Ca liberal cu înclinații de stânga, am luat lectura cărții ”Misiunea eurasiatică”, a lui Alexander Dughin, drept o provocare. Precum un meci de box de categorie grea. Rusul este o personalitate cu o consistentă amplitudine intelectuală, a fost într-o perioadă consilier al lui Vladimir Putin.
Apărut la ”Alexandria Publishing House”, la sfârșitul lui 2016, volumul este un discurs împotriva globalismului (care este ”impunerea paradigmei atlantice”) și liberalismului, de la cap la coadă. Un șoc pentru occidentomania dâmbovițeană. În prefață, Iurie Roșca afirmă că ”doar abandonând ochelarii de cai impuși din exterior vom începe să înțelegem de ce țara noastră nu este la ora actuală un subiect, ci un obiect al geopoliticii”.
Filosofia eurasiatică prioritizează valorile tradiționale, statuează modernizarea fără uitarea originilor culturale, militează împotriva oricărei forme de dogmatism și dorește o restructurare a sistemului relațiilor statale.
Pe firul acestei optici, Dughin consideră lumea actuală unipolară, aflată sub hegemonia S.U.A., unde Europa este o simplă anexă a americanilor, și propune o nouă împărțire a puterii, pe baza tradițiilor și suveranității statelor. ”Atunci când dreptul de a decide ce este rău și ceea ce este bine, cine trebuie pedepsit și cine nu aparține unei singure autorități, rezultatul este dictatura globală. Am convingerea că acest lucru este inacceptabil. Trebuie să luptăm împotriva acestui efect. Dacă cineva ne privează de libertate, atunci trebuie să reacționăm. Și o vom face. Imperialismul american trebuie înlăturat și, mai devreme sau mai târziu, așa se va întâmpla”, scrie ideologul, adversar al postmodernismului.
Ca să știm clar unde ne aflăm, Dughin mai afirmă: ”Liberalul este un individualist. Acesta este periculos numai când este extrovertit, întrucât își distruge comunitatea și legăturile sociale cu care este asociat. Liberalii introvertiți sunt mai puțin periculoși, întrucât aceștia se distrug numai pe ei înșiși, lucru bun, deoarece am mai scăpat de un liberal.”; ”Liberalismul este o ideologie totalitaristă care insistă, prin metodele clasice ale propagandei totalitariste, că individul reprezintă valoarea supremă.”; ”Liberalismul aduce cu sine stereotipizarea și omogenizarea lumii, ceea ce distruge toate formele de diversitate și diferențiere.”
Pe rol de alternativă la liberalism este văzut ”bolșevismul național”, care este un socialism fără materialism, ateism și progresivism intersectat cu un fascism fără rasism și naționalism.
Politologul își prezintă opțiunea politică mai mult prin ceea ce nu vrea să fie, decât prin ce este, un semn, cred, că nu și-a limpezit apele gândirii. Îmi este greu să-mi imaginez socialismul și fascismul debarasate de racilele specifice. El apasă însă pe pedală: ”Trebuie să respingem cu tărie atât anticomunismul, cât și antifascismul. Ambele sunt instrumente contrarevoluționare atunci când sunt mânuite de elita liberală. În același timp, trebuie să ne opunem cu tărie oricărui tip de conflict între religii(…). Aceste războaie interconfesionale și dușmănii nu fac decât să sprijine cauza regatului Anticristului, care încearcă să dezbine toate religiile tradiționale pentru a-și impune propria pseudo-religie, parodia escatologică. Trebuie să unim Dreapta și Stânga, iar religiile tradiționale reprezintă o luptă comună împotriva unui inamic comun. Justiția socială, suveranitatea națională și valorile tradiționale reprezintă cele trei principii majore ale unei altfel de ideologii. Ajungerea la un consens nu va fi ușoară, însă trebuie să ne dăm silința dacă vrem să învingem dusmanul”.
”Misiunea eurasiatică” zgâlțâie tiparele obișnuite de gândire de la noi. Că nu ești de acord, că ești de acord cu pozițiile lui Alexander Dughin, urmaș spiritual al contelui Nicolai S. Trubețkoi, e un talger al balanței, dar n-ai cum să-l ignori. Antihegemonismul nu ne strică.
Autor: Alexandru Petria
Sursa: Alexandru Petria
Adauga comentariu