Islanda este una dintre ţările asupra căreia criza financiară a avut unul dintre cele mai puternice efecte. Economia acestei ţări s-a bazat puternic pe sectorul său bancar supra-îndatorat şi a fost aproape de colaps în 2008. Dar ulterior a făcut ceva diferit. Şi-a lăsat băncile să intre în incapacitate de plată. Dacă derulăm cursul evenimentelor până săptămâna aceasta vom ajunge la anunţul Islandei care spune că va plăti în avans o cincime din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). „În martie, Trezoreria Islandei şi Banca Centrală a Islandei vor plăti în avans creditele de la FMI şi de la ţările nordice în valoare de 116 mld. de coroane islandeze (echivalentul a 693,5 mil. euro n.red.). Tranzacţia reprezintă plata în avans a 55,6 mld. coroane islandeze către FMI şi 366 mil. euro (adică 60,5 mld. coroane islandeze) către ţările nordice. Avansul reprezintă puţin peste 20% din fondurile asigurate de FMI şi ţările nordice în relaţie cu acordul stand-by“, se precizează în anunţul oficial al ţării.
S-a vorbit de multe ori despre răspunsul unic al Islandei la criză – punând bancheri şi foşti şefi de stat în faţa justiţiei şi ştergând 13% din datoria ţării.
Această plată în avans sugerează că tacticile urmate, printe care falimentarea băncilor, au funcţionat. În timp ce FMI se arată rezervat cu privire la evoluţia ţării, economia Islandei va creşte cu 2,5%, şi va ajunge la 2,5-3% pe termen mediu, conform prognozelor oficiale.
Sunt aceste tactici o opţiune viabilă şi pentru Grecia?
Autor: Alexandru Urzică
Sursa: Capital.ro
Ieşirea din criză se poate face NUMAI prin anularea Debitelor Suverane, a principiilor Economiei de Piaţă Globale şi a mecanismelor economice bazate pe CREŞTEREA ECONOMICĂ NESUSTENABILĂ, considerată azi unicul „motor” al PROGRESULUI. Conceptul de „progres” trebuie refondat pe baza principiilor ECONOMIEI SUSTENABILE. Dacă nu se va proceda astfel, continuându-se a se stimula CREŞTEREA şi CONSUMERISMUL în mod indiscriminat (aşa cum se pare că intenţionează şi Islanda), se va ajunge la acelaşi rezultat final : COLAPS ECONOMIC, datorat… EPUIZABILITĂŢII RESURSELOR, pe care „piaţa” nu o poate contrasta din motive obiective. Deci Islanda este numai o „încercare de a drege busuiocul”, favorizată de infimitatea ponderii socio-economice în cadrul Sistemului, a acestei ţări. De ieşit din criză, se iese numai DEMOLÂND SISTEMUL ! Această „demolare” poate fi făcută „cu cap”, sau… „fără”, adică conştient, sau… forţat/violent !