Analize și opinii

Tragediile americana si canadiana, dupa exploatarea cu cianuri..

minerit-cianuraComentariu pe articolul “In vizita la Rosia Montana: Fiecare locuitor care a vandut canadienilor a primit aproape 47.000 $”

Postez aici 2 comentarii avizate, preluate de pe un alt site economic, despre 2 experiente dramatice asupra zonelor unde s-au facut exploatari cu cianuri si care trebuie sa fie cunoscute de toata lumea…NIMENI NU TREBUIE SA PERMITA DISTRUGEREA SI OTRAVIREA UNOR OAMENI, A FAUNEI SI A ZONELOR IN CARE TRAIESC DOAR PT PROFITUL IMEDIAT AL CITORVA SMECHERI!!

Un caz din Montana, SUA..

“Ultimul caz este al minei Zortman-Landusky detinuta de Pegasus Gold, o companie mica infiintata de oameni din alte companii miniere. Acea mina a folosit o metoda cunoscuta ca scurgerea movilei cu cianura, o metoda dezvoltata pentru a extrage aur in concentratie foarte mica care necesita 50 de tone de minereu pentru a produce o uncie de aur (28,34 grame n.t.) Minereul este excavat dintr-o groapa, adunat intr-o movila mare (cam cat un deal mai mic) inauntrul unui tampon de scurgere protejat. Dealul este pulverizat cu o solutie de cianura, cunoscuta ca fiind otrava utilizata pentru obtinerea gazului de hidrogen cianura folosit in camerele de gazare Naziste si in camerile de gazare din inchisorile Americane; dar aceasta otrava are virtutea de a se combina cu aurul. Ce mai ramana din solutia de cianura care contine metale toxice este pulverizata pe padurile inconjuratoare sau campuri sau altfel este imbogatita cu mai multa cianura si pulverizata inapoi pe deal.

Evident, in acest procedeu de pulverizare a dealului cateva lucrui pot sa mearga prost. Toate aceste lucruri au mers prost la mina Zortman-Landusky. Protectia tamponului de scurgere este subtire cat o moneda de cinci centi si inevitabil apar scurgeri sub greutatea milioanelor de tone de minereu care sunt impinse prin zona de masinarii grele. Balta cu amestecul sau toxic poate se se reverse; acest lucru s-a intamplat la mina Zortman-Landusky in timpul unei furtuni. In cele din urma, cianura in sine este periculoasa: intr-o urgenta de inundatii la mina, cand proprietarii au primit permisiunea sa arunce excesul de solutie prin pulverizarea in mediul inconjurator pentru a preveni tampoanele de scurgere sa se reverse, operarea gresita a pulverizarii a condus la formarea de cianura gaz care aproape a omorat cativa dintr lucratori.

Pegasus Gold a decalarat eventual faliment, abandonand gropile deschise imense, dealurile de minereu si lacurile de scurgere din care cianura acida se va scurge intotdeauna. Garantia Pegasus s-a dovedit a fi insuficienta pentru a acoperi costurile de curatare, lasand platitorii de taxe sa plateasca facturile care au ramas, estimate le 40 de milioane de dolari sau mai mult. Aceste trei cazuri de deseuri toxice din minerit pe care le-am descris, si miii de altele ilustreaza de ce vizitatori din Germania, Africa de sud, Mogolia, si alte tari care doresc sa faca investitii miniere au inceput recent sa vina in Montana ca sa se informeze la fata locului despre practicile proaste miniere si consecintele lor.”

(Jared Diamond, Collapse – How Societies Choose to Fail or Succeed)

Comentariul unui specialist in minerit canadian, roman stabilit in Canada..

Poate ca era mai bine sa specificati exact ce fel de tehnologie va folosi Gold Corporation la Rosia Montana. Lasati sa se inteleaga ca tehnologia cyanide-arsenic nu poate fi folosita pentru ca UE nu va accepta asa ceva. Imi pare rau dar nu sunt de acord. UE nu se va amesteca atata vreme cat tarile vecine cu Romania (cu precadere Ungaria) nu vor face reclamatii si lobby pentru a opri proiectul. Budapesta nu se va amesteca atata vreme cat raurile care vin din Romania si intra pe teritoriul ungar nu sunt contaminate cu arsenic si cianuri (povestea cu raul Tisa din trecut vor sa o evite pe viitor).

Guvernul de la Bucuresti nu se va opune cata vreme minele vor aduce investitii, vor crea locuri de munca si vor deveni o sursa de impozitare. Pentru ca guvernul Boc cat si cele care vor urma au nevoie de bani ca de aer. FMI este cu ochii pe actiunile guvernului si Boc se straduieste sa respecte ce a promis altfel intra in bucluc. Evident ca populatia din zona Alba Iulia va accepta proiectul pentru ca au nevoie de locuri de munca si de bani. Asa ca da, aveti dreptate, un referendum local ar avea toate sansele sa porneasca proiectul de la Rosia Montana. Iar Gold Corporation – Gabriel Resources are tot interesul sa faca lobby pe plan local pentur a castiga interesul si simpatia politicienilor si a populatiei. Doua miliarde de dolari investment nu este o suma deloc de neglijat.

Bine si atunci care este problema? Ei bine problema este tehnologia de exploatare d-le Popescu. In prezent exista alternative la metodele metalurgice de extrage a aurului bazate pe cianuri si arsenic. Noile hydro metallurgical tehnologii se bazeaza pe carbon absorbant activ, cimentare, ionizare si precipitatie redusa. Da, exista, incep sa fie folosite dar se dovedesc cel putin de trei ori mai costisitoare in exploatare. Profitul companiei scade dramatic, aurul se vinde la acelasi pret de market. Nu le convine sa o folosesca. Prefera metodele consacrate. Acolo unde legislatia le permite.

Traiesc intro zona a Canadei unde cheltuim peste 1.5 miliarde dolari in fiecare an ca sa oprim expansiunea arsenicului si a cianurilor rezultate din exploatarea vreme de 50 de ani a minelor de aur din zona. Stiti care este singura metoda de a stopa propagarea cianurii in panza de apa freatica? Pai sa va spun eu pentru ca sunt implicat in acest proiect. Se foloseste tehnologia de criogenizare a solului pe zeci de km patrati. Pur si simplu s-au sapat puturi de 500 metri adancime pe toata suprafata si s-au instalat masini criogenice care mentin temperatura solului sub zero grade. Va rog sa retineti ca nu exista solutii la ora actuala de “decontaminare” a zonelor afectate. Tot ce putem face este sa inghetam solul pentru a impiedica arsenicul si cianurile sa se infiltreze adanc in panza de apa freatica. Costa enorm si deocamdata nu exista alte solutii desi cei in domeniu cauta solutii de 10 ani. Nimanui nu-i convine sa arunce 1.5 miliarde dolari in fiecare an pentru a “izola” porcariile facute de minele aurifere. Dar nu avem alta solutie.

De ce credeti ca firmele care se ocupa de minerit aurifer si-au cautat alte “piete” de exploatare in Asia, Africa sau Europa de Est? Unde legislatia este mai relaxata, unde inca pot mitui masiv si pot extrage aur cu metodele extrem de nocive si poluante. Pentru ca este mult mai ieftin decat sa extraga in Canada care inca are aur masiv dar nu se inghesuie nimeni sa-l exploateze pentru motivele de mai sus. Nici macar nu am mentionat locurile arheologice din Rosia Montana discutate in articol ca motiv de stopare a proiectului.

De ce Romania trebuie sa ajunga in aceeasi situatie peste 10 ani? Doar pentru ca avem nevoie astazi de cateva sute de locuri de munca si de o colectare mai boagata la un buget secatuit si flamand? Se estimeaza ca proiectul va aduce o infuzie de 2 miliarde dolari economiei romanesti. De acord. Intrebarea mea este cat va costa decontaminarea solului si a apelor din zona dupa 10 ani de exploatare? Cine va plati pentru zecile de mii de oameni care se vor imbolnavi pentru ca vor consuma apa, animalele si plantele din zona? Rosia Montana Corporation sau mai exact Gabriel Resources? Ma indoiesc.

