desticalosire a lui ar fi posibila, cum marea majoritate a populatiei inclina sa creada inca, se va ticalosi la loc.
Un al doilea motiv, este acela ca actualul sistem, s-a autoprotejat suficient de bine, atit legal cit si prin mijloace de forta represiva, ca sa NU POATA FI INLATURAT PRIN NICI UN FEL DE MODALITATE, NICI VIOLENTA SI NICI NONVIOLENTA.
Un al treilea motiv, este acela ca adevarata putere, PUTEREA REALA ESTE ACEEA A MARII MAJORITATI A POPULATIEI, care oricum sustine intregul efort functional al tarii, pe umerii careia oricum cade responsabilitatea iresponsabilitatii guvernantilor din actualul sistem. Aceasta putere este insa dispersata, populatia este invrajbita, impinsa prin tehnici de manipulare catre un egoism extrem, puterea ei este anihilata prin mijloace de manipulare in masa, prin diverse “tehnologii mentale”, menite sa induca in populatie lipsa auto-stimei, impresia de incapacitate a individului de a reactiona in nici un fel, impresia ca fiecare este un incapabil, un prost, un las, un hot si un iresponsabil. Lucrurile nu stau nici pe departe asa, fiecare individ o stie bine in sinea lui, fiecare individ se simte jignit cind aude acuzatiile care i se aduc in mod implicit, atunci cind se afirma ca “romanii ar fi un popor de lasi si inculti, un popor de tigani delicventi”, numai ca individului ii lipseste comunicarea cu ceilalti, ii lipseste increderea in sine si mai ales II LIPSESTE MODALITATEA CONCRETA DE ORGANIZARE.
Asadar unica alternativa posibila este aceea de a imagina un sistem independent, realist, realizabil, pornind de la instrumentele legale existente si de la conditiile noilor realitati, si mai ales oferind modalitatea de organizare prin care un astfel de sistem sa se poata autorealiza.
Proiectul PHOENIX se vrea o astfel de alternativa. Proiectul PHOENIX deja exista in mod real, functioneaza si se extinde mai repede chiar decit estimarile preliminare. Proiectul PHOENIX este mai mult decit posibil, mai mult chiar decit probabil, este o realitate, care chiar daca se afla deocamdata intr-o forma incipienta, embrionara, PROIECTUL PHOENIX A DESCHIS DEJA DRUMUL MARII SCHIMBARI. Iar acest drum cum se va vedea, prin insasi natura proiectului, prin insasi natura sistemului propus, este IREVERSIBIL. Nimic si nimeni nu-l mai poate intoarce din drumul sau, nimic si nimeni nu-l mai poate opri in loc. Este doar o chestiune de timp recuperarea Romaniei noastre, a Daciei noastre milenare. Izolarea acestor “celule canceroase”, a persoanelor care in dementa lor iresponsabila, ne-au adus in aceasta situatie, este inca odata, DOAR O CHESTIUNE DE TIMP.
Proiectul PHOENIX pleaca de la premiza ca “politicul”, prin insasi definitia sa, in conformitate cu tezele machiavelice, care il definesc ca pe o “lupta permanenta pentru putere”, in conditiile unei societati mentinute artificial intr-o “continua dezbinare” si intr-o continua stare de “dominatie a maselor invinse de catre elitele politice invingatoare”, prin “instrumente de control social represive”, nu va putea sa ofere niciodata solutii concrete problemelor maselor populare, considerate din start “invinse”. “Politicul” isi va oferi in permanenta solutii rezervate lui insusi, adica “puterii invingatoare” si intereselor personale ale reprezentantilor acestei puteri. Este ceea ce se intimpla cu rigurozitate matematica, in Romania aceasta “a lor” si nu “a noastra” – a marilor si permanentilor “invinsi”.
Proiectul PHOENIX, pleaca de la premiza ca evaluarea persoanei dupa criteriul cantitatatii de bunuri materiale posedate, a averii in posesia caruia se afla o persoana, sau a puterii de cumparare pe care o dau aceste averi, este o evaluare falsa, impotriva insasi a naturii umane.
Acest criteriu de evaluare a persoanelor, a plasat indivizii societatilor pe o axa imaginara, liniara, unidimensionala, in care la stinga se afla saracii iar in dreapta se afla bogatii, a caror bogatie nu poate fi obtinuta decit prin deposedarea saracilor. Prin mentinerea lor perpetua in saracie, pentru a alimenta invidia umana si prin aceasta “lupta etrena pentru putere” si implicit pentru bogatiile nejustificate, care ele si numai ele, aceste bogatii nemasurate, dincolo de limita satisfacerii necesitatilor fiintei umane, dau puterea unora asupra celorlalti, lipsindu-i pe acestia din urma de orice posibilitate de a-si asigura existenta, altfel decit vinzindu-si aptitudinile si capacitatile mentale cui are posibilitatea si este dispus sa i le cumpere.
Evaluarea persoanelor dupa criteriul fals si anti-natural al posesiei de bunuri, a permis dezvoltarea unor sisteme sociale in care puterea si bogatia se auto-alimenteaza reciproc, intr-un cerc vicios din care nu exista scapare. Un cerc vicios, in care numai cine are putere are bani, si numai cine are bani are putere.
Proiectul PHOENIX, propune un alt criteriu de evaluare a persoanelor umane, dupa capacitatea lor de a-si rezolva propriile lor probleme precum si problemele celor in incapacitate de a si le rezolva singuri. Proiectul Phoenix, propune o schema tridimensionala de evaluare a persoanelor, o schema nucleara, o schema sferica, in centrul careia se afla persoana sau grupul de persoane capabile sa rezolve cel mai mare numar de probleme, iar spre periferie persoanele capabile sa rezolve numarul cel mai mic de probleme ale grupului respectiv.
Proiectul PHOENIX, nu exclude bogatia sau averea individuala sau a grupului, dar exclude cu desavirsire acumularea de averi care sa depaseasca nevoile persoanelor sau a grupului pe care-l compun respectivele persoane, dincolo de limitele unui trai decent sau chiar in lux si dincolo de limitele unor rezerve strategice ale individului sau ale grupului respectiv.
Proiectul PHOENIX nu isi propune sa deposedeze pe nimeni de absolut nimic, Proiectul PHOENIX pretinde sa isi asigure prin eforturi proprii propriile necesitati sau a mijloacelor de achizitie a bunurilor pe care nu si le poate asigura prin eforturi proprii. In acest sens criteriul esential menit sa dea un scop functionarii grupurilor sale, este in primul rind AUTOSUFICIENTA.
Proiectul PHOENIX nu isi propune sa devina un univers inchis, ci un sistem deschis, fiindu-i indiferenta lumea exterioara sistemului atita vreme cit aceasta lume exterioara nu intervine pentru a-i perturba activitatea. Proiectul PHOENIX va ramine deschis oricarei persoane care isi insuseste principiile de functionare a sistemului.
Proiectul PHOENIX isi propune sa adopte modelul de organizare si functionare sistemica a organismelor vii, model pe care il considera ca fiind unicul sistem a carui functionalitate este verificata de natura insasi. In acest sens, Proiectul PHOENIX se va organiza in grupuri relativ mici, sustenibile, grupuri capabile de autocontrol, care sa nu se sufoce sub propria lor greutate sau sa necesite delegarea de competente. Grupurile initiale, celulele de baza, numite “UNITATI INTEGRATE DE RANGUL UNU, se vor constitui dupa criterii de afinitati, pasiuni si aptitudini comune, de comun acord cu toti membrii propusi spre constituirea grupului, a carui marime va fi data de propria sa functionalitate.
Proiectul PHOENIX isi propune sa elaboreze un set de instructiuni bazice, un fel de “cod genetic”, asemeni ADN-ului celulelor vii, care va contine atit normele proprii de comportament, verificate ca functionale cit si informatia necesara multiplicarii grupurilor, printr-un fel de “diviziune celulara”, in sensul in care un membru al grupului se va separa de grup pentru a-si alcatui alt grup, sau noi veniti in grupul respectiv vor fi pregatiti pentru intemeierea unui grup nou, fara ca acesta sa mai parcurga si sa rezolve din nou, problemele inerente oricarui inceput. Noile grupuri, impreuna cu cele initiale, vor alcatui un grup de grupuri, o familie de familii, un suprasistem, care isi va cauta propriile norme si reguli de functionare, si care va trimite inapoi informatia necesara eventualelor modificari ale instructiunilor bazice impuse de noua apartenenta la noul suprasistem. In acest fel, noile suprasisteme, se vor putea la rindul sau adapta si multiplica, sau alcatui cu alte suprasisteme similare, sisteme de ordin imediat superior.
Proiectul PHOENIX isi propune adoptarea ca unic criteriu de comanda, logica realitatii insasi, ideea in sine si nu o persoana, persoana fiind doar cea capabila sa-si insuseasca logica realitatii si sa o aplice in fuctionarea optima a grupului, asigurindu-i functionalitatea si asigurindu-si prin numarul si complexitatea problemelor rezolvate, si recunoscute de ceilalti membrii, accesul catre zonele centrale ale “unitatilor integrate” ale sistemului sau ale suprasistemelor.
Proiectul PHOENIX nu va actiona in nici un fel pentru a obliga persoane din afara sa intre in sistem, ci doar va oferi in permanenta, in mod public, avantajele, problemele si evolutia sa, raminind la latitudinea fiecaruia sa-si exprime dorinta de a se integra in sistem. Nici un alt grup insa, nu va fi recunoscut de sistem, decit daca formarea acestuia s-a produs prin multiplicarea unor celule pornind de la cele initiale. Pe masura ce sistemul va stabili relatii extrasistemice cu alte entitati care nu ii apartin acestuia, se vor alcatui unitati integrate de rangul doi, care se vor intemeia pe relatii de colaborare si ajutor reciproc, cu firme particulare deja existente spre exemplu, sau alte institutii.
UNITATILE INTEGRATE
Functionalitatea acesteor unitati trebuie indreptata catre:
– autosuficienta,
– asigurarea unei rezerve strategice si
– asigurarea unui surplus care sa permita achizitionarea de bunuri materiale si servicii care nu pot fi asigurate in cadrul autosuficientei.
– implicarea minima a factorului uman pina la eliminarea sa in totalitate.
Aceast tip de unitate integrata, va face parte din SISTEMULUI GLOBAL INTEGRAT (SGI) si trebuie conceputa ca de altfel toate celelalte unitati componente ale sistemului ca o unitate fara termen de valabilitate, adica trebuie conceputa:
pentru a functiona pe o durata nelimitata si
pentru a se putea fi adaptabila realitatilor exterioare
Personalul uman din cadrul unei unitati integrate, va fi initial selectionat in functie de dorinta fiecaruia de a face parte dintr-o astfel de unitate, existind pentru aceasta un set de criterii de selectivitate cum ar fi:
dragostea pentru natura, plante si animale
capacitatea de a se detasa usor de mediul urban
disponibilitate
aptitudini, etc
Proiectul fermei integrate va fi un proiect tip, in ceea ce priveste structura functionala, dar va fi deosebit de flexibil din punct de vedere estetic si de comfort, lasind ample posibilitati de modificare,
atit in cadrul procesului de multiplicare
cit si in cadrul adaptabilitatii la noi cerinte de confort, lasind cimp deschis creativitatii membrilor constituienti.
In cazurile in care vor apare divergente de opinii, respectivele persoane vor fi incurajate si ajutate sa plece intr-un proces de multiplicare a proiectului intr-o unitate noua, urmind ca beneficiile schimbarii sa devina un bun comun care sa stea la baza modificarii tuturor unitatilor care doresc sa implementeze schimbarile.
Va exista deci un sistem de comunicare interna deosebit de accesibil si la indemina oricui, atit audiovizual in sistem tele-conferinta in intranet cit si prin statii de emisie receptie personale gen telefonie mobila dar in retele interne proprii.
Ideea este de a nu exista absolut nici un impediment intr-o comunicare perfecta intre toti membrii sistemului.
Comunicarea cu exteriorul se va face prin linii de comunicatie obijnuite in conditiile cele mai ieftine cu putinta.
In ceea ce priveste schimburile de produse intre unitati in cadrul SGI, se va avea in vedere proiectarea si constructia de linii subterane de transport automate, simple, robuste, eficiente, care sa nu necesite reparatii la intervale scurte de timp si care sa nu consume multa energie. In acest sens se pot imagina si proiecta micro tunele, cu unitati container mici, pe roti, cu tractiune prin cablu gen telescaun sau teleferic. Pe distante mai mari se pot folosi drept statii de tranzit unitati care se afla in drumul cel mai scurt intre doua puncte alese ca puncte de expeditie si de destinatie. Aceste statii de tranzit ca si statiile de expeditie si receptie cu timpul vor fi informatizate si automatizate.
Sistemul de evidenta cantitativa si calitativa a bunurilor produse va fi unul in totalitate informatizat de uz strict intern iar soft-ul va fi conceput astfel incit sa elimine orice posibiliate de perisabilitate, sau de penurie interna atit in cadrul unitatilor cit si in cadrul SGI
Unitatile din cadrul SGI vor fi concepute astfel incit sa asigure toate conditiile de coexistenta a tuturor familiilor membrilor ce le alcatuiesc, fara sa existe obligativitatea ca familiile acestora sa se implice in cadrul sistemului, dar in cazul membrilor constituienti implicarea va fi totala. In acest sens persoanele respective vor avea un timp suficient de reflectie si de convingere a membrilor apropiati ai familiilor acestora, raminind ca eventualele divergente sa se rezolve anterior integrarii lor in sistem, (divorturi, partaje, etc) urmind ca obligatiile ce reies din acestea sa fie asigurate in limita maxima a prevederilor legale existente. In cazul un care ulterior persoanele ramasa in afara sistemului se vor razgindi, nu li se va opri accesul in sistem, dar se vor avea in vedere factorii conflictivi ce au dus la respectivele divergente, prioritara fiind integritatea sistemului, fapt pentru care se va lua in consideratie si eliminarea persoanelor care au intrat initial in sistem.
Forma legala de organizare a acestor unitati va fi aceea a societatilor comerciale pe actiuni, putindu-se astfel cuantifica aportul fiecaria, dar acest aport nu va contribui in nici un fel la organizarea interna a unitatii, acesta fiind necesar doar la plecarea sau la eliminarea anumitor persoane, avindu-se in vedere in aceste cazuri si despagubiri minime de genul salariului minim pe economie, etc.
Eventualele proprietati care nu vor constitui aport direct in cadrul unitatilor, vor fi insa exploatate la maximum, prin inchiriere, vindere sau ipotecare, urmind ca valorile financiare generate sa constituie aport direct in cadrul unitatilor, cu despagubire corespunzatoare in caz de eliminare din sistem, fara insa ca aceste despagubiri sa afecteze functionalitatea sistemului.
Vor exista conturi deschise, de preferinta in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, dar se va urmari in special evitarea depozitarii unor sume mari de bani, in sensul transformarii acestora in utilitati cu o functionalitate automata de cit mai lunga durata.
In cazul persoanelor care pleaca sa multiplice sistemul, acestea vor fi ajutate cu prioritate in limita disponibilului, fara sa fie afectate rezervele strategice si nici confortul membrilor ramasi. In acest sens se poate mari productivitatea unitatii in vederea obtinerii unor disponibilitati suplimentare, dar se va putea face apel si la contributia altor unitati din sistem. In acest sens, prioritate vor avea persoanele cu cele mai bune idei si apoi cele mai tinere.
Unitatile vor fi initial clasificate pe ranguri, astfel incit primele unitati experimentale vor fi unitati de rangul I, primele unitati multiplicate vor fi unitati de rangul II, unitatile derivate din acestea sau externe admise prin fuziune integrativa, vor fi unitati de rangul III si asa mai departe.
Ulterior, cind aceste unitati vor deveni un fenomen, se va avea in vedere o clasificare in functie structura ierarhica nou creata de tip cerebral si de necesitatile Sistemului Globalizat Integrat, astfel incit sa se poata actiona in sensul modificarilor legislative necesare la nivel national.
SGI nu-si va propune sub nici o forma sa includa toata masa populatiei tarii, dar va fi permisiv tuturor acelora care in urma eliminarii in faza initiala de selectie vor intelege sa accepte o pregatire specifica in cadrul sistemului, in cadrul unitatilor existente si cu timpul in cadrul unor unitati specializate in acest sens
Unitatile integrate vor avea deci posibilitatea de includere a noi persoane cu statut de invitati.
Accesul pe teritoriul unitatilor integrate va fi permis numai membrilor acestora, iar invitatilor numai cu scopul pregatirii acestora in urma respingerii in cadrul selectiei prealabile, personalului autorizat in cazuri de stricta necesitate (pompieri, ambulante, banci, etc), si reprezentantilor legali cu conditia acreditarii corespunzatoare atit a identitatii acestora cit si a motivelor care i-au adus la portile unitatilor.
Se va evita prezenta presei, in acest sens urmind a se elabora materiale documentare informative, atit audiovizuale, cit si scrise sau publicate in internet.
Unitatile integrate se vor supune tuturor prevederilor legale in vigoare atit interne cit si internationale. Se va avea insa permanent in vedere modul in care aceste prevederi pot afecta in mod negativ functionalitatea sistemului, urmind a se imagina modalitati de modificare legala a acestor prevederi.
Unitatile din cadrul sistemului vor avea in vedere rezolvarea tuturor problemelor din exteriorul acestora care le afecteaza functionalitatea, cum ar fi asfaltarea cailor de acces, curatenia si estetica zonelor invecinate, etc., Astfel se vor accesa toate modalitatile legale, cum ar fi interventii in cadrul primariilor, a consiliilor locale si chiar ale statului, iar in cazuri extreme care afecteaza functionalitatea sistemului, se vor rezolva prin resurse interne, urmind a se cere despagubirile de rigoare institutiilor care din rea intentie nu au asigurat rezolvarea acestor probleme in cazul in care le statea in competenta.
In cadrul unitatilor integrate, se va evita cu strictete obligativitatea subiectiva a executarii oricarei munci sau actiuni, astfel incit structura ierarhica de conducere existenta sa fie garantul obiectivitatii. Astfel, functia integratoare a persoanei desemnate ca INTEGRATOR SOCIAL, nu va avea nimic din functiile de conducere existente. Integrator social, va fi practic fiecare persoana din cadrul unitatii in sfera sa de activitate, liber consimtita si determinata de necesitatile obiective cerute de functionalitatea sistemului. Pentru orice fel de excese subiective de conducere exista loc suficient in afara sistemului. Atributiile fiecarei persoane vor fi deci stabilite in baza strict a unor criterii de obiectivitate, aptitudini, pasiuni, creativitate, libera consimtire si atestare corespunzatoare in cadrul sistemului.
Se va evita in limita posibilitatilor orice fel de program strict sau punctualitate care sa nu fie impuse de necesitati obiective. Se va urmari in permanenta obtinerea unei atmosfere de familie si de sarbatoare in fiecare zi a anului. Se vor incuraja actiuni colective in fiecare zi, de genul meselor in jurul focului, dans, spectacol, divertisment, unitatile fiind prevazute prin insasi proiectul structural initial cu dotatii corespunzatoare concepute astfel incit sa permita o comunicare optima intre toti membrii unitatii integrate si intre toate unitatile sistemului.
Se va pune un accent deosebit pe estetica unitatilor integrate, copaci si flori ornamentale, fintini arteziene, lacuri, precum si zone exterioare intime, toate acestea accesibile tot timpul anului, deci si pe timp de iarna.
Spatiile de locuit vor fi dotate cu toate utilitatile de confort la standarde internationale. Va exista posibilitatea meselor in spatii tip restaurant sau bar, cu bucatarie proprie si meniuri stabilite in prealabil de catre toata lumea, dar va exista si posibilitatea ca fiecare sa-si asigure aceasta daca doreste in cadrul bucatariei proprii care va fi anexata spatiului de locuit pentru cine doreste asta. Spatiile de locuit vor avea de asemeni camere de zi pentru invitati din cadrul unitatilor.
Initial, prioritara va fi productia agricola, in cadrul unor spatii specializate tip microferma. Acestea vor fi orientate in special pe productie legumicola, piscicola si cresterea animalelor abatorizate in sistem propriu, cu respectarea normelor sanitare si ecologice in vigoare sau apelind la serviciile unor unitati de abatorizare apropiate, urmind a se asigura doar conservarea corespunzatoare a produselor.
Unitatile legumicole vor fi adaptate unei productii strict ecologice, si cu productii tot timpul anului, in sere semi ingropate sau ingropate, bine izolate, care sa necesite costuri si asistenta umana minime, (udare automata, etc).
Se va urmari independenta energetica totala, in sensul exploatarii maxime a energiei solare eoliene si animale. In acest sens se pot imagina grupuri de baterii acumulatori, cu electrogeneratoare proprii trase de cai pe trasee in circuit inchis si cu actionare automata asupra animalelor. Vor exista si grupuri electrogene, in special pe motorina, si rezerve strategice de motorina si gaz natural, care insa vor fi consumate doar in cazuri de stricta necesitate.
Unitatile vor fi dotate prin proiect initial cu spatii specializate de reparatii si intretinere, scule si utilaje mici standard, in sensul construirii prin eforturi proprii a dotatiilor unitatilor.
Exploatarea eventuala a unor terenuri agricole mai mari achizitionate, se va face cu utilaje inchiriate sau proprii, in campanii agricole, de catre unitati integrate specializate.
Terenurile vor fi achizitionate in mod prioritar prin cumparare si se va avea in vedere ca acestea sa fie in vecinatatea sau macar in imediata apropiere a unitatilor respective, imprejmuite si pazite corespunzator, prin metode in special electronice, ciini, etc.
Ulterior se vor dezvolta unitati mici de tip industrial, initial de tip agroalimentar, si ulterior si de alte tipuri, textile, confectii, etc. in functie de necesitatile proprii, avindu-se in vedere evitarea pe cit posibil a cumpararii produselor respective si vinderea in exterior a surplusurilor.
Se va pune un accent deosebit pe cresterea si educarea adecvata a copiilor, aceasta fiind prioritara oricarei activitati, in limita in care nu va fi afectata functionalitatea sistemului. In acest sens, se va urmari crearea de scoli proprii si recunoasterea acestora de catre sistemul de invatamint de stat. Se va pune de asemeni accent pe invatamintul la distanta, fara insa a se elimina in totalitate asistenta la cursuri, urmarinduse socializarea corespunzatoare a copiilor.
In cazul eventualelor alte unitati sau sisteme create in afara PROIECTULUI PHOENIX, se va urmari contactarea acestora si integrarea lor in cadrul sistemului initial in cazul in care acestea au o functionalitate similara si scopuri comune. Nu se va urmari in acest sens nici un fel de ierarhizare subiectiva, integrarea facindu-se in functie de capacitatea acestor unitati sau sisteme de a contribui la atingerea scopurilor initiale si evitarea periclitarii sigurantei proiectului initial.
Persoanele fizice care isi vor exprima curiozitatea pentru sistem, vor putea avea acces doar in calitate de invitati in cadrul unui sistem de tip turism agrar cu plata contravalorii corespunzatoare. Accesul acestor persoane va fi permis numai in spatii dinainte stabilite si in unitatile dinainte stabilite in aceste scopuri, semnalizate corespunzator si discret, fara a se scapa din vedere insotirea acestor persoane.
Membrilor unitatilor integrate, li se vor asigura in permanenta si in totalitate demnitatea persoanei si respectarea tuturor drepturilor sale umane, dar se va incuraja libertatea de opinie si de relationare a acestora.
Vor fi respectate cu strictete valorile familiei, dar se va permite experimentarea unor alte forme de relationare neconventionale, cu respectarea normelor legale in vigoare.
Spatiilor de locuit li se vor anexa spatii speciale individuale de creatie si meditatie.
Unitatile vor avea spatii specializate de documentare, audio-vizuala si biblioteca proprii, precum si spatii de discutii si conferinte. De asemeni se va pune un deosebit accent pe productia audiovizuala proprie si pe transpunerea in format digital a cartilor importante.
Se va avea in vedere in permanenta elaborarea setului propriu de norme si de instructiuni tehnologice, a algoritmilor de lucru verificati, necesare multiplicarii unitatilor.
Acestea din urma vor fi prioritare, in limita nealterarii functionalitatii sistemului.
Inaintea selectiei membrilor noi, acestia vor trebui sa-si intocmeasca o autobiografie ampla in ideea de a ne cunoaste, putind avea acces inainte de asta la autobiografiile membrilor existenti. Ulterior vor avea loc discutii preliminare cu mai multi membrii existenti din ierarhia centrala, discutii individuale dar si in grup, inaintea trecerii la procedurile de selectie, care vor consta in chestionare, probe practice, interviuri de specialitate, etc.
Membrii existenti vor putea avea acces la cerere la sume efective de bani, in limita salariului minim pe economie, fara nici un fel de justificare, lunar sau cumulat. Peste aceasta limita insa va fi necesara o explicatie cu privire la modul de cheltuire a acestor sume, precum si o autorizare prealabila fara a exista nici o alta limita in afara securitatii sistemului.
