Ministrul Finanțelor susține că mediul privat ar absoarbe cu ușurință multi bugetari disponibilizați.
Aha. Și cum face bugetarul, concret?
Dacă deschizi orice site cu oferte locuri muncă, te (ne)lămurești rapid.
În primul rând, ofertele nu-s după codul COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), cum ar fi normal. Sunt tot felul de denumiri aiuristice, prețios englezite, de nu te dumirești din prima dacă vor femeie de serviciu sau șef sucursală.
În al doilea rând, cererea e ori de personal cu studii medii – șoferi, cameriste, operatori, paznici etc., ori din 5-6 domenii mari și late – bănci, IT, asigurări etc.
Personalul de la stat are studii superioare (majoritar) și e specializat într-o multitudine de domenii. Mai mult decât atât, cursurile sunt cursuri, nu apă de ploaie. Și ce faci, dacă ești mega tare pe achiziții (documentație/SEAP/ANAP), sau inginer hidrolog, bibliotecar, specialist în inspecția muncii s.a.m.d? Te angajezi în vânzări sau la call-center? După ce statul te-a format ani de zile ca specialist de top?
Da’ există și reversul – cei care vor găsi în domeniile lor, le vor fi net superiori celor deja angajați și formați exclusiv în privat. Îi vor înlocui, facându-i pe aceștia să-și piardă locul de muncă. De abia atunci ne distrăm, că dacă te ejectează privatul, n-ai cui să te plângi…
Autor: Valentina Serbanescu
Adauga comentariu