Analize și opinii

Trezoreria americană şi proverbe româneşti

“The Treasury sold $10 billion of five-year Treasury Inflation Protected Securities at a negative yield for the first time at a US debt auction.” – Bloomberg

Frica de hiperinflaţie e aşa de mare că oamenii preferă să piardă o jumătate de procent din bani dar să-i mai aibă peste 5 ani. Speranţă iluzorie. Să sperăm că n-o să fie hiperinflaţie. În Ungaria preţurile se dublau în 15 ore.

Dacă cineva sănătos la cap crede că în faţa unei inflaţii de o asemenea magnitudine nişte hârtii mai garantează ceva atunci nu e sănătos la cap. Vreau să văd dacă o asemenea hârtie cumpără o pâine.

Mulţi se întreabă, ce ne priveşte pe noi? Un dezastru economic în US conduce la o turbulenţă generală. Avem 10 miliarde de dolari în BNR în bonduri ale Federal Reserve. Care se evaporă dacă US ajung la hiperinflaţie. Dacă se întâmplă, China pierde aproape toţi banii agonisiţi din truda miliardului de muncitori. Iar asta poate conduce la o prăbuşire a producţiei chineze care este total dependentă de importurile americane. Fără dolarii americani China nu-şi poate asigura importurile energetice şi de aici un posibil colaps economic. Exporturile europene în China sunt majore, fără ele Europa, cu noi cu tot, intră, la rândul ei, în colaps economic. Plus alte efecte colaterale.

Să nu ne închipuim că toată lumea e la fel de afectată. Brazilia este un exemplu, are o componentă a exporturilor mică în PIB, are o agricultură înfloritoare, are excedent comercial. De aici. Noi n-avem bani şi n-avem agricultură performantă. Dar avem un alt avantaj, agricultura de subzistenţă ne poate salva. Oricum acolo se va ajunge. Fiecare o să-şi mănânce varza din propria grădină. O spune Alvin Toffler, nu eu (nu e cea mai bună sursă dar toată lumea copiază de la sursa originală).

sursa: romaniadeieri.blogspot.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu