Analize și opinii

Scriitorul Alexandru Petria, după evenimentele de la Spitalul Foișor: ”Nu v-a ajuns cuțitul la os, rahatul la gură? Atunci stați și nu vă revoltați!”

Critic acerb al măsurilor luate în contextul luptei cu virusul Covid-19, scriitorul Alexandru Petria se arată exasperat de situația în care se află România, atât în ce privește acțiunile guvernamentale cât și de prea multa îngăduință și abulie a populației, care nu iese la proteste masive și energice.

Petria a scris pe Facebook: “Morții înmormântați precum câinii, lumea ținută în case de la ora când, pe vremea lui Ceaușescu, erau desenele animate cu Mihaela, măști dezumanizante pe fețe, locuri de muncă distruse, bolnavi arși de vii în spitale ori mutați dintr-un loc în altul, noaptea, ca sacii de cartofi. Nu v-a ajuns cuțitul la os, rahatul la gură? Atunci stați și nu vă revoltați.”

Sursa: Știripesurse

NOTA REDACȚIEI:
Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme (1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii (poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc (2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2014), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, 2017).
A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză.
I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014. În 2018, a revenit ca poet cu volumul Până unde are oxigen dragostea,
Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice, despre dignitism & alte lucruri, ambele apărute la Alexandria Publishing House. Cea mai nouă și controversată apariție este
Timpuri virale. Gânduri pe contrasens  tot la Alexandria Publishing House, în 2020. CARTEA SE POATE COMANDA AICI.