Ei da, astăzi ne-am reîntâlnit cu domnul profesor Klaus Iohannis! Mă refer, bineînțeles, la cei care au predispoziție pentru asta sau, după caz, bunăvoința de a trece peste mărunte prejudecăți și peste disconfortul pe care l-ar putea provoca o asemenea revelație. Fiindcă, să o recunoaștem, asta a făcut, astăzi, domnul Klaus Iohannis (încă) președintele României, ne-a ținut, pas cu pas, o lecție de democrație!
Mai întâi, i-a mai urechiat o dată și apoi i-a pus la colț, în genunchi pe coji de nucă, pe cei doi îndârjiți zurbagii ai clasei: PSD-ul și Liviu Dragnea. Singurii vinovați pentru faptul că la inspecțiile domnilor diriginți Frans Timmermans, Jean Claude Juncker et comp suntem găsiți ba cu temele prost făcute, ba, mai rău, de-a dreptul nefăcute. Situații foarte neplăcute pentru care domnul profesor Klaus Iohannis trebuie să roșească și să primească observații. Noroc, mare noroc zău așa, că domnii diriginți de la Bruxelles și de la Strasbourg știu deja că România este elevul-problemă al elitei europene, așa cum i-au informat premianții lor Monica Macovei, Cristian Preda și Siegfried Mureșan. Conștiințe treze, la datorie, pe care niște cârcotași înrăiți i-au poreclit europârâcioși. Ceea ce nici măcar nu mai este o noutate, știind noi bine câte mai are de îndurat un pedagog de școală nouă, așa cum i s-a întâmplat și neuitatului Marius Chicoș Rostogan.
Odată terminată treaba cu ce avea de făcut cu vinovații din oficiu,domnul profesor Klaus Iohannis a trecut la lecția propriu-zisă pe care avea planificat să ne-o predea la o oră de maximă audiență. Adică ne-a pus la curent cu ceea ce așteaptă de la noi cu ocazia extemporalului din 26 mai. Nu vă grăbiți să săriți ca arși și să spuneți ceva despre europarlamentare! Domnul profesor s-a referit,punctual, la referendumul pe care l-a convocat pentru aceeași dată. Referendum la care va trebui să răspundem la câteva întrebări, două parcă. Care întrebări fiind cam stufoase și cu un anume tâlc obscur, domnia sa a consacrat o importantă parte a expunerii de azi prezentării lor detaliate. Atât de detaliată a fost această prezentare încât însuși domnul(încă)președinte a cam încurcat vorbele. Motiv pentru care, iarăși,cârcotașii au scos vorba că nu prea a nimerit–o atunci când a trebuit să repete ceea ce metodiștii cu ștat de plată din Dealul Cotrocenilor i-au scris pe foiță că trebuie să recite,azi, în fața clasei.
După care, pentru ca nu care cumva să greșim la extemporalul din 26 mai, domnul profesor de democrație Klaus Iohannis ne-a dictat, cuvânt cu cuvânt, răspunsurile pe care le așteaptă de la noi la fiecare întrebare în parte. Gest cu o puternică valoare educativ-civică pe care sunt convins că, iarăși, răuvoitorii se vor grăbi să îl eticheteze drept manipulare sau , mai grav, ca pe o tentativă de influențare a opiniilor electoratului român. Acuză pe care mă simt dator să o resping în mod categoric atâta vreme cât buna credință și echidistanța politică a (încă)președintelui Klaus Iohannis sunt atribute definitorii ale mandatului său din momentul investirii și până în prezent.
Cu toate acestea, s-ar prea putea- unii spun chiar că este extrem de probabil!- ca,neascultători din fire cum suntem, mulți, foarte mulți dintre noi, să lipsim de la extemporal. Sau să dăm foaia albă or mâzgălită în fel și chip, așa încât acest extemporal profund democratic să nu poată fi validat. Ipoteză demnă de luat în calcul cu atât mai mult cu cât, exact pe 26 mai, cetățenii cu drept de vot din scumpa noastră patrie sunt așteptați la urne pentru a-și desemna reprezentații în viitorul Parlament European. Exercițiu eminamente democratic valabil în toate statele membre ale UE, în urma căruia, numai este un secret pentru nimeni, se vor produce puternice, decisive mutații și reconfigurări în ceea ce privește centrele de putere în noul Parlament European și, pe cale de consecință, ale noii Comisii Europene. Mutații și reconfigurări care pot să facă din recentele aranjamente convenite la recentul summit de la Sibiu-printre ale cărui vedete s-a preumblat și domnul Klaus Iohannis- doar niște frumoase documente de arhivă. Dat fiind faptul că anumite formațiuni politice aflate încă la butoanele de comandă ale uniunii se vor vedea puse în situația de a-și partaja puterea cu niște neașteptați și, mai cu seamă, nedoriți câștigători ai scrutinului.
Se va fi gândit,oare, domnul profesor Klaus Iohannis, la aceste eventualități atunci când ne-a dictat,cu 11 zile mai înainte, răspunsurile la întrebările ,,referendumului meu’’? Și, pe cale de consecință, are, cumva, domnia sa și o soluție de rezervă? Sau, pur și simplu va spune pur și simplu ,,ghinion’’ și se va retrage, discret, într-un ungher, predând catalogul succesorului său? Iată întrebări la care, deși nu figurează în extemporalul din 26 mai, mulți, foarte mulți dintre noi, așteptăm doar un singur răspuns, corect și demn, din partea domnului (încă)președinte Klaus Iohannis.
Autor: Șerban Cionoff
Sursa: Jurnalul.ro
Adauga comentariu