Exista o serie de documentare pe care le-am vizionat in Canada referitoare la Rosia Montana. Unul din ele a fost produs in 2007 si este intitulat Gold Futures. Prezinta lucrurile intro perspectiva realista si pe buna dreptate sceptica. Un alt documentar, “Mine your own business” partial sponsorizat de Gabriel Resources prezinta lucrurile intr-o perspectiva favorabila dezvoltarii proiectului. Daca ati fi avut curiozitatea sa vizionati documentarele si sa cititi publicatiile aparute in ultimii ani poate ca nu ati mai fi scris articolul.

Nu doresc sa ma opun dezvoltarii economice locale dar o dezvoltare responsabila pentru locuitorii zonei si pentru generatiile viitoare. Daca companiile miniere nu au facut ce au promis in Canada, o tara care are suficienta autoritate, putere economica si legislativa (firmele respective au declarat bancrupcy si au sters-o in alta parte a lumii) ce va faceti sa credeti ca vor respecta ce au promis in Romania?
(Trimis de Bacu Dorin la 25 Februarie 2010, ora 10:42)

Cred ca suntem asaltati de nemernicii astia dornici de capatuiala doar pentru ca sunt atat de multi mitomani, lucru dovedit de la Revolutie incoa. Pot descarca de sarcina arheologica, pot pune un presedinte sa ne prosteasca cu utilitatea pomparii de bani la un buget controlat de aceeasi mitomani…
Cred ca avem obligatia sa facem mai mult!
(Trimis de Adrian Pricope la 21 August 2011, ora 09:14)

Sursa: Wall Street

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Evident ca populatia din zona Alba Iulia va accepta proiectul pentru ca au nevoie de locuri de munca si de bani”?? Domnul meu, eu sunt din Alba Iulia si iti spun sigur ca locuitorii de aici nu doresc inceperea proectului datorita poluarii care inevitabil va afecta si zona in care traim. Nu stiu ce parere aveti despre noi dar sigur nu suntem atat de prosti…

  • Romanii nu isi doresc inceperea acestui proiect, guvernantii da, fiindca sunt foarte lacomi si nu se mai gindesc la generatiile viitoare.
    Au uitat si de Dumnezeu si de stramosi , isi vand tara ca si Iuda pt un pumn de galbeni.

  • Gold ne ademeneste cu citeva locuri de munca pt palmasi,pe cind compania o sa le dea salarii babane pt ai lor.Ponta spune ca avem nevoie de bani, joburi, dar are si el nevoie de mai multe lovele conform articolului aparut in ziar, in care v-a primi mita 300 milioane euro de la Gold cind incepe exploatarea.Care sunt consecintele acestui proiect nu mai conteaza

  • Numai oamenii simpli si ignoranti pot sa creada ca acest proiect nu are consecinte nefaste, care nu le pasa ce o sa fie in viitor.Pina au de ros un ciolan e bine.De ce nu se deschid ferme , sa se dezvolte agricultura in zona , turismul… de ce trebuie sa exploateze aurul si uraniul strainii daca noi nu suntem in stare.

  • Romanii nu vor acest proiect, se vede datorita manifestatiilor in toata tara, guvernantii sunt cei care vor sa vanda tara pe nimic.De ce acest proiect trebuie facut de catre straini?Gasiti alte solutii pt cei din zona, sunt probleme cu locurile de munca peste tot , nu numai la Rosia, gasiti solutii , pt aceasta ati fost alesi

  • De ce nu se extrage aurul cu solutia ecologica a romaninului de la Baia Mare Jack Goldstein care are si brevet de inventie.
    Cu tiosulfat de sodiu, o substanţă care nu este toxică şi nu are niciun efect negativ asupra mediului, nu poluează aerul şi nici apa. Cum se procedează? Foarte simplu: minereul extras este amestecat cu tiosulfat de sodiu, soluţia obţinută se filtrează, iar din ea, prin electroliză, se separă aurul şi argintul. Ca produs secundar rezultă un nămol, un steril, care este absolut inactiv, deci inofensiv şi poate fi depozitat fie la locul de extragere, fie în altă parte.De ce cei de la Gold au refuzat acesta solutie, nu ii intereseaza?Ei vor aurul si pe urma prapadul, nu ii mai intereseaza de oameni, mediu…Statul stie de acest roman , stie ca avem specialisti buni, daca vrem sa extragem aurul de ce nu il extragem noi, de ce trebuie sa vindem tara pe nimic la straini???