Oficiali din ţările UE spun că euro ar putea ajunge „la mila investitorilor” din cauza problemelor fiscale ale unor ţări ca Grecia, Irlanda şi, mai nou, Portugalia. Dacă nu reuşim cât mai rapid să curăţăm „mizeria fiscală” din ţările cu probleme, ajungem rapid „la mila forţelor pieţei”. Astfel defineşte situaţia zonei euro un oficial al Băncii Centrale Europene. După ce Irlanda şi Grecia au reuşit să-şi rezolve problemele pe termen scurt, a fost rândul Portugaliei să iasă pe pieţele internaţionale de unde a atras ieri 1,25 miliarde de euro la o dobândă de doar 6,7% pe an, spulberând pentru moment temerile privind posibilitatea intrării în incapacitate de plată. Urmează, astăzi, Spania şi Italia, celelalte două componente ale grupului ţărilor cu datorii mari (PIIGS) care vor ieşi cu titluri în valoare de 3 şi, respectiv, 6 miliarde de euro. Vor reuşi însă aceste ţări să supravieţuiască pe termen lung fără a pune în pericol existenţa monedei euro? Nici măcar oficialii Uniunii Europene nu mai sunt siguri de acest lucru.
Salvarea ar putea veni însă din China. Un oficial chinez declara ieri că nimeni nu doreşte ca moneda euro să dispară. Declaraţia vine la puţin timp după ce China şi-a făcut publică intenţia de a cumpăra titluri de stat ale Spaniei şi Portugaliei.
Portugalia: Nu avem nevoie de bani. BCE: Ba aveţi!
În cazul Portugaliei se repetă aproape la indigo scenariul din cazurile Greciei şi al Irlandei. Cele două ţări au primit fonduri de la BCE, în valoare totală de 178 de miliarde de euro, deşi au insistat asupra faptului că se descurcă şi singure. Pe acelaşi model, primul ministru al Portugaliei a declarat că ţara sa nu are nevoie de nici un ajutor „pentru simplul motiv că nu este necesar”. Ministrul Finanţelor a fost chiar mai dur declarând că Portugalia îşi face treaba, însă „Europa nu-şi face temele pentru garantarea stabilităţii euro”. Cu toate acestea, UE a pregătit deja un pachet de ajutor de 60 miliarde de euro, după cum declară un oficial european. Suma nu este întâmplătoare având în vedere că necesarul de finanţare a Portugaliei, pentru a acoperi deficitele acumulate, se ridică la aproximativ 60 miliarde de euro pentru acest an.
La mâna Germaniei
Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc săptămâna viitoare pentru a discuta măsurile expuse mai sus, însă o decizie finală ar putea fi luată abia pe 4 februarie la summit-ul European, întrucât „Germania va fi mai greu de convins”, arată oficialii citaţi de Bloomberg. De altfel, întrebată de posibilitatea unor ajutoare suplimentare pentru ţările cu probleme , cancelarul Angela Merkel s-a rezumat la a spune că „Vom lua măsurile necesare iar fiecare măsură va fi discutată pas cu pas”. Pe de altă parte, economistul Nouriel Roubini, supranumit doctor Doom sau profetul crizei, spune că Germania a luat până acum doar măsuri greşite, iar moneda euro este în pericol de dezintegrare. Acesta a ţinut să explice de ce situaţia din America este mai bună decât cea din Uniunea Europeană. „Dacă un stat precum California ar intra în faliment, acest lucru nu ar pune în pericol existenţa dolarului , pe când dacă unul sau mai multe state europene, precum Grecia sau Portugalia ar intra în faliment, moneda euro ar putea înceta să mai existe.”
Cele mai riscante ţări
Ţara – CPD – CDS
Grecia 58,8% 1026,5
Venezuala 51,4% 1009,6
Irlanda 41,2% 619,2
Portugalia 35,9% 497,3
Argentina 35,4% 602,3
Ucraina 30,6% 509,5
Spania 26,7% 347,7
Dubai 25,5% 417,6
Ungaria 23,6% 378
Irak 23,1% 366,1
Vietnam 19,4% 299,6
Italia 19,3% 238,0
Islanda 19,2% 298,1
România 18,7% 290,2
Belgia 17,9% 219,8
Letonia 17,3% 266,1
Croaţia 16,8% 256
Lituania 16,4% 251,2
Bulgaria 16,2% 247,2
Nota:
CPD – Probabilitatea de default adică riscul ca ţara respectivă să intre în faliment;
CDS – Costul
Asigurării de Risc- fiecare 10 puncte din valoarea CDS reprezintă 1% în plus la dobânda la care ţara respectivă se împrumută de pe pieţele internaţionale.
Autor: Serban Buscu
Adauga comentariu