Suntem din în ce mai puțini, iar asta ne va afecta și pe plan european: România va avea mai puțini eurodeputați prezenți la Bruxelles, iar numărul de voturi alocate țării noastre în Consiliul UE va scădea. Potrivit unor surse europene, aceste schimbări vor fi puse în aplicare abia după 2014 sau chiar 2020.
Motivul este legat de perioada de referinţă la care se raportează instituţiile europene atunci când fac aceste calcule şi care va rămâne acelaşi dinaintea publicării datelor recensământului, relatează Mediafax.
Numărul de europarlamentari pentru fiecare stat membru este calculat potrivit unui sistem de “proporţionalitate degresivă”, ceea ce înseamnă că se ține cont de numărul populației. Numărul de mandate alocat în acest exerciţiu legislativ fiecărui stat este prevăzut în concluziile Consiliului european din 18 octombrie 2007.
Numărul de aleșilor României în Parlamentul European va fi diminuat nu numai dn cauza scăderii populației, ci și a unor noi reglementări ale Uniunii Europene. Numărul de europarlamentari aferent fiecărui stat membru va fi modificat cel mai probabil cu începere de la următoarele alegeri, din 2014, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, dar şi ca urmare a aderării Croaţiei la UE. În prezent, Parlamentul European dezbate asupra unei schimbări a numărului de eurodeputați, dar și asupra sistemului de alegere a acestora.
Pe de altă parte, scăderea cu peste două milioane a numărului de locuitori din România va avea efecte şi asupra numărului de voturi de care dispune România în Consiliul UE, dar şi asupra diferitelor alocărilor bugetare.
Potrivit surselor citate, rezultatele referendumului nu vor afecta alocările pentru perspectiva financiară 2014 – 2020, aflate în prezent în curs de negociere.
În prezent, România este al șaptelea stat membru UE ca număr de voturi în Consiliu, concentrând pe teritoriul ei 4,5% din populația Uniunii. Potrivit rezultatelor provizorii anunțate joi de Institutul Național de Statistică, populația țării noastre a scăzut cu 2,6 milioane, de la 21,68 milioane la 19,04 milioane.
sursA: adevarul.ro
Cel mai logic şi cel mai corect democratic, ar fi ca fiecare ţară din UE să aibă doar trei parlamentari, indiferent de numărul de locuitori. Pentru că paradigma sutem mai mulţi, noi comandăm, este corolar cu spiritul de forţă agresivă. Precum în lumea animală. Cine e mai tare, face legea. Logica rasei umane, dacă se presupune o rasă superioară animalelor, ne spune că aşa ar trebui să se conducă o societate civilizată, cum ne credem. Cu creierul, nu cu forţa brută animalică.