Noii membrii admisi vor trece printr-o perioada de instruire si pregatire teoretica si practica, dupa care vor fi nevoiti sa parcurga o etapa de atestare corespunzatoare inainte de a deveni membrii deplini si peramnenti in cadrul sistemului.
Pentru comercializarea surplusurior de productie, se va avea in vedere infiintarea unor unitati de desfacere cu amanuntul, dar prioritara va fi desfacerea in relatie directa cu clientii, in retele cu circuit inchis cu livrare la domiciliu si prin internet, evitindu-se pe cit posibil intermedierea, in scopul oferirii unui pret mai mic decit cel al pietii, fara insa a pune in practica politici de dumping, incercind insa practicarea unor preturi fixe si deosebit de atractive.
Se va avea in vedere atit flexibilitatea unitatilor productive cit si a operativitatii acestora. Astfel, spre exemplu, o instalatie de produse lactate, va putea fi pusa in functiune pe timp limitat, va putea avea acces la ea oricare unitate din cadrul grupului, si va putea fi pusa in functiune si exploatata de citi mai multi dintre membrii unei unitati.
Deplasarilor, indiferent de scopul acestora, li se vor asigura toate cele necesare inclusiv sumele de bani aferente, chiar si cind acestea se fac in scopuri personale, vizite la rude sau prieteni, vizitarea unor obiective turistice, etc. Nu vor fi stabilite perioade limita sau periodice de genul concediilor de odihna sau zilelor nelucratoare, avindu-se in vedere doar asigurarea functionalitatii sistemului, in sensul in care sa nu plece toata lumea odata si sa nu ramina fara operare zone cu foc continuu.
UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU
Unitatile integrate de rangul unu, se vor crea si dezvolta sub forma persoanelor fizice autorizate, a posesorilor de carnete de producator, a societatilor comerciale sau a organizatiilor non-guvernamentale in conditiile legislatiei in vigoare.
Forma de organizare legala corespunzatoare, va fi aleasa de asa maniera incit sa nu ingradeasca sub nici o forma functionalitatea sistemului si sa-i asigure acestuia flexibilitatea necesara.
Regulamentele de ordine interioara, vor tine cont de acest tip de organizare legal, doar in masura in care contravin legislatiei in vigoare si nu pot fi gasite forme legale de coexistenta, dar vor urmari cu strictete logica naturala si logica interna a sistemului.
Problemele legate de eventualele contradictii intre logica interna a sistemului si legalitatea in vigoare, vor fi analizate cu deosebita atentie si evidentiate cu strictete, in vederea lansarii demersurilor necesare, pentru schimbarea in timp a articolelor de lege sau a normelor contradictorii.
Unitatile de rangul unu, vor fi specializate in productia agricola permanenta, in vederea asigurarii gratuite a nevoilor personale a membrilor si a rudelor de gradul unu ale acestora, asigurarii la preturi echivalente costurilor de productie pentru eventuale rude de gradul doi si a cunostintelor apropiate ale membrilor, precum si asigurarea rezervelor strategice si comercializarea a surplusurilor de productie, la preturi atractive, in retele cu circuit inchis.
Intreaga productie va fi de tip strict ecologic.
Modelele de unitati de rangul unu, vor fi modele experimentale si vor constitui obiectul unor proiecte specializate, care vor fi supuse ulterior procedurilor de omologare, astfel incit sa devina proprietate intelectuala a sistemului si sa poata fi multiplicate cu usurinta in cadrul altor unitati similare de rangul unu, sau la rindul lor comercializate la pretul pietii.
1.0 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL ZERO – LOGISTICA SI INTEGRARE
Aceste unitati vor fi specializate in:
01 – AUTODOTAREA – CONSTRUCTIA SI INTRETINEREA INSTALATIILOR PROPRII ALE UNITATILOR DE RANGUL UNU
Aceste unitati de rangul unu si tipul zero, vor asigura dotarea corespunzatoare in limita posibilitatilor prin construirea si realizarea instalatiilor necesare asigurarii functionalitatii tuturor unitatilor de rangul unu.
In acet sens se vor infiinta ateliere specializate tip. Aceste ateliere vor asigura functionalitatea unitatilor in mod direct, sau prin implementarea de microateliere locale in cadrul fiecarei unitati in parte.
Dotarile cu scule utilaje si aparatura, se va face in baza unor liste de prioritati, astfel incit sa se asigura sculele de baza fiecarei unitati in parte, prin productie proprie, sau achizitie dupa caz.
Utilajele echipamentele si aparatura mai complexe, (schele, betoniere, polizoare, flex-uri, aparate de sudura, masini de indoit si debitat, etc), vor fi achizitionate si depozitate in cadrul unitatilor de tipul unu, fara ca aceasta sa fie o conditie stricta, urmarindu-se reducerea deplasarilor inutile si minimizarea cheltuielilor de depozitare a acestora, in sensul ca la terminarea unei unitati de rangul unu, aceste utilaje vor putea ramine depozitate in cadrul acesteia, daca nu incurca si pot fi protejate corespunzator, vor putea fi transportate la cea mai apropiata unitate a carei constructie este eminenta, sau se vor intoarce in depozitele unitatilor celor mai apropiate de tipul unu de unde au plecat.
Utilajele mari, de genul strungurilor, frezelor, masinilor de injectat materiale plastice, extrudere etc, vor fi instalate in prima unitate de rangul unu care se va crea, urmind ca acestea sa fie eventual mutate doar in cazul posibilitatii constructiei unei unitati specializate, cu conditii mai bune de pozitionare teritoriala si amenajare.
Tot in cadrul acestei prime unitati, se va asigura proiectarea corespunzatoare si multiplicarea desenelor si a schitelor de executie a instalatiilor respective.
De obtinerea eventualelor autorizatii si omologari impuse strict de legislatia in vigoare, se vor ocupa unitatile de tipul unu specializate in reprezentarea sistemului.
02 – DESFACEREA – DEZVOLTAREA RETELELOR DE DESFACERE NUMAI IN CIRCUIT INCHIS PRIN LIVRARE LA DOMICILIU
Aceste retele se vor dezvolta in special prin propaganda publicitara individualizata, si discutii preliminare individuale.
Se vor urmari in special relatiile din om in om pe baza de recomandari. Vor exista in acest sens materiale tiparite de prezentare a produselor, precum si a avantajelor colaborarii clientilor cu sistemul.
Se va evita pe cit posibil antrenarea in campanii mass-media si in orice fel de publicitate in masa, atit pentru evitarea supraincarcarii sistemului, cit si pentru evitarea imixtiunilor nedorite si a propagandei rautacioase si adverse, chiar daca aspectul acesteia poate fi initial binevoitor. Oricit de binevoitor ar parea sau ar fi, aceasta imixtiune nu este necesara, avind in vedere colaborarea pe termen lung cu clientii proprii si dezvoltarea controlata a sistemului pina la limita stricta a autosuficientei.
Contractele de livrare la domiciliu vor fi tip si vor fi evidentiate strict, in vederea opunerii eventualelor organe de control din exterior a situatiei reale.
Se va avea in vedere aprovizionarea periodica a clientilor, in limita termenelor de valabilitate a produselor agroalimentare livrate, astfel incit sa se gaseasca o relatie optima intre o livrare cit mai ritmica si o cheluiala cu deplasarile cit mai mica.
Traseele vor fi stabilite in vederea consumului cit mai mic de carburanti, in vederea evitarii intoarcerilor inutile si a suprapunerilor de trasee. De asemeni vor fi restabilite in permanenta in functie de noii clienti.
Se va avea in vedere evitarea defectiunilor in livrare, iar in cazuri in care aceasta evitare este imposibila, anuntarea din timp a clientului cu eventualele despagubiri necesare.
In acest sens se vor avea in vedere infiintarea de depozite intermediare proprii, in zonele cu concentratie mare de clienti, aceste depozite urmind sa stea la dispozitia permanenta a clientilor care nu pot fi aprovizionati din defectiuni de livrare, dar urmind sa aibe ulterior si posibilitatea de desfacere cu amanuntul e evetualelor surplusuri de productie cu clientela neasigurata, la preturi atractive dar nu de dumping. Aceste depozite cu desfacere, vor avea in permanenta afisata si disponibila pentru a fi distribuita in materiale individualizate, atit prezentarea generala a sistemului, precum si a posibilitatilor si avantajelor livrarii contractuale la domiciliu in orarele stabilite de comun acord cu clientii.
Se va pune un accent deosebit pe comunicarea cu clientii si desfacerea produselor prin internet. Acolo unde aceasta nu este posibila, se va acorda o atentie deosebita a stocarii protectiei si accesarii usoare a datelor clientilor existenti, precum si a celor recomandati ca siguri dar si a celor posibili.
Se va evita sub orice forma deranjarea persoanelor prin apeluri sau deplasari la domiciliul persoanelor nerecomandate si neanuntate in prealabil cu confirmarea datei contactarii acestora.
Incasarile se vor face prioritar prin transferuri bancare anterioare livrarilor sau prin depunerea anticipata in conturi indicate in prealabil a sumelor convenite in baza contractelor de livrare incheiate cu clientii. Nu se va interzice cu desavirsire incasarea in numerar la livrare, dar se va recomanda cu insistenta evitarea acesteia.
In cazul in care anumiti clienti nu vor avea incredere sa depuna in avans sumele convenite se poate conveni o perioada limitata de timp achitarea sumelor convenite dupa livrare, fara insa ca aceasta sa devina o regula, dar sa se poata face in cazuri de exceptie cu anuntarea in prealabil a unitatilor de livrare.
In cazul persoanelor cu situatii materiale deosebite, se pot conveni perioade mai indelungate de gratie, sau prestarea de servicii corespunzatoare in cadrul unitatilor in care aceasta este necesar si posibil.
03 – ACHIZITIA DIRECTA DE LA PRODUCATORII EXISTENTI SI DESFACEREA DE ALIMENTE DE BAZA IN ACELEASI RETELE A ACESTOR PRODUSE CE VOR CONSTITUI OBIECTUL ACTIVITATII VIITOARE A UNITATILOR INTEGRATE DE RANGUL DOI.
In vederea asigurarii unei liste cit mai complete de produse de stricta necesitate, se va proceda la achizitionarea de directa de la producatori a produselor de stricta necesitate ca nu fac inca obiectul productiilor proprii ale sistemului (zahar, ulei, carne, oua, lactate, brinzeturi, mezeluri, etc), dar si a acelor produse care necesita eforturi fizice de aprovizionare din partea clientilor, (cum ar fi apa minerala, bauturi racoritoare, bere, etc.), chiar daca acestea nu vor face niciodata obiectul productiei proprii.
Scopul achizitiei si livrarii la domiciliu a produselor de stricta necesitate este asigurarea clientilor o lista cit mai completa a produselor de acest fel, astfel incit aceasta lista sa devina obiect al asigurarii ulterioare a sigurantei alimentare a cetatenilor intregii tari.
Scopul acestei achizitii si livrari la domiciliul clientilor, a produselor voluminoase si grele, incomode, care nu fac obiectul listelor sus mentionate, este de a asigura acestora atit un pret mai atractiv cit si evitarea eforturilor pe care acestia le fac in mod normal in aprovizionarea proprie, dar si asigurarea pentru membrii unitatilor integrate proprii din cadrul sistemului, a acestor produse la preturi de productie.
Prin evidentierea stricta a produselor de stricta necesitate si a cantitatilor livrate, se vor putea dimensiona corect capacitatile productive ale unitatilor viitoare, in special a celor de rangul doi.
Se vor evita cu strictete intermedierile, si se vor avea in vedere cu prioritate doar producatorii autohtoni, de preferinta cit mai mici si cit mai competenti calitativ, chiar daca preturile acestora vor putea fi usor ridicate. Diferentele de pret convenite cu acestia in achizitia produselor lor, vor fi ultimul criteriu, sau deloc avut in vedere, in incheierea tranzactilor cu acestia.
Se vor avea in vedere posibile relatii preferentiale cu producatorii care ar putea colabora cu sistemul sau chiar integra ulterior in sistem, prin transformare in unitati integrate de rangul doi, fara ca acestea sa fie conditii puse in incheiere tranzactiilor initiale.
04 – PREZENTAREA – DEZVOLTAREA DE RELATII CU CLIENTII IN VEDEREA SELECTIEI ACESTORA PENTRU PROCESUL DE MULTILICARE A UNITATILOR INTEGRATE IN TERITORIU
Nici o discutie preliminara nu va fi posibila cu persoane active in aparatul de stat in institutii cu care sistemul are relatii de reprezentare (guvern, registrul comertului, instante de judecata, sectii de politie, etc).
Discutiile preliminare cu clientii potentiali vor avea trei obiective principale, in ordinea stricta a expunerii lor urmatoare:
1 – prezentarea avantajelor pe care sistemul le ofera si clientul le poate avea, prin incheiere unui contract de livrare la domiciliu, prezentarea conditiilor de incheiere a contractului de livrare si incheierea contractului propriuzis, inclusiv expunerea posibilitati de selectare a acestuia pentru integrarea ulterioara in sistem.
2 – In cazul in care persoana se arata in mod evident interesata, se va trece la atingerea obiectivului doi, prezentarea sistemului in general si a perspectivelor viitoare cele mai evidente pe termen lung, precum si avantajele integrarii ca membru dar si a conditiilor pe care aceasta integrare le presupune. In cazul acordului instantaneu al clientului, se va putea trece la completarea formularului de cerere de selectie in vederea aderarii si a convenirii unui termen de contactare a acestuia.
3 – In cazul in care nu este posibila completarea formularului de cerere de selectie si nici incheierea contractului de livrare, se va incerca obtinerea recomandarii unei persoane care ar putea fi interesata de cele expuse inainte. Daca nici aceasta nu este posibila, se va incheia politicos si cu respect discutia, cu multumiri pentru timpul acordat si mentiunea ca va putea fi contacta aceeasi persoana care a vizitat clientul, in caz ca acesta se va razgindi ulterior. Se va lasa in acest sens o carte de vizita.
In cazul in care se va incheia doar contractul de livrare, se va amina realizarea obiectivului trei al recomandarilor pina la prima livrare, fara a mai ocupa timpul si abuza de rabdarea clientului, cu mentiunea ca persoana care a realizat vizita va putea fi contactata in fiecare moment pentru eventuale modificari contractuale sau o posibila recomandare.
In cazul in care se va obtine si o cerere de selectie, obiectivul trei nici nu va mai fi mentionat, urmind ca aceasta sa se faca in cadrul sistemului in urma procedurilor de selectie.
In cazul cererilor de reziliere a contractului din partea clientului, aceasta se va face in cel mai scurt timp cu putinta, de preferinta prin persoana care a participat la incheierea initiala a contractului, iar in cazul in care aceasta persoana nu va fi disponibila se va trimite in cel mai scurt timp o alta persoana specializata. Se va urmari detectarea motivelor reale de reziliere a contractului fara a insista in mod enervant in aceasta. Se va incerca de asemeni incercarea de a imbunatati conditiile contractului existent, in limita posibilitatilor sistemului, sau macar o prelungire pentru inca o perioada de timp, dupa care daca clientul continua sa fie nemultumit, se va rezilia automat contractul cu respectarea clauzelor pina la data rezilierii, respectiv livrarea eventualelor diferente de produse si incasarea eventualelor sume datorate.
Cazurile exagerate si violente se vor abandona imediat, urmind a fi preluate ulterior daca va fi cazul de asistenta juridica a sistemului, iar in caz de necesitate se va apela la organele de ordine. Nu se va reveni niciodata asupra acestor cazuri in sensul unor contracte de livrare si nici in sensul aderarii la sistem.
In cazul rezilierii amiabile a contractului, se va mentiona posibilitatea refacerii contractului initial, dar numai cu expunerea detaliata a motivelor care au condus la rezilierea initiala. In acest caz, refacerea contractului nu se va face pe loc, ci dupa o perioada convenita cu clientul, cu rezerva posibilitatii aceasta refacere sa nu mai fie posibila din motive pe care sistemul de asemeni le va expune detaliat acestuia, aceasta urmind sa nu mai stea in puterea persoanei de contact.
Evidenta documentelor incheiate, se va face informatizat, cu o descriere a impresiilor persoanei care a efectuat vizita respectiva. In cazul in care aceasta este posibil si exista acordul clientului, se va face o inregistrare a tuturor discutiilor preliminare care va fi stocata pe suport digital, alaturi de documentele respective, contractul de livrare, cererea de selectie si formularele cu datele persoanelor recomandate care vor trebui sa contina in mod obligatoriu confirmarea contactarii acestora.
Formularele cu datele persoanelor recomandate, pot fi obtinute si arhivate si ulterior, pe masura ce clientii obtin confirmarea contactarii de la persoanele pe care acestia le recomanda.
05 – REPREZENTAREA, DEZVOLTAREA SI INTRETINEREA RELATIILOR STRICT NECESARE CU INSTITUTIILE BANCARE SI GUVERNAMENTALE PRECUM SI UNITATILE PRIVATE
In cadrul unitatilor de rangul unu si tipul zero, vor exista unitati integrate specializate, care se vor ocupa de reprezentarea sistemului in fata institutiilor bancare, in vederea obtinerii unor eventuale conditii de creditare reciproc avantajoase sau chiar a unor posibilitati de finantare nerambursabila sau cu perioade de gratie mai indelungate.
De asemeni vor exista unitati specializate care se cor ocupa de reprezentarea sistemului in fata institutiilor statului cit si in fata autoriatilor competente. Aceste unitati se vor ocupa de asemeni si de intocmirea tuturor formalitatilor legale impuse de legislatia in vigoare, oricit de birocratice vor fi acestea. Persoanele desemnate pentru aceasta, vor urmari sa nu genereze nici un fel de conflict, fara apierde insa din insistenta, si sa inventarieze strict problemele pe care le intimpina, separind problemele in doua clase distincte, aceea a problemelor generate de sistem precum si aceea generate de incompetenta sau ostilitatea persoanei contactate in calitate de reprezentatnt al staluilui.
Se va evita atragerea acestor persoane in cadrul sistemului, fara a inchide orice posibilitate insa persoanelor care se arata in mod insistent doritoare, cu precizarea detaliata insa a modalitatii in care a aflat de existenta sistemului. Persoana care insista sa se integreze in sistem, va trebui sa completeze initial un formular de cerere de selectie fara ca sa poata beneficia de un contract de livrare la domiciliu. In urma procesului de selectie, persoana respectiva va trebui sa faca dovada incetarii oricarei relatii contractuale cu satul, dupa care va putea beneficia de toate avantajele ca client si ulterior ca membru integrant in cadrul sistemului.
In cazul in care se dovedeste ca un client existent este functionar in aparatul de stat, in cadrul unei institutii sau departamente ale acestei institutii cu care sisemul este in legatura de reprezentare, acesta nu va putea adera la sistem fara a renunta la calitatea de functionar de stat, dar va putea pastra calitatea de client pentru livrarea la domiciliu, urmind a fi evitata strict contactarea lui in indiferent ce problema de catre unitatile de reprezentare care vor avea in permanenta o lista a acestor persoane. In cazul in care aceasta contactare este inevitabila, se va anunta in prealabil clientul si contactarea nu se va face fara rezilierea contractului de livrare cel putin pina cind persoana respectiva nu va face dovada renuntarii la calitatea de reprezentant al statului. Aceasta dovada va fi arhivata alaturi de celelalte documente ale clientului.
In cazul reprezentarii in fata institutiilor private, se va avea in vedere in permanenta evitarea situatiilor de concurenta neloiala, dar si evitarea situatiilor de ostilitate impotriva sistemului indiferent de motivele care generaza aceasta ostilitate.
06 – SELECTIA, PREGATIREA SI ATESTAREA MEMBRILOR DORITORI SA SE INTEGREZE IN SISTEM
Procesele de selectie vor avea in vedere atit atasamentul persoanelor fata de principiile sistemului, dar si aptitudini teoretice si practice care vor fi scoase in evidenta in urma testarilor de specialitate.
Vor fi evitate in mod strict atitudini exagerat individualiste, egoiste, precum si conceptii si convingeri materialiste care nu pot fi combatute prin argumentatie normala.
Nu se va pierde un timp indelungat cu aceste cazuri, urmind ca ele sa fie preluate de persoanal specializat sau sa fie abandonate prin respingerea cererii de selectie.
Se va acorda o atentie deosebita cazurilor de disfunctiuni psihice generate de sistem, stress, depresii, stari anxioase etc. dar si cazurilor in care persoanele respective sint victime evidente ale manipularilor tipice si inteleg sa se detaseze de efectul acestora.
Se vor evita cu strictete cazurile evidente de aloclism, dependenta de jocurile de noroc sau de droguri ilegale. In cazul in care va fi posibil, aceste cazuri, daca prezinta interes pentru sistem, vor fi preluate spre corectie de echipe specializate, monitorizindu-se in permanenta evolutia acestor cazuri in vederea abandonarii lor in cazuri incurabile. Preluarea acestor cazuri se va face in afara sistemului evitindu-se contactul acestor persoane cu membrii activi ai sistemului.
Pregatirea persoanelor admise in urma proceselor de selectie, se va face preferential individual, si dupa caz in grupuri mici.
Se va avea in vedere ca fiecare persoana sa aiba cunostinte suficiente in folosirea calculatorului si accesului la internet, in caz contrar pregatirea propriuzisa fiind aminata pina la dobindirea cinostintelor informatice atit teoretice cit si practice. Aceasta pregatire preliminara se poate face in cadrul unitatilor din sistem.
De asemeni fiecare persoana va trebui sa aibe permis de conducere cel putin pentru categoria B, in caz contrar va fi ajutata sa obtina acest permis, urmarindu-se cu insistenta obtinerea in scurta vreme a tuturor categoriilor, inclusiv pentru utilaje grele si speciale.
Pregatirea propriuzisa va consta intr-o parte teoretica, cu o examinare si o evaluare permanenta a cunostintelor asimilate, dar si de o pregatire practica de dobindire a abilitatilor si formare a reflexelor necesare. Se va urmari cu strictete specializarea exagerata si pregatirea multifunctionala a persoanelor in cadrul unitatii respective, astfel incit sa se obtina confirmarea ca o persoana atestata va putea executa toate activitatile specifice unitatii, sau a unei cantitati cit mai mari si variate din aceste activitati.
Fiecare persoana va fi familiarizata cu specificul celorlalte unitati existente, dar si planificate pentru viitor, aceasta putind opta pentru schimbarea specificului de pregatire si implicit a unitatii respective.
Rezulatele testarilor vor fi evaluate cu atentie in vederea evitarii cazurilor de punere a persoanelor in situatii delicate sau carora nu le va putea face fata. De asemeni, in urma evaluarilor rezulattelor testarilor preliminare vor vaea loc discutii preliminare cu persoanele testate in vederea identificarii preferintelor si pasiunilor acestora, urmind a se ajunge la un acord in vederea selectarii domeniilor de pregatire specifice.
Cunostintele minime referitoare la lume, viata, ideologia si doctrina sistemului, precum si functionalitatea sa interna, vor fi obligatorii pentru toate persoanele neputind fi posibila atestarea fara dovada insusirii coerente a acestor cunostinte.
In cazul in care anumite prioritati de functionalitate vor impune cooptarea anterioara atestarii a unor persoane, acestea, nu vor fi abslvite de obligatia de a se supune perioadelor de pregatire si atestare obligatorii. In cazul de refuz sau tergiversare nejustificata, aceste persoane vor fi ulterior eliminate din sistem, indiferent de aportul pe care l-au avut in cadrul sistemului. Aceste persoane vor putea avea relatii sporadice de colaborare sau pastra calitatea de clienti pentru livrare la domiciliu, cu eventuale beneficii suplimentare in ceea ce priveste contravaloarea produselor de care vor beneficia.
Pregatirile de specialitate se vor restringe la limita de functionalitate a unitatilor integrate pentru care se va opta, in limita disponibilului, fara a se restringe accesul nimanui la asimilarea intergii informatii existente.
Atestarea se va face in urma rezolvarii a cit mai multe probleme tipice specificului unitatii respective, fiecare persoana putind opta pentru a face dovada rezolvarii unor arii cit mai largi de probleme sau cererea pregatirii specializate in acest sens.
Capacitatea de administrare a cit mai multor domenii de activitate va fi singurul criteriu de acces la luarea de decizii cit mai aproape de aria centrala a sistemului, fara a se afecta revenirea la arii catre periferia acestuia daca conditiile vor impune aceasta.
Se va avea in vedere in mod deosebit pregatirea a cit mai multor persoane pentru rezolvarea de probleme si luarea de decizii cit mai aproape de aria centrala, urmarindu-se rotatia periodica a personalului respectiv, fara a afecta functionalitatea sistemului, in vederea asigurarii a trei schimburi in regim de foc continuu dar si asigurarea de personal de rezerva atit in cadrul unitatilor existente cit si in multiplicarea prin diviziune a acestor unitati.
07 – COMUNICAREA INTRASISTEMICA
Comunicarea in cadrul unitatilor se va face in cazul suprafetelor mici, prin linii interne de telefonie fixa sau radiotelefonie.
