Analize și opinii

Vrabia guvernarii versus cioara autonomiei

Adunarea romanilor de la Toplita a suparat o buna parte a presei de la Bucuresti. “Alearga dupa voturile nationalistilor”, “Inghesuiala la discursuri anti-maghiare”, “politicienii romani au instigat” – cam in aceasta zona s-au invartit formularile “presei centrale”. Daca tot s-a pornit pe drumul asta, trebuia mers pana la capat: romanii adunati la Toplita meritau sa fie facuti nazisti, fascisti, bestii sovine etc. Aproape nimeni nu a bagat in seama cererile romanilor adunati la Toplita: eliminarea criteriului etnic din viitoarea organizare a regiunilor de dezvoltare, respingerea legii statutului minoritatilor in forma in care este in prezent, infiintarea unei comisii parlamentare care sa ancheteze abuzurile la care sunt supusi romanii de membrii maghiari ai administratiei locale. Greu de spus care din cererile de mai sus este mai fascista…

Liderii maghiari au sarit ca arsi in urma acestei manifestari. Dovedind ca cunosc foarte bine limba romana, politicienii unguri din Romania au intors-o ca la Ploiesti. Cererile romanilor de la Toplita aproape ca au devenit atentate directe la identitatea nationala maghiara. Putin a lipsit ca politicienii maghiari sa nu inceapa sa vorbeasca de deznationalizare si purificare etnica… De altfel ar fi o pozitie interesanta pentru Marko Bela – in calitatea sa de vicepremier in Guvernul Romaniei – sa inceapa sa se planga de discriminarea la care sunt supusi maghiarii de … chiar Guvernul din care face parte!

In mod clar exista o presiune din partea liderilor maghiari pentru modificarea legilor din Romania intr-o directie care – este la fel de clar! – nu este dorita de romani. Momentul ales de maghiari pentru aceste presiuni este unul cheie – momentul in care presedintele Basescu promoveaza ideea unei reorganizari teritoriale a Romaniei. De aici si senzatia – pentru ambele parti – ca maghiarii ar putea obtine o legiferare a unei autonomii teritoriale. Iar autonomia teritoriala este vazuta de maghiari ca o a doua venire a lui Hristos, in vreme ce printre romani autonomia teritoriala aduce a pierdere a suveranitatii. Maghiarii invoca avantajele economice ale autonomiei. Romanii invoca spectrul separatismului si al crearii de instabilitate. Astfel ca dialogul devine imposibil de pe pozitii ireconciliabile. Eu unul am insa incredere ca liderii UDMR nu vor da vrabia guvernarii din mana pentru cioara de pe gardul autonomiei.

George Damian

sursa: ziuaveche.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu