Site icon gandeste.org

Solutii pentru iesirea din criza

Companiile ar trebui sa reduca salariile, pentru a-si putea pastra toti angajatii, iar statul ar trebui sa investeasca in infrastructura, chiar cu riscul injumatatirii salariilor, pentru ca Romania sa poata iesi din criza, este de parere omul de afaceri Ion Tiriac.

Miliardarul roman crede ca o mare parte din imprumuturile contractate de Romania ar trebui sa fie directionate spre construirea de autostrazi si dezvoltarea infrastructurii in general, lipsa acesteia fiind motivul principal pentru care investitorii ocolesc Romania.

“Fara infrastructura, tara moare in viitor. Noi am pierdut ocazia de a avea o fabrica Mercedes, din cauza infrastructurii. Bine ca a venit Ford, ca alea sunt niste locuri de munca reale”, a spus Tiriac, prezent in cadrul emisiunii “Dupa 20 de ani”, la Pro TV.

Omul de afaceri crede ca Romania va iesi din recesiune la un an si un sfert dupa Statele Unite, insa, pentru realizarea acestui scop, “toata lumea trebuie sa puna umarul”.

Astfel, in loc sa concedieze mii de oameni, companiile ar trebui sa reduca salariile, in perioada de criza. “Ce face un individ daca il dai afara si ii dai trei salarii? Luna a patra ce face?”, s-a intreabat Tiriac.

De altfel, omul de afaceri declara ca a venit cu bani de acasa si a redus volumul de afaceri, pentru a nu fi nevoit sa disponibilizeze angajatii.

Agricultura, bioenergia si turismul pot scoate Romania din criza

In afara de afacerile clasice, precum imobiliarele, care, in opinia lui Tiriac, vor continua sa creasca dupa incheierea crizei, Romania ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea agriculturii, producerii de bioenergie si pe turism.

“Agricultura ar trebui sa fie o joaca pentru noi, cu resursele pe care le avem de la Bruxelles. Problema este ca Nea’ Ion si Vasilica nu stiu sa traga banii, pentru jumatatea aia de hectar pe care o au”, a spus Tiriac.

Potrivit spuselor sale, un domeniu care se va dezvolta imens in urmatorii 20 de ani, este bioenergia, care ofera un ROI (return of investment) de 25%. “Cei care cumpara energie exista intotdeauna. In Romania, eu il cunosc pe Porumboiu, care, probabil, o sa se lanseze cu capul inainte in acest domeniu”, a spus omul de afaceri.

Nu in ultimul rand, Romania are un mare potential turistic. Pe de alta parte, turismul din Romania se afla la nivelul “epocii de piatra”, crede miliardarul.

Pentru a functiona, ar trebui, de exemplu, construite partii de schi in toata zona dintre Sinaia si Brasov, in urma unor investitii private, prin licitatie.

“Noi n-am facut nimic cu promovarea Romaniei. Imaginea a fost dezastruoasa, nu stiau nimic despre Delta, Carpati, Marea Neagra. Avem un litoral destul de acceptabil ca marime, dar nu am facut nimic macro. Am facut aici o casuta, aici patru paturi, dincolo cinci. In Poiana Brasov, e o catastrofa, am dat voie oricui, sa construiasca oricum”, a spus Tiriac.

In opinia sa, dezvoltarea turistica a zonei Sinaina – Brasov ar costa un miliard de euro.

Sindicatele si politicienii trebuie sa se inteleaga

Miliardarul crede ca nu exista solutii simple si unice pentru iesirea din criza, dar lucrurile depind mult de actiunile clasei politice. Dupa parerea sa, ar trebui sa existe un singur partid, un singur lider, care sa aiba controlul total, sau sa existe o guvernare fara partide, in care sa fie alesi cei mai buni oameni de la fiecare grupare politica si din fiecare domeniu in parte.

“Cand ai toata puterea in mana, poti sa faci diferenta. Ma uit la Spania, acum 20 de ani era in urma Romaniei in general. A avut norocul sa aiba doi conducatori, care au avut o mana forte, au guvernat cu partidele lor si au facut tara sa progreseze. E adevarat, au si luat de la Bruexelles de sapte ori cat o sa luam noi de acum incolo”, a spus Tiriac.

El a adaugat ca sindicatele ar trebui sa inteleaga, la randul lor, ca nu mai existe bani “in pusculita” si sa nu mai insiste sa primeasca mai multi bani.

“Sunt sindicatele pregatite sa socoteasca? Cei care i-au ales, au ales prost conducatorii sindicatelor. La ce foloseste greva sindicatelor? Opreste si putinul care ne-a mai ramas”, a spus omul de afaceri.

Tiriac a incheiat estimand ca Romania va ajunge la o adevaratul capitalism intr-o perioada cuprinsa intre 10 si 20 de ani.

sursa: ziare.com

Exit mobile version