Se va avea in vedere ca persoanele care necesita comunicare permanenta, sa aibe linii individuale de comunicare permanente, cu acces la celelalte posturi din cadrul uniatilor, dar si din cadrul sistemului prin centrale proprii unitatilor prin liniile individuale .
Se va avea in vedere infiintarea de sisteme de teleconferinta si de retele informatice interne care vor fi total separate de conexiunile cu liniile externe de acces la internet.
09 – DEPLASARE INTERNA
Se va urmari ca deplasarile interioare sa se faca prim mijloace de locomotie proprii cu tractiune electrica.
In cazul deplasarilor intre unitati, in masura in care va fi posibil, se va urmari productia si omologarea unor mijloace de transport electrice proprii.
In celelalte cazuri, se vor folosi vehicule proprii, ale membrilor, sau achizitionate, de preferinta prin leasing sau inchiriere pe perioade limitate. Se va urmari cu prioritate achizitionarea de vehicule de productie autohtona.
Intregul personal al unitatilor va fi pregatit in vederea conducerii vehiculelor electrice mici, cu atestare corespunzatoare din partea autoritatilor existente.
08 – EVIDENTA SI ARHIVAREA DE DATE SI DOCUMENTE
Sistemul de evidenta inregistrare si arhivare a documentelor va fi in intregime electronizat, urmind a fi scanate toate documentele fizice, imediat dupa atribuirea numarului de inregistrare si inaintea arhivarii propriuzise. Astfel, fiecare document va fi arhivat atit in forma fizica cit si in forma digitalizata fara nici o exceptie.
Dupa caz, anumite documente vor fi digitalizate inteligent, prin culegere de date si nu prin scanare.
Arhivarea documentelor fizice dar si digitale, se va face intr-o arhiva centrala, cu acces permanent in limita atributiilor persoanelor respective care cer accesul, urmind ca accesul la aceste documente sa fie monitorizat si inregistrat intr-o evidenta corespunzatoare.
Clasificarea documentelor se va face in functie de importanta lor, urmind sa se constituie clase de documente speciale pentru analize de caz, informari, studii sau proiecte precum si detectarea si aducerea la cunostinta a problemelor intimpinate in vederea rezolvarii lor rapide si a luarii de masuri ca acestea sa nu se mai repete.
In cazul in care va fi necesar, anumite documente pot exista in duplicate sau copii multiple, in arhiva fiecarei unitati integrate, indiferent de rangul si tipul acesteia.
Vor fi concepute sisteme de informare permanenta a modificarilor in situatia contractelor si a livrarilor precum si sisteme de alertare automate.
Activitatea de secretariat va trebui sa fie familiara oricui, evitindu-se crearea de specializari in acest sens, cu exceptia arhivelor centrale.
09 – ASISTENTA JURIDICA PROPRIE A SISTEMULUI
Se va urmari atragerea de personal specializat in cadrul sistemului, fara a se pierde din vedere incheierea de contracte cu institutii private specializate.
Se va urmari de asemeni, pregatirea personalului propriu de specialitate, si atestarea acestuia in cadrul institutiilor de stat specializate, universitati, asociatii profesionale, etc.
Se va evita dependenta stricta de un singur pol de asistenta juridica
10 – PAZA SI PROTECTIA UNITATILOR
Paza si protectia unitatilor se va face in regim propriu in limita posibilitatilor. Acolo unde nu este posibil si conditiile o cer, se va face apel la institutii private specializate, fara a se pierde din vedere obtinerea unui sistem propriu complet si eficient de paza si protectie.
Se va avea in vedere pregatirea personalului propriu in acest sens, atit ca specialitate in cadrul unitatilor de pregatire contra cost, dar si pregatirea fiecarei persoane in parte din cadrul sistemului.
Se va evita sa ramina chiar si o singura persoana fara o pregatire minima in acest sens.
1.1 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL UNU – FERMELE LEGUMICOLE
Unitatile de tipul unu vor fi specializate in productia legumicola intensiva si permanenta. Lista produselor bazice este urmatoarea:
ROSII
ARDEI GRAS
CASTRAVETI
VINETE
MATERIAL GENETIC REPRODUCTIV PROPRIU
Productia acestora se va face in sere de tip BIOTRON cu posibilitatea de a se deschide total pe timp de vara si a se inchide total pe timp de iarna sau intemperii. Se vor lua masuri de protectie impotriva acumularii de zapada pe timp de iarna si implicit a impiedicarii patrunderii luminii naturale. Pe masura ce aceste unitati vor reusi din surplus productiv comercializat sa-si asigure fondurile necesare, folia de polietilena se va putea inlocui cu geam termopan transparent.
Incalzirea pe timp de iarna se va asigura in principal prin sobe cu ardere completa, si controlata, cu evacuarea fumului prin serpentine de burlane din tabla, care sa asigure transmiterea in interiorul serelor a intregii cantitati de caldura obtinuta prin arderea diverselor materii combustibile, in principal gunoaie, coceni, frunze si buruieni uscate, hirtii, ambalaje, lemne, carbuni, etc. Se vor folosi de asemeni toatre resturile vegetale din productiile anterioare.
Se va avea in vedere o circulatie corespunzatoare a aerului, atit a celui care intra in interiorul serelor cit si a celui din interiorul acestora, astfel incit sa mentina in interiorul acestora o temperatura constanta si uniforma.
Vor fi instalate in acest sens termometre cu senzori si sisteme de declansare a alarmei in caz de iesire din parametrii optimi.
Se va asigura o rezerva de materiale combustibile suficienta pentru cel putin un an calendaristic pentru fiecare sera in parte, in imediata apropiere a acestora, astfel incit sa necesite efort minim in manipulare.
Se va pune accent deosebit in asigurarea acestor rezerve, pe colectarea lor din surse gratuite, urmarindu-se astfel si scopuri colaterale, cum ar fi curatenia urbana sau rurala, care de obicei nu este acoperita in totalitate de primarii si consilii locale. Pentru completarea resurselor, in cazul in care obiectivul gratuitatii nu poate fi atins in totalitate, se vor achizitiona contra cost materiale combustibile.
Se vor avea in vedere rezerve de combustibili lichizi, motorina si gaz butan, pentru eventuale situatii de urgenta.
Udarea plantelor se va face prin sistem de irigare “picatura cu picatura” la radacina fiecarei plante in parte, prin cadere libera si udare continua pe perioadele cind aceasta este necesara.
Se vor asigura cu anterioritate rezelvele necesare de apa, in bazine de apa, care pot fi betonate si izolate, in movile de pamint rezultat din excavatia serelor. Apa va fi asigurata in special din colectarea apelor pluviale de pe intraga suprafata a unitatii de tipul unu, iar pentru completare, din puturi sapate de unde se va extrage cu anterioritate prin pompe alimentate cu energie provenita din grupuri electrogene in cazul in care nu exista conectare la reteaua energetica nationala, sau aceasta se dovedeste a fi prea costisitoare.
Instalatiile de udare vo fi asigurate cu sisteme de adaugare a eventualelor substante nutritive necesare.
Cu timpul se vor construi anexe tehnice specializate atit in depozitarea in parametrii optimi a produselor obtinute pe perioadele intre recoltarea si livrarea spre comercializare in retelele cu circuit inchis a acestora, cit si a asigurarii germinarii corespunzatoare a semintelor.
Materiile rezultate din arderea combustibililor solizi, (cenusile), vor fi umidificate, solidificate si depozitate in spatii corespunzatoare, pentru ca apoi sa fie predate in baza unor contracte gropilor de gunoi.
Unitatile de tip unu vor trebui sa-si asigure prin eforturi proprii materialul genetic, semintele pentru culturile viitoare. In conditiile in care aceasta nu va putea fi asigurata in totalitate se va apela la achizitionarea de material genetic corespunzator.
Cu timpul se vor asigura producerea de energie electrica din resurse regenerabile locale, (soare, vint, energie animala enerhie gravitationala si biogaz) urmarindu-se independenta totala de resurse energetice externe. De asemeni se va urmari automatizarea si informatizarea proceselor de productie, precum si electrificarea completa a unitatilor.
Controlul activitatii acestor unitati se va face prin panouri specializate care vor contine algoritmii specifici de lucru, precum si evidenta calendaristica a executarii pasilor necesari. Algoritmii de lucru vor sta la baza realizarii programelor informatice de control si a automatizarii proceselor.
Membrii acestor unitati vor fi instruiti de asa natura, incit sa poata fiecare din ei sa presteze activitatile necesare functionarii continue a acestor unitati, sa inteleaga procesele fundamentale si sa parcurga o perioada de instruire practica, familiarizindu-se cu instalatiile si cu sistemele de control tip ale activitatii. Vor exista si in acest sens, manuale corespunzatoare, simple si usor de parcurs si memorat, punindu-se accent pe materiale audiovizuale.
Urmatoarele tipuri de unitati de rangul unu, vor fi:
1.2 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL DOI – FERMELE PISCICOLE
1.3 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL TREI – FERMELE AVICOLE
1.4 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL PATRU – UNITATI SPECIALIZATE IN EXPLOATAREA SUPRAFETELOR MARI DE TERENURI
1.5 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL CINCI – FERMELE DE PRODUCTIE PORCINA
1.6 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL SASE – FERMELE DE PRODUCTIE LEGUMICOLA GENERALA SI PLANTE TEHNICE
1.7 – UNITATILE INTEGRATE DE RANGUL UNU SI TIPUL SAPTE – FERMELE DE PRODUCTIE BOVINA SI CABALINA
Regulile de functionare ale acestora se vor stabili pe masura ce unitatile de tipul zero si unu, se vor dezvolta suficient incit sa poata functiona corect si sa se poata auto multiplica.
Cristian Adrian Butusina
„Iu-iu-iu tractorul ara/Iu-iu-iu porumb, secara/Facem colective-n tara/Toti chiaburii ca sa piara”. Tanti, ai innebunit? Comunismul este un ideal maret dar nu poate functiona din cauza naturii umane, asta e demonstrat si stiintific si practic. Un organism social nu poate functiona dupa aceleasi reguli ca un organism viu prin simplul fapt ca omul nu a descoperit inca modul in care apare un organism viu (adica da, stim ca exista un adn, am clonat oi, dar nu am facut inca ceva viu din nimic, deci nu stim cum anume sa generam ceva care are toate lucrurile pe care le cunoastem). Apoi, ceea ce stim exact despre organismele vii este ca se nasc si mor si ca speciile apar si dispar. In privinta oamenilor si a sistemelor sociale este cu atat mai evident cu cat oamenii mai si gandesc si in plus, gandesc diferit. Prin urmare, doar o spalare pe creier i-ar putea face sa se comporte toti la fel si sa urmareasca aceleasi valori. Nu zic ca nu-i posibil,pentru o vreme, dar ce om normal vrea asta?
Oricum, bafta cu proiectul, dar proiectul asta nu reprezinta “Romania noastra” pentru ca nu exista 2 Romanii. Exista doar una, asta pe care o avem si in care traim zi de zi si care arata asa cum arata din cauza fiecaruia din noi care am permis sa ni se calce libertatile, care am permis vecinului de patura sa-si lase gunoiul nestrans la picnic (si pentru ca el l-a lasat, l-am lasat si noi), pentru ca am consimtit sa dam spaga si cand trebuia si cand nu, (ca deh’ fiecare avem probleme urgente), pentru ca am copiat la scoala, pentru ca la noi constiinta e ceva de care te poti lipsi oricant samd. Si politicienii de azi nu sunt decat rezultatul valorilor noastre. Bine, voi nu sunteti romani, voi sunteti Daci, voi ati dormit ultimii 2000 de ani si v-ati trezit acum, deci nu sunteti voi de vina. Dar noi astia care am trait in timpul asta, care avem parinti comunisti, bunici care au facut 2 razboaie, strabunici care erau un fel de negrii pe plantatie la boieri sau boieri care erau negrii pe plantatie la aia mai de sus, noi stim ca totul a depins de noi tot timpul, de fiecare in parte si stim ca niciodata in istorie nu am avut un glas unitar ca popor si ca n-am avut coloana. Astea sunt niste lucruri pe care trebuie sa ni le asumam fiecare din noi si sa le schimbam incepand cu propria persoana. Nu-i o solutie sa vedem in istorie doar ceea ce ne place iar daca e ceva care lipseste acestui popor, aceea e constiinta lui nationala (asta presupune asumarea atat a lucrurilor bune cat si a celor deplorabile, pentru simplul fapt ca sunt ale noastre). Abia atunci vom sti sa ne respectam unii pe altii, sa ne respectam pe noi insine, si implicit sa dam o alta fata tarii in care traim.
of, acum vad ca s-a schimbat autorul. Deci in loc de “tanti” a se citi “nene”
Ami,
Sincer, eu m-am saturat, de atitudinea asta de victime ale propriei istorii, ca romanii sunt niste lighioane nevertebrate. O astfel de atitudine, ne poate “ajuta” sa ne simtim mai bine cu lasitatea noastra, sa ne acordam circumstante atenuante false, insa, cu siguranta nu va face un lucru, nu va rezolva problemele reale cu care ne confruntam. Singura atitudine care poate duce la o rezolvare este una deschisa, care lasa prejudecatile la o parte, care permite analizarea si acceptarea faptelor asa cum sunt, conceptualizarea problemelor, cautarea, dezvoltarea si implementarea unor solutii.
In realitate nimic din ce s-a intamplat nu mai conteaza, ceea ce conteaza este situatia actuala si impactul acesteia asupra noastra.
In momentul in care realizezi asta, vei vedea ca vorbaria goala si critica neconstructiva nu vor schimba cu nimic in bine situatia actuala.
Proiectul PHOENIX nu se vrea a fi solutia ideala, este doar o posibila solutie. Daca tu nu esti de acord cu ea gandeste-te tu la alta, daca va fi mai buna cu siguranta eu nu voi avea nicio problema in a o urma.
Imagineaza-ti ce s-ar intampla daca majoritatea romanilor in loc sa-si planga de mila ocupandu-si timpul cu jegul mediatic si toate falsele probleme ce ne sunt varate zilnic pe ochi si pe urechi, s-ar gandi la ce ar putea face el concret pentru a imbunatati situatia actuala. Cu siguranta se va ajunge la un set de solutii optime, pentru a schima societatea asta in bine.
De aceea faptul ca oamenii “gandesc diferit”, este un beneficiu, pentru ca lucrand in paralel ar putea acoperi relativ repede spatiul solutiilor unor probleme ajungand astfel la solutia optima.
In legatura cu : “Prin urmare, doar o spalare pe creier i-ar putea face sa se comporte toti la fel si sa urmareasca aceleasi valori.”
as vrea sa zic ca ar mai fi ceva ce i-ar putea face pe oameni sa aiba un set de valori comune si sa se comporte “la fel”, la un nivel generic ( ex. respect reciproc, si fata de mediu ), acesta ar fi un scop comun.
Si care ar putea fi scopul nostru comun?
Ar putea fi oare “Sa traim toti liberi, manifestandu-ne unicitatea, creativitatea in folosul celorlalti” ?
Exista cunostintele si tehnologiile necesare, ca asta sa se intample, cu efort minim din partea noastra.
A avea un scop comun nu inseamna ca toti sa fim la fel..o logica elementara ar trebui sa fie suficienta, pentru a realiza asta.
U-iu-iuuuuuu!
Ami Ami….
Buna ziua Ami!
Bine-ai venit pe-aici in primul rind!
Sincer?
Sincer nu ma asteptam sa apara vre-o reactie asa de repede. Si cu atit mai putin una atit de “argumentata”. Asadar, ma bucura enorm reactia ta. Ai citit cel putin o buna parte dn articol, daca nu chiar tot articolul, ceea ce depaseste cu mult asteptarile noastre. Chiar aseara vorbeam cu Adrian Ionescu de asta.
Sigur ca “mai si gindim” si-n plus “gindim diferit”. Comentariul tau este un “punct de vedere”. Articolul meu este ALT “punct de vedere”. Exista cel putin tot atitea “puncte de vedere” cite fiinte umane exista, sau au existat vreodata, asta daca nu luam in consideratie faptul ca oamenii isi schimba punctele de vedere uneori de la o zi la alta si asta daca nu luam in consideratie nici punctele de vedere “posibile”, la care unul nu a ajuns inca, dar e posibil sa ajunga, sau va ajunge cu siguranta, pentru ca altii fac eforturi pentru ca el sa ajunga la puncte de vedere care nu sint ale lui. Ar fi interesant de stiut: se poate oare sti macar CITE puncte de vedere exista? Oricum MULTE nu-i asa?.
Spune-mi te rog, legat de “spalarea creierului”: intimplator nici mie nu-mi place sa las gunoiul nestrins la picnic. Si sint un pasionat de “gratare la picnic”. Am strins o cantitate impresionanta de gunoaie de la picnic-urile pe la care am fost. Iar faptul ca am “inventat” o soba care functioneaza intre altele si cu “gunoi” (vezi comentariul meu din Noiembrie 16, 2009 at 11:06 am la aritcolul:
http://gandeste.57studio-dev.com/puncte-de-vedere/vreti-o-noua-aventura-politica-iata-aici-o-aveti/7126
dovedeste ca ma preocupa “strinsul gunoiului” mai mult decit pare. Uneori, din imediata apropiere a paturii mele, am mai strins si gunoaiele altora, daca tot m-am aplecat dupa ale mele. Daca insa “a-ti stringe gunoiul” este “o valoare” demna de urmat, sa fiu si eu oare un individ cu “creierul spalat”? Sa fii si tu printre cei cu “creierul spalat”? Citindu-ti rindurile nu mi se pare deloc ca asa ar sta lucrurile.
Pe de alta parte nu m-a preocupat niciodata prea tare faptul ca unii isi lasa gunoaiele pe unde apuca. Este “punctul lor de vedere”. Insa stii ce ma preocupa foarte tare? Faptul ca PRIMARUL nu s-a “deranjat” sa puna acolo unde lumea obijnuieste sa lase gunoaie, un nenorocit de cos de gunoi, sau sa trimita pe cineva sa le stringa. Asta ma preocupa enorm si stii de ce? Pentru ca “unul”, este sau nu suficient de educat in aceasta privinta. “Altul” are poate motivele lui sa lase gunoiul. Este obosit, matol sau il doare capul. Sau tocmai s-a certat cu iubita. Se poate intimpla oricui. Dar primarul? Cu primarul e altceva. Este de DATORIA LUI sa o faca. Ba chiar primeste si bani pentru asta. Ba chiar mai si fura de pe unde-apuca, pentru ca este primar in Romania si Romania este tara tututor posibilitatilor. Este tara tuturor “libertatilor”. Chiar si a libertatilor care nu s-au inventat inca. Primarul este “un satul” si tot nu-i ajunge. Si-l doare undeva de “salubritate” sau alte “prostii” de-astea. Si-un nenorocit de cos de gunoi, care-ar da si de lucru fabricantilor de cosuri de gunoaie, care ar da de lucru montatorilor de cosuri de gunoaie, se afla “unde trebuie” numai in occident, in lumea civilizata, care nu considera ca “a urmari cu totii aceleasi valori”, o chestiune de “spalare a creierelor”. Care au inteles ca “a trai intr-o societate” presupune sa-ti asumi comportamente care sa nu-i deranjeze pe cei din jurul tau, chiar daca nu-ti plac, sau nu ai “chef” sa le respecti. Sigur, este un “alt punct de vedere”.
Vezi Ami? Nu eu am “hotarit” ca exista “daua Romanii”, sau poate chiar mai multe, ci genul asta de primar de care-ti vorbeam. Genul asta de politician, si genul asta de oameni care-si lasa sistematic gunoiul la picnic. Ei au hotarit si nu eu, ca Romania este “a lor”. Si asta ma obliga pe mine (si sint convins ca si pe tine) sa reconsider rationamentele mele cu privire la “a cui este de fapt Romania?”. Asta ma obliga pe mine si pe cei ca mine sa spun:
-“Stati un pic domnilor ca asta nu e chiar asa: voi faceti ce va taie capul; voi faceti legile cum va convin voua si voi asmutiti impotriva noastra “ciinii puterii” ca sa respectam “legile voastre”. Voi sinteti cei care ati facut din “legalitate” o paiata, o caricatura care va face numai pe voi sa zimbiti. Voi nu ne lasati naua nici un fel de posibilitate de a trai omeneste nici macar in “banca noastra”. Pai daca asa stau lucrurile, atunci asa sa stea, dar nu dincoace de usa apartamentului meu. Nu dincoace de poarta curtii mele. Aici domnilor este “Romania mea”, caci Romania in care voi va faceti de cap, nu poate fi “a mea”. Sau daca este, ori coboriti voi cu picioarele pe pamint, ori “tragem linie” intre noi.
Tu crezi Ami ca mie imi convine sa-mi consum TOT timpul vietii mele cu astfel de lucruri? Tu chiar crezi ca nu am altceva “mai bun” de facut? Te asigur ca am. Insa nu pot sa asist pasiv la tot ce se intimpla. Eu unul nu pot. Si am sa continui pe “drumul” asta chiar daca ar fi sa-mi consum pentru asta, de aici inainte, fiecare clipa a vietii care mi-a mai ramas de trait. Si am doar 47 de ani. Mai am, sper, ceva timp la dispozitie. Nu vor scapa de mine prea curind “baietii” astia, decit daca fac “ceva” pentru asta.
Este “punctul meu de vedere”. Si este “problema ta” sa critici orice, de dragul de a critica, chiar si fara sa stii daca functioneaza sau nu. Pe mine atiat m-a dus capu. Mintea mea pina acolo bate. E mult? E putin? Nu stiu. Poate ai tu solutii mai bune si le tii secrete. M-ar bucura sa “critici” din perspectiva unor solutii mai bune. Daca nu le ai insa, cu ce te deranjam noi pe tine, atunci cind cautam solutii si mai ales cind am gasit cite ceva si incercam sa le verificam in mod concret?
Romania asta “unica” la care te referi tu, pot sa te asigur ca nu “arata asa cum arata” din cauza mea. Nu ma simt deloc vinovat de asta, si sint convins ca nici din cauza ta. Nu stiu cit te simti tu de vinovat(a) ca ai “permis sa ti se calce toate libertatile”, insa lucrurile nu stau asa nici pe departe.
Acum 70 de ani, in ’48, au venit niste “baieti simpatici”, dar cam jegosi, cam betivani, si mai ales cam brutali, calare pe niste tancuri, cu niste mitraliere in mina si cu pistoale la sold, si EI AU CALCAT IN PICIOARE libertatile bunicilor nostrii.
Bunicii mei erau “chiaburi”. Vad ca iti “suna” termenul asta, uitat deja in zilele noastre. Iti redau aici o povestioara interesanta, pe care mi-o pevestea cu lacrimi in ochi, bunicul meu (Dumnezeu sa-l ierte!): intr-o seara, au intrat soldatii rusi la ei in curte. Unul a scos pistolul si l-a pus la capul bunicii mele. Altul l-a scos si el si l-a pus la capul bunicului meu. Un altul a cautat o funie si l-a legat fedeles pe bunicul. Copii din fericire, (intre care si mama), erau in alta incapere si de frica n-au iesit de acolo. Apoi cu totii, soldatii, au inceput sa-i loveasca pe amindoi bunicii mei si sa o dezbrace pe bunica rupindu-i hainele de pe ea. Mai departe nu-ti mai povestesc. Mai departe zimbesc doar ingaduitor la rindurile tale: „Iu-iu-iu tractorul ara/Iu-iu-iu porumb, secara/Facem colective-n tara/Toti chiaburii ca sa piara”.
Mai departe insa te intreb: A cui era Romania aia? Tot “a noastra”? “Punctul meu de vedere” ramine acelasi, adica altul, si anume ca acea Romanie nu era “a noastra” asa cum nu este nici asta de acum. Sau daca era, atunci ne-a fost “furata” miseleste, tilhareste, asa cum ne-a fost furata si Dacia de tilharul la drumul mare – imparatul Traian, acum 2000 de ani. Ca acum, ca si atunci, nu tu si nici eu si nici altii ca noi nu “am permis sa ni se calce libertatile” ci niste imbecili, care cu aroganta si tupeu isi permit sa-si revendice “drepturi” asupra altor persoane si acum 70 de ani, si acum 2000 de ani, si acum in acest trist 2009. Numai ca acum nu o mai fac de pe tancuri si nici de pe cai, ci de pe “Jeep Hummer”. Acum nu mai scot pistoalele si nici sabiile, ci ne vorbesc “la televizor”. Acum au alt fel de “pistoale”. E doar o chestiune de forma, nu insa si de continut.
Continutul a ramas acelasi si ma doare sa vad cum te simti tu vinovat(a) de imbecilitatea lor. Asta nu dovedeste decit ca ai un suflet curat, poate “prea curat” pentru vremurile astea. Asta nu dovedeste decit ca te-ai lasat prada manipularilor lor televizive, “pistoalelor” lor moderne, asemeni marii majoritati a oamenilor de altfel. Am atras atentia supra pericolului acestor manipulari ori de cite ori mi-a stat in putere. O fac si acum. Mai mult insa eu nu pot sa fac Ami. Cel putin deocamdata.
Multumim pentru urare. Bafta si tie in tot ce faci sau ti-ai propus sa faci!
Cu respect
Cristian Butusina
individul x,
eu nu am zis ceva diferit de tine:” ar mai fi ceva ce i-ar putea face pe oameni sa aiba un set de valori comune si sa se comporte “la fel”, la un nivel generic ( ex. respect reciproc, si fata de mediu )” asta zici tu, “Nu-i o solutie sa vedem in istorie doar ceea ce ne place iar daca e ceva care lipseste acestui popor, aceea e constiinta lui nationala (asta presupune asumarea atat a lucrurilor bune cat si a celor deplorabile, pentru simplul fapt ca sunt ale noastre). Abia atunci vom sti sa ne respectam unii pe altii, sa ne respectam pe noi insine, si implicit sa dam o alta fata tarii in care traim.” asta zic eu. Eu nu ma plang de istoria mea ci mi-o asum. Tot ce sustin e ca societatea actuala e un cadru bun in care ne putem manifesta cu conditia ca fiecare, in sfera sa privata sa fie guvernat de niste valori ca respectul de sine si fata de altii si bun simt, pentru ca asta schimba automat structura si organizarea societatii. Noi tot timpul incepem lucruri pe care nu le terminam. Am inceput in 89 construirea unei societati democratice, de ce nu putem merge pana la capat cu asta? de ce sa facem o societate in societate? de ce sa abandonam ce s-a construit deja? Asta consider eu resemnare si plangere de mila. Eu vreau sa traiesc intr-o tara fara gunoaie (si nu arunc gunoaie, ba mai mult, cand vad pe cineva ca face asta ii atrag atentia, desi tin sa-ti spun ca mi-am luat o tona de injuraturi pe chestia asta), vreau sa fiu respectata indiferent de cum arat, cati bani am samd si in mare parte reusesc chestia asta. Ce propune proiectul asta e la fel de utopic ca Arcadia din simplul fapt ca oamenii, in marea lor majoritate, nu sunt dispusi sa-si foloseasca “unicitatea, creativitatea in folosul celorlalti “.Oamenii vor fi intotdeauna in competitie unii cu altii fie in plan intelectual, fie material fie in ambele. Pe de alta parte, oamenii care nu sunt capabili sa faca ceva constructiv pentru ei insisi, oamenii care nu-si pot asigura lor un trai bun, nu vor putea face niciodata nimic pentru altii. De asta spun ca important e sa ne dezvoltam fiecare ca individualitati in asa fel incat sa formam o societate in care sa iti faca placere sa traiesti. Faptul ca noua astazi nu ne e bine nu presupune ca sistemul nu e bun ci ca oamenii sunt needucati si ca nu face nimeni niciun efort sa schimbe asta.Daca fiecare om responsabil, ca sunt destui, ar atrage atentia celor pe care ii vad ca arunca gunoaie, in 5 ani sunt sigura ca n-ar mai arunca nimeni gunoaie. Dar daca majoritatea tace sau mai mult, preia modelul asta nefast de a te comporta fata de natura, inseamna ca ne meritam soarta. Tot ce sustin este ca fiecare in sfera lui privata sa ia masurile de bun simt pe care le poate lua, daca vrem sa traim intr-o lume civilizata. A crea un alt sistem nu mi se pare o solutie, mai ales un sistem in care lucrezi pentru altul si nu pentru tine, pentru ca mai devreme sau mai tarziu sistemul insusi, independent de cel care la creat va exercita o presiune atat de mare incat va fi nevoie de abolirea lui. Societatea asta in care traim in prezent ofera un cadru in care putem fiecare vietui cu minime compromisuri (compromisuri oricum exista in orice sistem) cu conditia esentiala sa nu ne compromitem deliberat statul de fiinta morala.Pentru ca noi in prezent asta facem, de-aia avem situatia de azi, societatea de azi, clasa politica de azi. Din lipsa de educatie si lipsa de moralitate esentiala, care vine de altfel la pachet cu educatia. Nu vorbim de etica, pentru ca etica de orice fel, presupune un sistem moral ori noi nu avem inca baza. Ca popor ma refer.Ce putem face? am mai spus-o, putem sa-i educam pe cei din jur in masura posibilitatilor noastre.De ce sa facem asta? pentru ca acei needucati sa traiasca mai bine? NU, ca sa traim noi mai bine.
Buna Adrian! (individul X)
Vezi? Ne-am inselat amindoi aseara cu privire la “reactii”. Dar asta nu e rau, nu-i asa?
Scriam amindoi, in acelasi timp, fara sa stim unul de altul, comentariile noastre de raspuns la cel al lui Ami. Asta imi spulbera orice urma de indoiala, daca mai aveam vreuna, cu privire la viitor. Cu “o floare” poate ca nu se face primavara. Dar cu doua? Dar cu trei?… Trebuie sa fim orbi sa nu vedem ca “primavara” asta bate la usa. Cum ar trebui sa fim ca sa nu-i deschidem usa?
Revenind la “ale noastre”: am vorbit acum citeva minute cu domnul Iustin Capra si ne asteapta in jurul orei 17:00. Asa ca plecam azi la Filipestii de Padure. Te sun oricum sa stabilim cum ne intilnim. Mergem cu masina mea. (Promit sa nu fumez in masina).
Nu reusesc inca sa dau de Iulian cu profilele mai ieftine. De fapt nu stiu nici cit de ieftine sint. Banuiesc ca diferenta nu e prea mare. Oricum in Bucuresti, la Dedeman sint sub 6 lei de bucata in comparatie cu 7 lei la Alexandria. Daca nu dau de Iulian pina miine dimineata, luam profilele de la Dedeman, odata cu OSB-ul si plecam la Alexandria, cum am stabilit, caci asa cum ti-am spus, castravetii deja au rasarit si va trebui sa-i mutam rapid in biotron.
Pe curind deci
Cristian Butusina
Buna seara daca mai este cineva cu exceptia lui Ami.Cred ca proiectul asta mai trebuie povestit desi nu este prima data cand aud de el dar neaplicat in Romanua.Vad ca voi baietii mai aveti ceva important decat sa stati ca taranii din “Morometii” sa faceti politica la “gratar”.Drum bun voua! Cu foarte mult respect ,Adriana
cerectez:…in Romania. Graba de a inchide daca nu este nimic de zis la asa program grozav.
_____________”corectez” in loc de alta bazaconie.Scuze cititorului acestui mesaj.
Trebuia sa plec si sincer cred ca Ami e ori blonda ori nu a reusit sa citeasca cate ceva din istoria agriculturii nu doar europene.In lumea asta nu se nasc doar poeti,muzicieni,artisti si matematicieni.Se nasc si oameni care iubesc viata doar pentru a o trai fara sa creeze ceva,ci doar sa procreeze.Dar ceea ce este important le place sa munceasca.Si poate ca fara TOTI trebuie sa mancam dar nu este obligatoriu sa citim Cesare Pavese pentru a supravietui pana luna viitoare. Si prostie mai mare decat sa “vezi” colectivizare in proiectul asta,nu cred ca este.O concluzie nu trebuie sa fie 100% corecta la finalul lecturarii unui material.Depinde NUMAI si NUMAI de cititor.De aici lumea se imparte in doua: creatori si critici.Tragedia clasica este cand cititorul are ochelari de citit cu lentile progresive Zeiss dar ori este orb ori analfabet.Proiectul nu este o noutate.Cunosc persoane care au mari satisfactii cu astfel de activitate.Dar se transmite de generatii.Unii chiar de prin 1890.Nu in Romania.Agricultura ar fi existat si in Romania daca nu era colectivul de tovarasi_nu colectivizarea!Domnule X ,sunteti nu doar o persoana care a invatat sa citeasca.Si stie.Nu mai am timp sa scriu.Avem atatea lucruri banale de facut in fiecare zi…
Pentru ca fac trei lucruri in acelasi timp si nu verific textul inainte de a-l trimite,am scris ceva pe sfert:fraza era “Si poate ca fara doar si poate Toti trebuie sa mancam darnu este obligatoriu sa citim C.P pt.a supravietui pana luna viitoare”.Sorry!
Buna amintire!
Nu e bine sa fim rai.Nu e nici productiv si in general obliga oamenii sa se inchida sau sa-si concentreze energia in a se apara, sau in a ataca, in loc sa si-o concentreze in a-si argumenta pozitiile. Nu-i iau apararea lui Ami. Trebuie insa sa vedm ca dincolo de convingerile ei (sau ale lui, nu stiu inca daca e fata sau baiat, dar ramin si eu la “fata” pina la proba contrarie), dincolo de convingerile ei deci, se gaseste o inteligenta care trebuie sa recunoastem ca nu se gaseste chiar la orice colt de strada. Iar capacitatea de a redacta mai mult de 5 rinduri nu este la rindul ei ceva foarte comun, dar si daca ar fi ceva comun, este oricum laudabil.
Ami nu este singura persoana care se inseala. Exista o cantitate enorma de oameni extraordinari care ori nu au aflat anumite lucruri, ori de buna credinta fiind, (ceea ce cred ca este si cazul lui Ami) cred in anumite conceptii, mai ales cind vin din partea unor “autoritati” morale sau intelectuale. Si convingerile oamenilor sint greu de zdruncinat, mai ales de persoane care nu au nici un fel de autoritate, adica nu au “nume celebre”. Tu insati aminteai de “labirintul” conceptiilor filozofice care ne induce mai mereu in eroare. De ce ar trebui sa fie Ami “judecatorul perfect”, sau “arbitrul ideal” sau detinatoarea “adevarului absolut”. Nu e nici Ami si nici eu si NIMENI nu e. Tocmai de aia, singura modalitate de a face cite un pas, cit de mic inainte, este sa dialogam, sa ne ARGUMENTAM pozitiile, si sa lasam logica sa decida cine are dreptate.
Fiecare are dreptate in felul lui. Hai sa gasim alte modalitati de a vedea cit de “dreapta” este dreptatea fiecaruia din noi. Propun sa avem rabdare unii cu altii si sa incercam sa nu iesim din indemnul acestui site. Sa GINDIM si sa ne expunem parerile, sa ni le argumentam sau sa le contraargumentam pe cele cu care nu sintem de acord. Tocmai la concluzia asta ajungeam si cu Adrian azi dupa amiaza in masina in timp ce mergeam spre Filipestii de Padure: “veniti fratilor cu argumente! Nu raspundeti la intrebarea “de ce?” cu “DE-AIA!”, ca asta nu merge”.
Pe de alta parte m-ai facut chiar foarte curios cu privire la persoanele pe care le cunosti si care se ocupa cu asa ceva, similar Proiectului PHOENIX. Te rog mult da-mi amanunte, ca mor chiar de curiozitate. Si cred ca si Adrian, mai ales ca in seara asta, odata cu vizita noastra la bunul meu prieten, domnul Iustin Capra, am constatat amindoi cu surprindere ca ne-am trezit cam tirziu, si ca sint in Romania grupuri care au ajuns la concluzii similare de relativ multa vreme. Au chiar si copii nascuti in astfel de “grupuri”. E fantastic nu-i asa? Mie mi s-au muiat picioarele cind am auzit. Nu numai ca se poate, nu numai ca e deja o realitate, in ceea ce ne priveste pe noi si nicidecum o utopie, dar uite ca incredibil de multe persoane ajung la concluzii similare, care FUNCTIONEAZA.
Oricum ii vom contacta si va vom tine la curent, dar dupa ce ne intoarcem de la Alexandria. Miine dupa amiaza plecam la Alexandria, sa construim sera mare si sa mutam castravetii si rosiile care au si rasarit deja. M-a sunat Vali in seara asta sa-mi spuna ca au rasarit toate, in procent de aproape de 100%, ceea ce nu se intimpla nici vara si nici macar intr-un solar, sa rasara toate semintele si atit de repede. E Nelu, tatal lui Vali, care e gradinar de multa vreme, mai mult decit incintat. Nu-i vine sa creada ochilor. Aproape ca nu mai pleaca din rasadnita.
Deci in jurul anului nou vom incheia experimentul. Din punctul meu de vedere, voi considera experimentul inchis doar atunci cind vom reusi sa recuperam banii investiti, deci sa producem efectiv legumele si sa le vindem. (A pus Adrian cei 4.000 de lei de care mai era nevoie). Dar acum nu mai exista nici un motiv de indoiala. Apoi vom trece la urmatorul pas, si anume la constructia primei unitati integrate de rangul unu si tipul unu, inclusiv spatiile de locuit.
Spatiile de locuit vor fi de fapt al doilea experiment care trebuie verificat, caci contine si el o serie de “inventii” de-ale mele. Daca vom reusi sa traim acolo in constructiile noastre, pe timp de iarna, macar 24 sau 48 de ore, fara sa inghetam de frig si sa avem unde sa facem o baie, ar fi o a doua mare victorie. O adevarata “revolutie” in constructii: o constructie la un pret de 20 de ori mai mic decit al uneia obijnuite. Atunci chiar nimic nu va mai putea sta in calea proiectului.
Te las acum, caci vreau sa-i scriu si citeva rinduri lui Ami, desi vad ca mie nu mi-a raspuns. Mai trebuie sa si dorm un picut, caci miine avem o zi grea. O sa lipsim un pic de pe-aici (stii tu, problema cu internetul la tara), dar poate reusesc sa gasesc in Alexandria un “internet café”, sau poate pune Vali internet acolo, ca asa se lauda inainte sa plec.
Pe curind deci, cu mult drag
Cristian Butusina
Buna Ami!
Pina ma dumiresc eu daca esti fata sau baiat, am sa consider ca esti fata, cel putin pina-mi confirmi sau infirmi asta.
Nu mi-ai raspuns la comentariul meu, si nu as vrea sa considere nimeni ca raspund in locul “individului X”. Sint insa citeva chestiuni in comentariul tau la care am cite ceva de comentat, asadar cu voia ta, sau cu scuzele de rigoare, am sa-mi permit sa o fac, mai ales ca miine plecam la Alexandria si vom lipsi un timp si eu si “individul x” aici pe site.
Deci:
“Noi tot timpul incepem lucruri pe care nu le terminam. Am inceput in 89 construirea unei societati democratice, de ce nu putem merge pana la capat cu asta? de ce sa facem o societate in societate? de ce sa abandonam ce s-a construit deja?”
Ami draga!
Nu stiu ce virsta ai tu, dar iti atrag atentia asupra faptului ca dupa ’89 nu s-a construit absolut nimic in Romania noastra draga. Personal am trait acele vremuri, in miezul evenimentelor si stiu ce vorbesc. Am avut nenumarate “impunsaturi” cu Ion Iliescu, atit in CPUN cit si la Televiziunea Romana, unde atrageam atentia ca structurile Partidului Comunist au ramas intacte, neschimbindu-se decit denumirea lor cu aceea de “Frontul Salvarii Nationale”. Si daca tu continui sa crezi ca eu as fi “un timpit”, iti amintesc ca zeci de mii de oameni au iesit in strada sa protesteze impotriva acestei REALITATI. Daca s-ar fi inceput macar ceea ce sustii tu ca s-a inceput, Iliescu nu ar mai fi avut de ce sa cheme armate de mineri in 15 iunie la Bucuresti, caci nimeni nu ar fi avut de ce sa mai protesteze.
Insa minerii au venit, protestele au fost inabusite in forta, brutal, cu morti raniti si multi maltratati. Oi fi eu nebun, dar o lume intreaga, si ma refer la presa internationala care a transmis imaginile reprimarii protestelor zile in sir, tot nebuna este? Asta a aruncat Romania in ignoranta occidentului, caci lumea occidentala a crezut ca si tine ca in Romania se va construi ceva si a constatat cu stupoare, ca vechile structuri, cu un tupeu greu de imaginat, si-au permis nu numai sa nu construiasca nimic, dar sa mai si reprime cu o absolut nejustificata violenta, pe cei care ar fi vrut ca tu acum sa ai dreptate si care si-au dat pentru asta chiar si viata, cu numai 19 ani in urma.
Dar nu o ai Ami draga. Dreptatea aici nu iti apartine deloc si imi pare sincer tare rau pentru asta. Crede-ma, as fi vrut sa pot spune si eu acum, ca s-a construit ceva aici, dar nu pot. Si stii de ce? Pentru ca nici eu nu “ma pling de istoria mea”. Departe de mine lamentarile astea de doi bani. Si eu imi asum istoria neamului meu, cu bunele si cu relele ei. Atita numai ca eu ma las mai greu indus in eroare de vopseaua sclipitoare pe care au dat-o “baietii astia” acestui “rahat” pe care ni-l servesc ca fiind altceva. Pe mine e mai greu sa ma pacaleasca propaganda asta mediatica a unor “smecheri”. Pe tine a reusit sa te pacaleasca, dar stai linistita ca nu esti singura pacalita. Daca asta te poate linisti. In situatia ta se afla aproape intreaga populatie a tarii.
Din “ce” spun eu ca incep sa se trezeasca din ce in ce mai multi oameni, daca nu din aceasta “pacaleala a secolului”? Eu nu imi fac probleme si am rabdare si cu tine si cu toata lumea. Curba de “trezire” este o curba exponentiala. Creste repede.
Sa “ne respectam intre noi” este o conditie necesara dar NU SUFICIENTA ca sa dam o alta fata tarii in care traim. Putem sa ne respectam noi intre noi pina ne vor creste barbile pina-n pamint. La nimic nu ne va folosi cita vreme acesti respectabili domni vor face ceva pe respectul nostru. Ei traiesc bine mersi in lumea lor, in “Romania lor”, consumind in liniste ce au furat, in timp ce noi va trebui sa ne multumim cu “respectul”. Daca tu te multumesti cu asta, ei bine eu unul nu. Voi continua sa respect pe toata lumea, inclusiv pe ei, dar dincoace de usa casei mele, in ceea ce nu numai eu am numit: “Romania noastra”. Tu esti libera evident sa alegi.
Insa ATENTIE! “respectul” si “bunul simt” nu schimba structura unei societati “in mod automat”. Mai ales a uneia in care respectul si bunul simt sint exploatate de niste smecheri, care se folosesc de ele, ca si de credulitatea si de bunele intentii ale oamenilor, mintindu-i, manipulindu-i, ca sa poata sa-si faca linistiti mendrele, cu un tupeu si o nesimtire greu de imaginat.
Daca tu poti sa-mi dai cea mai mica dovada de respect al lor vis a vis de tine, ma inclin in fata ta. Ma tem insa ca n-ai sa gasesti nicaieri acest respect adevarat, ci doar minciuni “electorale” dupa care nici macar atit. Dupa asta te vei confrunta cu agentii de fisc, cu executorii judecatoresti si eventual cu politia, asa ca o “forma de respect”, caci vor veni sa-si ceara “drepturile”, sub forma de impozite si taxe, iar tu s-ar putea sa nu mai ai cu ce sa-ti mai platesti “iluzia” de democratie, caci s-ar putea sa nu mai ai nici servici si nici bani pusi de-o parte Si nici acesti domni nu vor avea cu ce sa plateasca datoriile pe care le-au facut si cu care au platit “minciunile electorale” si si-au mai ingrosat un pic buzunarele. Si-atunci ce facem cu “reciprocitatea”? Eu unul stiu exact ce am de facut. Tu probabil va trebui sa te mai gindesti putin la asta.
Sigur ca “ti-ai luat o tona de injuraturi” cu atrasul atentiei. Si iti vei mai lua daca ai sa continui asa. Eu cind vad un gunoi, il ridic si punct. Nimeni nu imi ridica statui si nici nu-mi trebuiesc, dar nici nu ma injura nimeni. Incearca si tu. Am fi deja doi. Nu e mult, dar e ceva. Esti dispusa sa mergem Duminica o ora sa stringem gunoaiele din parcuri? Eu da. Daca si tu, hai sa ne facem un program din asta. Vrei? Doi “nebuni” care string gunoaiele din parcuri. Mie imi place ideea. Mai subscrie cineva? Sau poate e “injositor” asta. Mie nu mi se pare deloc injositor. Mi se pare chiar nobil si un exemplu demn de urmat. E usor de vazut gunoiul din ochiul altuia. E usor de dat sfaturi si de atras atentia. Cu “aplecatul” stam mai prost. Cu “coboritul” la nivelul “plebei” demne, sigur, ca de fiecare data, de toate criticile, si datoare de “respect”.
Spuneai ca:
“A crea un alt sistem nu mi se pare o solutie, mai ales un sistem in care lucrezi pentru altul si nu pentru tine, pentru ca mai devreme sau mai tarziu sistemul insusi, independent de cel care la creat va exercita o presiune atat de mare incat va fi nevoie de abolirea lui.”
In primul rind sistemul nostru tocmai asta propune, sa nu mai lucrezi pentru altul si sa lucrezi pentru tine. O asociere intre un numar restrins de persoane, un srl daca vrei, o societate comerciala, legala, in care sa nu existe nici un angajat. Doar “asociati”, patroni, dar care mai si lucreaza, pentru ei si pentru nimeni altcineva. Nici o lege nu te impiedica sa lucrezi in firma ta asociat fiind, si nici nu te obliga sa-ti faci un “contract de munca” pentru asta. Poate nu ai inteles tu exact despre ce e vorba in proiect. Dar de asta este vorba. De a-ti lua soarta in propriile tale miini. Acuma sigur… daca continui cu politica “sfaturilor” in loc “sa pui mina sa faci” sau “umarul”, e greu sa realizezi ceva si intr-un sistem si in altul. Poate n-am inteles eu bine, si tu preferi sa-ti dea cineva totul. Eu pina si asta sustin, ca ar trebui sa avem totul degeaba, doar pentru ca ne-am nascut, dar pentru ca asta e intr-adevar o utopie, prefer sa-mi fac singur si sa nu astept “sa mi se dea” dar nici sa ma vind.
Spune-mi te rog: care este diferenta intre “o prostituata” si “un muncitor”? Cumva aceea ca o prostituata isi vinde o anumita parte a trupului ei si un muncitor oarecare o alta parte? Care este diferenta intre organul genital feminin si minile unui barbat? Nu tot vinzare e si una si alta? Daca da, atunci de ce barbatii care-si vind forta de munca pentru a putea supravietui nu fac “prostitutie”, dar in schimb femeile care-si vind organele genitale o fac? Cu ce e mai nobila “munca” decit “prostitutia”? Daca munca este atit de nobila hai sa innobilam si prostitutia. De altfel e la mare moda, si ai sa rizi poate, dar parte din supermarket-urile care le vezi in Romania, se datoreaza si prostitualelor, care asa “josnice” cum le crede lumea, au trimis si ele o gramada de bani in tara. “Capsunile” astea spaniole au mai multe fete decit iti poti inchipui.
In alta ordine de idei, hai sa nu fim nici unul din noi un Nostradamus si sa stim dinainte ce se va intimpla “mai devreme sau mai tirziu”. Eu spun despre “sistemul ticalosit” ca se va ticalosi la loc, pentru ca a facut-o de fiecare data si e foarte putin probabil sa-si schimbe acest narav. Tu insa cum poti sti dinainte, cu atita certitudine, ca sistemul nou propus de noi “va exercita o presiune atat de mare incat va fi nevoie de abolirea lui”? Daca tot crezi cu atita putere in “abolirea sistemelor” de ce n-o aplici la cel actual? Ce te face sa-I “iubesti” atit? Faci cumva parte din el? Faci cumva parte din “Romania lor” si nu ne dam noi seama? Aici ceva nu este in regula. Poate ne explici un pic mai clar. Noi, eu cel putin, te astept cu interes in continuare.
Cu deosebit respect deci
Acelasi
Cristian Adrian Butusina
Buna dimineata,Cristian Adrian. Proiectul nu are nevoie de prea multe persoane cu bagatul in sema si datul cu opinia,ci de sprijin financiar sau asociere.
Viteza si faptul ca ating tastele usor(este f. delicat acest notebook)nu mi-au imprimat litera P de la cuvantul “Proiectul”. Scuze.
