Analize și opinii

Sorin Roşca Stănescu: Ageamiii de la București se cer la Mar-a-Lago

E teatru absurd, cu scenariul scris în țara lui Eugen Ionescu. În urma loviturii de stat din 6 decembrie, Statele Unite au sistat parteneriatul strategic cu România, au suspendat sine die programul Waiver și au rupt toate contactele politice și diplomatice cu autoritățile de la București. România e deconectată de Washington la nivelul instituției prezidențiale, al guvernului, al Ministerului de Externe și al ambasadei noastre de la Washington. Înalții oficiali de la București se gudură pe lângă mai-marii Uniunii Europene, dar doresc, în același timp, cu ardoare, reluarea relațiilor cu Statele Unite. Și, în aceste condiții, lui Marcel Ciolacu i-a intrat în cap o idee cu totul și cu totul trăsnită.

Total ageamiu, cel puțin în probleme de politică externă, Marcel Ciolacu a optat pentru o soluție extrem de originală, și anume să trimită doi emisari speciali la Donald Trump, misiunea acestora fiind să reînnoade ceea ce au deznodat autorii și complicii loviturii de stat, din care face parte și el însuși. Până ieri seară, numele acestora erau necunoscute. Acum știm cine sunt și mă voi referi la ei. Dar, până atunci, să avem în vedere faptul că, pentru ca relațiile noastre externe să funcționeze în bune condiții, cetățenii României plătesc la greu o ditamai instituție guvernamentală, un ditamai guvern, un parlament cu două camere, un Minister de Externe supraponderal, precum și una dintre cele mai luxoase ambasade la Washington, dotată cu un ambasador care, tot pe bani publici, plătește lunar o firmă de avocați cu sarcina ca aceasta să facă lobby pe lângă Casa Albă și Departamentul de Stat, servind interesele României. Cum s-a ajuns, în aceste condiții, ca toate instrumentele constituționale pe care le avem la dispoziție să fie date la o parte, iar premierul Marcel Ciolacu, peste capul tuturor și fără vreun acord al parlamentului, să decidă ca rolul principal să fie preluat de doi emisari speciali? Care, ne-a asigurat el, nu vor fi plătiți de la guvern pentru deplasarea la Washington sau la Mar-a-Lago în misiunea lor „specială”.

De ce s-a supărat Donald Trump atât de mult, încât a înghețat relațiile cu România? Din simplul fapt – dacă acesta este atât de simplu – că au fost anulate tururile de alegeri și voința a nouă milioane de votanți a fost batjocorită. Iar în Statele Unite așa ceva nu este de conceput. Și cu atât mai puțin faptul că, în spatele votului din primul tur de scrutin, s-ar fi aflat Federația Rusă. Prin urmare, cu sau fără „emisari speciali”, o soluție sine qua non pentru restabilirea relațiilor normale cu Washingtonul este revenirea la un proces democratic. O a doua cale complementară este ca autoritățile de la București să refuze să mai îndeplinească orbește, în raport cu Statele Unite, ordinele lui Macron și ale Ursulei von der Leyen. Iar pentru consolidarea relațiilor noastre pe termen lung cu Washingtonul ar mai fi indispensabilă realizarea unor megaproiecte comune în plan economic, din care ambele părți să poată câștiga. Nimic nu este complicat. Există teoretic și un asemenea proiect, la care însă autoritățile de la București nu s-au gândit cum să-l pună în practică.

În fine, s-a aflat, cu un grad ridicat de certitudine, cine este unul dintre emisarii speciali. Se numește Dragoș Sprânceană și are o istorie extrem de interesantă. A fost, rând pe rând, salvamar și barman la Constanța, model pentru Cătălin Botezatu, figurant în emisiuni TV estivale, bișnițar de telefoane mobile aduse din Germania, după care a plecat în Statele Unite, unde a muncit ca salvamar, ca muncitor în construcții, ca ospătar, ca barman, ca agent imobiliar, după care a cumpărat două camioane, a devenit transportator, iar în final a ajuns la o flotă impresionantă de 1.500 de camioane. A devenit unul dintre sponsorii lui Donald Trump, care l-a înșurubat ca membru în comitetul executiv al Partidului Republican din Palm Beach, Florida. Și asta este tot. E unul dintre zecile, poate sutele de mii de milionari din Statele Unite și are o relație relativ apropiată cu Donald Trump, pe care l-a sponsorizat. Cel de-al doilea „emisar special” este nimeni altul decât Lucian Romașcanu, fost purtător de cuvânt al lui Marcel Ciolacu, fost ministru al Culturii, fost președinte al Consiliului Județean Buzău și la fel de lipsit ca și Sprânceană de o pregătire diplomatică adecvată. Prin delegarea celor doi, Marcel Ciolacu își imaginează că ar putea restabili relațiile cu noua administrație americană.

Era mult mai simplu ca autoritățile de la București să îndeplinească condițiile pe care le-am enunțat mai sus și, în plus, să-i ofere lui Donald Trump o uriașă oportunitate, o afacere de nerefuzat, din care ambele state ar avea de câștigat și care, cu certitudine, ar consolida securitatea României. Foarte pe scurt, pentru că asupra acestui subiect voi reveni într-un alt demers editorial, Donald Trump este preocupat și gata să investească sume colosale de bani pentru a extrage metale rare din subsolul oceanului. Ori, din această perspectivă, noi dispunem de o bogăție fără egal în lume, în platforma continentală a Mării Negre. Sunt circa doi metri de pulberi cercetate științific de legendarul Cousteau, în parteneriat cu regretatul Dinu Patriciu. A fost întocmit și un uriaș studiu pe această temă, a fost creat un aspirator gigant care a funcționat experimental pe fundul Mării Negre și s-a demonstrat că, printr-o investiție de câteva miliarde de euro, ar putea fi câștigate sute de miliarde prin aplicarea unor procedee relativ simple de separare și valorificare a metalelor rare din pulberile conținute de cea mai nouă mare din lume. Tot ceea ce am scris mai sus nu este SF, este o realitate pe care un guvern cu capul pe umeri ar trebui să încerce să o valorifice imediat, în beneficiul său și în parteneriat cu Statele Unite.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa: https://corect-news.ro/ageamii-de-la-bucuresti-se-cer-la-mar-a-lago/

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …bravo SRS-ule! ai mai identificat ceva de dat altora, fie ei si americani… da’ ce-ai spune ca sa le dam si aeru’ din Romania ca si ala este plin de particule de metale… mai cauta SRS-ule… vezi ce mai putem da ”în parteneriat” de tip Microsoft, Oracle, Bechtel, SMRs-uri, baze militare, Patriot, F35 si multe dintre licitatiile MApN si cine mai stie ce dintre cele nestiute si ”absconse”… ca poate iti iei si tu o tinichea de la ”mamica” Agentie ”ca codruta”… SRS-ule, am o intrebare pentru tine… de fapt sint doo… Ai copii, nepoti in familie? Lor ce le lasi, ce le ramine? da’ tu ai intentii bune, stiu… vrei sa le lasi Marea Neagra ”mai curata”, mai limpede, ca doara metalele grele ”face rau ca sa nu faca bine”… asa ca te salut cu ”respect” prin anticul ‚’Hai sic… transit gloria mundi!’’ mi-ar fi placut sa fiu vameș… stii ce fac vameșii cu cei ca tine SRS-ule?