Analize și opinii Cultură și Familie Economie

Viitorul copiilor nostri suntem noi!

SUSTINEM revenirea la structura sistemului de invatamant dinainte de ’89!

Natia romana traieste astazi din amintirile a ceea ce a fost. A fost odata o scoala romaneasca performanta, astazi aproape distrusa.

De 20 de ani asistam indiferenti sau / si neputinciosi la degradarea sistemului romanesc de invatamant, la o deriva institutional-functionala. Asistam la tot felul de reforme initiate de personajele trecatoare care se perinda pe scaunele din varful ierarhiei ministerului Educatiei.

Pentru ca educatia este bugetata in proportie covarsitor de mare de la bugetul de stat, adica din bani publici, ne ducem firesc la ideea ca doar cine nu vrea nu invata, ba mai mult decat atat, daca nu vrea, legislatia in vigoare il obliga. Nu ca nu ar trebui sa fie asa. Dimpotriva, invatatmant de 10 clase obligatoriu si gratuit asa dupa cum sustine legislatia romaneasca in vigoare. Mai mult decat atat, ar fi necesara continuarea educatiei pana la finalizarea studiilor ori cu examenul de bacalaureat (care sa fie UNIC!) ori cu scoala profesionala. Problema consta in cine si ce ii invata pe copii Romaniei.

De mai bine de 20 de ani optam mereu pentru schimbare de dragul schimbarii, fara sa avem coerenta si strategie. Manuale alternative, bacalaureat diferentiat, clasa pregatitoare(clasa 0), Aceasta incoerenta are ca si consecinta generatii de copii dezorientati si fara orizont, generatii de adulti fara perspectiva si ce e mai grav decat lipsa de perspectiva este si lipsa de radacini. Este una din cauzele fundamentale a ceea ce suntem astazi ca natie, ca popor.

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INSSE), referitor la cifrele inregistrate in sistemul de invatamant, am fi tentati sa concluzionam cam asa: In conditiile in care numarul cadrelor didactice a ramas aproximativ constant de-a lungul anilor (cu fluctuatii de la -5% la +3% de la an la an), Romania inregistreaza o scadere cu 15% a populatiei scolare comparativ cu anul 1990, procent pe care il regasim si in cadrul analizei pe nivele de educatie, insa remarcam o crestere infioratoare a numarului de studenti. (79% – peste 700 000 de studenti diferenta dintre care peste 200 000 de student la invatamant la distanta). O stim deja, o observam zi de zi in jurul nostrum, insa cifrele parca ma strang in spate! Goana dupa studii superioare, goana dupa diplome si foamea de bani a universitatilor a transformat educatia intr-un comert cu diplome si a dus la scaderea calitatii actului educational, la furnizarea de generatii slab pregatite profesional, dovada sta incapacitatea de integrare pe piata muncii a absolventilor de studii superioare si procentul mare de someri cu studii superioare. De mentionat si faptul ca domeniile de scolarizare / specializare nu corespunde decat in mica masura cu domeniile de absortie a fortei de munca. Studentii, in cazul in care reusesc sa isi gaseasca loc de munca, nu profeseaza in domeniul in care au fost pregatiti. Intuim, fara a mai avea curajul de a face calcule financiare, risipa de resurse alocate pe parcursul procesului de educatie. La acelasi capitol (risipa resurselor) intra si alungarea oamenilor gata scolarizati, educati, competitive deci, peste granitele Romaniei. Acesti bani ar trebui imputati cuiva. Dar cui, caci responsabilitatea actului de educatie o poarta Nimeni, diverse echipe ministeriale apartinand diferitelor guvernari de diferite culori politice. Si nici una dintre ele nu a platit pentru dezastrul pe care il inregistram acum in procesul educational. Exodul creierelor naste pustiul din sufletul tarii. Asa ne-au indemnat carmuitorii natiei in ultimii ani. Daca nu reusim sa ne realizam profesional si personal intre granitele Romaniei, pe pamantul natal, sa plecam. Numai ca, plecand, am pustiit poporul de valoarea lui, l-am lasat o masa amorfa fara identitate nationala. „Partir, c’ est mourir un peu.” (Edmond Haraucourt).

