Analize și opinii Cultură și Familie

Zeci de ONG-uri cer Senatului să respingă ordonanța privind actele de identitate biometrice

Peste 40 de ONG-uri cer Senatului să respingă OUG 82/2012 şi să o trimită Guvernului, astfel încât să existe acte de identitate simple, neelectronice şi nebiometrice, care să conţină explicit numele părinţilor, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Într-un memoriu depus la Parlament, 43 de ONG-uri cer respingerea prin lege a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actele de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România.

Semnatarii memoriului cer Senatului să respingă integral OUG 82/2012 şi să o retrimită Guvernului pentru refacerea actului normativ, astfel încât să se revină la formatul cărţilor de identitate de până în anul 2008.

“Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 82-2012 este vădit neconstituţională întrucât introduce prevederi legale de restrângere a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului. De asemenea, potrivit Constituţiei României, Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 82-2012 nu poate fi motivată prin necesitatea interoperabilităţii actelor de identitate electronice în diverse programe europene (cum ar fi STORK), în condiţiile în care discuţiile privind lipsa de securitate a documentelor electronice sunt foarte actuale, iar programele europene nu impun şi nici nu recomandă la acest moment implementarea obligatorie a unor astfel de acte”, susţin semnatarii memoriului.

Potrivit ONG-urilor, în România trebuie să existe doar acte de identitate simple, neelectronice şi nebiometrice, care să conţină explicit numele părinţilor”, susţinând că prin scoaterea prenumelor părinţilor se încalcă Legea stării civile, respectiv noul Cod civil, unde ca element esenţial de identificare a persoanei fizice este trecut şi numele părinţilor.

ONG-urile precizează că, în Franţa, un raport din anul 2011 a indicat securitatea îndoielnică a paşapoartelor biometrice. Acest raport a arătat că 10 la sută din paşapoartele biometrice au fost obţinute fie de imigranţi ilegali în mod fraudulos, fie de indivizi în căutarea unei identităţi. Ca urmare a acestei probleme, dar şi a altora semnalate în statele UE, membrii Parlamentului European au solicitat lămuriri Comisiei Europene cu privire la siguranţa documentelor biometrice.

Totodată, Parlamentul European a atras atenţia asupra faptului că încă nu s-a acumulat suficient de multă experienţă în ceea ce priveşte utilizarea acestor noi tehnologii şi rămân prea multe probleme legate de fiabilitatea şi utilitatea luării de amprente în cazul copiilor şi al persoanelor în vârstă, încrederea care poate fi acordată procesului de colectare a datelor biometrice, posibilele deficienţe ale sistemelor de identificare şi rata erorii în diverse state membre, disparităţile existente în ceea ce priveşte documentele care trebuie furnizate şi modalitatea de emitere a documentelor respective, au precizat ONG-urile în memoriu.

“Reiterăm faptul că nu există niciun studiu din care să rezulte problemele şi numărul de cazuri de falsificare a actualelor acte de identitate, nici care să demonstreze necesitatea noilor acte de identitate şi nicio analiză cost/beneficiu a noilor implementări tehnologice”, se mai arată în documentul citat.

Totodată, ONG-urile au subliniat că aderarea României la spaţiul Schengen nu impune existenţa obligatorie a cărţilor de identitate electronice. Rapoartele europene demonstrează că există chiar state europene care nu au niciun fel de act de identitate obligatoriu, printre care Danemarca, Irlanda şi Letonia, şi acest lucru nu le împiedică pe unele dintre acestea să participe în programul Schengen.

Organizaţiile semnatare ale memoriului solicită respingerea OUG 82/2012, susţinând că este nejustificat caracterul de urgenţă şi actul normativ este nenecesar şi inoportun în acest moment.

Acestea precizează că se impune realizarea unei analize de necesitate şi eficienţă a introducerii noilor acte electronice de identitate, prin prezentarea publică a numărului de cărţi de identitate falsificate în ultimii ani şi a costurilor actualului proiect.

“Această cerinţă este imperativă mai ales în contextul în care Parlamentul European şi statele membre au semnalat deficienţele sistemului de colectare şi identificare pe baza datelor biometrice”, susţin ONG-urile.

Totodată, ONG-urile solicită adoptarea unui astfel de act normativ doar printr-o lege, şi nu printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, după consultarea populaţiei şi prezentarea riscurilor sistemului, includerea în textul actului normativ a principiilor de securitate şi protecţie a vieţii private, precum şi a sancţiunilor drastice pentru încălcarea acestora.

Semnatarii memoriului susţin necesitatea menţinerii unei alternative de carte de identitate simplă cu folosirea tehnologiei actuale pentru persoanele care, din diverse motive de conştiinţă, securitate sau opinie, nu doresc obţinerea unui act electronic de identitate.

“Insistăm asupra acestei prevederi cu atât mai mult cu cât această opţiune nu împiedică cu nimic obligaţiile României faţă de Uniunea Europeană”, potrivit surselor citate.

Memoriul a fost semnat de Asociaţia pentru Libertatea Românilor – Bacău (iniţiatoarea proiectului), Asociaţia Naţionala a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala Vrancea “Ştefan cel Mare”, Asociaţia Pro-Vita – Filiala Bucureşti, Asociaţia Umanitate Pentru Toţi – Bacău, Asociaţia Culturală Valea Muntelui – Neamţ, Asociaţia Bucovina Profunda, Alianţa pentru Demnitate Naţională, Asociaţia Christiana, Alianţa Familiilor din România, Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România, Asociaţia Prietenii Sf. Efrem cel Nou, Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului, Asociaţia ProTinereţe Alba Iulia, Liga Studenţilor din Universitatea din Bucureşti, Liga de Utilitate Publică, Liga Distributistă Română “Ion Mihalache”, Asociaţia Hrisdoria, Fundaţia “Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Constanţa, Asociaţia Rost, Asociaţia Predania, Asociaţia Civică a Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români, Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie “Sfântul Daniil Sihastrul”, Asociaţia “Ortodoxia Tinerilor”, Asociaţia “Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti”- Alba, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi “Orthograffiti”, Fundaţia Creştină “Părintele Arsenie Boca”, Fundaţia “Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava, Asociaţia Antimis – Timişoara, Liga Tineretului Creştin-Ortodox Român, Fundaţia Sfinţii Închisorilor, Asociaţia Dascălilor din România, Asociaţia Familia Ortodoxă, Asociaţia “Copil dorit”, Asociaţia “Triada”, Fundaţia “Sfânta Irina”, Asociaţia “Prietenii de Familie”, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi, Asociaţia Prologos – Timişoara, Asociaţia Prologos – Oradea, Asociaţia Prologos – Cugir, Asociaţia Enable, Asociaţia Synaxis 2010 şi Asociaţia Basarabii.

sursa: tvrnews.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Luati-le asa cu cip, nu e nicio problema. Le bagati o tura la microunde si l-ati prajit, adio cip, devine inutil. Partea deranjanta e ca trebuie sa mai si platim pt ele.