Analize și opinii

Sorin Roşca Stănescu: Naționalizarea mascată

În București este posibil și plauzibil să asistăm, nu peste multă vreme, la un proces mascat de naționalizare a imobilelor. Această situație este generată de o decizie absolut scandaloasă, luată de mai mult timp de primarul general Nicușor Dan. Și, din nefericire, confirmată de către Consiliul General. Prin această decizie s-au stabilit restricții extrem de mari legate de autorizațiile de construcție. Și veți vedea care sunt consecințele.

Dar până la consecințe să mai luăm în calcul două situații. Confruntat cu o serioasă criză bugetară, Guvernul a adoptat o serie de măsuri, iar unele dintre ele apasă greu pe umerii dezvoltatorilor imobiliari. Din acest motiv, câteva mari societăți cu capital străin din acest domeniu au declarat fie că își opresc investițiile, fie că se retrag pur și simplu din România. Ceea ce toarnă gaz peste focul pus de Nicușor Dan. A doua circumstanță ne vine chiar în aceste zile din Germania. Unde cel mai mare dezvoltator imobiliar, cu un capital de zeci de miliarde de euro, a formulat o cerere de intrare în faliment. Desigur, această criză foarte gravă a imobiliarelor din Germania, care se declanșează chiar acum, nu poate fi pusă în cârca lui Nicușor Dan. Dar criza imobiliarelor din Germania va reverbera în mod cert în sens negativ în România.

Declanșarea crizei imobiliarelor începând din București va conduce inevitabil la un fenomen grav, pe care l-am mai traversat cu chiu cu vai – și mai ales cu vai – în 2008-2009. Societățile care s-au transformat în dezvoltatori imobiliari vor da rând pe rând faliment, iar ansamblurile de locuințe sau de birouri sau comerciale inițiate de acestea vor fi preluate de bănci și, în ani de zile, se vor transforma într-un fel de ruine, adevărate cicatrici ale Capitalei. La rândul lor, vor da faliment personal sute de mii de cetățeni care au împrumutat bani, pe care i-au avansat în vederea realizării unor apartamente.

Și atenție mare! Bucureștiul dă tonul. Capitala dă tonul unei posibile crize imobiliare generale la nivel național, dar dă și tonul fanfarei electorale. Pentru că vin alegerile. Iar o criză imobiliară în București îi va obliga pe mulți dintre cetățenii votanți să-și reorienteze opțiunile electorale. Și parcă văd că, din nou, portofelul electoral AUR se va îngroșa. Dincolo însă de acest aspect, cred că va trebui dezbătută temeinic în perioada următoare prestația lui Nicușor Dan, cel puțin din această perspectivă a viitorului imobiliar al Capitalei.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa:corectnews.com

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu