Analize și opinii

Vlad Stoicescu: “Serviciile secrete. Ele domnesc suveran peste țară.”

Pe 27 noiembrie, cu o zi înainte de ședința CSAT în care vor fi prezentate rapoartele serviciilor secrete referitoare la campania lui Călin Georgescu, mai multe redacții naționale primesc un email trimis de pe o adresă anonimă.
În cuprinsul misivei electronice se găsesc mai multe fotografii care îl arată pe Georgescu în diferite împrejurări nedatate – alături de omul de afaceri Adrian Thiess, de generalul Silviu Predoiu (fost șef SIE) sau de Bogdan Vacustă, ex-ofițer DGIA (serviciul secret al Armatei).
Fotografiile sunt însoțite de scurte descrieri biografice ale personajelor. Multe din redacțiile care primesc informațiile nici nu se mai sinchisesc să parafrazeze pasajele descriptive, publicându-le exact în forma primită.
Însă un jurnalist de la Digi24, Matt Garvey, se apucă să verifice datele, contactându-i inclusiv pe cei fotografiați alături de Georgescu spre a le cere explicații. Astfel aflăm că măcar o parte din imaginile puse la dispoziție de sursa anonimă datează din 2022.
Pe 9 decembrie, la Antena 3 sunt difuzate fotografii în care Călin Georgescu apare alături de liderul unei grupări de mercenari, Horațiu Potra, și de neolegionarul Eugen Sechila. Georgescu susținuse zile la rând că nu-l cunoaște pe Potra.
E neclar momentul realizării imaginilor prezentate de A3, dar după toate datele ar fi vorba de un moment ulterior anului 2022.
În orice caz, este de reținut aspectul temporal. Toate fotografiile cu Călin Georgescu alături de diferiți inși sunt recente. Supoziția pare rezonabilă: au fost realizate în ultimii doi ani și jumătate.
De reținut și aspectul compozițional. Unicul punct comun al fotografiilor în discuție este Georgescu. Și această supoziție pare rezonabilă: chiar prezidențiabilul de astăzi a fost ținta filajului.
De ce ar fi fost, însă, perifericul Călin Georgescu o astfel de țintă pentru oricare dintre agențiile de informații & contrainformații ale statului?
Și cum poate un om vizat de un asemenea filaj (practic, Georgescu apare fotografiat peste tot: la masă, pe stradă, la spălătoria auto sau la hotel) să “zboare sub radar” în campania prezidențială din 2024, desfășurând ilegal o campanie-mamut pe TikTok sub privirile nepăsătoare ale acelorași servicii românești care până de curând par să fi stat zi și noapte cu obiectivele foto îndreptate spre el?
Încă din februarie 2022, am dezvăluit la Judecata de Acum, împreună cu Ovidiu , că Georgescu (care era la vremea respectivă propunerea de premier a celor de la AUR) înființase ONG-ul Pământul Strămoșesc (primul vehicul formal prin care a promovat programul Hrană, Apă, Energie) împreună cu un fost operativ DGIA.
E vorba de mai sus-menționatul Bogdan Vacustă. Informația a fost reconfirmată zilele trecute de jurnalistul Matt Garvey de la Digi24 – care citează inclusiv un extras din Registrul național ONG în care Vacustă apare și astăzi în conducerea asociației, ca director de dezvoltare.
Să recapitulăm:
– Călin Georgescu e filat ani la rând, din rațiuni pe care nu le cunoaștem.
– Deși filat, Georgescu își consolidează nestingherit planul de taină al candidaturii prezidențiale, asamblând un mecanism sofisticat de campanie online, capabil să eludeze legislația electorală.
– În prag de alegeri, aceleași servicii care par să-l fi avut în vizor pe Georgescu uită complet de clientul lor, nu mai văd nimic, nu mai aud nimic, ba chiar îl mint și pe președintele țării.
Preşedintele României nu a primit informări cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale şi nici referitor la un mod de promovare electorală care să ridice suspiciuni – a transmis Palatul Cotroceni pe 25 noiembrie, chiar după desfășurarea turului I.
Trei zile mai târziu, serviciile îl redescopereau prin dosare și arhive pe Călin Georgescu. În ședința CSAT de pe 28 noiembrie înaintau rapoarte din care reieșea clar faptul că măcar o parte din rețeaua Georgescu era supravegheată de mai mult timp.
Aș putea specula cu privire la semnificațiile acestei înlănțuiri de fapte. Un scenariu ar putea fi chiar o bătălie intestină a serviciilor secrete, ipoteză deloc neglijabilă având în vedere contextul. Toate transferurile de putere prezidențială din ultimii 35 de ani au fost însoțite de poziționări și replieri strategice ale structurilor informative, ieșite din cazărmi spre a “juca” electoral.
Dincolo de speculații însă, exact aceste fapte înlănțuite (și cred că vedem doar un vârf de aisberg zilele acestea) ar fi de competența controlului parlamentar asupra serviciilor secrete. Dacă acest control ar exista efectiv.
Doar că el nu există. Și asta ar fi trebuit să fie una dintre marile teme ale anului electoral 2024. Dar nu a fost.
Între multele slăbiciuni ale statului român care l-au făcut posibil pe suveranistul neolegionar Călin Georgescu, aceasta se poate înscrie la loc de frunte: pentru serviciile secrete, enigmaticul candidat nu a fost deloc necunoscut, iar rețeaua sa a fost lăsată să-și desfășoare arsenalul până când operațiunea a scăpat de sub control.
În nici două săptămâni vom avea un nou parlament, dar nu veți vedea nici partidele suveraniste, nici formațiunile pro-europene chemând la ordine serviciile secrete.
Ele domnesc suveran peste țară.

Autor: Vlad Stoicescu

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …aberezi fara gratie… ai impresia ca ”stampilele” puse de tine au valoare? auzi! ”suveranistul neolegionar”… ca si tine, publicistul neococalar…