Spre deosebire de presa din România, care a scris şi vorbit doar despre „istoria” care s-a scris la Sibiu, ziarul francez „Le Figaro” relatează pe larg despre adevăratul obiectiv al Summit-ului Uniunii Europene: negocierea viitoarelor funcţii ale Parlamentului European! Articolul „Vingt-Sept posent les jalons de l’après-scrutin” (Cei douăzeci și șapte au pus bazele post-electorale) este scris de jurnalista Anne Rovan.
Iată principalele pasaje ale acestui articol, cele în care aflăm despre adevăratele discuţii din spatele uşilor, cînd liderii ţărilor din UE au discutat altfel decît în declaraţiile de presă despre acest summit de la Sibiu:
– „Uniunea Europeană sau arta numirilor ratate. Joi, de Ziua Europei, cei douăzeci și șapte s-au întâlnit la Sibiu, un mic oraș românesc din Transilvania. Acest summit informal, planificat de mult timp, a permis liderilor să renunţe la pagina Brexitului și, în abordarea europenilor, să proiecteze perioada post-26 mai”.
– „Și alegerile europene nu oferă claritatea voturilor anterioare. Balanța puterii va fi transformată cu susul în jos, deoarece PPE și socialiștii europeni riscă pentru prima dată să-și piardă majoritatea la Strasbourg. Liberalii o văd ca pe o oportunitate de a contesta procedura Spitzenkandidat, care cere ca liderul partidului de conducere să fie numit șef al comisiei”.
Donald Tusk a propus ca, pentru evitarea unei stagnări, la summit-ul din 28 mai de la Bruxelles, negocierile pentru ocuparea primelor cinci funcţii ale viitorului Parlament European să fie rapide, iar dacă obţinerea consensului va fi greoaie, va lăsa totul pentru luna iunie.
Jurnalista franceză menţionează că numele germanului Manfred Weber, din partea PPE, şi al olandezului Frans Timmermans sînt cele mai vehiculate, notînd că opţiunea socialiştilor pentru Weber nu mai este unanimă, deşi el se luptă „ca un diavol frumos, surd la critică”. Timmermans, de asemenea, este în dificultate, căci, după ieşirea Marii Britanii, socialiştii par favoriţi în sondaje. Alte două nume intră în discuţie: Xavier Bettel şi Margrethe Vestager.
„Jocurile sunt departe de a fi realizate”, titrează „Le Figaro”. Elementul surpriză de la Sibiu a fost oferit de grecul Alexis Tsipras, care i-a spus „NU” lui Manfred Weber, alăturîndu-se astfel lui Viktor Orban și lui Emmanuel Macron!
O poziţie surprinzătoare a avut şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, care a spus: „J’ai beaucoup de respect pour M. Weber, mais je ne me sens absolument pas lié par le système du Spitzenkandidat”! Iar jurnalista se întreabă: „Va avea el, oare, ultimul cuvînt?”
La Sibiu, Manfred Weber a apărat sistemul „Spitzenkandidat”, pe care-l contestă mulţi lideri europeni, căci este considerat ca fiind contrar procesului democratic dorit de cetăţenii europeni.
Iată, deci, că la summit-ul de la Sibiu s-a discutat foarte serios despre viitoarea configuraţie a Parlamentului European, inclusiv despre funcţiile de conducere de după alegerile din 26 mai. Disputa a fost foarte dură, aşa cum rezultă din articolul din „Le Figaro”, numărul celor care nu mai vor ca funcţiile din viitorul Parlament European să fie ocupat după sistemul „Spitzenkandidat” fiind din ce în ce mai mare.
Acest sistem, „Spitzenkandidat” cere ca preşedintele partidului care cîştigă alegerile să fie automat şi preşedintele Comisiei Europene. La Sibiu, acest sistem a fost contestat şi discuţiile se pare că au fost destul de tensionate. Se poate spune, deci, că la acest summit nu „Declaraţia de la Sibiu” a fost punctul culminant, ci discuţiile care au dus la contestarea felului în care vor fi desemnate funcţiile de conducere ale viitorului PE, ceea ce reprezintă o adevărată revoluţie în felul în care a funcţionat UE pînă acum.
Autor: Ion Spanu
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu