Analize și opinii

Semnificația Crăciunului și responsabilitatea umană

Care este esența Crăciunului? Doar o formă de consolare fictivă pentru lipsa de speranță și de altruism din tot restul anului? Doar o modalitate de a încerca să mai uităm de necazurile care ne inundă viața în numeroasele momente ale vieții?

Nașterea lui Iisus constituie, de fapt, un alt gen de tablou, mult diferit, cu un mesaj ușor de descifrat, însă, la fel de ușor de ignorat!

Nu este vorba despre magia Crăciunului, nici despre miracole, nici despre moși aducători de daruri. Ci despre implicațiile unui alt gen de lume, cu un alt specific, cu alte valori. O lume care are sens și semnificații profunde! O lume cu care, însă, începem să avem tot mai puține lucruri în comun!

Este vorba de un alt spațiu existențial construit pe credință, pe speranță, dar și pe asumarea responsabilității. Pruncul din Betleem s-a născut nu pentru a fi noi mai religioși, nici pentru a intona colinde, ci pentru a transforma structura vieții noastre. Nu doar pentru a deveni mai buni, ci pentru a conviețui altfel! Pe alte principii, călăuzindu-ne după alte repere, acționând după alte valori!

Într-o societate prăbușită nu doar de criza economică, ci înecată în criză morală, redescoperirea „lumii de dincolo” este vitală! Însă, nu în sens mistic, ci rațional, consecvent și decisiv! O lume care să construiască în existența noastră un alt gen de atitudine, o nouă formă de responsabilitate, un alt tip de relaționare interumană. Nu pentru a etala o pioșenie falsă sau ocazională, nici pentru pelerinaje fariseice sau discursuri ridicole, ci pentru a înțelege rostul nostru în lume și responsabilitatea pe care o avem în transformarea ei

Pruncul din Betleem ne oferă o lecție nu doar de inocență, ci de implicare! Coborât între noi nu pentru a deveni spectatori, ci pentru a ne asuma rolul de actori pe scena acestei planete!

Deocamdată, între Iisus (generatorul de transformare) și Moș Crăciun (generatorul de veselie) l-am ales pe cel care cere de la noi doar banii! Iisus, prin nașterea sa, ne cere viața!

prof. Lehaci Florentin

sursa: proatitudine.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domnule profesor, toata stima şi respectul pentru dumneavoastră. Păcat că emiteţi idei peste înţelegerea a 20 de milioane de români, care în aceste zile, râgâiesc satisfăcuţi după satisfacerea papilelor gustative şi de plăcerea creată de locul unde şi regele merge pe jos, neînsoţit.

  • Doru,

    Sunt incantat ca ma pot face inteles macar de unii. Nici nu am pretentia de a ajunge la cifra pe care o sugerati. Fiindca tine de domeniul fantasticului. Insa, cei putini care mai au ochi de vazut, urechi de auzit si creiere pentru gandit merita mai multa atentie! Ceea ce ma straduiesc si eu sa fac cu putinele capacitati pe care le am!
    Iti multumesc pentru mesaj si iti doresc o viata de impliniri sufletesti!!