Ce nu ni se spune. Citiți și vă minunați.
Finanțele internaționale sunt marele câștigător al pandemiei de coronavirus. Lor li se oferă oportunități extraordinare, o foame de bani cum nu s-a mai văzut, profituri uriașe cu riscuri minore, căci mai toate împrumuturile pentru acoperirea deficitelor bugetare și politicilor de susținere a companiilor și gospodăriilor afectate de restricții au garanții de stat. Pentru a înțelege dimensiunea enormă a cererii imense de bani, să dăm câteva cifre. Potrivit Bloomberg, datoria lumii a crescut în anul pandemiei cu incredibila sumă de 28 trilioane de dolari. Dacă doriți să aveți și o imagine vizuală a acestei sume, iat-o: 28 000 000 000 000.
Doar SUA și-a mărit datoria publică cu 4,5 trilioane de dolari, iar Uniunea Europeană cu peste un trilion de euro.
Potrivit estimărilor, această escaladă a datoriilor care se cască și pe care numai sistemele financiar-bancare internaționale o pot acoperi, va continua și în 2021, datoriile lumii urmând să se majoreze cu cel puțin alte 10 trilioane de dolari.
Evident că fără lock-down, fără tot felul de restricții, fără blocarea transporturilor și turismului internațional, declinul economic și majorarea deficitelor bugetare ar fi putut fi evitate și în consecință datoriile și cererile de împrumuturi pentru acoperirea lor ar fi fost considerabil mai mici.
Autor: Varujan Vosganian
Adauga comentariu