Cristian,
Intr-adevar, porobail am inteles eu gresit faza cu munca pentru altul (era un raspuns la individul x care spunea “Sa traim toti liberi, manifestandu-ne unicitatea, creativitatea in folosul celorlalti”). Da sunt fata. N-am nimic impotriva strangerii gunoaielor de oriunde, ba din contra. Nu cred ca prostitutia e jignitoare cum nu cred ca e nici munca dar nici nobila nu mi se pare vreuna din astea doua.Nu fac parte din ceea ce numesti tu Roamnia lor, dar sustin in continuare ca exita doar o Romanie care ne cuprinde pe toti. Tu daca spui ca nu faci parte din ea inseamna ca ori ai fost plecat din tara in ultimii ani, poate dupa mineriada, (regret daca ai prins-o. Personal traiesc in Vale si stiu destul de multe despre fenomenele alea, regretabile de altfel)sau pur si simplu nu vrei sa-ti asumi o parte din “istorie”. Argumentele mele sunt simple: da, am avut un Iliescu in primii ani dupa revolutie, care era un comunist si practic schimbarea n-a fost mare dar nu putem uita ca omul acela a fost ALES! cu 70%. Dupa 6 ani de mandat asa cum a fost el, in 2000 mai este ales o data. LIBER SI DEMOCRATIC. Politicienii aia care erau “salvatorii” neamului dupa revolutie, ne mint si azi de la aceeasi tribuna dar stii de ce ? PENTRU CA NOI CONTINUAM SA-I VOTAM. Noi ii creditam in continuare. Spune-mi si mie, in afara de mineriada respectiva, cand au mai iesit oamenii sa protesteze impotriva acestora? La vecinii nostrii din alte tari, daca un parlamentar injura sau vorbeste urat in Parlament sau daca un oficial jigneste pe cineva isi da demisia. Stii de ce? pentru ca oamenii reactioneaza. Romanii sunt absolut absenti. Toti vorbim pe la colturi, nimeni nu e multumit dar nici nu spune nimeni nimic in fata. Nu vorbesc de violenta, in nici un caz, sunt complet anti, ci de protest. Adica: scumpesc benzina aiurea, ii boicotam, incalca constitutia, protestam, ne-au mintit cu ceva si mai indraznesc sa candideze? protestam. Dar noi nu am facut nimic, motiv pentru care, desi suntem suparati nu ne baga nimeni in seama intrucat ei stiu ca ii vom alege si de data asta, indiferent de ce au facut. Ei stiu ca ne pot pune cate taxe vor, pentru ca le vom plati fara sa comentam. De asta spun eu ca suntem responsabili de cum arata clasa asta politica. Atata timp cat milioane de oameni voteaza Becali si Vadim eu zic ca ne meritam din plin soarta.
Dincolo de asta, eu am o orientare liberala si prin urmare, asupra anumitor lucruri cred ca nu vom fi niciodata de acord. Asta m-a si “revoltat” la proiectul asta, tonul profund socialist. Am incredere in sistemul asta pentru ca e cel mai putin restrictiv si pentru ca i se poate asigura in mod real fiecarui om respectarea drepturilor fundamentale. Dincolo de asta, depinde de noi ce oameni punem in fruntea sistemului, cum va fi economia, ce E-uri vom manca, ce aer vor respira samd. Eu cand ma refer la sistemul actual ma refer la un cadru, un schelet pe care poti sa pui ce vrei. In cadrul asta, poti sa pui si tu proiectul asta in practica. Ceea ce ne lipseste noua ca popor este spiritul civic. Nu stiu daca stii, dar sunt milioane de oameni in tara asta care nu stiu la ce foloseste un parlament, cu ce se ocupa guvernul si ce rol are un presedinte. Sunt milioane care n-au citit constitutia, dar au votat-o. Sunt mii care isi vand votul pe un l de ulei pentru ca nu stiu la ce le foloseste votul (pe cand uleiul stiu la ce sa-l foloseasca). Cat despre agricultura facuta profesionist si sisteme de energie verzi, toate cele bune, nu poate decat sa ma bucure faptul ca demarati asa ceva si mai ales ca aveti fonduri pentru asa ceva. Ce nu-mi place, este faptul ca pui acest sistem mai presus de individ si ca sistemul presupune izolare, ceea ce eu personal nu as consimti. Oricum, de la teorie la practica este o cale mai lunga si veti vedea pe parcurs cum evolueaza, ce se poate si ce nu. Eu va doresc succes. Intre timp, daca ai timp si n-ai n-ai citit inca, ti-as sugera, daca imi permiti, o carte: Ayn Rand – Anthem. Din pacate nu se gaseste nimic tradus la noi din aceasta autoare decat un articol sau doua. Se gaseste pe gutenberg.org. E o carticica mica si draguta, dar eu personal mi-am regasit acolo viziunea mea despre lume.
A propos de primul tau raspuns, da eu chiar ma simt vinovata pentru ca am impresia ca n-am facut destul ca sa am o viata mai buna si ca intr-un fel sau altul, fie prin participare fie prin ignoranta, fie prin nestiinta, am contribuit la starea actuala a tarii.
Acum probabil dormi.Dar inainte sa pleci intra si tu pe mess!Sau citeste posta electronica si da un raspuns.Te rog. Have a nice day!A.
PS Daca discutia nu isi are locul aici si aveti impresia ca dauneaza scopului postarii articolului, no problem, puteti sa nu raspundeti si prin urmare nici eu nu voi mai posta.
Ami,
Cristian, a acoperit destul de bine, raspunsul pe care mi l-ai trimis initial, as vrea totusi sa mai zic ceva apropo de faptul ca incepem tot timpul ceva si nu terminam.
Eu in 89 aveam 8 ani, nu am inceput nimic, si nici n-am priceput prea multe atunci. Am trait insa 20 de ani in aceasta “democratie”, cum o numesti tu, si iti zic, ca nu e nevoie sa stii prea multe despre doctrinele politice, pentru a “simti” ce se intampla. Eu am simtit, ca libertatile mele erau calcate in picioare, poate nu puteam sa formulez, poate initial nu mi-am dat seam de asta insa incetul cu incetul totul a devenit mai clar.Si nu ma refere la “drepturile” scrise in Declaratia Drepturilor Omului, ci la acele “natural laws” din care a derivat aceasta declaratie, la acele “legi naturale” pe care le “stim” fara sa le citim undeva. Acele legi pe care oamenii le-au urmat inca de acum 200 de mii de ani.
Asta este REALITATEA, dincolo, de orice ideologii, dogme sau sisteme. Noi traim prost, groaznic as spune. Aceasta increngatura socio-politico-economica nu este altceva decat o cusca in care suntem tintuti captivi. Cuiva ii trebuie multa putere de convingere pentru a crede altceva. Din pacate cei care vor asta, dispun de aceasta putere de convingere numita “mass-media”.
Cred ca majoritatea problemelor cu care se confrunta omenirea in general, vin din faptul ca tindem sa dam mai multa crezanie dogmelor si normelor existente decat noua insine, decat simturilor noastre, decat realitatii. Verificarea ultima a orcarei teorii se face prin practica, prin experiment. Aceasta este “judecatorul” final.
Acesta abordare este metoda stiintifica si este singura care poate confirma sau infirma validitatea unei teorii.
De aceea, permite-mi te rog, sa pun la indoiala orice sistem oricat de vechi si indiferent de ce minti “luminate” l-au emis. Daca nu ne simtim bine in el nu e bun. E simplu. Nu exista un mod corect de a face lucrurile! Exista moduri mai mult sau mai putin bune de a guverna, dar niciunul nu este perfect. Schimbarea este o constanta, si noi trebuie sa ne adaptam modurile de supravietuire la aceasta schimbare constanta. Trebuie sa le optimizam.
Si cum putem face asta decat emitand teorii pe baza “datelor reale”, probandu-le in practica si apoi tragand concluziile.
Intamplator, sau poate nu, eu si Cristian am ajuns la concluzii foarte apropiate legate de o posibila restructurare a societatii, pe baza realitatii, care contrar cum spui tu nu pune sistemul in centru ci pune omul in centru.Cristi a facut chiar mai mult, a trecut chiar la faza urmatoare, de proiectare a unor CELULE autonome. Nu-mi vine sa cred ca oamenii nu vad ca ACTUALUL sistem ne controleaza 99% din viata. Hmm.. poate ca tocmai de-aia nu vad..se poate si asta.
Prin urmare voi merge cu Cristian langa Alexandria pentru a testa acest sistem, ca mai apoi sa putem spune DA merge sau nu merge. Desi toate indiciile arata ca va fi un succes.
In final, apropo de ce am spus eu in post-ul precedent: “Sa traim toti liberi, manifestandu-ne unicitatea, creativitatea in folosul celorlalti” ma refeream la faptul ca oamenii nu sunt facuti sa “munceasca” precum niste roboti 8-9 ore pe zi pentru a sustine un sistem ce-i duce la pieire. Oamenii sunt facuti, sa cunoasca, sa creeze, sa traiasca. Si cred ca fiecare din noi are ceva special ce nu poate fi accesat decat folosindu-si creativitatea. Iar satisfactia vine din a oferi celorlalti rodul creativiatii tale. Sa nu uitam ca nivelul nostru de trai ridicat nu se datoreaza nici politicienilor, nici bancherilor, se datoreaza inventatorilor, celoar care au creat modalitati mai bune de a face lucrurile. Toate astea ar fi trebuit sa ne elibereze de stradania de a ne sustine existenta, intrebarea la care te invit sa respunzi tu este..de ce totusi nu se intampla asta? de ce in ciuda tutoror progreselor tehnologice noi trebuie sa muncim mai mult decat o faceam pe vremuri si oamenii inca mor de foame?
Cu bine, si multumim totusi pentru incurajari. Puteti sa contati si pe mine la cules gunoaie de prin parcuri si cu siguranta mai pot aduce pe cineva.
Adrian
P.S.
Ai avut dreptate Cristi, e de-a noastra :)
Cristian Adrian, daca vom transforma in posta electronica subiectele ce stau ca fond de dezbatere libera cu scopul de a contura idei care sa se imbine intre ele ca intre mai multe vase comunicante,atunci mai bine ne cumparam un carnetel cu Hanna Montana si ne facem un jurnal sau oracol in care ne invitam prietenii sa dea cu presupusul.Nu sunt rautacioasa dar ma irita exprimari de genul “nu stiu daca stii…” referitor la unele chestiuni extrem de banale si cunoscute.Cei care-si vand votul nu o fac pt. ca nu stiu la ce ar folosi,ci pentru ca nu vor sa stie.Taranii de prin anii 1900 sau prietenii lui Marin Preda din Teleorman doreau sa invete,sa cunoasca si sa traiasca bine prin munca.Ignoranti sunt cei care traiesc gandind ca mizeria fizica spirituala si morala poate fi scuzata de saracie sau libertatea individului garantata de Constitutie.Nu sunt rea dar am alergie la semidoctism.Am foarte multi prieteni care nu au nici macar 8 clase dar sunt oameni de mult bun simt si care citesc pentru a se informa si nicidecum nu citesc presa mondena pt a fi trendy.Carticica aia mica recomandata e ca si cum ai recomanda unui cheef sa puna in supa si un bob de piper asigurandu-l ca-i va da o savoare de neuitat.Azi vreau sa citez numai din poemele lui Carl Sandburg. “Poporul inseamna Oricine,oricare.
Oricare inseamna tu si eu si toti ceilalti.
Ceea ce spune oricine este ceea ce spunem noi toti.
Si ce este ceea ce spunem noi toti?
De unde ne vin aceste limbaje?
De ce-ti e inradacinata vorbirea de copil in sange?
De ce ramane limba agatata
De ceea ce a supt odata cu laptele mamei?
Acum limbile strabat eterul.
Calatoresc pe inalte frecvente
Peste graniti si bariere
Peste lanturi de munti si oceane.
Cand vom vorbi cu totii aceeasi limba?
Dar oare dorim sa vorbim cu totii aceeasi limba?”
Si stiu ca NU dorim toti Oricine sa vorbim aceeasi limba.Pentru ca avem proasta impresie ca Noi,Oricine,am inventat limba!
Domnilor,doamnelor Oricine!Nu convingand prietenii sa iasa la cules gunoaie de prin parcuri vom contribui la ecologizarea mediului!Trebuie sa explicam prietenilor si neprietenilor Oricine: de ce si cum sa demonstreze mai mult bun simt,nelasand in urma altceva decat urmele pasilor!Si avem cel mai bun exemplu:nu pe noi insine,ci fiintele necuvantatoare ce-si ingroapa excrementele nu ca si nemernicul de Oricine care si le-a lasat in gang sau langa vreun gard!”CAND NU-MI PUN MINTEA LA TREABA”,a zis posesorul unei minti stralucite,”CAUT SA MA REFAC DE PE URMA EFECTULUI GANDITULUI”.
Un proiect destept impotriva foamei este ca un razboi.
“Pentru razboi sunt necesare trei lucruri”,a zis un comentator scund cu capul lunguiet: “in primul rand _bani;in al doilea rand_bani;in al treilea rand_bani”. Cu ganduri bune si urechile la Antena 3(imi place emisiunea lui dlui.Oricine Ciutacu),o ami(ntire) Oarecare
P.S.Imi place doar azi emisiunea de care aminteam mai sus.Filmul are o regie simpatica.Si DL.X este un tanar care merita intrebat deoarece ai ce raspunsuri sa auzi din partea dansului.Ma gandesc sa incep sa scriu o carte…Pe net.
Bine aminitire, am inteles. Tu cauti bani pe situl asta, eu nu sunt dispusa sa-ti dau, deci nu avem nimic in comun. Pa!
Buna ziua,ami. Niciodata nu m-am adresat vreunei persoane ce comunica direct cu Cristian deoarece nu este politicos ca incepi o conversatie daca nu esti invitat.Ai inteles si de data aceasta gresit.Ma refeream la proiectul Phoenix cand am citat din C.S chestia cu banii.Are nevoie nu de parerea unuia sau altuia pt. ca este bun.Are nevoie de sustinere materiala.Si nu caut bani nicaieri.Muncesc si pt. asta am fara sa ma plang ca nu am mai multi.Iar cartea nu este din rationamente lucrative.Cristian ma cunoaste foarte bine si stie De Ce am facut aceasta afirmatie.Te salut si eu cu tot dragul.A.
Cristian,toti suntem Oricine dar numele lucrurilor mici,comune nu se scrie cu majuscule.Il contrazic pe dl.X,fata nu este de-a voastra!Abia astept sa aud ca proiectul functioneaza.A.
Din nou,numai pentru Ami un Buna seara cu liniste.Ami,nu mai te irita din orice fleac.Iti place sa ai priteni carora sa le comunici ceea ce gandesti si sinceritatea este evidenta.NU MAI TE IRITA SI ASTFEL NU VEI IRITA PE CEILALTI!sti o fata buna si trebuie sa fim rautacioase,nu?Te salut cu mult drag.
“Banii inseamna putere:asa a zis cineva.
Banii sunt o perna:asa a zis un altul.
Banii sunt radacina raului:asa a zis altcine.
Banii inseamna libertate:asa graieste o veche zicala.
Si banii sunt toate acestea la un loc___
si chiar mai mult decat atat.
Cu banii cumperi de-ale mancarii,haine,case
pamant,barbati,femei,timp de trandaveala
si timp sa sculti muzica.
Cu banii cumperiorice in afara de iubire,
personalitate,libertate,nemurire,tacere,pace.
De aceea oamenii lupta pentru bani.
De aceea oamenii fura,ucid,escrocheaza,
umbla cu fatarnicii
si ipocrizii.
De aceea oamenii vorbesc incet purtand cu ei
planuri,otravuri,arme,fiecare
punand ceva la cale:Mieroase erau
cuvintele gurii lui dar razboiul era
in inima sa.
Unde e un hoit se aduna mustele.
Unde se afla o comoara se afla si inima.
Banii aduc bani.
Banii carmuiesc lumea.
Glasul banilor e mai puternic decat glasul glas.
Nici o ureche nu e surda la cantecul aurului.
Banii sunt bineveniti chiar cand au miros.
Banii sunt izvoarele dragostei si ale razboiului.
Banii darama barbati si nenorocesc femei.
Banii sunt o perna calna.
Fiecare om isi are pretul sau.
Exista oameni care nu pot fi cumparati.
Sunt femei ce nu se vand pentru toti banii din lume.
Cand cumperi judecatori cineva vinde dreptatea.
Poti cumpara orice dar nu zilele si noptile.”
Carl Sandburg
Nu cred ca principiul de a pune etichete cuiva pretinzand ca suntem informati despre acestadin urma ne va transforma intr-un individ superior.Dar cred ca data viitoare sa discutam DOAR despre tema acestui proiect nu de adunat prieteni sa facem curat prin parcuri!Hai sa fim seriosi si sa lasam aerele ca stim multe despre subiectul acesta.Ma refer la Ami,care m-a iritat de cand am citit chestia aia cu “IU-IU-IU” si mi-am dat seama ca nu a inteles .Dar felicitari lui Cristian pentru tactul din raspusul adresat acesteia.Ami nu trebuie sa se supere pe tine doar pentru ca altcineva e putin acid.Si ma refer si la mine.Nu o fac cu rautate pentru ca mai apoi imi pare rau.Dar inainte de a raspunde este important sa intelegi intrebarea,nu?
Cristian, imi place partea de introducere cu analiza condivizibila pe care o faci.
Partea cu Proiectul insa, denota “marea graba” pe care o ai de … a gasi SOLUTIA.
Te sfatuiesc sa mergi mai departe cu acest proiect “in plan personal”, fara sa incerci sa … “te integrezi” in acest Sistem, pe care tu insuti il declari … mort. Sunt multe chestii care … nu “au sustinere” in Proiect, iar anumite “certitudini” pe care le ai, sunt … incerte. Pentru ceea ce vrei tu este nevoie “de mai multi” si toti … specializati foarte strict. Asa cum ai plecat, o sa inventezi … chibutul ! Dar si asta poate avea viitor, daca pleci cu “piciorul just” ! Deci nu te pierde in generalitati, ci ia-o usurel de la … A.
Macar sa ai un succes mare, pentru ca o sa vezi ca multe chestii, iti vor depasi … asteptarile. Strategiile se mai schimba si … din mers ! Nu incerca sa cauti solutii de salvare a Sistemului “din interior”, sau “aplicand legi pe cale de a … deceda”. Marea Schimbare va veni “din exterior” si va avea la baza “legi noi” ! Nu mi-o lua in nume de rau ! Oamenii ca tine imi plac si … incerc sa-i ajut cum pot !
Buna tuturor.
Frumoase randuri Cristian, frumoasa ideea, insa este o singura problema. Nu financiara ( am invatat destul de bine sa strang sponsorizari asa ca stiu ce se poate face cu multa daruire si incapatzanare ). Nu umana, sunt sigur ca sunt destui de multi oameni care s-au saturat de aceste regimuri politice de 2 lei si vor sa o ia de la capat. De la un “alt” capat. Dar problema la care ma gandesc eu este o problema de locatie. Sa ma explic.
Eu sunt, in primul rand, o persoana tehnica. In momentul in care implementez ceva nou o fac intr-un mediu de test, bine controlat, astfel incat daca iese ceva rau sa o pot lua de la cap usor si fara sa influentez bunul mers al mediului general. Acelasi lucru trebuie facut si cu proiectul tau, stii foarte bine ca nu poate fi implementat direct in “Romania Noastra” (dupa cum spui tu) pentru simplul motiv ca interactioneaza puternic cu “Romania Lor”. Astfel apare nevoia de locatie alternativa. O locatie care are posibilitatea sustinerii proiectului fara posibilitatea interventiilor majore din exterior.
Sincer sa fiu, as participa cu placere la pilotul proiectului atata timp cat stiu ca ne putem pune in pratica tot ceea ce vom dori fara a interveni altcineva in bunul mers. Si nu ma refer la politicieni, nu ai ei timp de noi, ci la “alte” persoane “binevoitoare”. Trebuie sa te gandesti ca orice copil cand este mic trebuie ingrijit foarte bine si ferit de interventii exterioare daunatoare deoarece este foarte fragil. Asa si proiectul vostru.
Bun, dupa demonstrarea faptului ca acesta functioneaza cum trebuie, atunci se poate trece la implementarea lui la scara larga. Si contrar opiniei tale, sunt convins ca nu se poate face fara mass-media. Hai sa ne gandim ca nu toata este manipulatoare si poate ca exista acolo undeva un ziar, o televiziune care sa arate ceea ce putem face noi in realitate, ceea ce vrem sa demonstram si mai ales faptul ca “se poate”. Si pana la urma daca nu exista aceea mass-media “libera”, o putem creea noi. Insa obligatoriu trebuie facut cunoscut proiectul la cote nationale, pentru simplul motiv ca exista acolo undeva oameni care vor si ei sa nu mai traiasca in “Romania Lor”, insa nu stiu ce sa faca. Poate ca asa vor fi mult mai multi care sa se implice in acest proiect si il vor face sa functioneze.
Pentru Ami, eu unul nu ma simt vinovat pentru ce fac cei de sus . Pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa imi indatorez tara prin imprumuturi coplesitoare. Pe sotia mea nu a intrebat-o nimeni cand s-a modificat legea invatamantului de 114 ori in ultimii 14 ani. Pe noi nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sau nu sa se modifice legile in favoarea “lor” si in defavoarea noastra. Si sincer sa fiu, chiar daca era revoltati si discutam aceste lucruri cu prietenii la un “pahar de vorba” nu am putut sa facem nimic. Si chiar daca acest proiect nu este SOLUTIA de a iesi din acest mare CACAT (scuze, dar este imperativ necesar a-si avea locul aici acest cuvant), cel putin eu il vad ca o solutie viabila. De multe ori m-am gandit si eu la asa ceva, insa nu pe teritoriul Romaniei. Din pacate eu o consider pierduta, deoarece am vazut in ultimul timp tot mai multi oameni negativi, lenesi, hoti, delasatori. Iar cu asa oameni nu poti sa faci nimic.
Buna seara tuturor!
Ne-am reintors, eu si Adrian, in Bucuresti, pentru o scurta perioada; (ceva probleme tehnice si personale). Eu plec inapoi miine, Adrian va reveni la la Alexandria pe simbata. Lucrurile insa acolo au luat un demaraj incredibil. Participarea lui Adrian a avut efecte mai mari decit cele scontate initial. (Felicitari Adrian!!!… aici in fata tastelor, in fata “noutatilor” de pe “gandeste.org”, am senzatia ca m-am intors dintr-un film stiintifico-fantastic si nu din “realitatea” de la Alexandria, de care ne-am despartit doar acum citeva ore, nu din “Romania noastra profunda”, care este infinit mai minunata decit pare ea privita de aici, din acest mediu urban, din care eu unul nu stiu cum sa fac sa scap mai repede.)
Bun venit pe aici “ginutzu”! Si mai ales bun venit in “Proictul Phoenix”.
Comentariul tau m-a “rascolit” profund. Si sii de ce? Pentru ca esti a nu stiu cita persoana care ajunge simultan si in paralel, la concluzii aproximativ similare concluziilor noastre, ale celor care dam deja viata proiectului. Personal nu mai aveam dubii, dar nu pot sa ma abtin sa nu-mi exprim emotiile pozitive. Si Adrian spunea ceva asemanator zilele astea, iar Vali, fiul proprietarului terenului unde se realizeaza experimentul, (o persoana ceva mai retinuta,) spunea chiar azi noapte, cu toata oboseala acumulata dupa 15 ore de munca, acelasi lucru referitor la “spulberarea dubiilor”.
Spuneai in comentariul tau anterior:
“De multe ori m-am gandit si eu la asa ceva, insa nu pe teritoriul Romaniei. Din pacate eu o consider pierduta, deoarece am vazut in ultimul timp tot mai multi oameni negativi, lenesi, hoti, delasatori. Iar cu asa oameni nu poti sa faci nimic.”
Ginutzu!
NEGATIVISMUL ATRAGE NEGATIVISM.
Oricit de “pozitiv” ar fi cineva in interiorul sau, (un “oricine” cum spunea mai sus “amintire”), exprimindu-se in mod negativ, atrage in jurul sau negativism. Si asta il obliga fara sa-si dea seama, sa continuie sa se exprime oarecum negativ. Imi “bat” gura si tastele de ceva vreme sa atrag atentia asupra acestei erori fundamentale: NU AVEM IN JURUL NOSTRU NICI “OAMENI NEGATIVI” SI NICI “LENESI, HOTI, DELASATORI”. Nu, nici pe departe. Avem insa in jurul nostru OAMENI PE CARE NU-I CUNOASTEM SUFICIENT SI CARE LA RINDUL LOR NU NE CUNOSC SI PE CARE NICI NU-I LASAM SA NE CUNOASCA, pentru ca ne exprimam in acelasi mod negativ ca si ei si insasi sistemele sociale actuale produc mai multa “instrainare” decit “apropiere” intre oameni.
Tu insuti “ginutzu” pomeneai de ceva asemanator atunci cind te refereai la mass-media, cel putin la cea pe care tu o consideri “nemanipulatoare”. Opiniile noastre nu sint insa atit de diferite, cum cel putin par la prima vedere.
In primul rind, “gandeste.org” este tot un fel de “mass-media”. Aici insa avem de-a face cu “TIPARE DE GINDIRE CLASICE”, in sensul ca atunci cind vorbim de “mass-media” intelegem in general lucruri care au functionat in realitati trecute, si mai putin ne dam seama ca realitatile se schimba in fiecare moment. Ce este “you tube” insa altceva decit tot o “mass-media” cu un impact mai mare decit atit de costisitoarele si ineficientele si manipulatoarele televiziuni prin care sintem obijnuiti sa intelegem inca “mass-media”? Ce este intreg “internet”-ul decit tot o “mass-media”? Mai mult chiar, “mass-media” viitorului?