Intr-o lume competitiva se impune in invatamantul de stat, deci, reintroducerea admiterii la liceu, treapta a II-a pentru eventuala reorientare profesionala, existenta bacalaureatului UNIC si obligativitatea admiterii la universitate.

Revenirea la normalitate are sanse reale de reusita, mai ales daca luam in considerare ca una din masurile ce consideram ca se impun – reinfiintarea scolilor profesionale – se implementeaza incepand cu anul scolar 2012.

Asa dupa cum remarca acad. Dinu C. Giurescu “Noua lege a educatiei favorizeaza formarea unei generatii fara identitate nationala.”

Cerem, deci public reprezentantilor clasei politice actuale, proaspat instalatilor pe fotoliile de parlamentari liderilor de opinie, conducatori ai destinelor acestei natii sa se exprime cu privire la aceasta propunere a noastra: revenirea la sistemul de invatamant dinainte de ’89!

Autor: gandeste.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Educația este probabil cel mai important lucru într-o societate. Degeaba evoluăm atât din punct de vedere tehnologic, facem reforme și îi punem pe oameni să-și voteze viitorul dacă ei nu știu ce se întâmplă în jurul lor. Degeaba îi dai lui nea Ion oportunitatea de a accesa fonduri europene sau îi pui pe tavă utilaje dacă el nu știe ce să facă cu ele. Degeaba îi pui ștampila de vot în mână dacă el nu știe ce votează.

    Educație+Informare = Love.

    Nu am văzut nici o sugestie să sacrifice careva niște autostrăzi, parcări sau mai știu eu ce ceasuri din centrul Bucureștiului pentru a investi în educație.
    Nu avem nici orientare în carieră. Elevii se trezesc în clasa a 12-a cu ofertele Universităților în față. Sună fancy… mă fac inginer sau economist.

    Dacă educația nu își revine în România ne așteaptă ani grei.

  • Pana cand vor mai fi profesori de l. romana care scriu trimite-ti domnule XY … si La multi ani de Ziua Femei, si cate altele din categoria aceasta o sa avem si ingineri mecanici care nu stiu nici enunta nici aplica Puntea Magarului. E al naibii de complicat de aflat de unde sa incepi. Cum sa pui camere de supravegheat ghiolbanul sa nu copieze la bacalaureat cand primministrul tarii fura inteligenta si devine nu numai primministru ci si doctor in drept. Cine stie ce e de facut si propune ceva care se poate face, deci nu povesti, merita Premiul Nobel.

  • Cred ca ar trebui inceput cu o buna educare a copiilor in ziua de azi, sa fii profesor, educator, invatator e o munca “periculoasa” din punctul meu de vedere, te uiti la stiri si vezi cum un profesor este luat peste picior sau in cazuri extreme chiar la bataie de unu care stie sa citeasca. Ar trebui scos cuvantul “SPAGA” din sistemul de invatamant (stiu e un vis), din punctul meu de vedere asta primul cuvant care-l invata copilu care intra la gradinita si pana termina facultatea.

  • Atata timp cat avem un “guvernator” in jiltul de la Cotroceni, caruia nu i-a placut nicicand sa invete, absolvind ca “vinovat” de neputinta intelectuala putinele clase la care a participat (excl. cele promovate cu brio la Gradistea), orice reforma benefica sistemului educational, in plan calitativ si cantitativ, se va lovi de conservatorismul matrozului, cel care a urat intotdeauna orice purtator de inteligenta, oricum superior lui. Iar primitivismul tuturor ministrilor educatiei (si nu numai) evidentiaza aceasta tara de caracter. Orice an ramas pe “tronul” prezidential, inseamna 3-4 ani necesari revenirii la sistemul institutional favorabil educatiei, reiterandu-se astfel faptul ca “a repara” consuma mai multe resurse umane,temporale, materiale si financiare decat “a strica”!

  • Sunteti deci tributar ideii noastre stravechi ca Voda e totul, de el depinde totul, de la el vine totul, el poate singur totul. Adica si daca ministrii scriu cu un i unde trebuie doi i tot Voda e baiul. Asta da ! Concret cum va impiedica “conservatorismul matrozului” (si care conservatorism) o lege buna a invatatamantului ? Ce ii face el legii de o strica ? A respins el vreo asemenea lege sau a facut el vreuna proasta ? Va spun ca nu inaintam, noi romanii, si pentru mai sunt din astia ca dvs care gandesc atat de “profund” si “inaintat”. Aferim !Este ca el e vinovat si va trebui sa plateasca pentru seceta de anul trecut ?

  • Jos *** Basescu, caci numai asa vom scapa de toata camarila pdl-ista, care si-a intins tentaculele in toate institutiile de stat din Romania! Altfel…… nu ne putem bucura de victoria USL! Daca trebuie, il vom scoate noi pe acest *** traian de la Cotroceni! S-a inceput deja campania de mobilizare pe facebook si ne tinem de cuvant! Base, ia-o la fuga pana nu venim peste tine, see you o mare parte din spp o vom face, pentru ca si ei sunt oameni, deci ai ramas “in chiloti”! Recomandare: daca vrei sa scapi see you viatza da-ti demisia “javra ordinara”! Recomandare facuta de un sociolog de profesie! Nu mai ai zile multe la Cotroceni! Adio, tiranule!

  • E nevoie de o reforma pe toate planurile , carpelile nu aduc nicio imbunatatire :structura , planuri de inv. , programe , manuale .Formarea unui corp de elita si asezarea lui pe acelasi plan cu elevii . De cand profesorul e in plan secund , a devenit sluga elevului , de aici multe probleme de comportament .Manualele de acum sunt de natura sa descurajeze orice invatacel .
    Pt. carasteanu : nu l-a pus nimeni pe acest voda sa-si bage ratul in toate , sa se dea atotstiutor . Legea educatiei este impusa de el prin Funeriu , asa ca nu vad cum poate fi scos din ecuatie , oricat ar vrea basistii .Toti esuatii in politica sunt acum consilieri lui , platiti de noi ca sa faca totul praf si pulbere . De buni ce sunt au ajuns in barca de salvare cotrocenista si il sfatuiesc doar de bine pe tatuc , de binele lui , desigur .

  • … educatia, acest subiect inepuizabil… Oare educatia se poate realiza fara a realiza alte obiective?… retoric fiind, cu siguranta nu. Atat timp cat mediul privat e mort de-a binelea, nu e nici o sansa ca educatia sa aibe o soarta mai buna. Finalitatea educatiei e ceea ce conteaza cu adevarat, daca faci 20 de ani de scoala si esti cel mai bun din domeniul tau si vine x sau y si iti ia locul ca e pilos, ce vei face?… te zbati mai mult, inveti mai mult? … nu! Pilele din ziua de azi strica absolut orice urma de bun simt si logica, iar toate astea se vad in randul elevilor, devin tot mai nepasatori, necompetitivi si pesimisti in ceea ce priveste soarta lor, iar atunci gasesc cu greu motivatia necesara pentru a invata. PS> sunt profesor de matematica in medii destul de defavorizate, iar raspunsurile la toate intrebarile din articol se gasesc in istorie si economie, toate incep de acolo, iar daca astea nu merg bine, educatia nu are nici o sansa de remediere, nu in Romania… unde e mai important sa bei o bere si sa mananci niste seminte, decat sa te califici si sa castigi mai multi bani.