Pe scurt, fix așa poate fi rezumată vizita lui Klaus Iohannis în Statele Unite: România dă tot și nu primește nimic! De la resursele energetice ale țării la infrastructura portuară și promisiuni de viitoare achiziții de arme din SUA, sasul care mai are pentru doar vreo șase luni viză de flotant la Cotroceni (Slavă Domnului!) și-a negociat poziția următoare aruncând pe masa de joc… toată România! În schimb, ce am obținut de la Unchiul Sam? Câteva declarații apreciative și nicio promisiune referitoare la includerea în Programul „Visa Waiver” (că de ridicarea definitivă a restricțiilor nici nu poate fi vorba!).
Vrea „partenerul strategic” să provoace Rusia? Iohannis e aici, pregătit să bage bățul prin gard. A făcut-o și la Washington, când a spus că „războiul este în Marea Neagră, în regiunea Mării Negre, nu în altă regiune. Trebuie să ne concentrăm mai mult, să fim mai concreţi, să elaborăm obiective punctuale, să elaborăm strategii (…)”. Nu a rostit un cuvânt despre cum vrea să facă asta, mai cu seamă că, ar fi trebuit pus în temă, dacă nu știa, în Marea Neagră nu pot staționa nave de luptă străine, potrivit Convenției de la Montreaux. Ca să nu mai spunem că Traian Băsescu a reamintit, recent, de ce Marea Neagră este în continuare sub controlul Rusiei – submarinele Moscovei, dotate cu rachete de croazieră, factorul decisiv care ar trebui să pună pe gânduri pe oricine.
Cu ochii pe rezervele țării
Însă, Iohannis nu dă doi bani pe strategie militară și geopolitică. Bine, nici nu pare a se pricepe la așa ceva, asta-i clar! La Casa Albă, el a pus pe tavă toată România și a așeptat ca Joe Biden să aleagă ce vrea.
Își dorește întărirea Flancului de Est al NATO? Păi, Iohannis știe cum poate fi făcută – are România tot ce-i trebuie, în principal resurse energetice și aici a punctat președintele despre carburantul necesar deplasării trupelor.
Într-adevăr, țara noastră este, dintre statele membre NATO aflate pe flancul estic, singurul jucător care contează pe piața energetică – și producător, și exportator. Dar, în același timp, resursele sunt ale țării, iar cele cinci depozite de gaze înmagazinate pot fi folosite (conform legislației) doar în cazul unor urgențe. Spunem toate acestea fiindcă avem experiența tristă a golirii Rezervelor Statului pentru a sprijini Ucraina, autoritățile române umblând nu o dată în „coș” pentru vecinul de la nord care, ne amintim, în anii trecuți a fost atât de obraznic și cu noi.
„Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune (…) Dacă vrem să avem un sistem funcţional pe Flancul Estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură. De exemplu, pentru carburant, este un lucru esenţial… orice armată se opreşte dacă nu mai are carburant şi noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg Flancul Estic. Aceste chestiuni sunt vitale”, s-a trezit vorbind Iohannis.
Declarația asta sună ca și cum președintele și-a negociat viitorul politic folosind resursele țării. Ce are România de dat? Știm prea bine: 1. Resurse energetice, la care face referire Iohannis, și 2. Bani (prin împrumuturi externe, evident!), adică promitem să luăm credite ca să cumpărăm arme de la americani, noi sau vechi, funcționale sau scoase din uz, nu contează, contractele și comisioanele să curgă!
Totul pentru Ucraina…
Și, fiindcă tot am pomenit de Ucraina și Rusia, Klaus Iohannis n-a ratat prilejul să anunțe că, dacă Polonia n-are curaj, România e gata să trimită pe frontul din Donbas un sistem de rachete Patriot; de parcă noi am avea prea multe, dar, nu-i bai, la o adică ne apărăm cu… articolul 5, tragem cu el în ruși.
„România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi am transmis acest lucru şi preşedintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât şi a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina (…) România dispune de astfel de sisteme Patriot și am spus că sunt deschis să discutăm, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim”, a spus Iohannis, recunoscând indirect că țara noastră ar putea trimite în Ucraina „un singur sistem Patriot”.
… nimic pentru România
După ce a lămurit chestiunea Ucraina și s-a asigurat că urechile lui Biden au fost bine gâdilate, Klaus Iohannis și-a făcut timp să aducă în discuție și chestiunea acceptării României în Programul „Visa Waiver”. Ungaria, care a pro-Rusia și nu ratează nicio ocazie să persifleze controlul american asupra lumii, a fost acceptată, deja, în acest program, România nici măcar nu a primit o dată pentru „aderare”.
Cu alte cuvinte, „Visa Waiver” nu e pentru cei care se ploconesc.
„Am abordat şi problema admiterii României în Programul «Visa Waiver», aspect foarte important pentru toţi cetăţenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condiţiile pentru includerea în acest program şi suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat”. Aceleași vorbe fără acoperire, același dus cu zăhărelul!
Ce a lăsat în urma lui Iohannis la Casa Albă? O promisiune făcută Americii – România e gata să cheltuie oricât cere stăpânirea! „România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare. În măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și, dacă va fi nevoie, iar asta am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția (…) Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare, pentru cei care se ocupă de achiziția de sisteme”.
Americanii nici nu știu unde-i România pe hartă!
Biden, cu toate problemele sale de sănătate, a citit bine de pe foaie informațiile pe care le-a primit de la consilierii Casei Albe. Iar din declarația sa deducem că americanii nici măcar nu știu unde-i România pe hartă.
După ce i-a mulțumit lui Iohannis pentru „leadership-ul” său, președintele SUA a spus: „Sunteţi incredibili! Ajutorul pe care l-aţi oferit Ucrainei este real. Este semnificativ. Sprijinul unificat pentru poporul ucrainean – aţi permis unui număr de refugiaţi să intre, să fie în ţara voastră, aproximativ 8.000, mi se spune! Foarte mult! Asta e cu adevărat ceva”. 8000 de refugiați a primit România? 8000 de ucraineni găsești dacă te duci și-i numeri pe la terasele de pe Calea Victoriei, iar dacă o iei mai la vale, spre Centrul Vechi, descoperi alți „8000”.
În realitate, numărul de refugiați ucraineni intrați în România este mult mai mare, iar țara noastră, da, chiar a făcut enorm de multe pentru Ucraina! Și-a sacrificat chiar propria agricultură pentru ca grânele recoltate din Ucraina să poată fi exportate de adevărații producători – firmele americane care controlează pământurile Ucrainei, prin decret semnat chiar de Volodimir Zelenski!
Adauga comentariu