Tu nu vezi ca mass media clasica trece printr-o criza fundamentala? Dincolo de rolul de “instrument” manipulator, dincolo de aservirea ei unor “smecheri”, protagonisti ai momentului, dincolo de incredibilitatea si chiar de scirba pe care o genereaza, se ascunde insa criza ei fundamentala. Mass-media clasica, televiziunile si presa tiparita, isi traiesc ultimile clipe. Nu vor disparea curind, dar existenta lor nu se mai justifica deja de citiva ani buni decit prin “interesele” si sumele enorme investite in aceste “instrumente”. Tie ti se pare normal, firesc, ca “profesioisti” de o asemenea valoare ca cei din televiziunile private de pe la noi si nu numai, sa “bata apa-n piua” zeci de ore in sir cu un nenorocit de accident de circulatie, cu un nefericit incendiu sau cu mai stiu eu ce? Audienta? Nu “ginutzu”. In realitate nu “audienta” este cea care face o paiata din aceste “instrumente”ci disperarea ca ca aceste sume imense investite, se vor spulbera in vint in fata unor doar citeva ore de “lipsa de subiecte incitante”, in fata a doar citeva ore de “programe de umplutura”.
Crede-ma, am facut in Spania o jumatate de masterat de audiovizual (nu l-am terminat caci am ramas fara bani), dar ma facut practica in Televiziunea Spaniola (TVE) si cunosc problematica asta “din interior”. Si-apoi, mass-media din Romania este in marea ei majoritate ceea ce mie imi place sa numesc “gazeta de perete a lumii interlope” si a “delicventei autolegalizate” cum am numit de nenumarate ori aici pe site “lumea politica”.
Iar NERUSINAREA cu care aceste persoane “de presa”, simpatice de altfel, imi patrund “prin efractie” in casa si-mi prezinta impotriva vointei mele tone de “cacat publicitar”, (aceleasi scuze de rigoare), si disperarea unui amarit caruia i-a cazut copilul in put, (pe care as fi preferat de o mie de ori pot sa-l ajut cu ceva pe el si pe alte sute de amariti ca el, decit sa ma minunez de nenorocirea lui, a unuia), aceasta “nerusinare” a mass-mediei deci, daca stau sa ma gindesc bine, intra chiar sub incidenta citorva articole de cod penal. Si asa cum noile realitati au impus o “politie informatica”, tot asa daca as avea timp suficient as denunta necesitatea unei “politii mediatice” menite sa traga la raspundere penala, atit “profesionistii” acestia cit si (dar mai ales) pe acesti asanumiti MOGULI, care-mi violeaza, cel putin mie, sistematic domiciliul, profitind de nevoia mea de a fi informat si mai mult chiar, obligindu-ma sa cheltuiesc bani, (pe care “respectabilii domni” nu mi-i restitue), incercind sa aflu in ce masura am fost “dezinfiormat” in loc sa fiu informat.
Pe de alta parte, legat de “TIPARELE DE GINDIRE” de care aminteam mai sus, acest “Proiect Phoenix” in gura “manipulatorilor de profesie”, poate capata nuante nedorite numai prin simplul fapt ca aceste tipare obliga la asta. Iar “Proiectul PHOENIX” nu cauta nici un fel de alta nuanta, in afara culorilor si nuantelor sale reale, bune sau rele. Ceea ce unui “profesionist” din mass-media, ii rezulta mai greu sa inteleaga.
Sigur ca exista si “presa nemanipulatoare” cum o numesti tu. Noi nu avem nimic cu nimeni, si cu atit mai putin cu acesti oameni de presa sinceri. Insa acestia gasesc ca si tine aici pa “Gandeste.org”, toata informatia de care au nevoie ca sa “produca o stire”. De ce n-au facut-o pina acum? Nu sint suficient de “profesionisti”, sau cumva acest proiect are prea multa “greutate”, ca sa mai puna si ei “paie pe foc”, facindu-l mai “public” decit este deja? Daca ai cumva ocazia sa te misti putin prin zona Alexandriei, mai ales in zona rurala, “Romania profunda” cum imi place mie sa-i spun, sau “Romania noastra”, ai sa constati cu surprindere cit de “cunoscut” este deja acest proiect si cite asteptari a trezit.
Nu in ultimul rind, as vrea sa amintesc aici, daca lucrurile nu au fost suficient de clare cel putin pina acum, ca NU “PROTAGONISMUL” este ceea ce cautam noi, ci SOLUTILE REALE. Iar acestea au mai putin de-a face cu mass-media, care sper sa continuie sa-si gaseasca alte activitati mai interesante decit sa ne “plictiseasca” si sa ne “enerveze” cu pretinsele sale “intentii bune”. Daca intr-adevar le “arde buza”, sa stea si ei pe aici pe “Gandeste.org” caci in curind vom prezenta si material foto si video, fara nici un drept de autor, altul decit pretins de acest site. Deci cu administratia acestui site sa se puna in contact eventualii “binevoitori” din presa si nu cu noi. Cine cauta “protagonism” cu orice pret, ar fi bine totusi sa nu “indrazneasca” sa se foloseasac de acest proiect pentru a-l obtine, caci va cade intr-un RIDICOL neasteptat si nesperat. Imi fac datoria sa-i avertizez pe acesti “amatori de protagonism”.
In plus, nici noi si nici proprietarii acestui teren pe care se realizeaza experimentele si care este o proprietate privata, nu sintem dispusi sa acceptam ca aceasta proprietate sa devina publica. Orice incercare de acest gen deci, intra sub incidenta legilor, inca in vigoare in Romania.
Legat de “persoana tehnica”:
Si eu sint intre altele o “persoana tehnica”. Banuiesc ca ti-ai dat seama de asta citind detaliile “tehnice” din comentariile mele la acest articol. Deci stiu exact ce vrei sa spui atunci cind pomenesti de “mediul de test, bine controlat”. Si marturisesc sincer, ca nu odata am luat-o de la capat. Si la fel de sincer afirm, ca o voi lua de la capat ori de cite ori va fi nevoie. Este mult prea valoros acest efort, ca sa pot sa-mi permit sa las lucrurile sa se poticneasca din “comoditatea” mea. Nu stiu altii, dar eu unul nu ma pot prezenta in fata voastra cu “esecuri”, ci cu “victorii”. Iar din fereicire, acestea in ultima vreme cel putin, abunda. Chiar comentam cu Adrian in timp ce lucram impreuna, ca acestea sint doar “batalii cistigate”, nu si “razboiul”, si desi am avut si unele “batalii pierdute”, acestea a fost doar temporare si nu am batut niciodata in “retragere”.
Referitor la “victoria finala”, cred insa ca ori nu m-am exprimat eu suficient de bine, ori nu ai fost tu suficient de atent. “Implementarea lui pe sacra larga”, nici nu ne sta in planuri si nici nu ar fi posibila fara alterarea proiectului in sine, ceea ce ar face din el altceva decit se vra sa fie si deja este. Natura insasi a acestui proiect nu permite aceasta “implementare” pentru ca aceasta ar presupune o interventie dintr-un “exterior” catre un “interior”, ori acest proiect se bazeaza pe autocontrol si automultiplicare. (Sint insasi elementele care dau deja acestui proiect o vigoare de neimaginat chiar.) S-a discutat mult pe aceasta tema la un alt articol al meu:
http://gandeste.57studio-dev.com/puncte-de-vedere/vreti-o-noua-aventura-politica-iata-aici-o-aveti/7126
in special la comentariile mele si ale lui Adrian Ionescu, (individul X), referitoare la teoria sistemelor vii si a EMERGENTEI.
Daca acest proiect va reusi sa produca “schimbari” in guvernare, aceasta va fi doar din cauza unor “efecte colaterale” si nicidecum dintr-o “planificare” sau o “intentionalitate”. Precum constati (sper), sintem departe de a ne propune asa ceva, mai ales ca avem cu totii convingerea ca acest sistem, sistemul actual din Romania, si-a consumat deja toate resursele.
Asadar ginutzu, daca intr-adevar vrei sa nu mai traiesti in “Romania lor” si “nu stii ce sa faci”, lasa-ne un numar de telefon pe adresa de email a “Proiectului PHOENIX”:
proiectulphoenix@yahoo.com
si te vom contacta pentru detalii, mai ales ca spui ca esti o “persoana tehnica”. Noi stim deja “ce e de facut”. Esti deci BINEVENIT printre noi, dar numai daca esti dispus sa “pui osul” si nu doar sa te convingi ca exista sau nu aceasta “minune”.
Pe curind,
Cu deosebit respect
Cristian Butusina
Buna dimineata Giovanni!
Ma bucur enorm ca ai revenit aici pe site. Multumesc mult pentru aprecieri. Multumesc unui “veteran” ca si mine aici pe “gandeste.org”.
Sigur ca partea cu proiectul denota “o mare graba” pentru ca a si fost o “mare graba”. Insa aminteste-ti ca spuneam undeva ca nu sint nici un geniu si sint pur si simplu un om normal, ca toti oamenii. Doar “orarul meu de lucru” este uneori dublul unui om normal, insa asta este o chestiune de obtiune a mea si-atit. Sint si zile cind “lenevesc” mai mult decit un om normal.
Mai spuneam si ca “solutii miraculoase nu exista” si ca este nevoie de “efortul nostru comun”. Dupa cum vezi, exsista din ce in ce mai multi oameni adevarati, care ni se alatura si “erorile” sint mai usor vazute cind sint mai multi ochi. Numai asa pot fi corectate. Eu doar am incercat sa generez o “baza de discutie”, iar acum ne luptam din rasputeri sa punem la punct ceva conditii practice. Sistemul insa, exprimat sau nu “in graba” functioneaza”, chiar daca este inca in faza sa incipienta. Dar cum tu insuti spuneai, iar eu te-am “citat” de nenumarate ori aici: “izvoare… riuri…” etc.
Intimplator, cunosc bine atit “chibutul”, cit si cooperativismul din care s-a inspirat, si da-mi voie sa afirm ca “Proiectul PHOENIX” nu are prea multe in comun nici cu una nici cu alta. Sigur ca nu prea mai e nimic nou sub soare in ultima vreme si nu mai descoperim din nou roata. Pentru cine cauta insa cu tot dinadinsul, poate gasi in acest proiect al meu si elemente de capitalism, si de liberalism, si de comunism, si de fascism si de mai stiu eu ce. Insa gasirea unor astfel de pretinse elemente, tine mai mult de “sabloanele” de gindire ale fiecaruia decit de realitate. Am studiat multe din teoriile cunoscute sau mai putin cunoscute si am incercat sa observ atit partile lor rele dar si pe cele bune fara partinire. Nu stiu in ce masura am reusit. Mai am cu siguranta multe de studiat si foarte putin timp. Partea cu “chibutul” insa, denota ca ori nu cunosti tu sficient de bine subiectul, ori nu ai citit cu suficienta atentie, in special comentariile la acest articol al meu, ori eu nu reusesc sa ma exprim suficient de bine. Incearca totusi sa parcurgi si comentariile la alt articol al meu:
http://gandeste.57studio-dev.com/puncte-de-vedere/vreti-o-noua-aventura-politica-iata-aici-o-aveti/7126
in special dialogul meu cu Adrian Ionescu (individul X). Sint poate ceva mai relevante decit articolul de fata insasi.
Cele mai relevante insa vor fi insa concluziile la care vom ajunge IMPREUNA, si acesta este spiritul si natura proiectului. Nici natura insasi nu a inceput direct cu fiinta umana si nici noi nu ne-am nascut direct “adulti” si cu atit mai putin “intelepti”. Totul e o chestiune de DEVENIRE.
Multumesc deci inca odata si te astept in continuare cu parerile tale si in special cu critici constructive CONCRETE.
Cu deosebit respect
Pe curind
Cristian Butusina
Buna din nou Ami!
Ar fi pacat sa pleci de-aici tocmai acum cind incepusem sa ne intelegem. Discutia aceasta isi are locul CHIAR AICI si nu dauneaza cu nimic scopului proiectului, ci din contra. Prin urmare, eu cel putin iti voi raspunde cu regularitate, chiar daca cu oarecare intirziere uneori, chiar daca parerile noastre nu corespund in totalitate. O voi face nu pentru a te “atrage” in cadrul proiectului, caci nu asta ne-am propus, ci pur si simplu pentru ca simpla ta parere conteaza mai mult decit iti imaginezi, chiar si mentinindu-te in afara acestuia. Nici eu si nici “Proiectul PHOENIX” nu-si propune insa o uniformizare a convingerilor, ci exact invers si deci nu are aproape nimic de-a face cu socialismul. Pe de alta parte, socialismul a avut si partile lui bune asemeni liberalismului de care tu te-ai atasat si aruncarea in totalitate la cosul istoriei a oricaruia din ele, nu serveste la nimic altceva, decit sa arate ca nu am invatat nimic din erorile trecutului si continuam sa traim un prezent infestat de erori.
Nu am citit cartea pe care mi-ai recomandat-o, dar cum terminam experimentul de la Alexandria o voi cauta si daca te intereseaza, iti voi spune parerea mea. Oricum m-ai facut curios.
Iti repet inca odata ca sint de aceeasi parere ca si tine ca traim sau ar trebui sa traim intr-o singura patrie milenara. Insa nu eu am inventat conceptul acesta de “Romania lor” si nu eu am generat realitatile astea cvasirecunoscute de oricine si oriunde in aceste vremuri triste. Prin faptele lor si prin confiscarea oricarui drept de a actiona intr-un fel, acesti “respectabili domni” ne-au obligat, pe noi cei multi sa ne inventam la rindul nostru conceptul de “Romania noastra”. Lucrurile ar fi putut sta altfel, ti-am aratat in comentariile anterioare, dar n-a fost sa fie asa. Poate avem acum ceva mai mult noroc, desi “norocul” ni-l facem fiecare cu “mina noastra”.
Politicienii, Ami, nu ne mint pentru ca “noi continuam sa-i votam”. Esti mult prea inteligenta ca sa nu poti sa intelegi asta. Eu te-as “vota” pe tine. Am incredere in tie mai mult decit in toti pliticienii la un loc, chiar daca esti “liberala” si eu nu, dar pe tine nu te atrage aceasta mizerie politica. Mizeria atrage numai mizerie. Tu esti un om de calitate si stii tu bine ca locul tau nu este intre aceste “tarite” mincate cu atita pofta de “porci” lacomi. Si-atunci “eu cu cine votez”? Binenteles ca nici cu “taritele” si nici cu “porcii”, iar cu tine nu am cum, caci esti un “outsider”. Esti in afara “Romaniei lor”. Este si cazul tau, si-al meu, si al oricaruia dintre cei “multi dar prosti” cum ne considera acestia.
Legat de “proteste” acelasi lucru il spuneam si eu, ca de la “mineriada” nimeni nu a mai protestat in vre-un fel. Numai ca trebuie privita cu mult mai multa atentie aceasta “pasivitate” si nu trebuie niciodata sa ne grabim sa-i acuzam pe oameni. Oamenii nu au mai protestat de frica, asa cum nici pe vremea lui Ceausescu nu protestau din acelasi motiv. Oricit am fi de “curajosi” unii dintre noi, nu putem cere tuturor aceeasi doza de curaj. Si nici nu e nevoie de “curaj” ca sa traiesti normal intr-o societate normala. Insa societatea in care traim este departe de a fi normala, iar regimurile post decembriste, tocmai prin instaurarea acestei “FRICI”, s-au dovedit mai dictatoriale, mai autocratice, mai diabolice si mai periculoase pentru cetateanul de rind, decit insasi regimul Ceausescu.
Iar lucrul cel mai grav este acela ca s-au ascuns suficient de bine, in spatele unor legi si a unei cortine mediatice, ca tu sa nu mai stii nici macar pe cine sa dai vina. Basescu si Geoana si Antonescu sau mai stiu eu cine, sint niste simple marionete, niste “personalitati fara personalitate”, niste “imagini mediatice fabricate”, niste “cirpe” aruncate in fata si-n ochii oamenilor, pentru a scoate castanele din foc cu minile lor. Numai un idiot s-ar da de ceasul mortii sa ajunga cu orice pret “la putere” in vremurile grele ce urmeaza sa le traim. Iar acesti “candidati” sint “idiotii perfecti”, atrasi de “putere” in “psihoza” lor, ca mustele de rahat, si care nici nu sint si nu vor fi niciodata in stare sa rezolve vreo problema, dar vor servi de minune intereselor din umbra, a adevaratilor vinovati de tot si de toate, de a se pune la adapost in vremuri de furtuna. Nu stiu de ce se incapatineaza unii sa nu recunoasca asta desi o stiu foarte bine. Eu stiu bine cum ti-au inoculat tie acest nenorocit de sentiment de culpabilitate si-mi pare sincer tare rau, ca nu reusesti sa te debarasezi de el, sa nu te trezesti la realitatea, din pacate, cruda.
Daca pina acum oamenii “nu au facut nimic” este pentru ca pe de o parte le-a fost frica si pentru ca pe de alta parte nu au stiut nici ce sa faca Ami. Nu a existat nici o alternativa in afara aceleiasi “placi” vechi si uzate. Acum insa exista una. Acum exista o alternativa. Iar daca ti-ai propus sa continui sa nu faci nimic altceva, decit sa “dansezi” dupa aceeasi veche melodie, acum cind ne-ai “descoperit”, probabil ca ma insel eu si in ceea ce te priveste, sentimentul tau de culpabilitate are totusi si o baza reala.
Pe curind deci
Cu acelasi respect
Cristian Butusina
IN ATENTIA ADMINISTRATIEI ACESTUI SITE
Am incercat de fiecare data cind am lipsit mai mult timp din Bucuresti, sa acesez comentarii mai vechi la alte articole si mi-a rezultat imposibil aceasta. Este imposibila de asemeni accesarea comentariilor (nu a articolelor) unor persoane care posteaza cu o oarecare regularitate comentarii (Doru Dascalu mai concret).
De altfel, si mie personal mi-au reprosat diverse persoane, ca nu pot avea acces la comentariile mele la alte articole. Meniul de cautare al site-ului trimite cu succes la articolele mele, dar la comentarii nu.
Azi am postat un comentariu nou si am constatat cu placuta surprindere ca “moderatia” nu a mai aminat aparitia acestuia. Daca este o regula si nu o eroare, este dupa parerea mea un pas inainte, desi “gurile rele” e posibil sa nu intirzie in a profita de aceasta si a ne “umple” de “spam” comentaristic.
Poate ca totusi se poate face inca un pas inainte legat de accesarea selectiva a comentariilor. Daca unul publica astazi 20 de comentarii, eu miine nu voi sti nici macar ca au existat cele de dinaintea “binevoitorului”.
Cu deosebit respect
Cristian Butusina
Pana acum toate comentariile erau moderate de un admin, dar acest lucru facea ca discutiile generate pe baza unor articole sa fie mult incetinite. O serie de useri de incredere au fost acceptati sa posteze imediat comentariile cu specificatia ca cine incalca bunul simt, foloseste limbaj trivial si abuzeaza de link-uri va fi trecut la spam, iar comentariile aprobate dupa moderare.
Pentru sugestia facuta… se lucreaza si vom aduce imbunatatirile de rigoare. (update: done)
Domnule admin,incalzirea globala sau apa care a ajuns pana la gat provoaca perturbatii cumva tel celular al domnului Cristian Butusina?Sau are si acsta un sistem spam?Multumesc si va felicit pt munca dv.
Buna seara,domnule Adrian Ionescu.Cu siguranta veti accesa aceasta rubrica si desi am inceput sa scriu un material despre bio agricultura,trebuie sa fac urgent o retroversiune la un referat care ma tine la computer pana la 3 dimineata.Va rog sa-i spuneti lui Cristi sambata ca il sun in nestire si mereu apeleaza ocupat.Unde il pot suna?Urgent.Va multumesc si scuze neavand alta posibilitate acum pt a-l contacta asa cum as fi vrut.Spunetii ca sunt in tara.Succes in tot ce faceti!Adriana
P.S.Cristi va poate da adresa mea de e-mail.
Buna ziua Adriana,
Am facut rost de adresa ta de e-mail de la Cristi si ti-am trimis un mesaj cu numarul lui de telefon.
Adi
Buna seara.
Recunosc ca m-am gandit la implementarea proiectului din punctul meu de vedere :).
Nu, nu sunt negativist, nici nu gandesc asa. Era doar un rezultat trist spus intr-o perioada trista (pentru mine) a unui studiu personal asupra caracterelor oamenilor cunoscuti, in incercarea de a gasi pe cineva cu care sa pot porni un proiect. Inca odata trebuie sa ma declar nemultumit de acest lucru. Probabil ca nu cunosc pe cine trebuie sau probabil trebuie sa ma mut din Constanta. Apropo, nu am generalizat nici o clipa.
Din pacate, in prezent, timpul meu nu permite ajutorul vostru in cazul in care vine vorba de deplasari, insa daca se poate sa ajut “de acasa” (sau de la distanta) vi-l ofer cu cea mai mare placere. In momentul de fata trebuie sa fac tot posibilul sa castig macar necesarul platilor ratelor bancare si intretinerii familiei, lucru destul de complicat. Din pacate (si sunt extrem de trist ca am ajuns la aceasta concluzie si aceasta optiune) singura posibilitate sa pot “scapa” de ratele covarsitoare la care am ajuns este sa navig (macar asa stau o parte din timp si cu familia). Dar povestea e lunga …
Referitor la mass-media, inca in Romania suntem mult in urma. Internetul a patruns conform studiilor in maxim 45% din gospodarii. Eu zic ca situatia e cu totul alta. Sondajele s-au facut cel mai probabil numai in orase, pentru ca la tara e maxim 10-15%.
Ai spus ca ai invatat in Spania. Eu am trait in Spania. In Madrid. Am vazut ce mass-media au ei. Cam tot la fel ca aici. Cam aceleasi stiri. Aceeasi moguli. Pe un canal Zapatero era erou, pe altul era criminal. Singura diferenta era ca aveau mai putine canale de stiri :) … glumeam … diferenta care am sesizat-o era ca televiziunea nationala mi s-a parut a fi cat de cat nepartinitoare (si totusi am stat destul de putin – 2 ani – e posibil sa ma insel).
Azi am avut timp să buchisesc mai aprofundat, despre Proiectul Phoenix.Pentru a justifica, părerile pe care le voi scrie mai jos, trebuie să menţionez unele aspecte referitoare la persoana mea. Nu am stat niciodată la rând în perioada comunistă, pentru nici un produs. Am avut tot ce mi-am dorit. Mergeam mai mult cu taxiul, decât cu maşina personală. Am urât permanent comunismul şi metodele lui, respectiv spionita şi conspirativitatea. Aşa că uite-mă pe mine pe 21 decembrie la Intercontinental, să particip la “revoluţie”, să dărâm comunismul. Şi această participare a mea, a făcut ca acum să nu fiu luptător cu merite, ci luptător-rănit. Având 35 de ani,foarte multe calificări, ce se făceau pe vremea aceia, IQ 136, măsurat de comunişti, ca să-mi scrie pe fişa de cadre “element periculos”, am început să-mi dau seama puţin câte puţin, de realitate. Am avut ocazia, începând cu 1990 să pot pleca mai des din capitală, prin ţară. Aşa am reuşit să cunosc, zic eu, destul de bine, fiind şi pasionat de asta, oamenii din România. Aşa că nefăcând parte din “oamenii lui Brucan”, îmi permit şi pot avea păreri argumentate. Eu unul, acum după citirea a ceia ce se vrea acest proiect, nu cred că vreodată în această viaţă, voi participa la aşa ceva. Refuz cu îndârjire să dau informaţii despre mine. Refuz cu îndârjire, să existe o bază de date personale la adresa oricărei fiinţe umane. Omul este liber să gândească, să muncească, să iubească ce doreşte el. Nu după reguli impuse de alţii. Iar multe dintre ideile expuse în acest proiect, încalcă o multitudine de acte normative şi legislative. Chiar dacă din când în când se face referire la respectarea legii, în prezentarea activităţii lui. Exemple. Nu este permisă folosirea spectrului audio, fără autorizaţie. De ce ar da guvernanţii autorizaţie unora care poate le clatină sistemul. Orice construcţie pe teritoriul României se face numai cu autorizaţie eliberată de organele abilitate. Există normative în construcţii pe care nu le poţi sări. Că dacă ar fi altfel, eu care nu am casă, mâine mi-aş trage o casă de chirpici, de stă mâţul în coadă. Am eu o fermă legumicolă. Am certificat de producător. Asta nu-mi dă dreptul să comercializez. Plătesc altă autorizaţie ca să vând produsele. Hai să apun îmi fac clienţi proprii şi scurtcircuitez birocraţia românească. Şi dacă dă dreak, ca la un client de al meu, vine în vizită un copil care este alergic la un anumit produs, mâncându-l şi ajungând la spital, în urma anchetei, clientul meu va spune ce s-a mâncat şi de unde achiziţionează produsele. Urmarea o poate bănui oricine. Gramadă pe ferma mea toate organele de anchetă ale statului şi subiect de televiziune, cel puţin 3 zile. De ce trebuie ca să stau la foc de tabără, să cânt, să mă simt bine în comunitate?! Păi poate eu sunt un singuratic! După sistemul de trai, expus în cadrul proiectului, nici amantă nu mai pot avea.(sic) Apoi accesul la internet. Internetul este controlat de un singur guvern. Ăla care trebuie. Păi dacă se dă ordin din Wall Street, ai internet de case şi atât. Şi atât tmp cât urmează Codex Alimentaris să fie implementat şi în ţărişoaa noastră, ce şanse poate avea acest proiect. Vă spun eu. Niciuna. Dar poate nu ştiţi ce prevede acest Codex. În primul rând, este interzisă semănarea oricărei plante alimentare, dacă seminţele nu sunt achiziţionate de la unităţile agreate de guvernanţi. Aşa că chestia cu autogospodărirea seminţelor şi răsadurilor proprii, este o cauză pierdută. Pentru cei care mai au tresăriri de orgoliu patriotic sau uman, le recomand să vadă acest documentar aici: http://www.lukasig.com/futureoffood_ro.html
Şi aş dori să-mi argumenteze cineva, că acest proiect nu descrie de fapt, un fel de unităţi Amish, ca în state. Doar ei arată paradisul. Deocamdată, în afară de Proiectul Venus, al lui Jaques Fresco, nu văd o alternatică viabilă. Iar ca să fiu o vită, ca toţi ceilalţi, singura deosebire fiind, să mă amăgesc că dacă îmi cultiv singur hrana, sunt liber(vai ce fals), într-un gen de proiect ca acesta, pot spune un NU hotărât. Eu pledez în primul rând, pe libertatea individului. Eu accept să mi se arate căi de urmat în viaţă, ca eu să pot alege, nu “să mi se rate calea”! Pentru că unei vite, îi arăţi calea, unei fiinţe umane îi arăţi căi de urmat şi în plus o înveţi să ştie să facă alegeri cu mintea ei. Eu din păcate, mi-am dat jos “tabla” de la ureche. În rest, toate cele bune, şi vă doresc succes în activitatea cu proiectul.
Nu ai avut timp sa citesti Anthem,care nu-i o carticica ci o nuvela.Idealul colectivismului.”Production for use and not for profit”.Ideea ca statul este cel mai bine calificat sa decida unde omul poate fi util altora,aceasta lipsa de utilitate fiind doar o consideratie,si ca propriile teluri,dorinte sau fericire ar putea fi ignorata ca neavand nici o importanta.De vazut THE FOUNTAINHEAD(1949)de King Vidor cu Garry Cooper in rolul lui Howard Roark ce are un speech remarcabil_sunt de fapt ideile lui Ayn Rand!Concluzia:INAINTEA ORICAREI SITUATII SA NE PUNEM INTREBARI.
Si este mult mai potrivita ca idee pentru acest proiect.
De ce in Italia se vinde foarte bine un ingrasamant bio,cum ar fi Cermec-ul?Este unul din sistemele de reducere a emisiunilor (si a penalizarilor rezultate)si astfel sa se renunte la utilizarea produselor chimice.Protocolul de la Kyoto impune Italiei sa reduca emisiunile de CO2 de la 6,5 in urmatorii ani.Daca nu,va fi o amenda stratosferica_un contor situat pe site-ul din Kyoto demonstreaza ca datoria Italiei este de 47€/s,mai mult de 4mil. de €/zi.
Ce este ingrasamantul Cermec?
Derivate din tot ce inseamna reziduuri vegetale ramase in urma ingrijirii spatiilor verzi,a gradinilor.Materialul tocat si pus in gramezi la macerat.In toata aceasta perioada,materialul este amestecat periodic cu o lopata mecanica.La sfarsitul procesului,ce are in total 90 de zile,fractiunea vine rafinata si impachetat in saci .Din 2005 este considerat “Marchio di qualità Cic “.Iar rumegusul in amestec cu frunze uscate etc. se foloseste si in Romania cu succes in cultivarea legumelor.Dar nu cred ca nu va functiona si sistemul pe care-l testati langa Alexandria.Va fi o mica satisfactie personala.Daca va fi receptionat si de alti producatori,atuci va fi satisfactie colectiva.Si in ceea ce spunea dl DD,iti voi trimite un e-amil cu acele case de pamant ca sta incoada nu doar matul!
Pe curand.
“DE LA PROIECT PANA LA REALIZARE ESTE UN DRUM LUNG”_ Moliere
Un astfel de proiect are sanse de reusita 100% insa sunt necesare mai multe conditii de indeplinit:
_asociati potriviti
_resurse materiale sigure
_perioada de timp potrivita unor asemenea lucrari
_colectarea ingrasamintelor naturale cu cel putin un an in urma
_prepararea terenului ce va avea rolul unei fundatii pe perioada rece
_colectarea in recipiente mari a apei de ploaie mult mai benefica decat cea curent
_colectarea cenusei de lemn
Dar acum eforturile sunt deosebite si cand lucrurile nu merg bine din cauza altora,realizam ca de fapt nu este vinovat decat cel care nu a tinut cont mai ales de prima conditie.
“Sa fii prost,egoist si sa ai o sanatate buna sunt trei cerinte pt a fi fericit,desi daca prostia lipseste celelalte nu mai conteaza”_Gustave Flaubert
Pacat ca nu toti care contribuie efectiv la acest proiect nu sunt ca si Dl X!Meritati sa va reuseasca acest proiect.
01/01/2010 11:21 Bucuresti – Persani
Buna Adrian!
Incerc sa profit un pic de dimineata asta de intii ianuarie si de cele citeva clipe de liniste si sa ma concentrez un pic asupra ideii de SISTEM LOGIC AL UNIVERSULUI.
Lucrurile sint insa mult mai complicate decit par la prima vedere. Dar asta ma bucura. In primul rind e o “sfidare” pe masura, si in al doilea rind e un concept care ma obliga sa-mi ordonez gindurile si ideile mult mai mult decit m-as fi steptat. Iar in al treilea rind e cred pentru prima oara cind am posibilitatea sa plec la un astfel de drum altfel decit “singur”. Asadar voi incerca sa imi exprim gindurile sub forma unor mesaje adresate tie.
In mod normal, rindurile astea ar fi trebuit sa aibe forma unor “note”, un fel de “text brut” pe care de obicei mi-l scriu asa cum imi vine si asupra caruia ulterior revin pentru a-mi extrage concluziile si a elabora un text “clasificat”, un text cu un “titlu”, si cu un continut ideatic specific, chiar daca dintr-o simpla nota bruta reies mai multe texte clasificate. Textele mele sufera multe modificari inainte de a capata o forma cit mai apropiata de o presupusa “forma finala”.
Acum insa am sa ti le trimit asa cum sint in ideea de a initia impreuna un fel de “dialog”. De ce unul “scris”? Din doua motive cu care cred ca esti si tu de acord: unul este acela ca “verba volant” si “scripta manent”, iar al doilea este acela asupra caruia am mai discutat, si anume ca textul “scris”, comunicarea deci “in timp” si nu “in timp real” permite o mult mai buna cristalizare a ideilor, si mai ales o “documentare” cit de cit adecvata; (umblat pe net, citit, wikipedia, dictionare, etc..)
Incercam deci in dimineata asta de 01 01 2010 la 10:10 (o gramada de 01 si de 10), sa imaginez o forma simpla, cea mai simpla posibila de “element de program”. Ajunsesem inca de ieri la concluzia ca un astfel de “program” trebuie sa fie capabil sa functioneze ca un SISTEM, sa fie capabil sa se autosepare in SUBSISTEME respectindu-le integralitatea si sa se integreze corespunzator in SUPRASISTEME. Ideea mea initiala de “A SUNAT” (actiune din exterior), “ADRIAN”, (numarul N din agenda) pe “data X” la “ora Y” in “problema Z” nu functioneaza. Sau functioneaza dar in nici un caz in cadrul unui program atit de complex ca cel de care ti-am vorbit la ultima noastra intilnire, un program care sa devina un CONSTIENT UNIVERSAL, un program care sa fie o treapta superioara actualei “Wikipedia”.
Sigur ca Wikipedia este si va ramine sursa fundamentala de informatie. Din punctul asta de vedere ma bucur ca m-am nascut si traiesc in aceste vremuri in care “wikipedia” exista. Imi amintesc cu nostalgie de efortul si timpul pierdut in tineretea mea cautind informatia in “Biblioteca Centrala de Stat” sau in “Biblioteca Centrala Universitara”.
Asadar ca de obicei am intrat in Wikipedia, evident in “teoria sistemelor”. Nu e prima data cind intru acolo, dar de data asta vad totul cu alti ochi, si mai ales din alta perspectiva si anume aceea a unui “scop precis” si nu o simpla incercare de a afla cum mai stau lucrurile pe lumea asta.
Singurul lucru pe care l-am reusit insa a fost sa-mi salvez paginile de “link”-uri pentru cazul in care nu voi avea internet la Magura.. Pentru paginile de “link”;uri din paginile de “link”-uri deja salvate nu mai am insa timp. Va trebui sa ma limitez la astea pentru o serie de prime concluzii.
La o prima vedere insa, plecind de la ideea ca “organizatia este un sistem intr-un suprasistem – sistemul social”, constat ca sistemele sociale actuale, nu sint concepute, sau nu functioneaza asa. Ele considera din start “cetateanul” ca un “element static”, pe care il accepta ca “sistem” doar in masura in care poate fi folosit la satisfacerea scopurilor sistemului social respectiv. Cu alte cuvinte deci, sistemele sociale actuale vad “sitemica cetateanului” ca pe un “rau necesar” care bine ar fi sa nu existe deloc. Bine ar fi ca “cetateanul” sa fie o papusa, o marioneta, un robot sau ceva asemanator, fara personalitate, fara “idei” si mai ales obedienta. Deci “ceva” care conform clasificarii clasice a sistemelor se amana foarte bine cu acele SISTEME INCHISE. Eu le-as numi mai degraba “sisteme limitate” iar din aceasta perspectiva STATUL nu e altceva decit un SISTEM LIMITATIV su unul INTEGRATIV cum s-ar putea crede, cel putin conform definitiilor pe care sociologii si politrucii le atribuie statelor actuale si subsistemelor sale.
Din aceasta perspectiva, “Proiectul PHOENIX”, chiar daca a plecat “bijbiind” si intr-un mod oarecum pueril pe ideea de “Romania lor” si Romania noastra”, in realitate urmarea sa schimbe asta si sa plaseze cetateanul intr-un statut nou de SISTEM INTEGRAT dar si un SISTEM INTEGRATOR, fara insa a a se izola de suprasistemul in care exista si functioneaza, statul, sau “Romania lor”. O astfel de izolare nu ar fi nici de dorit si nici posibila. Dar nici “limitarile” actuale nu sint de dorit, mai ales ca nu sint numai posibile, ci sint reale si chiar IMPUSE impotriva scopurilor noastre ca :”cetateni normali”
Aici insa avem o rela problema, in sensul ca tu aveai perfecta dreptate atunci cind te intrebai data trecuta la Magura “care sint scopurile tale”. Am senzatia ca inainte de a cauta scopurile noastre, (eu poate le intuiesc mai bine dar nici eu nu cred ca le am foarte clare), ar trebui sa identificam foarte clar care sint SCOPURILE CETATEANULUI NORMAL. Sau macar sa initiem un effort de identificare clara a acestora. Ce vrem de fapt cu alte cuvinte.
Sigur ca ideile de “AUTOSUFICIENTA” si “UNITATILE INTEGRATE” nu vor suferi nici o alterare. Sint un “inceput” si sint un INCEPUT BUN. Un pas necesar dar nu insa si suficient in efortul urmator de “multiplicare” a sistemului deja cerat de noi.
Ce legatura au toate astea cu “programul” cu “hipernet”-ul si cu “sistemul logic al universului”? Eu cel putin le vad din ce in ce mai clar ca fiind parte din “Proiectul PHOENIX”. Mai e putin si “biotronul” va deveni functional. “Practic” deci am evoluat destul de mult. “Teoretic” insa nu am evoluat deloc. Textul acela publicat de mine nu era decit o “baza de discutie” Am fost amindoi de acord cu asta. A ramas insa la acest nivel. Numai ca a ramas doar o “baza” careia insa ii lipseste “discutia”. Ar trebui sa schimbam cred aceasta stare de lucruri mai ales ca a creat deja un orizont de asteptare pe “Gandeste.org”. Exista multe persoane care asteapta niste “explicatii” iar daca nu se mai vede mare activitate este si pentru ca aceste explicatii nu mai vin. Noi stim cit effort s-a depus la Magura si chiar si la Calomfiresti. Nimeni insa nu mai stie asta decit noi trei, adica eu, tu si Diana.
Referitor la “legatura” intre “Proiectul PHOENIX” si “PROGRAMUL” sau “SISTEMUL LOGIC AL UNIVERSULUI”, discutam amindoi cu ceva timp in urma ca ar trebui pus la punct un sistem in care sa nu se piarda informatia. Un sistem care sa contribuie la elaborarea acelui ADN SOCIAL. Un sistem prin care, idei deosebit de valoroase pe care le exprimam in discutiile noastre si care apar in urma acestor discutii sa nu se piarda in neant. Nu stiu sigur daca “PROGRAMUL” va fi “solutia”, dar poate fi “o solutie”. Practic acest “text” pe care eu il redactez acum si pe care ti-l voi trimite prin e-mail ar putea face parte din “program”. Si raspunsul tau la fel. Accesibilitatea publica la aceste texte nu pot decit sa ajute in mod constructiv, sa contribuie la gasirea ”solutiei”. Noi practic acum scriem istoria. Cu mult efort, cu multe sacrificii, cu multa sudoare si cu multe bataturi in palme si griji, mai ales “financiare”. Nu ne va fi de mare folos daca vom scrie doar “istoria noastra”, a mea si a ta. Iar daca ne va folosi la ceva noua, altora in mod sigur nu le va folosi la nimic. Va veni un moment cind va trebui sa “redactam” o “povestioara” in care sa aratam “prin ce-am trecut noi”. Lumea va citi, se va amuza, sau va aprecia, dupa care se va asterne uitarea. Va trebui chiar si noi sa uitam de “participarea celorlalti” care nu au nici o vina pentru faptul ca nu “participa”. Lucrurile incepusera frumos, si continua frumos, dar continua incomplet.
Parerea mea este ca ar trebui sa incepem ca macar “discutiile” noastre sa le facem in forma scrisa si sa le publicam sub forma de comentarii la articolul cu “Proiectul PHOENIX”. Nici nu avem nimic de ascuns, ba chiar dimpotriva, si nici nui avem motive sa scriem istoria “singuri”
Pe de alta parte “bijbiielile” si “nelinistile” noastre nu sint nici ele la rindul lor de trecut sub tacere. Sint parte din noi si din efortul nostru, care nu este un film cu “supermani”. Daca cineva va ride de toate astea, vom sti de cine sa ne ferim. Daca cineva va profita de astea vom invata sa ne aparam.
Daca esti si tu de acord cu toate astea, da-mi de veste si voi publica chiar azi acest mesaj al meu catre tine pe “Gandeste.org” si hai sa restabilim acolo dialogul. Poate voi avea timp sa “redactez” si acea povestioara care sa acopere timpul cit am lipsit mai ales ca e si ceva material fotografic si chiar video. Ramine de discutat cu administratia site-ului cum sa facem sa atasam fotografii si video in comentarii la articol.
…
Incepusem sa-ti mai scriu de Craciun ceva sub forma de comentariu de publicat pe “Gandeste”. Nu am avut timp sa termin ce-am inceput, iti redau insa aici si acel text. Ideea este ca eu oricum am inceput sa-mi notez cu rigurozitate tot ceea ce fac, sperind sa pot folosi cindva aceste “insemnari” in elaborarea “PROGRAMULUI” Textul pe care ti-l redau aici contine si o transcriere a citorva din acele insemnari.
“Decembrie 25, 2009 at 14:00
Buna ziua tuturor si SARBATORI FERICITE!
Buna Adrian (Individul X)!
Profit de ziua asta de Craciun sa ma odihnesc un pic si sa-mi mai ordonez un pic si gindurile. Efortul intens din ultimile saptamini si frigul mai ales, nu prea mi-au permis asta. Realizarile extraordinare de aici de la Magura, sigur ca ne-au facut sa nu mai simtim nici frigul nici umezeala si nici bataturile sau febra musculara, dar nu au insa avut darul de a ne permite, cel putin mie, sa ma concentrez in zona teoretica.
Incerc asta astazi, mai ales ca este inchis peste tot si am nevoie si de niste materiale fara de care nu pot continua: ideea cu “cutia de preincalzire a ventilatoarelor de control al tirajului sobelor” a fost o idee foarte buna, dar se pare ca nici asta nu va fi varianta finala. Am facut azi noapte inca o proba, care mi-a confirmat toate asteptarile de care ti-am spus la telefon. Astfel noul sistem este mult mai usor si rapid de manipulat, permite un transfer termic de la sobe la aerul din sera mult mai mare, (11 grade C de diferenta fata de temperatura de afara cu o singura soba pe o suprafata de 70 de m.p. si un volum de 175 de m.c. de aer), este mult mai curat, nu mai imbicseste ventilatoarele cu acel condens asemanator pacurii, (ventilatoarele sint curate, ca si noi), dar in urma experimentului de azi noapte, a aparut o noua problema: condensul este preluat de cutia de preincalzire.
Cutia am realizat-o din rigips placat pe interior cu tabla galvanizata de 0,3 mm, etansata cu montage-kit (apropo, pistolul de silicon am incercat sa-l repar, dar l-am stricat de tot, asa ca am imprumutat ieri unul de la cineva de aici din sat), cutia deci, are inertie termica mare, si nici chiar izolata termic nu ar functiona. Ideea este insa buna, fumul din interiorul cutiei incalzeste motoarele montate in interiorul acesteia si astfel motoarele sint salvate. Montarea lor de o maniera usor demontabila se poate pastra, chiar si in interiorul cutiei, dar trebuie doar gasita o alta forma constructiva a cutiei insasi. Am sa incerc miine (daca deschid magazinele de materiale de constructii din Alexandria), sa realizez o cutie din PVC de de canalizare de diametru mare. PVC-ul are inertie termica mai mica, se poate si izola cu vata minerala mai usor si mai economic si este si mai usor de realizat cutia din acest PVC, avind forma cilindrica de data asta, eu trebuind doar sa-i realizez montajul ventilatorului in interior, si sistemul de admisie si evacuare a fumului.
Azi noapte insa, in timpul probelor, am descoperit si ceva extraordinar, care paractic compenseaza esecul cutiei prost concepute si anume: soba noua FUNCTIONEAZA PERFECT PE TIRAJ NATURAL si asigura o diferenta de temperatura de 6 grade C, fata de cele 11 grade C pe care le asigura cu ventilatorul pornit. Iar vestea buna este ca functioneaza asa timp de 14 ore si nu doar 8 ore ca in cazul tirajului fortat, cu aceeasi cantitate de combustibil natural si gratuit. Deci printr-o combinatie optima intre “ore de functionare pe tiraj fortat”, “ore de functionare pe tiraj natural” si “numar de sobe in functiune”, se poate ajunge la obiectivul de care comentam amindoi acum citeva zile si anume “incarcarea sobelor cu cartusele de combustibil doar de 2 ori in 24 de ore, la ore rezonabile, cu efort minim, cu control deplin al temperaturii in interior si control al calitatii aerului”. Asta da victiorie, nu-i asa? Iti redau in continuare un extras din “notele de observatie” din timpul probei de azi noapte:
“24 decembrie 2009
18:35 – facut focul in soba pentru jar cu aproximativ 300 g de lemne maruntite si 100 g de carbuni marunti. Temperatura exterioara –3 grade C, temp. interioara 0 grade C. pornit ventilatorul.
18:55 – pus din nou lemne, (nu iau foc carbunii – trebuiesc maruntiti mai mult si pusi deasupra lemnelor).
19:00 – umplut cartusul de combustibil cu rumegus amestecat cu talaj (40%), buruieni, paie, coceni de porumb maruntiti la maxim 10 cm, (50%) si carbune maruntit la 1-50 mm (10%).
19:05 – soba dogoreste, temp. int.. a urcat la +10 grade C, cu termometrul asezat la 12 m de soba in celalalt capat al serei in diagonala cu soba la o inaltime de 1,2 metri de sol.
19:10 – t. int. +12 gr. C.
19:15 – t. int. +13 gr. C. t. burlanului la intrarea in camera de preincalzire a ventilatorului a urcat la 50-60 gr C.
19:15 – bagat cartusul de combustibil peste jarul format pe gratarul de la baza sobei.
19:20 – t. int. +12 gr. C.
19:25 – t. int. +10 gr. C.
19:35 – t. int. +7 gr. C. Nu mai scoate nici un pic de fum, etansarea s-a facut perfect, montage-kit-ul s-a solidificat aproape instantaneu, s-a inegrit si s-a transformat in ceva asemanator sticlei ca rezistenta si friabilitate in yonele cu temperatura inalta.
19:45 – t. int. +6 gr. C., – t. ext. -3 gr. C.
20:45 – t. int. +7 gr. C., – t. ext. -4 gr. C.. A inceput sa se topeasca gheata de pe acoperis, pica apa inauntru pe unde nu am apucat sa etansam inainte de polei si de viscol. Pus o galeata unde pica mai des.
21:00 – OPRIT VENTILATORUL. Lasat pe tiraj natural. Deocamdata nu scoate fum
21:15 – scoate putin fum pe la capacul de la cutia de preincalzire a ventilatorului. Etansat cu scotch de PVC.
21:25 – scoate putin fum si pe la imbinarile burlanelor din tabla galvanizata. Urmatoarele burlane pe care le vom face trebuiesc batute mai bine la imbinare. (Eventual trebuie procurat sau construit un dispozitiv mai rigid decit teava de aluminiu de irigatii, si mai apropiat de diametrul interior de 120 mm al burlanelor).
21:35 – etansat burlane cu scotch de aluminiu. Scotch-ul de la imbinarea intre burlane s-a lipit atit de bine ca nu mai poate fi dezlipit. Temperatura inalta nu numai ca nu a distrus adezivul, dar l-a si lipit perfect.
22:45 – t. int. +5 gr. C. – t. ext. -3 gr. C. (diferenta de temperatura de 8 gr C. fata de exterior din care 2 gr. C este diferenta care se mentinea mereu in sera fara incalzire).
23:45 – t. int. +4 gr. C. – t. ext. -4 gr. C.
23:55 – mers la culcare. Pus telefonul sa sune la 2:45
25 decembrie 2009
2:00 trezit, dureri de miini si incheieturi.
2:15 – t. int. +5 gr. C. – t. ext. -3 gr. C. Verificat cutia de preincalzire, a facut condens pe peretii interiori dar nu mai are nimic din chestia aia ca pacura de datile trecute care bloca ventilatoarele, este un fel de apa maronie. Se scurge si se acumuleaza la baza cutiei si pica jos. Ventilatorul insa este perfect uscat si curat.
02:35 – etansat mici scapari de fum la cutie
02:45 – etansat burlanele pe toata lungimea de 10 m. Pe tiraj natural, ventilatorul nu mai creaza depresiune si fumul isi face loc peste topt unde nu este perfect etansat. Deci pe unde iese acum fum, tragea aer fals cind functiona ventilatorul, reducind fortajul tirajului.
04:20– t. int. +4 gr. C. – t. ext. -4 gr. C. Totul OK in sera. Vazut un film pe “Discovery Science” – “Race To Mars”. Culcat din nou.
06:30 – t. int. +5 gr. C. – t. ext. -3 gr. C. Culcat din nou.
08:30 – t. int. +4 gr. C. – t. ext. -3 gr. C, cartusul e e pe sfirsite
09:30 – t. int. +7 gr. C. – t. ext. -0 gr. C, cartusul s-a terminat (a durat deci aproape 14 ore cu diferenta de temperatura de 6 gr. C), acum mai arde doar scrumul cazut si acumulat pe gratar care nu a ars inca complet. Soba este calda inca in intregime, cam la jumatate din temperatura ei in regim normal pe tiraj natural.
10:00 – t.. int. +7 gr. C. – t. ext. 3 gr. C. S-a strins multa apa maronie in cutie. Trebuie facuta scurgere sau facuta alta cutie, asta are inertie termica mare si se incalzeste greu.”
Sper sa nu fi extras eronat concluziile de care ti-am vorbit la inceputul acestui comentariu.”
…
Ti-am ramas dator si cu textul acelui e-mail interesant pe care mi l-a trimis cineva si care pretinde a fi un interviu preluat din presa. Nu am verificat asta, dar iti redau aici si acel text:
“Fw: Articol din presa – RABDARE dar merita citit
Din vreme ce romanii sunt hipnotizati de campania electorala, se trag sforile de catre grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri. O sa va invit sa urmariti o discutie purtata de mine cu un bancher, pe tema scenariului pentru 2010, si o sa va las sa trageti concluziile.
Nu conteaza banca unde lucreaza acest om, ci pur si simplu, strategia ampla, pusa la cale peste capetele noastre, care par sa nu se mai dezlipeasca de manipularile si circul campaniei electorale.
Un fost sef de la CIA spunea ” daca stii cum si cu ce sa manipulezi atentia cetateanului, si pui in stanga lui un spectacol de circ, nu o sa observe portavionul din dreapta lui”
UI : Cum priveste banca si grupul financiar din care faceti parte, ce se intampla in Romania , in plan economic si politic ?
