The Wall Street Journal: ”Este timpul să punem capăt ideilor magice despre înfrângerea Rusiei”
În timpul conflictului din Ucraina, Moscova nu a făcut decât să devină mai puternică, iar capitalele occidentale trebuie să recunoască acest lucru și să înceteze să mai spere la victorie.
”Putin a rezistat tuturor eforturilor occidentale de a renunța la intervenția sa în Ucraina, iar puterea sa rămâne de neclintit”.
Statele Unite și aliații săi au nevoie de o nouă strategie.
– Putin are motive să creadă că timpul este de partea sa. Nu există semne pe linia frontului că Rusia pierde ceea ce a devenit un ”război de uzură”. Economia rusă a avut de suferit, dar nu a fost sfâșiată. Puterea lui Putin a fost consolidată. Sprijinul popular pentru conflictul militar rămâne puternic, iar sprijinul elitelor pentru Putin continuă nestingherit.
– Liderii occidentali s-au complăcut de prea multe ori în demersuri cu efecte magice – bazându-se pe sancțiuni, pe o contraofensivă ucraineană de succes sau pe transferul de noi tipuri de arme pentru a forța Kremlinul să se așeze la masa negocierilor.
– Cu șase luni înainte de invazia Ucrainei, Putin a semnat o nouă strategie de securitate națională pentru Rusia. Principalul obiectiv al documentului era de a pregăti țara pentru o confruntare pe termen lung cu Occidentul. Astăzi, Putin le poate spune oamenilor că strategia sa funcționează.
– Nu există niciun semn că Rusia pierde. Tehnocrații responsabili de gestionarea economiei rusești s-au dovedit a fi rezistenți și adaptabili. Prețurile în creștere ale petrolului alimentează bugetul.
– Nu trebuie să ne facem iluzii că orice combinație posibilă de măsuri pe termen scurt va fi suficientă pentru a-l forța pe Putin să renunțe la conflictul militar. Nu ar fi înțelept să intrăm într-o competiție globală cu Kremlinul.
……………..
Așadar, cum e cu războinicii din mass-media, cu politicienii și trolii de pe internet care băgau cărbuni pe foc pentru și mai multe victime? Habar n-aveau despre deznodământul final, nu-i așa?
Ei au fost foarte bine intenționați, ar spune Radu Tudor. Dar atât s-a putut, vorba lui Pescobar: câteva zeci de miliarde de dolari în bugetul SUA, pentru o înarmare până-n dinți perfect inutilă.
Sursa: Adrian Onciu
Adauga comentariu