Analize și opinii

Steinhardt vs. Popoberg

Membru post-mortem al Academiei Romane, Nicu-Aurelian Steinhardt, provine dntr-o familie evreiasca. Aflam din “Primejdia marturisirii” – Convorbirile de la Rohia(Editura Dacia, 2002), ca preotul Georgescu-Silvestru, legat de Steinhardt, spunea: “decat sa vad ministru al Cultelor pe un papistas ca Maniu, mai bine pe un jidan de-al nostru, baiat de treaba cum e – si rostea numele meu“, marturiseste autorul, care relateaza ca a mers spre Crestinism “numai pe calea fermecata a dragostei”.



Si Mark Zuckerberg provine dintr-o familie de evrei, dar cu toate acesta el se declara ateu. Si, probabil, socat de viziunile oricarui om religios, de convingerile “contondente” ale traditionalistilor desueti, convingeri ce contravin opiniilor secular-progresiste din Silicon Valley. Mai exista insa o diferenta uriasa intre Steinhardt si Zuckerberg, o diferenta de vreo 42 de miliarde de dolari. Si invers: de niste carti publicate.

Testamentul Politic al lui Nicolae Steinhardt nu respecta Standardele comunitatiifacebook. Evident ca nu le respecta! Steinhardt a trecut la cele sfinte cind Zuckerberg avea 5 ani, iar daca ar fi avut nisip pe la White Plains, NY, s-ar fi jucat negresit in nisip. Probabil, chiar respectind normele sau standardele jocului. Fara sa aiba insa habar ce inseamna pe la noi “gulag”, “regim concentrationar”, “incarcerare”, fleacuri din astea.

Acum, la niste ani de la moartea lui Steinhardt, survenita in 1989, cu burta plina de salata, plimbind un catel cumparat din Ungaria si o nevasta cu origini chinezesti, fara sa fi stat in bezna, frig, sau la o jumatate de zi la coada in speranta unei franzele luate pe cartela, sigur ca e cool, chiar misto sa fii socialist si progresist. La fel de misto este si sa transformi libertatea pentru care unii chiar au suferit in puscarii, iar altii au murit, intr-o poponareala, o mica hirjoana, o fita, sau cum zicea madam Pruna a lui Ciolos: un lux. Pai haideti sa ii “casatorim” pe Ray Bradbury cu Georgica Orwell, ia sa vedem ce iese! Ia sa vedem cum sa procedam cu arta, ca sa nu cauzeze crezului popo-marxist.

Potrivit Doublethink-ului feisbucist, doar in citatul de mai sus, cel despre Maniu, avem urmatoarele “crime” savirsite de “sfintul de la Rohia”:

– discuta despre un preot crestin, Silvestru, deci discrimineaza reprezentantii spirituali ai altor forme de organizare religioasa, nu da dovada de diversitate, multiculturalitate, este homofob, transfob, misogin (de ce naiba nu a gasit o preoteasa)

– papistasul Maniu – referire ce denota bigotism, discriminare a catolicilor si protestantilor, ar putea ofensa …

– jidan – tulvai! aceasta este direct “hate speech”, rasism, fascism, antisemitism, negare a Holocaustului, nici nu vreau sa ma gindesc.

Ajungind, totusi, la Testamentul politic, acolo este vorba despre modalitati de a iesi dintr-un univers concentrationar, adica fix ce devine Facebook. Nu e nevoie sa fie lagar sau temnita, zice Steinhardt. Pai, uite ca nici nu e! Dar, stau sa ma intreb care din cele trei modalitati de a scapa din totalitarism i-a durut pe alde Popoberg? 1 – Soljenitin, care ia in calcul a te considera mort, deci imun la orice ti-ar face reprezentantii regimului totalitar, deci imun si la suspendarea contului Facebook. 2 – Zinoviev, care pune in lumina zurbagiul nebun, ratacitor, care are curajul de a rosti vorbe la care altii nu au nici curajul sa se gindeasca. 3 – Churchill-Bukovsky, mereu dispus la a sari la bataie. Care sa fie?

Dar, totusi, se asteapta cineva sa ardem pe rug “Jurnalul fericirii” doar pentru ca niste birocrati bruxelezi nealesi de nimeni le-au impus unor companii americane sa cenzureze orice urma de gindire libera, abuzind legile in vigoare, numai si numai de dragul impunerii unei ideologii cretine, globaliste, de stinga, neomarxiste?

Steinhardt“Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi, cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti.”

Autor: Ambrus Bela

Sursa: Samizdat