Bancher : Suntem incordati insa extrem de motivati, intrucat asteptam producerea momentului la care lucram de circa 10 luni de zile; Banca noastra si-a redus extrem de mult expunerea in Romania, a inchis robinetul creditarii, si am trimis catre headquarter-ul grupului, cat de multa moneda euro am putut; Repet, asteptam acum producerea rezultatului muncii noastre, in cadrul unui plan la care participa extrem de multe grupuri financiare si bancare externe;
UI : Adica concret in ce consta acest rezultat pe care il asteptati ? Sperati in revenirea economica a tarii ? Veti relua creditarea ?
Bancher : Naivitatea este o slabiciune de caracter a romanilor; Ma intrebi daca speram in revenirea economica a tarii ? Pai noi speculam si vom castiga enorm de multi bani, tocmai in momentul in care, economia nationala romaneasca, va atinge fundul cel mai de jos al graficului. Himerele legate de cresterile economice din 2010, sunt lansate concertat de analisti, pentru ca aceasta este parte a strategiei noastre, pentru a ne maximiza profitul pe care il vom face, cand balonul speculativ imobiliar si al cursului valutar, ne va indica faptul ca suntem pe trendul castigului maxim. Ma intrebi daca vom relua creditarea ? Creditarea in Romania, s-a facut cu cap; Este adevarat, ca si guvernarea din 2007-2008 ne-a ajutat enorm, atunci cand, ne-am consolidat si ne-am asigurat prin intermediul creditului de consum, dependenta totala a populatiei active, a fortei de munca romanesti;
UI : In se sens v-ati asigurat dependenta lor totala ?
Bancher : Simplu; Populatia Romaniei si romanul in general, are un singur bun de pret, care ne intereseaza pe noi bancherii : activele imobiliare. Mai exista si forta de munca a individului, insa aceasta, dupa ce l-ai prins in mreje, este utila de speculat, pentru ca acel individ va munci perpetuu pentru noi. Trebuia sa ajungem cumva la aceste active imobiliare ale romanilor; Normele BNR si legile, nu ne permiteau sa putem acorda in masa, credite ipotecare, plus ca aceste credite ipotecare, nu erau 100% avantajoase pentru noi; Asa , ca am profitat de lentoarea in decizie a BNR, si am investit masiv in publicitate pe segmentul creditului de consum. Stiam inca de la bun inceput, faptul ca, cei carora le acordam credite de consum, nu vor avea resurse sa le restituie, astfel, incat, coroborat cu faptul ca, stiam din 2008, ca aceasta criza financiara va lovi si Romania, am calculat totul extrem de bine; Nu trebuia sa fii geniu bancar, ca sa iti dai seama ca intr-o tara precum a voastra, pur si simplu, efectele crizei urmau sa fie devastatoare pentru ca :
[1] nu mai produceati nimic;
[2] pietele emergente sunt dominate de multinationale, legate de grupurile financiare si bancare pe care noi le reprezentam; [3] urma sa aveti in 2009 un an electoral in care , pe fondul disputelor politice, era de anticipat ca va veti sapa singuri groapa; La acest din urma punct recunosc ca a trebuit sa ne implicam; si asta pentru ca, daca in 2008, actualul presedinte avea o cota de popularitate de vreo 60 %, noi trebuia sa incingem campania, pentru a impinge politicienii sa ia masurile pe care noi le asteptam.
UI : Ce masuri asteptati sa ia politicienii ? Spuneti ca ati manipulat partidele ca sa va atingeti scopul economic ?
Bancher : Iulian, hai sa ne gandim putin. Noi nu a trebuit decat incingem spiritele, si sa creem un cadru in care, oponentul in alegeri al actualului presedinte, sa recupereze handicapul de imagine, astfel incat sa creem romanilor si politicienilor, impresia unei lupte stranse; Iar de aici pana la luptele politice din Parlament, care au intunecat mintile tuturor partidelor a fost doar un pas, insa decisiv a fost momentul in care tara voastra a ramas fara Guvern. Atunci, si acum in acest moment, orice guvern se va forma, este legat ombilical si total la mana noastra, intrucat, are nevoie de banii nostri, pentru a plati salariile, pensiile, etc. Voi v-ati ales cu spectacolul din presa, noi ne alegem cu banii si castigurile. Practic Romania este a noastra, iar dependenta voastra de noi va deveni totala.Actualul presedinte, ne-a pus putin in dificultate, atunci cand a venit cu guvernul PSD-PDL, pentru ca ceea ce noi ne doream era instabilitate economica si politica; a trebuit sa presam extrem de mult pentru ca ruptura la nivel guvernamental sa se produca, sa cada guvernul, sa se amane sosirea transei de bani de la FMI, insa pana la urma, cunoscand mentalitatea colerica romaneasca, am reusit.
UI : Nu imi vine sa cred; este evident ca suntem naivi si starnim furtuni in paharul cu apa; Hai sa revenim putin la acea legatura intre casele romanilor si creditul de consum.
Bancher :Iti spuneam ca in 2008, am dat masiv credite de consum; am dat bugetarilor, am dat angajatilor din sectorul privat; Atractia era mare intrucat, nu trebuiau sa prezinte garantii, insa noi stiam ca in 2009, ne vom atinge scopul. Si , in 2009, intr-adevar, pe fondul crizei economice, au explodat restantierii. Asta inseamna ca oamenii nu si-au platit ratele catre banci, iar noi am trecut la executare silita; Aici am avut iar nevoie sa ne concertam eforturile, astfel incat, sa nu existe grupuri financiare romanesti, companii sau persoane private , care sa ne strice planurile, intrucat riscam sa ne trezim ca vin sa cumpere activele imobiliare scoase la vanzare; Asa ca a trebuit sa lovim si mediul de afaceri privat, pentru ca oamenii de afaceri, sa se lupte pentru supravietuire, si sa nu aiba lichiditati pentru a cumpara nimic; A trebuit sa-i facem sa devina preocupati de grija zilei de maine, si sub teama falimentului, ne-am eliminat competitorii. Seful BRD Soc. Gen. spunea intr-un ziar romanesc ca este momentul sa ne eliminam competitorii; Exact asta facem, va eliminam din jocurile economice din propria voastra tara;
UI : Ati eliminat concurenta autohtona, blocand creditarea pentru firme si blocand piata executarilor silite ?
Bancher : Corect. Si nu a fost greu. Pe o piata interna gatuita de blocajul financiar, firmele romanesti au fost sufocate de lipsa lichiditatilor, iar guvernul din 2009 a fost lasat fara nici o posibilitate de a asigura resursele financiare; Daca intr-o tara guvernul nu are bani pe care sa-i injecteze in economia nationala, iar noi bancherii, va blocam accesul la credite, firmele ajung fix ca o gradina de flori, expusa arsitei zilnice, pe care nu o mai uda nimeni, si care pana la urma va muri; De aceea spuneam ca a trebuit sa ne agitam putin pentru a impiedica acest guvern din 2009 sa puna in aplicare masurile economice, si sa abatem atentia asupra luptei din campania electorala. Dupa ce ne-am asigurat ca pur si simplu nu va exista riscul sa apara intrusi care sa cumpere activele imobiliare, case, terenuri, scoase la vanzare de executorii nostri bancari, am inceput sa trimitem pe banda rulanta dosarele celor care au luat credite de consum , catre executori. Nimeni nu a sesizat faptul ca, nu ne interesa de fapt sa le vindem casele, ci sa manipulam piata imobiliara, sa o tragem in jos, asigurandu-ne in acelasi timp, ca la momentul potrivit, cand curba prabusirii imobiliare va atinge cel mai de jos nivel, grupurile financiare din tarile noastre de origine, sa cumpere masiv si la preturi de nimic aceste active; Te asigur Iulian ca in 2010, un apartament cu trei camere care in 2008 era evaluat la 150000 euro, va fi scos la vanzare , la executare silita, la preturi de sub 30000 de euro si nu va veni nimeni sa cumpere, pentru ca in 2010 toti vor fi preocupati sa tina bani deoparte pentru ziua de maine; Va fi momentul perfect sa cumparam totul pe nimic. Romanii vor deveni chiriasi in propriile case, pentru ca acesta a si fost obiectivul nostru primordial, si anume achizitiile la preturi infime. Pentru asta era obligatoriu sa ducem piata imobiliara la un maxim, pentru ca pe fondul prabusirii acesteia, noi sa culegem caimacul. Si la plan se adauga si presiunea pe moneda voastra nationala.
UI : Ce presiune ? Vad acum ca leul se intareste, desi, intr-o tara care nu produce nimic, aflata in criza politica, lovita de criza financiara, nu imi explic care poate fi suportul de intarire a leului.
Bancher : Pai este vorba de aceiasi reteta, care se invata la orice curs de MBA. Asa cum piata imobiliara a fost dusa de noi la maximuri ireale, pentru ca trebuia sa va dam credite la valori foarte mari, ca sa aveti pe urmatorii 30-40 de platit rate uriase catre noi, pentru a deveni in acest interval de timp, atat proprietarii caselor voastre, dar si asigurandu-ne ca veti munci voi si familiile voastre pentru noi, pentru a plati aceste rate ireale, tot asa, bula speculativa a monedei nationale, trebuie manipulata , insa in sens invers. In cazul speculatiilor pe moneda nationala, trebuie sa ducem leul la un nivel minim, cat mai mic posibil, lasandu-l apoi sa explodeze, sa urce la valori mari, valori reale, undeva catre peste 5 ron pentru un euro. Adica vom face euro atat de scump incat, sa nu va puteti permite sa cumparati activele imobiliare scoase la executare silita, nici cand ele vor avea valori in euro, relativ mici, dar si pentru ca, micimea salariilor romanilor, salarii platite in lei, sa faca din rata catre banca, un cosmar al vietii de zi cu zi. Totul legal, profitand de naivitatea generala, de ternele lupte politice si de tot acest context romanesc , care din 2006 lucreaza pentru noi si in interesul nostru. Iata ca ieri euro era deja la 4,21 lei.
UI : Asadar totul este componenta a unui plan; cand va fi detonat ?
Bancher : In ciuda galopului inregistrat de alte active din aceeasi clasa de risc in ultimele zece luni, leul nu are cum sa participe la aceasta revenire , fiind evident pentru orice incepator, ca este totul o bula speculativa ; ” investitorii urmaresc cu ingrijorare mai intai derularea acordului cu Fondul Monetar International, iar mai apoi turbulentele de pe scena politica”, spune Koon Chow, analist la Barclays Capital, una dintre cele mai mari banci de investitii britanice.. El considera ca euro ar putea sa coboare spre 4,1 lei.Balon de sapun, care este un element al sarjei finale de cumparare a Romaniei la OUTLET.Pentru ca defapt, prin incingerea campaniei electorale, noi avem acoperirea perfecta ca nimeni nu mai are timp sa ne strice planurile.
UI : Ce veti face cu acte active, cu casele romanilor ?
Bancher : Pai este esential sa controlam aceste active, intrucat, ele sunt o moneda de tranzactionare pe pietele internationale; Uitati-va la Dubai acolo unde expunerile bancilor noastre, se lovesc de nevoia de a acoperi pierderile; Pierderile se acopera prin cresterea ritmului de exploatare a muncii celor care au credite la banci; Ei trebuie constransi sa lucreze mai mult, si sa plateasca rate mai mari catre noi; Avand in mana bunul cel mai de pret al unui om, locuinta, acesta va munci pentru noi; Recreem astfel sistemul sclavagist perfect, in care aparenta de libertate, in care mintea si atentia cetateanului este atrasa de lupta politica, fara ca cineva sa mai aiba timp sa se gandeasca la ce li se intampla cu adevarat. Iar cand se vor trezi va fi de fapt foarte tarziu; Noua ne trebuie sa exploatam forta de munca a voastra , sa va impingem sa munciti mai mult ca sa ne platiti noua mai mult.
UI : Mai am o singura intrebare; Spuneti ca ati contribuit la incingerea campaniei electorale, pentru ca trebuia sa saditi samanta unei confruntari politice puternice, intrucat instabilitatea politica era necesara; Concret, ati platit politicieni romani sa puna umarul la actuala criza politica ?
Bancher : In mod evident, in 2007 si 2008 am sprijinit si sustinut politicieni care avea acces la fraiele guvernarii, ca sa fim lasati sa derulam amplul program de acordare masiva a creditelor de consum. In 2009 fiind an electoral, grija noastra a fost sa alimentam puternic aparitia unui contracandidat puternic pentru actualul presedinte, care avea o cota mare de popularitate, si am reusit. Mult mai usor si mai ieftin decat ne imaginam. Sa ne intelegem : noua nu ne pasa cine va iesi presedinte, pentru ca sunteti la mana noastra, in plan guvernamental. A fost mai usor pentru ca, aveti in Romania o pasiune extrem de mare, sa va consumati energiile fix in directiile care nu va aduc avantaje, care va ingroapa sansele la un viitor mai bun. Suntem si noi uimiti de modul in care, marea masa a jurnalistilor, ne-au facut misiunea mult mai usoara, implicandu-se in aceasta campanie electorala emotional, doar pe fondul ideii ca actualul vostru presedinte trebuie dat jos, fara sa aiba nici un fel de viziune economica asupra realitatii. Repet, noi doar am alimentat ascensiunea unui oponent puternic pentru dl. Basescu, si restul l-a facut mass-media, si naivitatea voastra , de la sine. Anul 2010 va aduce si rasplata pentru munca depusa de noi in ultimii 4 ani, pentru ca vom aduce Romania la statutul de tara total si , cel mai important, ireversibil dependenta , de fraiele complicatului sistem financiar-bancar mondial. Nu vreau sa par cinic insa, in 1989, toate activele tarii erau ale clasei proletare, adica de fapt ale nimanui, fiind controlate de o mana de oameni care decideau in aceasta tara si pentru a caror bunastare, muncea intreaga natiune ; La 20 de ani, veti fi ajuns fix in aceeiasi situatie, adica nimic nu va mai fi in proprietatea voastra, si veti munci sa va platiti datoriile. Iar economia nationala va fi dominata de multinationalele controlat indirect tot de noi, in vreme ce falimentele firmelor romanesti, detinute de romani, vor continua si in 2010, intrucat fara finantare , fara credite, si cu un guvern care nu are resurse financiare, nu exista sanse de supravietuire. Astfel incat, tinerii romani vor avea doar doua optiuni : angajati la stat, sau angajati la multinationalele straine; In ambele variante, numai noi castigam.”
Pe curind
Cristian Butusina
Salut Cristi,
si un an nou asa cum ni-l dorim.
Tu ai dreptate, scrisul are multe beneficii, iar comunicarea scrisa cu atat mai mult. Aceasta comunicare asincrona este mult mai profunda si mai fertila as zice eu decat comunicarea sincrona sau in “timp real” cum ii zici tu, pentru ca intr-adevar iti permite reflexia, documentarea, patrunderea subiectului..etc.
Prin urmare sunt de-acord cu mutarea acestor discutii pe gandeste.org, de altfel n-am fost nicio clipa impotriva, doar ca nu am prea mai facut nimic in sensul asta, insa doar actiunea ne poate misca din loc.
Scrisul are de asemenea si un efect terapeutic si de explorarea a amalgamului de informatii pe care le avem in mintile noastre, si as spune ca are un efect de polarizare, intocmai precum curentul electric pune electronii in miscare dandu-le o coerenta, la fel scrisul duce la o coerenta a ideilor. Astfel poate scriind, imi pot rezolva neintelegerile legate de scopurile mele si nu numai. O sa incerc sa detaliez putin aici cum vad eu aceasta problema. Cred ca scopurile personale, mai concrete, se trag din niste scopuri din ce in ce mai generale, care in cele din urma se trag dint-un set de scopuri generale pentru intreaga omenire. Se spune ca omul este singura fiinta constienta de pe aceasta planeta, prin urmare poate intelege conceptul de specie, faptul ca fiecare om de pe Pamant face parte din aceasta specie si este afectat de actiunile celorlalti membri ai acesteia. Noi, oamenii, alaturi de toate fiintele acestei planete impartim resursele acesteia: pamant cu toate substatntele pe care le contine ,aer ,apa..etc. Toate acestea formeaza un ecosistem, o increngatura de dependinte care prin actiune indirecta leaga aproape fiecare vietate cu oricare alta. Intre om si plante exista o multitudine de dependinte directe, pornind de la aerul pe care il inspiram si terminand cu energia pe care o producem pentru a ne incalzi.
Plantele la randul lor sunt dependente de toate microorganismele din sol care produc nutrinetii necesari acestora, si asa mai departe. Este un circuit complex in care majoritatea fiintelor contribuie intr-un fel la bunastarea intregului sistem. Prin urmare acestea nu pot fi eliminate fara ca si noi sa avem de suferit. Intrebarea pe care eu mi-o pun este, respectand toate aceste vietati de care suntem profund legati, asigurandu-le locul lor pe aceasta planeta, de ce nu putem imparti restul resurselor intre toti oamenii acestei planete? De ce trebuie sa ne luptam pentru acestea? De ce trebuie sa ne consumam energiile intr-o competitie acerba cand am putea coopera pentru gasirea unei solutii optime? Momentan o buna parte din resursele de care avem nevoie sunt consumate aberant pentru a sustine chiar lupta pentru ele. E total ineficient. Cineva ar putea spune ca asa ceva nu se poate intampla, pentru ca totul asculta de evolutie, iar una din componentele fundamentale ale acesteia este competitia. Sunt doua chestiuni aici:
1)Nu cred ca evolutia presupune neaparat competitia intre indivizi ci mai degraba “competitia” intre indivizi si mediu, prin aceasta intelegandu-se adaptarea indivizilor la mediu.Iar aceasta se poate face in 3 feluri: fie doar schimarea individului, fie doar schimarea mediului(ceea ce omul deja stapaneste), fie o combinatie din cele doua.
Evolutia intotdeuna promoveaza solutia optima, iar daca solutia optima se poate atinge prin colaborare, evolutia nu se va impotrivi. Nici macar “egoismul” nu se impotriveste colaborarii, doi indivizi pot colaboara dintr-un motiv pur egoist, atata timp cat fiecare are de castigat (vezi “dilema prizonierului”)
2)Odata cu aparitia “constientului”, evolutia, a fost practic anihilata daca vorbim de schimbari pe orizonturi mici de timp, unde oricum nu avea aproape nicio influenta. Intocmai precum gravitatia are o influenta neglijabila la scara atomica si subatomica fata de forta electromagnetica, in acelasi mod se comporta evolutia fata de schimbarile produse de oameni (constientul) pe intervale mici de timp(mii de ani). Din punct de vedere biologic omul de azi este aproape identic cu cel de acum 2000 de ani, insa din punct de vedere al cunostintelor de n ori mai avansat, pentru ca stapanii intervalelor mici de timp sunt “memele” si nu “genele”. Ideile intr-o masura mult mai mare conduc aceasta lume decat instinctele. E drept ca totusi asta depinde de gradul de constienta al fiecaruia.
Revenind putin la scopuri, spuneai tu Cristi de un “scop al cetateanului normal”, eu as zice ca ar trebui sa generalizam chiar un pic mai mult pentru a nu cadea in capcana de a fi “prea specifici”, as zice sa ne gandim la un “scop al fiintei umane”, pornind de la lucrul cel mai general care ne leaga. Suntem indivizi apartinand speciei celei mai “avansate” de pe aceasta planeta mica, din acest solar mic, din aceasta galaxie mica, din multitudinea de galaxii din acest univers imens daca nu infinit. Luand in calcul adevarata scara la care activam, parca ne este mai usor sa ne gasim reperele si scopurile comune nu? Acuma un scop de genul: “casa si masina si bani in banca suficienti” parca pare o gluma proasta nu?
Pornind de aici poate un scop rezonabil pentru o fiinta umana ar putea fi “optimizarea vietii” care s-ar putea sparge in “optimizarea vietii pe planeta Pamant” si “optimizarea vietii in afara acesteia”. Mergand pe fir, de la general la specific, fiecare individ si-ar putea gasi “scopul sau” care insa este legat direct cu scopul pentru intreaga omenire. Asta ar da o coerenta actiunilor noastre nu? Coerenta care este vitala pentru a putea progresa intr-un mod “optim”. Desigur toate astea ar functiona daca un numar suficient de mare dintre oameni le-ar adopta. Ce te faci insa cand este cumva pe dos, cand un numar foarte mare se bazeaza inca pe competitie, ca sa nu mai vorbim de inexistenta unui scop comnun. Asta inseamna ca sarcina ta, daca ar fi sa joci dupa regulile colaborarii tocmai a devenit de n ori mai dificila. Cam aceasta este situatia actuala, in care eu, incercand sa-mi pastrez un scop general ca cel pe care l-am descris mai sus trebuie sa gasesc si unul concret. Am ajuns totusi suficient de departe, concluzionand ca o directie posibila ar fi sa incerc sa particip la crearea unui sistem opus celui actual bazat pe competitie, care apoi a dus la ideea de autosuficienta, care in cele din urma a dus la ideea de unitati integrate care isi acopera o mare parte din nevoile primare prin eforturi interne, dar care colaboreaza intre ele evoluand atat din punct de vedere tehnologic cat si social actionand in concordanta cu exact scopul acela primordial, a ne optimiza viata. Toate bune, acum insa trebuie sa imi gasesc “locul meu” in acest cadru, aici mai am eu de lucrat, insa nu disper, lucrurile se vor aseza, oricum in cele din urma “logica realitatii” ne va trasa oricum directiile, trebuie doar sa fim atenti cu ce anume rezonam mai mult.
Legat de “sistemul logic al universului” sunt de acord, insa as spune ca mai degraba ar fi mai aproape de adevar sa-i zicem “sistemul logic al universului cunoscut”, sau al “constiintei umane”. In mod sigur acea “optimizare” de care vorbeam mai sus va fi facilitata de accesul la o asemena sursa. Prin urmare si acesta ar putea deveni un scop ce decurge direct din cel general si cu cat va participa mai multa lume cu atat va fi mai bine.
Insemnarile legate de progresul proiectului sunt necesare pentru construirea acelui ADN social cat si ca pagini din istoria pe care o scriem acum. De asemenea sunt o componenta importanta din procesul de organizare a activitatii si de eficientizare a acesteia. Trebuie vazut sub ce forma le integram in “PROGRAM”.
Articolul din final, desi nu imi dau seama cat de “pe bune” este, contine o sumedenie de idei care se cam potrivesc cu realitatea actuala. Nu ma pot opri sa nu simt o intristare profunda provocata de acesta “realitate” , insa imi dau seama ca acesta realitate nu este buna sau rea, ea doar este, noi suntem cei care ii dam semnificatia. Este un punct in evolutia noastra, si cel mai bun lucru pe care il putem face este sa invatam ce avem de invatat si sa mergem mai departe.
Prin urmare Cristi, mult succes “pe baricade” si sper ca si acest an sa continue in spiritul ultimelor doua luni dar de aceasta data cu mult mai multe discutii scrise.
Adrian Ionescu
Cristian Butusina, salut. Foarte interesanta idee. Cei mai multi oameni muncesc degeaba. Unde se vede cel mai clar nebunia – in USA. “Housing bubble”. Adica prea multe case. Din cauza asta au ei “criza” si oamenii isi pierd casele – le iau bancile. Cum e aia sa fie “prea multe case” ?
Proiectul e foarte interesant. As vrea sa-l vad si eu. E o idee pusa in practica.
Salut Ion,
Momentan Cristian are ceva probleme cu accesul la internet de la Magura, asa ca o sa raspund eu. Dupa cum vezi, proiectul este o incercare de a crea o alternativa la sistemul actual si oricine vrea este binevenit.Cum zicea si Cristian in comentariul de mai sus, acest proiect este incercarea noastra de a ne elibera. Este “punctul nostru de vedere”, dar suntem deschisi si la punctele altora de vedere, pentru ca un sistem doar fiind deschis poate progresa nu? Vedem cu totii ce se intampla cand sistemul este inchis.. Daca vrei sa vezi sau sa afli mai multe despre ce e vorba ne poti trimite datele tale de contact pe adresa: proiectulphoenix@yahoo.com
si ne putem intalni.
Ok. Am trimis un mail, unde am pus numarul meu de tel si id yahoo. Sau puteti folosi emailul. Sunt interesat de agricultura – desi am niste experienta pe la “tara”, nu stiu multe. Oricand puteti primi vizitatori, dati-mi un semn si poate trec sa va vizitez
ACEST PROIECT ESTE DISCUTABIL
din multe motive : cum poti sa impui limitarea castigurilor , limitarea imbogatirii daca este produsa prin munca cinstita si inteligenta ?
ne intoarcem la comunism ?
alte observatii maine
@VIVIAN
Din cate am inteles, nu obliga nimeni pe nimeni sa adere la acest proiect. Bucura-te in continuare de democratia impusa de capital si lasa-i pe altii sa experimenteze o viata mai buna decat cea de care au parte in iubitul vostru capitalism.
mult de citit dar ..in scurt Propui un gen de Chibutz….discutabil. Pntru celelalte comentarii , mai cetim un pick si apoi ne permitem ceva CONCLUZIUNI, SAUZIMNUMAIDEBINE – traindinromaniaDEGEABA